POHÁR UEFA - 5. ZÁPASY, ČTVRTEK

15.12.2006, 00:23
Komentáře a souhrny
Třetí kolo Poháru UEFA bude postrádat českou účast, dnes zhasla i naděje Liberce, na jehož úkor postupuje Braga. Vítězstvím na půdě Auxerre si postup vybojovalo Livorno, dál jde i Osasuna, která vyhrála na půdě dosud suverénní Parmy, spolu s ní Lens i přes porážku v Heerenveenu, posledním postupujícím je Leverkusen.


Skupina A

Ve skupině A byl bez postupových šancí jen Partizan Bělehrad. Jeho hráči alespoň mohli na závěr letošního účinkování v pohárové Evropě okusit atmosféru Ibrox Parku. Domácí Rangers vyběhli na trávník s náhradníky, přesto bylo znát, že kvalitou Partizan převyšují. Pětačtyřicet tisíc diváků se dočkalo jediné branky po necelé hodině hry, kdy se prosadil Hutton.

Auxerre doma hostilo Livorno a bod mu stačil k jistotě postupu. Domácí nehráli žádnou údržbu, naopak. Od začátku se pouštěli do útoku, kdykoliv to bylo možné, a italského protivníka pořádně zmáčkli. Jenže nedokázali skórovat. Livorno toho moc nepředvedlo, ale Cristiano Lucarelli, jeho největší hvězda, dokázal z ojedinělé šance vstřelit branku. Auxerre se i dál trápilo v koncovce a v Poháru UEFA letos končí. Postupuje i Maccabi Haifa, které už mělo dohráno.

Tabulka:
1. Glasgow Rangers43108:410
2. Maccabi Haifa42115:47
3. AS Livorno41215:55
4. AJ Auxerre41127:74
5. Partizan Bělehrad40132:71


Skupina B

Ve skupině B byly karty rozdány před posledními dvěma zápasy naprosto jasně. O postup se hrálo jen v BayAreně mezi domácím Leverkusenem a Besiktasem Istanbul. Bayer byl jasně lepší, ale jeho hráči dokázali spálit obrovské množství šancí. Až v 77. minutě poslal domácí do vedení Schneider, když dorazil Babičovu nepovedenou penaltu. Podobným způsobem padl i druhý gól. Kiessling ve stoprocentní šanci selhal, míč se ale odrazil k Barbarezovi, který v pohodě trefil prázdnou bránu. Besiktas se ještě pokusil zaútočit a dokonce se dostal po faulu Barnetty k penaltě. Tu s přehledem proměnil Ricardinho, víc už však hosté nedokázali.

Druhý zápas na White Hart Line byl tak trochu navíc. Tottenham i Dinamo Bukurešť už měly dostatek bodů k postupu, výhra domácích 3:1 jen potvrdila jejich suverénní postavení na čele tabulky - jen Tottenham a Espanyol vyhrály všechny čtyři zápasy. Mimo hru byly Bruggy, které ztratily šanci na postup už v minulých kolech.

Tabulka:
1. Tottenham Hotspur44009:212
2. Dinamo Bukurešť42116:67
3. Bayer Leverkusen41124:54
4. Besiktas JK41034:73
5. Club Bruggy40224:72


Skupina C

Slovan Liberec ještě mohl doufat v postup, musel však věřit v malý zázrak - že již vyřazení Grasshoppers neprohrají na hřišti Bragy. Naději měl český mistr do 61. minuty zápasu, ale pak už portugalský tým zužitkoval svou převahu, parádním volejem se po Wenderově přímém kopu trefil Joao Pinto. Bylo jasno, hosté neměli na zvrat síly a Braga ještě přidala pojistku, v nastaveném čase se trefil střídající Castanheira. Braga tedy postupuje ze třetího místa, Liberec zaostal o jediný bod.

Vítězem skupiny se nakonec stal Alkmaar, a to po překvapivém vítězství na půdě obhájce trofeje, Sevilly. Ta začala dobře a svou mírnou převahu korunovala gólem sedm minut po přestávce, Mendes Da Silva ve vápně fauloval Chevantóna a sám postižený proměnil penaltu. Vedení ale Seville dlouho nevydrželo, za 11 minut vyrovnal Arveladze. Pak sice mohl Chevantón přidat svůj druhý gól, ale nedal a přenechal tak poslední slovo opět Gruzínci Arveladzemu - v samém závěru nastavení znovu překonal Cobaňa a zařídil tak tři body pro Alkmaar.

Tabulka:
1. AZ Alkmaar431012:510
2. Sevilla FC42117:27
3. Sporting Braga42026:56
4. Slovan Liberec41216:75
5. Grasshoppers Curych40043:150


Skupina D

Suverénem skupiny D byla po prvních třech kolech Parma a měla jistotu postupu, ostatní týmy ještě o postup bojovaly. A možná i to, že italskému týmu už o nic nešlo, pomohlo určit postupujícího z druhého místa. Do Parmy přijela španělská Osasuna a i díky tomu, že domácí nastoupili v dosti kombinované sestavě, odvezla si přesvědčivé vítězství 3:0. O první dvě branky se v prvním poločase postaral David López, třetí přidal pár minut před koncem střídající Juanfran.

Ve druhém utkání Heerenveen přivítal Lens a potřeboval vyhrát o tři branky. Nejnebezpečnějším hráčem domácího týmu byl prozatímní nejlepší střelec nizozemské ligy Alfonso Alves, hrozili ale i hosté a bezbranková remíza, která vydržela téměř po celý zápas, by byla asi spravedlivým rozuzlením. V samém závěru se však Alves postavil k přímému kopu a parádní trefou zařídil svým barvám vítězství, i když jim k ničemu nebylo, i tak skončil Heerenveen poslední. Lens se i přes porážku raduje z postupu, ale kdyby bývalo inkasovalo dvakrát, dál by nakonec šlo dánské Odense, které už mělo dohráno.

Tabulka:
1. FC Parma43016:69
2. Osasuna Pamplona42117:47
3. Racing Lens41125:54
4. Odense BK41125:64
5. SC Heerenveen41122:44


Autor: Petr Starý, Radim Šantrůček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele