POHÁR FIFA: SEMIFINALISTÉ ZNÁMI

23.06.2005, 22:22, aktualizováno 24.06.2005, 13:06
Aktuality
K třem již známým postupujícím do semifinále - Mexiku, Argentině a domácímu Německu - se přidali Brazilci, když s dávkou štěstí remizovali s Japonskem. Bez vstřeleného gólu v turnaji končí Řecko, Tunisko na závěr zdolalo Austrálii a ve skupině skončilo třetí.


Argentina - Německo   2:2
Branky:  33. Juan Riquelme, 74. Esteban Cambiasso - 29. Kevin Kuranyi, 51. Gerald Asamoah

Velcí fotbalové rivalové už měli oba postup do semifinále jistý, hrálo se jen o postavení v tabulce. Do německé branky si stoupl Timo Hildebrand, po Kahnovi a Lehmnannovi i on dostal šanci zachytat si na domácím poháru devadesát minut. Trenér Klinsmann také šetřil kvůli žluté kartě Ballacka, druhou ale dnes dostal Schweinsteiger a na druhé straně Samuel. Úvodní šance nevyužil Kevin Kuranyi, prosadil se až v 29. minutě. Po přímém kopu Sebastiana Deislera a snaze Ernsta pohodlně dopravil míč do sítě. Argentinci odpověděli vzápětí. Pronikající Zanetti byl zastaven jen za cenu nedovoleného zákroku a Juan Román Riquelme přímák precizně proměnil ve vyrovnání. O chvíli později střílel záložník Vallarrealu znovu, Hildebrand tentokrát zasáhl. Přesto mohli být diváci na stadionu v Norimberku spokojeni s předvedenou hrou jejich favoritů.

Trenér Argentiny Pekerman poslal do druhé půle nezměněnou sestavu, v dresu domácích nahradil Frings Schneidera. Nový muž se hned zapojil do brankové akce. V 51. minutě jeho prudkou nahrávku narazil Kuranyi Geraldu Asamoahovi, který z úhlu překonal brankáře Luxe. Štěstěna se na stranu hostitelské země postavila po střele Cambiassa, jeho chvíle však teprve měla přijít. Po inkasované brance se Pekreman odhodlal ke střídáním, na hřiště se dostali Aimar a Santana. K sólové akci se nadechl Sebastian Deisler, ale po několika kličkách nevystřelil ideálně a Lux jeho pokus vykryl. Argentinci viditelně přidali, německá obrana ale zatím dokázala využívat výškové převahy. Až v 74. minutě kapitulovala. Huth sice zblokoval střelu Téveze, jenže míč se dostal ke Cambiassovi a i díky lehké teči Deislera zamířil mimo dosah Hildebranda. S remízou byli nakonec oba soupeři spokojeni.


Austrálie - Tunisko   0:2
Branky:   26. Santos, 70. Santos

Od zápasu konaném v Lipsku se očekávala ofenzivní podívaná, jelikož oba soupeři už neměli naději na postup. Do australského útoku si stoupl vedle nejlepšího střelce turnaje Johna Aloisiho Mark Viduka, jenže o poločase musel kvůli zranění střídat. Tunisané sice vyhráli o dva góly, ale jeden jim rozhodčí Chandia ještě neuznal. Přímý kop Chadliho zapadnul bez jediné teče do sítě, přesto pro něj chilský arbitr neměl pochopení. Uznané branky se Afričané dočkali až v 26. minutě, když Santos střílel do prázdné branky po nedorozumění brankáře Petkovice s Neillem. Tunisané měli zápas pod kontrolou, přesto se Thompson ocitl v dobré příležitosti, ale brankář Kasraoui ho vychytal. V 70. minutě prostřelil Santos Petkovice a rozhodl o vítězi. V závěru mohl dokončit hattrick, jeho střelu však zblokoval Thompson. Svěřenci trenéra Lemerra tak obsadili ve skupině třetí místo.


Japonsko - Brazílie   2:2
Branky:  27. Shunsuke Nakamura, 88. Masashi Oguro - 10. Robinho, 32. Ronaldinho

Pětinásobným mistrům světa stačilo uhrát proti Japonsku k postupu jeden bod, jelikož měli lepší skóre. Že to ale nebudou mít jednoduché naznačil soupeř hned úvod zápasu, když gólovou radost Akiry Kajiho po přihrávce Ogasawary utnul až rozhodčí Daami. Trenér Kanárků Pareira udělal proti zápasu s Mexikem čtyři změny, čtyři ofenzivní hvězdy ale byli na svých místech. Ronaldinho v 10. minutě připravil branku pro Robinha, který nasadil Kawaguchimu jesličky. Zakrátko to mohlo být o dva góly, ale Kaká mířil do tyče a proti Ronaldinhovi zasáhl Kawaguchi. Ve 27. minutě Japonci vyrovnali. Brankáře Marcose zaskočil Shunsuke Nakamura ranou z pětadvaceti metrů. O pět minut později ale znovu vedli Brazilci. Robinho přehrál Kajiho a nahrával, Ronaldinho z voleje překonal brankáře. Vyměnili si tedy role z první brankové akce.

O přestávce se na hřiště dostal i Hidetoshi Nakata, který kupodivu nehrál od začátku a i jeho přítomnost pomohla Japoncům hrát s Brazílií celkem vyrovnanou partii. Po střele Yanagisawy se na hřiště dostal i Zicův Žolík Oguro, jenž rozhodl zápas s Řeckem. Oguro se málem hned podílel na vyrovnání, s Nakamurou zaskočili brazilskou obranu i Marcose, na brankové čáře ale vše zachránil Cicinho. Zdálo se, že se Brazilci poučí a zase začnou své protivníky přehrávat, jenže až do konce jim to nevydrželo. Kawaguchiho sice ještě prověřili Cicinho a Baptista, v posledních minutách ale nechybělo mnoho a jeli domů. V 88. minutě se prezentoval další výbornou střelou Nakamura, z přímého kopu mířil do tyče. Žolík Masashi Oguro však byl připraven k dorážce a vyrovnal. Stejný hráč mohl dokonce Japoncům zařídit postup, kdyby Marcos jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti nevyrazil.


Řecko - Mexiko   0:0

Svěřenci trenéra Rehhagela šli do zápasu se snahou o napravení reputace mistrů Evropy i s uzdraveným Mihalisem Kapsisem. Přestože Mexičané šetřili čtyři opory, mj. Borgettiho a Zinhu, Řekové branku opět nevstřelili. Šancí ale měli dost. Už v sedmé minutě hlavičkoval Vryzas do břevna a jeho dorážku neuvěřitelně zlikvidoval brankář Oswaldo Sánchez. Poté, co Nikopolidis zmařil pokus Fonsecy, byl v permanenci opět Sánchez. Sám se na něj řítil Charisteas, ale nemířil přesně. Ve druhé půli se Mexičané snažili o něco víc, jenže ani Lozano a Torrado Nikopolidise nepřekonali. Blíže ke gólu byli opět Řekové. Po přihrávce Charistease se po míči v gólových pozicích natahovali Papadopoulos a Giannakopoulos. Velkou příležitost měl v závěru znovu i Charisteas, Sánchez však předvedl další vynikající zákrok. Úřadující mistři Evropy tak končí v turnaji neradostně, bez jediné vstřelené branky.


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*burák

Brazílie = totální zklamání. ani tak nejde o prohraný tikety jako o hvězdy, který hrajou uplnou tužku. Robinho je naprosto průměrnej hráč, maximálně lehce nadprůměrněj. vysvětlete mi někdo, proč ho všichni chtěj...

Reagovat
HOST*inkognito

Já bych to nepřeceňoval. Myslíte si, že to hráči nějak extra prožívají? Já si spíše myslím že to berou jako přípravné zápasy. Ukázat se chcou tak max. Němci protože hrajou doma a ještě na těch nových stadionech. Kvalitní příprava na kvalifikaci a MS ten turnaj FIFA ale jinak nic víc...

Reagovat
HOST*burák

Dejme tomu, ale takový Ronaldinho je na první pohled výjimečný hráč, jenže Robinho je tuctový, těch běhá jinde (tim spíš) v Brazílii hrozně moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm,ale Brazlicania presli len tak tak-keby im to Uguro v nadstavenom case zavesil,tak Brazilia by sa mohla rozlucit Ale nastastie nic sa nestalo

Reagovat
smazaný uživatel

Oprava-Oguro

Reagovat
smazaný uživatel

Grecko ma sklamalo aj ked na EURO hrali tiez prd ale cakal som od nich viac...

Reagovat
smazaný uživatel

Grecky futbal zo srdca nenavidim-vlastne to nieje futbal,ale antifutbal...

Reagovat
HOST*yarda

Dobre jim tak, aspoň se ukázalo, co se stane, když na ně naběhnou Jihoameričani

Reagovat
HOST*yarda

Brazílie - Německo 3:2 (Adriano 2, Ronaldinho - Podolski, Ballack). Canarinha olé! Sakra, ten Adriano by se hodil, aspoň příští rok Umí i přímáky z dálky... No a tomu zoufalci, který tady zpochybňoval Robinha bych víc doporučil sledovat dění v Brazílii a šílenství kolem jeho přestupu (možného) do Realu... To by asi pro jen tak někoho nedělali... Dokonce to zašlo tak daleko, že to hnali až k brazilskému presidentovi, aby tomu zabránil

Reagovat
smazaný uživatel

hej ale podla mna brazilia nehrala az tak dobre ....Hrali uz aj lepsie..vitaztvo si urcite zasluzili nemci mali len take slabe 5minutovky

Reagovat
smazaný uživatel

Čo som doteraz videl,tak Brazilci majú jednu veľkú chybu,a to že sú "mäkkí".To znamená,že keď na nich súper ušije dobrú taktiku a hraje tvrdšie a disciplinovane,tak majú veľké problémy.Stručne sa dá povedať,že okrem zápasu s Gréckom neboli ani raz výraznejšie lepší ako ich súper,dokonca niekedy boli skôr oni tí slabší.Ak budú hrať takto aj o rok na MS,tak môžu na titul rovno zabudnúť.Treba viac bojovať.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda...vezmi si takeho robinha kazdy ho vychvaluje ale je taky makkucky ze az...futbal hrat vie,to je jasne,ale staci ze sa donho oprie nejaky silnejsi robusnejsi obranca a je po hre len na druhu stranu aby nedopadol ako ronaldo ze bude taky tucnucky

Reagovat
smazaný uživatel

Lepšie je byť dobre živený ako podvýživený.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele