POHÁR FIFA: PRVNÍ ZÁPASY

17.06.2005, 21:32, aktualizováno 18.06.2005, 11:07
Aktuality
Ve středu odstartoval v německých městech sedmý ročník poháru FIFA. K vidění byl povětšinou pohledný fotbal, v souboji šampionů kontinentů porazili Brazilci jasně Řeky. Domácí Němci vstřelili Austrálii čtyři branky, Argentina porazila Tunisko a Mexičané otočili zápas s Japonskem.


Argentina - Tunisko   2:1
Branky:  33. (pen.) Juan Riquelme, 57. Javier Saviola - 72. (pen.) Haykel Guemamdia

Turnaj zahájilo střetnutí afrického mistra se silnou Argentinou. V první příležitosti se ocitl Javier Saviola, když využil uklouznutí Karima Saídího, ale brankář Fadhel jeho střelu kryl. Saviola poté udělal prostor pro Sorína, který centrem hledat Galletiho, ten však mířil hlavou nad. Tunisané se těšili výrazné podpoře v publiku a snažili se v aktivitě na svého soupeře příliš neztrácet. První povedený výpad provedl v 17. minutě Guemamdia. Prošel celou obranou a přepadl přes brankáře Luxe a rozhodčí Rosetti nařídil k překvapení Argentinců penaltu. Jelikož zaúřadovala fotbalová spravedlnost, Mhadhebi zamířil vedle. Jihoameričané si vzali varování k srdci a opět přidali na aktivitě. Vzápětí sklízeli plody v podobě výhody pokutového kopu. Santana od lajny nahrával a Maximilianu Rodriguezovi nedovolil zakončit Hatem Trabelsi. Juan Riquelme nezaváhal a v 33. minutě otevřel skóre.

O přestávce provedl Roger Lemerre několik změn s cílem oživit ofenzívu, Argentinci však prokazovali vysokou kvalitu a drželi zápas ve svých rukách. V 57. minutě navíc našel Galleti volného Saviolu a malý útočník bez problémů zvýšil vedení. Napodobil tak svůj počin z aténské olympiády, kde Tunisanům také vstřelil druhou branku. Argentinci se ale nevyvarovali občasných zkratů. Brankář Lux sice udělal Santosovi efektní zasekávačku, jenže nahrál přímo na nohu Benachoura, naštěstí pro Luxe mířil Benachour těsně vedle. Afričané se dočkali branky v 72. minutě. Souboj Luxe s Guemamdiou posoudil rozhodčí opět nesprávně jako penaltový a sám postižený pokutový kop proměnil. Jako poslední se mohl trefit Tévez, ale překonaného Fadhela zachránil Jaidi. Premiérový zápas nabídl kvalitní podívanou, Argentina byla lepší a i přes zásadní chyby italského arbitra dokázala zvítězit.


Německo - Austrálie   4:3
Branky:  17. Kevin Kuranyi, 23. Per Mertesacker, 60. (pen.) Michael Ballack, 88. Lukas Podolski - 21. Josip Skoko, 31. John Aloisi, 90+2. John Aloisi

Vyprodaný Waldstadion nejdřív nadchlo slavnostní zahájení turnaje, fotbalisté se naštěstí zahanbit nenechali. Hned po rozehrání se málem trefil Lukas Podolski, mířil jen těsně vedle. Poté pěkně vypálil Hitzlsperger, ale další minuty patřily Australanům, kteří díky dobrému napadání Němce na několik minut uzamkli na vlastní polovině. Domácí tým ale zničehonic udeřil, když v 17. minutě Kevin Kuranyi šikovně usměrnil prudkou nahrávku Friedricha mimo dosah brankáře Schwarzera. Jenže hned za čtyři minuty bylo vyrovnáno. Po faulu Hutha na Aloisiho se k přímému kopu postavil Josip Skoko a chytře podstřelil zeď. Ve Frankfurtu se najednou strhla branková smršť. Ve 23. minutě napálil Per Mertesacker při rohu odražený míč nekompromisně do sítě. Australané ale opět rychle vyrovnali. Krásnou akci se Skokem zakončil v 31. minutě John Aloisi.

Druhou půli začali Němci velkým náporem. Soupeře držel Schwarzer výbornými zákroky. Postupně zneškodnil nebezpečné pokusy Schweinsteigera, Ballacka a Schneidera. Domácí se dočkali vedení až v 60. minutě. Friedrich u lajny nasadil svému strážci jesličky a ve vápně ho srazil Milicevic. Paraguayský rozhodčí Amarilla nezaváhal a nařídil penaltu, kterou proměnil kapitán Michael Ballack. V závěru měl dvě velké příležitosti Podolski. Nabídkou střídajícího Deislera ještě pohrdl, ale po přihrávce Ballacka už vedení zvýšil. Nakonec to byl vítězný gól, protože Australané zbraně nesložili. Naopak, v nastaveném čase předvedli nádhernou kombinaci a John Aloisi vstřelil svoji druhou branku. Se sedmi brankami museli být diváci nadmíru spokojení, Jürgen Klinsmann však má o čem přemýšlet. Jeho mlaďoučká obrana má zatím k dokonalosti hodně daleko.


Japonsko - Mexiko   1:2
Branky:  12. Atsushi Yanagisawa - 39. Zinha, 64. Jose Fonseca

Střet dvou odlišných fotbalových stylů se odehrál v Hannoveru. Zatímco Mexičané drželi míč a snažili se vyvinout co největší tlak, Japonci spoléhali téměř pouze na rychlé protiútoky. Zelení také Kawaguchoho záhy prověřili. Střelám Parda a Salcida zatím chyběla přesnost. Japoncům dokonale vyšel rychlý protiútok už ve 12. minutě. Kaji s Ogawasarou připravili pozici pro Atsushi Janagisawu, který před brankářem Sanchezem jen lehce tečoval prudký centr. Mexičané byli viditelně zaskočeni, jejich obraně dával stále zabrat hlavně Nakamura, ale karta se začala pomalu obracet. Po přímém kopu Parda Borgetti hlavou japonského brankáře ještě nepřekonal, ale to už se pomalu chystal ke střele Zinha. Naturalizovaný Brazilec získal díky přihrávce Carmony prostor, připravil si střelu a z šestadvaceti metrů fantasticky vyhnal pavouky z pravého horního rohu branky.

Po přestávce se na hřišti hrálo stále stejné představení – Japonci čekající na brejky, Mexičané se snaží tvořit. Dlouhou dobu se ale nedokázali dostat přes pozornou obranu, spoléhali se pouze na střely z uctivé dálky. Prosadil se až Borgetti. Po souhře Fonsecy a Zinhy přehlavičkoval Tanaku, jenže míč se odrazil od břevna zpět. Do zaslouženého vedení šli Mexičané 64. minutě, kdy na centr Pinedy skvěle naskočil Fonseca. Poté se snažili kontrolovat hru a spoléhali se na nakopávané míče na Borgettiho. Japonci si přes zvýšenou snahu vypracovali už jen jednu příležitost. Deset minut před vypršením regulérní hrací doby Kaji našel Janagisawu, ten ale hlavou druhou branku nepřidal, mířil vedle. Přestože Mexičanům chyběl zraněný Márquez, působili daleko kompaktněji. Po zasloužené výhře se těší na Brazílii, Japonci potřebují bodovat proti Řecku.


Brazílie - Řecko   3:0
Branky:  41. Adriano, 46. Robinho, 81. Juninho Pernambucano

O šokující úvod se mohl postarat Sotirios Kyrgiakos, ale ve druhé minutě osamocen hlavičkoval nepřesně. Od této chvíle bylo naprosto jasné kdo je na hřišti pánem, Řekové se v obraně hned měli co ohánět. Brankáře Nikopolidise rychle prověřili Robinho s Adrianem. Robinho byl hodně aktivní. Jenže svou samostatnou akci zakončil slabou střelou a po nahrávce Ronaldinha se sice zasekávačkou zbavil obránce, ale mířil těsně vedle. Po neúspěšném pokusu Kaká si vzal slovo Adriano. Na pravé straně si pohrál obráncem a umístěnou dělovkou zpoza velkého vápna překvapil gólmana Nikopolidise. V nastaveném čase prvního poločasu mohl vyrovnat Angelos Charisteas, ale po výborné Seitaridisově přihrávce z křídla trefil skluzem pouze boční síť. Pětinásobní vítězové Poháru FIFA tak kráčeli do kabin s uspokojivým jednobrankovým náskokem.

Trenér Rehhagel se pokusil o přestávce dvojitým vystřídáním oživit svůj tým, jenže krátce po rozehrání mu udělal čáru přes rozpočet Robinho. Gilberto zatáhl míč a perfektní prudkou přízemní přihrávkou za obranu našel rozběhnutého Robinha před prázdnou bránou. Řekové po druhé inkasované brance rezignovali na snahu o body, totálně se stáhli do obrany a jejich soupeři měli čas mazlit se s míčem. V 66. minutě se postavil k přímému kopu Ronaldindo, jenže mířil do Nikopolidise. Poslední vydařenou akci Řeků zakončil Katsouranis dělovkou těsně vedle o tři minuty později. Po třech střídáních trenéra Parreiry, který se rozhodl šetřit tři své největší hvězdy, se dostali ke slovu náhradníci. Juninho Pernambucano předvedl svou excelentní kopací techniku v 81. minuty. Jeho přímý kop se dá označit za dokonalý. Brazilci jasně dokázali, že jsou úplně jiná třída, než úřadující mistři Evropy.


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (7)

Přidat komentář
HOST*secho

Tak, ty goly co dala Brazilie, jeden lepsi nez druhej. Fakt parada.

Reagovat
smazaný uživatel

Celkom sa mi pozdava ten robinho...celkom sikovny hrac

Reagovat
HOST*Jarek252

Druhý gól co dali Brazilci to určitě nebyla přízemní přihrávka, ale nepovedená střela Gilberta na kterou Robinho tak tak dosáhnul, ale musí se nechat, že je to velmi dobrý a mladý talent, který má před sebou velkou budoucnost:

Reagovat
smazaný uživatel

hej videl som ten gol...ale ked vies robinho je taky cisty brazilsky hrac taky tuctovy/technika/rychlost/atd/a ze v dobrom muzstve uz urcite je nejaky taky brazilcan a ked budu dvaja tak si budu prekazat(najskor)...Ale zase ked nejaky klub nema takeho hraca tak by sa celkom zisiel/Man.Utd/takze skor by som ho poslal do Man.U ako do Realu

Reagovat
smazaný uživatel

Konecne Brazilcania ukazali Grekom ako sa hra futbal!

Reagovat
smazaný uživatel

Akoze nehrali greci az tak zle(ako som cakal)ale Brazilia im to pekne nandala

Reagovat
HOST* Host vladimír melka

To,jak Brazilci ,,naucili hrat fotbal"Argentinu ve finále,tak tim jen dokazali,ze jsou nejlepsi hraci sveta(jmenovite Adriano,Ronaldinho a samozrejme Robinho)

pohar FIFA vyhrali zaslouzene,hlavne(at se to nezdalo)hodne je vytizila bitva s Nemeckem.

Timto smekam pred celou fotbalovou Brazilií.Gratuluji Ti Brazílie k uspechu a jen tak dal!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele