POHÁR FIFA: DRUHÉ KOLO

19.06.2005, 23:10, aktualizováno 20.06.2005, 21:43
Aktuality
Německo a Argentina si v sobotu díky výhrám zajistili postup. Domácí fotbalisté přehráli Tunisko, před Argentinci se museli sklonit Australané. Senzací je zasloužená výhra Mexičanů nad Brazílií. V druhém nedělním zápase Japonci porazili Řeky.


Tunisko - Německo   0:3
Branky:   74. (pen.) Michael Ballack, 80. Bastian Schweinsteiger, 88. Mike Hanke

Německé trenér Klinsmann provedl oproti prvnímu zápasu tři změny v sestavě. Zraněného Kahna nahradil Jens Lehmann, od začátku si zahráli i Deisler a Asamoah. To tuniský kouč Lemerre s premiérovým výkonem příliš spokojen nebyl a změn udělal hned sedm. Do základní sestavy zařadil například nového brankáře Ali Boumnijela a útočníka Ziada Jaziriho. Němci mohli jít do vedení už ve čtvrté minutě, ale Asamoah se střelou váhal a Boumnijel ho nakonec vychytal. Afričtí mistři sice byli většinu času pod tlakem, Lehmann však měl také práci. Velkou šanci měl po přihrávce Mnariho Jaziri a Clayton málem skóroval přímo z rohu. Aktivnější Němci byli také blízko vstřelení vedoucí branky, když nebezpečně hlavičkoval Ballack a Schweinsteiger z dvaceti metrů přestřelil. Branku dokonce vstřelil Podolski, jenže stál v ofsajdu.

Podolski jako první vyzkoušel pozornost Boumnijela ve druhé půli, na druhé straně Lehmann předvedl efektní zákrok proti pokusu Chadliho. Po dvou hráčských výměnách, které ale obraz hry nezměnili, se odvážně probíjel k Lehmannově brance Trabelsi, byl však zastaven Huthem. Chleba se lámal n následujících akcích. V 74. minutě Michael Ballack ve vápně upadl přes nastavené koleno Wissema Abdiho a rozhodčí Prendergast nařídil penaltu. Sám Ballack se k penaltě také postavil a stejně jako proti Austrálii nezaváhal. Tunisané vrhli všechny síly do útoku, jenže stačila chvilka nepozornosti a naděje na postup byly ztraceny. Podolski perfektně našel ve vápně Schweinsteigera, který si položil Boumnijela a do prázdné brány pohodlně skóroval. Třešničkou na dortu byl pro kolínské diváky gól Hankeho dvě minuty před koncem. Střídající útočník napodruhé využil přesný centr Deislera.


Austrálie - Argentina   2:4
Branky:  61. (pen.) John Aloisi, 70. John Aloisi - 12. Luciano Figueroa, 31. Juan Riquelme, 53. Luciano Figueroa, 89. Luciano Figueroa

Australané tomuto utkání přikládali velkou váhu, ale už od dvanácté minuty prohrávali. Povedenou kombinaci Riquelmeho a Santany zakončil Luciano Figueroa. Útočník Villarrealu nehrál proti Tunisku ani chvilku, dnes svoji devadesátiminutovku náležitě využil. Branka Argentince znatelně uklidnila, naopak svěřencům Franka Fariny nezbývalo, než otevřít hru. Jenže jejich útočné akce končily většinou u modrobílých obránců nebo centry, které pohodlně chytal brankář Lux. Jihoameričané kontrolovali hru a čekali na vhodný moment k úderu. Po přihrávce Santany za obranu upadl Javier Saviola v souboji s Lucasem Neillem. Singapurský rozhodčí Maidin ukázal na značku pokutového kopu, nic na tom nezměnily ani protesty Australanů. K penaltě se postavil Juan Roman Riquelme, stejně jako proti Tunisku, a počínal si znovu úspěšně. Jediný rozdíl spočívá v tom, že dnes se trefil o dvě minuty dřív.

Do druhé půle vsadil Farina všechno na jednu kartu, do hry poslal i Marka Viduku. Jenže první housle hráli pořád Argentinci. Po několika nevyužitých šancích se tvrdou ranou levačkou v 53. minutě prosadil opět Figueroa. Po tříbrankovém vedení ale dostal zápas díky polevení Argentinců nečekanou zápletku. V 61. minutě byl ve vápně faulován John Aloisi a sám pokutový kop proměnil. O necelých deset minut později už to bylo jen o gól, když opět Aloisi využil Heinzeho nepovedené zpětné přihrávky hrudí. Útočník Osasuny Pamplona tak má zaděláno na titul nejlepšího střelce. Svěřenci kouče Pekermana trochu znervózněli, kritickou chvíli však přestáli. Zakrátko opět diktovali tempo hry a své soupeře už k ničemu nepouštěli. Definitivně rozhodl Figueroa, když si naběhl na Zanettiho přímý kop a zblízka zkompletoval hattrick.


Řecko - Japonsko   0:1
Branka:   76. Masashi Oguro

Porážka v prvním zápase ve skupině znamenala jediné – nutnost zvítězit. Řekové chtěli své méně urostlé soupeře zbourat vysokými beky, jenže rychlost Japonců se ukázala být silnější zbraní. Trenér Rehhagel nechal odpočívat Zagorakise, který před 24 hodinami absolvoval neúspěšné barážové utkání v dresu Boloni, pro zranění nehrál Seitaridis, chyběl také Kapsis. Japonský trenér Zico nasadil oproti zápasu s Mexikem navíc jednoho útočníka – Tamadu. Řekové se po celý zápas těšili podpoře frankfurtského obecenstva, jenže Japonci je od počátku přehrávali. První větší šanci měl Akira Kaji při brejku po řeckém rohu, mířil však jen do boční sítě. Poté se do role spalovače obsadil Keiji Tamada, který zkoušel Nikopolidise překonat všemi různými způsoby, ale neuspěl ani s lobem. I evropští šampioni občas zahrozili, třeba střelami Charistease a Vryzase.

Hned zkraje druhého poločasu opět převzali iniciativu Japonci, Řekům nepomáhala ani ofenzivnější sestava. Nakamura se dostal do vápna, jenže místo střely volil přihrávku, Tamadu doslova vyhnali z pokutového území soupeřovi beci. V 66. minutě se na hřiště dostal Masashi Oguro, když vystřídal Tamadu a teprve jemu se podařilo skórovat. Po deseti minutách pobytu na trávníku využil přesné přihrávky od Nakamury a míč poslal podél bezmocného Nikopolidise. Oguru ve střelbě nezastavil ani nešetrný Karagouinisův skluz. Jenže soustředěný výkon Japonců směřující k výhře málem znehodnotila jedna minela. Nakoto Nanaka před vlastním brankářem zazmatkoval a po je ho přihrávce se vrhli Charisteas s Papadopoulosem. Naštěstí pro Japonce si vzájemně překáželi a Kawaguchiho nepřekonali. Poslední zápasy ale budou velice zajímavé – všichni mají ještě šanci na postup.


Mexiko - Brazílie   1:0
Branka:  59. Jared Borgetti

Trenér Mexika Lavolpe trochu zamíchal se sestavou, přestože jeho tým porazil Japonsko. Místo Torrada s Lozanem hráli Moralese a Pineda. Zaplněný hannoverský stánek očekával přehlídku fotbalové techniky a kouzel. Dočkal se jich ale trochu překvapivě hlavně od Mexičanů. V úvodu sice Brazilci drtivým způsobem kontrolovali míč, jenže po půlhodině hry posoudil sudí Rosetii souboj Roque Juniora s Borgettim jako penaltový. Asi nikdo nečekal takový infarktový pokutový kop. Jared Borgetti si postavil míč a poprvé vystřelil – gól, jenže jeho spoluhráč vběhl do vápna předčasně. Napodruhé nastřelil břevno, tentokrát byl nedočkavý jeden z Brazilců. Potřetí už bylo vše v pořádku, ale Borgettiho střelu k levé tyči Dida výtečně vyrazil. Zaváhaní Adriana tváří v tvář brankáři Sanchezovi o pár minut později zůstalo až do konce zápasu největší brazilskou brankovou příležitostí.

Největší finesa večera předcházela jedinému gólu. Mexický obránce Ricardo Osorio věděl, že míč putuje moc daleko za něj, než aby ho mohl zpracovat. Tak ho alespoň zkusil trefil patičkou - a povedlo se naprosto čistě, navíc přesně do běhu. Svoji parádou uhranul okolo stojící Brazilce, jenže míč nabral nečekanou faleš a utekl mu. Druhý poločas ale patřil Mexičanům ve všech směrech, Brazilce jasně přehrávali a gól byl otázkou času. Zejména rychlé protiútoky dělaly obraně Kanárků problémy. Po jednom z nich Mexiko kopalo v 59. minutě rohový kop. Borgetti ve vzduchu vymazal Roque Juniora a napravil svoje penaltové zaváhání. Brazilci poté obměnili své ofenzivní šiky, jenže matný dojem už neodvrátili. Adriano sice gól dal, stál však v ofsajdu. Lucíovi zase chvíli před koncem nevyšel ideálně krok a z dobré pozice trefil jen Sáncheze.


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak tento zápas si za rámeček nedajú.Mexiko malo hru vynikajúco organizovanú a Brazilci neukázali nič.Robinho-najlepšie,čo tréner spravil,že ho vystriedal,Kaká a Ronaldinho-absolútne nič,Adriano trochu,no a obrana hlavne zo stredu doprava-čajíček.Parreirov 100.zápas dopadol veľmi zle.Aspoň bude mať zápas Japonsko-Brazília pikantnú príchuť a nakoľko Japoncov naozaj trénuje Zico/môj idol z mládí/,tak ani neviem,komu budem držať.

Reagovat
HOST*derek

Souhlasim jen částečně. Robinho nepředvedl nic-to je fakt. Ale Adriano jakbysmet-pouze nedal šanci, kterou musí proměňovat. Ale Ronaldinho byl jedinej ofentivní hráč, který v tomto zápase snesl nějaké hodnocení. Jenže podle mě se na něm podepsala únava. A přesto bylo v závěru vidět, že je jediný!!! kdo dokáže zatáhnou míč k vápnu

Reagovat
smazaný uživatel

Noó-podľa mňa okrem záveru,t.j. pár minút to nebolo nič moc ani od nich.Ronaldinho mi pripadal stratený,akoby hral zápas na zlom poste a vietor robil iba Adriano-to je pravda,ale skoro celý zápas ich Mexičania držali v pohode na dištanc a to sa mi zdalo na také mužstvo ako má Brazília strašne málo.

Reagovat
smazaný uživatel

dost necakany vysledok..ale nevadi.myslim ze vo finale bude hrat brazilia s argentinou.dlhodobo asi 2 najlepsie teamy sveta...

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilia OK ale argentina?

Reagovat
HOST*klasik

neboj bude tam,ale sere mě že to neuvidim

Reagovat
smazaný uživatel

no hej pravdepodobne budes na dovolenke cisty tip

Reagovat
HOST*gsgs

gfgfgfgs

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele