Pogba jako Onana nebo Maradona. Dopingové případy, které vzbudily pozornost

01.03., 10:49
Aktuality
Diego Armando Maradona (© AFP)

Francouzský záložník Paul Pogba byl ve čtvrtek suspendován na čtyři roky poté, co měl pozitivní test na testosteron při antidopingovém šetření, které podstoupil 20. srpna 2023. Livesport Zprávy v této souvislosti připomínají další případy užití zakázaných látek, které otřásly fotbalovým světem.

Paul Pogba (testosteron)

Pogba obdržel pravděpodobně jeden z nejpřísnějších dopingových trestů poslední doby. Záložník Juventusu nedostal nic menšího než čtyřletý zákaz činnosti za to, že užíval testosteron ke zlepšení své sportovní výkonnosti.

Vše vyšlo najevo po testu během zápasu mezi Udinese a Juventusem v srpnu loňského roku, ve kterém Bianconeri vyhráli 3:0. Francouzský záložník tehdy zůstal na lavičce, aniž by odehrál jedinou minutu.

Pogba dostal za doping čtyřletý trest. (©Profimedia)

Testosteron zlepšuje výkon v silových a vytrvalostních disciplínách, jako je fotbal, a to díky svému pozitivnímu vlivu na rozvoj svalové hmoty, hypertrofie, rychlosti a regenerační schopnosti. Zvyšuje také vytrvalost.

André Onana (Furosemid)

Dalším poměrně nedávným případem, který měl rovněž velký dopad, byl případ kamerunského brankáře Onany, který v současnosti působí v Manchesteru United. V roce 2021, kdy hrál za Ajax, byl tento Afričan potrestán zákazem činnosti na 12 měsíců kvůli zjištění furosemidu v jeho moči při mimosoutěžním antidopingovém testu dne 30. října 2020.

Zákaz činnosti byl nakonec zkrácen na devět měsíců a brankář přiznal, že se za celou kauzu styděl, protože vznikla tím, že si omylem vzal léky své manželky.

Onana si vzal omylem léky své ženy. (©Profimedia)

"Byl jsem v šoku. Nebyla to výmluva, kterou jsem si jen tak vymyslel, nesnažil jsem se podvádět, byla to hloupá chyba," řekl.

Furosemid je Světovou antidopingovou agenturou (WADA) zcela zakázán, protože je považován za "maskovací látku", jelikož vzhledem ke své diuretické povaze může usnadnit vylučování jiných dopingových látek z těla.

Adrian Mutu (kokain a sibutramin)

Rumun je jedním z nejznámějších recidivistů první dekády 21. století. Poprvé byl pozitivně testován na kokain v roce 2004, kdy byl členem týmu Chelsea.

José Mourinho požádal o antidopingový test a výsledky odhalily požití této návykové látky, což fotbalista později sám přiznal. Tento přešlap měl za následek pokutu ve výši 17 milionů eur, kterou musel hráč londýnskému klubu zaplatit za porušení smlouvy.

Mutu v dresu Chelsea. (©Getty Images via AFP)

Druhé porušení pravidel vyšlo najevo v roce 2010, kdy hrál za Fiorentinu a měl pozitivní test na sibutramin, přípravek, který pomáhá potlačovat pocit hladu a podporuje hubnutí. Italský národní olympijský výbor (CONI) mu udělil devítiměsíční distanc.

Carlos Gurpegui (19-norandrosteron)

Jedna z největších hvězd Athleticu Bilbao poslední doby prožila táhlé trápení poté, co byla v září 2002 pozitivně testována po zápase s Realem Sociedad v prvním kole španělské ligy. Testy odhalily vyšší než povolené množství 19-norandrosteronu, hlavního metabolitu nandrolonu.

Gurpeguiův případ se táhl šest let. (©AFP)

Gurpegui byl na začátku dalšího roku potrestán dvouletým zákazem činnosti - hájil se ovšem tím, že jeho nadbytek látky produkuje přirozeně. Po sérii odvolání si nakonec trest musel stejně odpykat. Vrátil se z něj až v dubnu 2008, kdy naskočil do základní sestavy v zápase LaLigy proti Realu Madrid na Santiago Bernabéu.

Pep Guardiola (nandrolon)

Bývalý hráč a trenér Barcelony měl během svého působení v Brescii pozitivní test na nandrolon. Dne 22. listopadu 2001 CONI oznámila, že katalánský záložník měl pozitivní test po zápase s Piacenzou. Disciplinární komise italské ligy mu preventivně pozastavila činnost.

Guardiola si nakonec musel odpykat čtyřměsíční podmíněný trest a zaplatit pokutu 50 tisíc eur.

Guardiola byl za doping trestán, když hrál za Brescii. (©AFP)

Nandrolon je anabolikum, které je ve sportu zakázáno od 80. let 20. století kvůli své schopnosti pomáhat při obnově tkáně a usnadňovat růst svalů, což dává sportovcům výhodu v disciplínách vyžadujících sílu a rychlost.

Diego Armando Maradona (kokain a efedrin)

Drtivá většina fotbalových fanoušků si jistě pamatuje nebo někdy viděla záběry zesnulého Maradony. Ten musel v roce 1994 předčasně odjet z mistrovství světa ve Spojených státech amerických. Legendární Jihoameričan byl nucen opustit argentinský tým, protože měl pozitivní test na efedrin, látku, kterou užíval k urychlení procesu rekonvalescence po zranění, jež mu málem znemožnilo hrát na tomto šampionátu.

Tato látka je považována za stimulant centrální nervové soustavy, což jí dává status zakázané látky. Tato epizoda prakticky ukončila jeho kariéru.

Maradona v dresu Argentiny. (©Argentinská fotbalová federace)

O tři roky dříve, v roce 1991, se kvůli své závislosti na kokainu podrobil antidopingovému testu po zápase mezi Neapolí a Bari. Každý z trestů uložených za tyto dva přestupky trval 15 měsíců.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Miguel Baeza

Komentáře (18)

Přidat komentář
nani92

my sme určite Onanu skautovali, ked bral doping, preto bol taký skvelý

Reagovat
Seydou Doumbia

V té době ho měl skautovat spíš Inter ne?

Reagovat
Salfovic

Tohle není moc podařená věta.

Drtivá většina fotbalových fanoušků si jistě pamatuje nebo viděla záběry zesnulého Maradony, který předčasně opustil mistrovství světa ve Spojených státech amerických v roce 1994.

Reagovat
Kryptos_

Chudák, to pak ještě docela dlouho kopal ze záhrobí.

Reagovat
celeb

asi to súvisí s foto k článku, kde mu merali pulz

Reagovat
kardous

Zvláštní u toho Pogby, že ho testovali, když v tom zápase ani nehrál :D

Reagovat
pobody's nerfect

Zvláštní že nehrál, když byl naspeedovany

Reagovat
fefo

"měl pozitivní test na sibutramin, přípravek, který pomáhá potlačovat pocit hladu a podporuje hubnutí" WTF?

Reagovat
Front hell

Tak přes léto chceš být šik v plavkách

Reagovat
Csaplárova past

Kdo ví, co měl tehdy Ferdinand ...

Reagovat
fabec1222

Tak to je jasný, proč se Pepovi tak daří v jeho týmům...Kdo ví, co hráčům dává.

Reagovat
r.mrazik

tak v drivejsich dobach byla nafrcna cela italska soutez

Reagovat
raduinho

Maradona byl feták.

Reagovat
John Obi Mikel

Fotka?

Reagovat
thewall

Pravěk, kdy se tepy měřily přiložením prstů na tepnu

Žádné sporttestery, chytré hodinky, hrudní pásy, hrudní podprsenky a tak. Dříve narození znají

Reagovat
andkoo

Klasika, stopneš 6 sekúnd a násobíš tep x10

Reagovat
thewall

JJ, občas ještě používám, když chci měřit tep a na rukou mám klasické hodinky.

Reagovat
romeo351

Dělám to tak doteď

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele