Pirri – symbol týmové obětavosti

04.02.2008, 21:01
Životopisy
Vidíte to při sledování fotbalových zápasů dnes a denně. Hráči se skácí často po letmém dotyku nebo bez cizího přičinění, při sebemenším škrábanci se nechávají odnést ze hřiště nebo vystřídat... V 60. a 70.letech ale hrál za Real Madrid hráč, který byl jejich přesným opakem. Jmenoval se José Martínez Sánchez, ale fotbalový svět ho znal a zná pod jménem Pirri.

Životní pouť budoucího fotbalisty, který je symbolem jedné z epoch Realu Madrid, se načala v Africe. José Martínez Sánchez se narodil 11. března 1945 v Ceutě, jednom ze dvou španělských území na černém kontinentě. Zde také začal s fotbalem, hrál v místních klubech Imperio de Riffien, Sociedad Deportiva Ceuta a Atlético Ceuta. Na studiích vynikal především ve sportu, ale špatný žák rovněž nebyl. Kvůli studijním povinnostem musel přesídlit na Pyrenejský poloostrov a jelikož to ze Ceuty bylo nejblíže, zakotvil v roce 1963 v andaluské Granadě.

Ani zde nenechal v klidu kulatý nesmysl. Nastupoval za místní klub Ciudad de la Alhambra, nazvaný podle významné granadské pamětihodnosti. A právě v tomto týmu na sebe přitáhl pozornost španělské fotbalové veřejnosti. Za své výkony v sezóně 1963-64 byl nejprve nominován do amatérské reprezentace, kde zastával místo pravého záložníka.

Skutečný průlom se ovšem devatenáctiletému hráči povedl až přestupem do Realu Madrid. Bílý balet tehdy procházel přechodovým obdobím, kdy musel nahradit slavnou generaci veteránů, která vyhrála pětkrát po sobě PMEZ. Odešel Di Stéfano, na odchodu byl Puskás a "posledním mohykánem" a kapitánem Realu se stal Francisco Gento.

Mladý José Martínez, který časem dostal přezdívku Pirri, jež mu už vydržela, si nemohl nicméně přát lepší debut v bílém dresu. Dostal za úkol nahradit legendárního Puskáse, který byl vyloučen v zápase proti Betisu. Pirri nastoupil s dresem číslo 10 na zádech proti věčnému rivalovi FC Barcelona. 8. listopadu 1964 zvítězil Real Madrid, vedený Pacem Gentem 4:1, když hattrick vstřelila další hvězda tohoto období "El Brujo" Amancio.

Hned v první sezóně získal Pirri ligový titul, kterému v průběhu kariéry přidal ještě dalších devět a nad hlavu rovněž pozdvihl čtyři španělské poháry. Tehdejšímu mladému mužstvu Realu Madrid, složenému z jedenácti Španělů se přezdívalo "los yeyés" a Pirri byl jedním z jeho vůdců. Zastával pozici záložníka a později hrál jako libero.

Největším úspěchem této generace byl zisk šestého titulu Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů. Stalo se tak v roce 1966. Pirri spolu s Gentem a Zocem odehráli všech devět utkání. Ve finále narazil Real na tehdy jugoslávský Partizán Bělehrad a na bruselském stadionu Heysel ho góly Amancia a Sereny porazil 2:1. Bílému baletu se příliš nevěřilo, protože sázel na domácí mladou krev, zatímco ostatní mužstva se posilovala zahraničními hvězdami. Opak se ukázal být pravdou...

Dalším titulem, který měl Pirri a "yeyés" na dosah, byl Pohár vítězů pohárů v roce 1971. Finále proti Chelsea skončilo remízou a regule říkala, že se musí odehrát druhý rozhodující zápas. Trenér Realu Muňoz zvažoval, zda postavit Pirriho, který měl zlomenou vřetenní kost na předloktí a hrál by tak s rukou v pásce. Nakonec se tak stalo a Pirri nastoupil, ovšem nemohl hrát naplno.

Real podlehl Chelsea po tuhém boji 1:2 a trofej PVP bude ve vitrínách na Santiago Bernabéu navždy scházet... Přesto se jistě každému, kdo viděl hrát Pirriho se zlomenou rukou, ten zápas vryje do paměti. O čtyři roky později se podobná situace opakovala ve finále španělského poháru, kdy Pirri hrál se zlomenou čelistí.

V roce 1980, po šestnácti letech strávených v bílém dresu, se Pirri rozloučil s Realem Madrid a vydal se do Mexika. Odehrál dva roky v tamním klubu Puebla a zároveň dokončil studium lékařství. O necelý rok později, 15. května 1981, se mu dostalo zasloužené pocty. Stadion Santiago Bernabéu vybuchl nadšením, když Pirri pozdravil tribuny ze středového kruhu. Počítadlo startů Pirriho za Bílý balet se zastavilo na čísle 561, během kterých vstřelil 170 gólů.

Po návratu z Mexika působil Pirri jako vedoucí lékařského týmu Realu Madrid. Od roku 1996 zastával po čtyři roky post generálního ředitele Bílého baletu. V této funkci ho pak vystřídal další z velkých fotbalistů, Jorge Valdano.

Ani reprezentační pozvánky se Pirrimu nevyhýbaly. Poprvé se uvedl v dresu španělského národního týmu proti Argentině na MS 1966 v Anglii. Vstřelil jediný gól svého mužstva, které však prohrálo 1:2. Celkem má Pirri na svém kontě 41 startů a překvapivý počet 16 góů, když uvážíme, že do jeho kompetence spadala spíše obranná činnost. Z červeným španělským dresem se rozloučil rovněž na mistrovství světa, tentokrát v roce 1978 v Argentině. Loučení to bylo vítězné, Španělé zvítězili v zápase proti Švédsku 1:0.

Pirriho zdobila po celou jeho fotbalovou kariéru nezdolná vůle po vítězství a schopnost se plně odevzdat a obětovat pro mužstvo, jak mnohokrát dokázal. Nebyl míčovým kouzelníkem, ani neomylným střelcem, ale jeho zápal a vytrvalost z něj činily motor a tahouna, bez něhož se žádný tým neobejde. Za své zásluhy obdržel jako první nejvyšší vyznamenání Realu Madrid "La Laureada".

Autor: Jaroslav Smrž / realmadrid.com, es.encarta.msn.com

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkný. Podobně nezdolnej byl i Franz Beckenbauer.

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Dobra prace

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

ale beckenbauer byl lepsejsi a jeste je protoze on po konci aktivni fotbalove karieryneco dela kdezto tenhle ,,zmizel,, a nikdo ho nezna

Reagovat
smazaný uživatel

Byl to mistr, kdo dokáže hrát 18 let na vrcholu

Reagovat
rufus

Díky!

Reagovat
smazaný uživatel

jako bych toněkde už četl....

Jinak moc dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

no v 561 zapasech 170 to mi prijde hodne dobre na zaloznika nebo obrance :) a pry ze nebyl neomylnym strelcem.pekny clanek

Reagovat
alegre

s chutí jsem si to přečetl. Ono je to v mém případě takové vzpomínání na mládí...

Reagovat
smazaný uživatel

Gracias

Reagovat
smazaný uživatel

no clanke dobry,ale jen ten zacatek.Myslim si ze je velka chyba porovnavat soucasny fotbal s tim pred 40ceti lety a to jakym zpusobem dnesni hraci simuluji pri kazdem skrabanci.Dnesni fotbal je mnohem rychlejsi a tvrdsi.Myslim ze kdyby jsme si v televizi mohli vybrat mezi zapasem v dnesnim stylu a stylu ze 60tych let,vetsina z nas by to zkusila nejdriv s tim minulym ale brzy by se vratila k soucasnemu fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, ale zlomená ruka je stejná ted i před čtyřiceti lety nebo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

to jo,ale verim ze tenkrat se zlomenou rukou by byl vice platnym nezli dneska.Pokud by si vubec dneska troufl nastoupit.

Reagovat
RMCF

ono nejde o nějaký srovnávání, je jasný že dneska by s rukou na šátku hrát nezvládl, ale prostě to co dokázal pro tým přetrpět je obdivuhodný...

Reagovat
smazaný uživatel

s tim souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt moc pěkný!

Reagovat
smazaný uživatel

Som velmi rad podobným článok...vidno ze sa na hviezdy nezabúda...a mladý sa dozvedia oskutočných hráčoch

Reagovat
smazaný uživatel

to si pis, jsem rad, ze se tady na EF vyskytuji takoveto clanky, priznam se, ze pred prectenim jsem nemel ani poneti, ze takovy hrac existoval, no ono neni divu v dobe kdy hral, jsem byl jeste davno "na houbach", neni nad to si takhle rozsirovat obzory...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohohle hrace jsem vubec neznal,a ze toho stihl.Diky.

Reagovat
smazaný uživatel

V dnešním fotbale už to sice možné není, ale i tak je ukázka skvělé obětavosti.

Mimochodem, Migueli hrál finále PVP pro změnu se zlomenou klíční kostí. A Barca vyhrála.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělí hráč a hlaně hodně obětaví hráč.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele