PETR ČECH JE NEJLEPŠÍ

31.01.2005, 01:16
Aktuality
"A víte, co bylo rozhodující? Že jsem nedostal gól v prvním zápase v dresu Chelsea!" Tak to jsou slova dnes pravděpodobně nejlepšího brankáře světa. Byť on sám přiznává, že na oněch "nulách" má zásluhu jen asi z 20%, ten zbytek je práce obrany a vůbec všech hráčů na hrací ploše...



Po příchodu José Mourinha a řadě podstatných změn v základní sestavě asi jen skalní fandové očekávali, že Chelsea bude vést anglickou ligu s tak velkým náskokem, nechajíc daleko vzadu Arsenal, Manchester United, o Liverpoolu ani nemluvě. Stamford Bridge se pomalu chystá na oslavu titulu, Premiership má zcela jiné starosti, než vzhlížet k nebi, kde se na obláčku s velkou jedničkou v poklidu vznáší Roman Abramovič a jeho Chelsea.

Kdo má na tomto úspěchu největší zásluhu? José Mourinho, trenér, kterému vychází doslova vše. Schopnost a produktivita útočníků, jistota v obraně a... jeden Čech, jménem Petr a příjmením Čech. Ve Francii byl oporou Stade Rennes až do léta roku 2004 a po mnoha dohadech a řadě zákulisních jednání došlo k jeho přestupu na ostrovy.

Do základní sestavy se dostal bez problémů a dnes je v Chelsea neoddiskutovatelnou jedničkou. "Jsem velice spokojený a nebojím se říci, že dokonce šťastný. Když jsem odcházel z Francie, cítil jsem, jak spousta lidí říká: ten tam bude jen do počtu, trojka do šatny, ani na lavičku náhradníků ho nepustí. Víte, oni angličtí fanoušci a Britové vůbec jsou tak nějak zahleděni do sebe, ostatní evropské ligové soutěže je moc nezajímají. A tak téměř nikdo si nevšímal statistik, mé úspěšnosti jak ve Spartě, tak v Rennes. Jaký jsem byl, to je věc minulosti. Jaký jsem, musím každým dnem dokazovat tady, v Anglii. Já jsem si to moc dobře uvědomoval a byl jsem z toho patřičně nervózní. A ještě k tomu první zápas v dresu Chelsea jsem musel odehrát proti Manchesteru United! A to, že jsem od nich nedostal gól, bylo rozhodující. Fanoušci mě přijali bez výhrad a já jsem získal patřičnou dávku sebedůvěry."

Mít na svém brankářském kontě nulu není pro Petra Čecha nic nového. V pražské Spartě nedostal gól 928 minut, tedy více než deset utkání. Ale pro něj je nejdůležitější vyhrát: "Je lepší vítězství 5:3 než bezbranková remíza. Když jsem jako mladík chytal za Spartu, dával jsem si za úkol přežít první minuty, úvodní nápor soupeře. Ale i tak musím znovu opakovat. Brankář má na té nule zásluhu asi tak 20%...!"

Obrana Chelsea je perfektní, osm branek ve 24 zápasech nemá obdoby. Vždyť to znamená průměr 0,33 branky na utkání, obdržená branka jednou za 3 ligová kola! Ale ani v evropských pohárech tomu není jinak. Tam Chelsea dostala góly pouze tři... A kdo si myslí, že tento tým hraje onoho pověstného "zanďoura" a jistí obranu, je na velkém omylu. V anglické lize dal více branek jen Manchester United, 53, Chelsea jich má na svém kontě o pět méně. Pomyslné skóre zápasu je tedy 2:0,33! Petr Čech k tomu dodává: "Obrana je běhavá, hráči si často prohazují pozice, zaskakuje jeden za druhého. Ale také se obránci často zapojují do útočných akcí. A naopak, do obrany se v případě nutnosti zapojují útočníci. Ale i tak je pro mne překvapením ta naše bilance."

Brankář naší reprezentace je snad až příliš skromný. Jeho spoluhráč z Chelsea, ale velký soupeř v kvalifikaci, Nizozemec Arien Robben o něm tvrdí, že je prakticky nejlepším gólmanem světa. A co na to Petr Čech? "Tohle opravdu řekl? Tak to je pro mne velká poklona...! Víte je toho ještě mnoho přede mnou, mám stále co zlepšovat. Obránci v Chelsea mi pomáhají opravdu hodně. Mám 100% důvěru v jejich kvalitu a schopnosti a to mi umožňuje soustředit se na moji práci. Ani je vlastně nemusím moc dirigovat, každý ví, co má dělat."

Petr Čech se nyní věnuje intenzivnímu studiu anglického jazyka a říká: "Francouzsky umím mnohem lépe než anglicky. Ale vše doženu. A konec konců; když v brance zařvu, tak mi rozumí všichni, i Portugalci, Rusové...!"

Takový je reprezentant České republiky, brankář londýnské Chelsea, jeden z nejlepších brankářů současnosti. Nebo je opravdu již nejlepší? Jedno je ale jisté: Jmenuje se Petr Čech a je, tak jako my, Čech...!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (74)

Přidat komentář
HOST*Joe

Nejlepší golman v nejlepším týmu pod nejlepším trenérem!

Reagovat
HOST*

Čelsea jo? To jsou větší trosky než manchestestr utd.mimochodem jsem fanoušek manchestru! . Kdyby neměli tolik prachu tak jsou už v druhe lize ne.a Arsenal to ani nemluvím protože ti doma remizujou i se Schefieldem utd. no ale Petr Čech je jediny včetně Jarošíka a Robbena nejlepší a vídiš zase za Abramovičovi prachy!Prostě manchester vyhraje ligu mistru aji premierleague i fa cup šak uvidíš na konci sezony man utd win win win win win win win win

Reagovat
smazaný uživatel

A proč Chelsea v prvním zápase Premier League porazil Manchester Utd. 1:0 a potom v Carling Cupu na Old trafford 2:1 ?

Reagovat
HOST*MFanta

Ten, kdo dal vic golu nez Chelsea neni pochopitelne Manchester United, ale Arsenal...

Reagovat
HOST*autor

Pravda pravdoucí, asi jsem to popletl s tím prvním zápasem...omluva.....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já už fakt nevím. Čech je bezesporu vynikající golman. Ale přec není nejlepší! Chytat za za obranou Chelsea a vychytat nulu zas nemusí někdy být až tak složité. Nejlepší rozhodně není. Může se diskutovat jestli patří do nej trojky, ale rozhodně ne nejlepší.

Reagovat
HOST*yarda

Pokud, ale považuješ za nejlepšího brankáře Buffona, tak tvůj výše uvedený argument příliš neobstojný, páč Juve tu obranu o moc horší než Chelsea nemá Takže mi vychází do trojky Casillas jak vyšitej

Reagovat
HOST*yarda

...neobstojí...

Reagovat
smazaný uživatel

Buffon a pak španělská troječka s Čechem a máme hned pět brankářů, ale první Čech není ani náhodou.

Reagovat
HOST*yarda

Však jsem nic takového neřekl

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak Buffon,až pak Čech a poté Španělé

Reagovat
HOST*deco

sorry kyslíku, ale je druhej, ne li první-výkony v rennes a teď v chelsea hovoří za vše, pomalu není zápasu bez nuly

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím co ěláte. Kdyby nebyl Čech Čechem, tak to nikdo z vás tady rozhdně neřekne.

Počet inkasovaných golu rozhodně není vypovídající.

Reagovat
HOST*yarda

Ale vždyť on držel řadu čistých kont i v Rennes, jak už někdo podotkl a doslova jim vychytal řadu vítězných zápasů. A kde je Rennes teď. A Abramovič by asi nedal tolik prachů za nějakého nekňubu, ne? A co teprve Mourinho, ten by se s ním teprve nesral!

Reagovat
smazaný uživatel

Jak už jsem řekl, jsem z toho docela znechucen, jak ho všude přechvalují. Vždyť třeba na Euru to nebylo nic moc. Ale nedělá chyby a takových gólmanů zase moc není.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde je Rennes? Však jsou v klidném středu tabulky, ne?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, to že za Čecha na tom bylo Rennes líp mi prostě nevymluvíš

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak.Suhlasim s Kyslikom.Zato,ze je to Čech,nemusite ho hnet davat na 1.miesto.Podla mna pred Buffona a Casillasa urcite nepatri.Do tej prvej patky alebo najlepsie do trojky.Nic v zlom.Je to moj nazor.Ale je to fakt super brankar.Klobuk dole.Daky by sa zisiel aj Slovakom

Reagovat
HOST*

Abramovič nejlépe ví kdo je nejlepší. Pokud vim chtěl Čecha nebo Freye z Parmy. Ropák ví nejlepe co mají fanoušci rádi. A šmitec.

Reagovat
alegre

Juventus obdržel v italské lize letos ve 21 zápasech 12 branek což dává průměr 0,57 na utkání. V SERIE A padlo 514 branek což je 24,48 na jedno kolo. V anglické lize padlo do této chvíle 620 branek, to je na kolo 25,83…..Závěry nechť si každý udělá sám.

Reagovat
HOST*sansiro

Jestlize je tento prispevek pravdivy, coz doufam, ze je, tak at si ho poradne prectou ti, co neustale opakuji klise jako, ze v Italii pada malo golu atd!!! Jsou to jen prezitky. A taky je nutno dodat, ze posledni dve kola nebyly z hlediska golu moc urodne, a proto ten prumer mohl byt jeste o nejakou tu desetinku vetsi! Takhle to je v podstate vyrovnane.

Reagovat
Mr.Jindros

O ničem.

Reagovat
HOST*

Cech je jeden z nejlepších.Někdo tu psal že za takovou obranou to není moc težký, ale co Cudiccinni minulou sezónu. Podle mě se nedá vybýrat nej brankář.V každé zemi jsou jiní dobří hráči a hraje se tam jiná taktika.V Anglii se hraje rychlí fotbal, V Itálii upřednoustňují centry a dlouhé balony dopředu. Ve Španělsku se hraje na velký rány a střely z dálky.V každý lize jsou jinak dobří gólmani a poznat se to dá jen na MS nebo EURO.A tam nemusí mít formu nebo se tam vůbec nedostat se svou reprezentací nebo kvůli zranění.

Kdybych velmi neobjektivní tak bych řek že nej gólman je Vaniak díky vítezství na MS v př.kopech. Ale vím že to asi pravda neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnávat loňskou obranu Chelsea s tou letošní je trochu mimo.

JEstli se někdě hraje na centry a dlouhé baloyn dopředu, tak je to právě Anglie. No a španělsko... "hraje se na velký rány a střely z dálky..."...??? Co je to za blbost?

Vaniak...chytání přímých kopů je jen jedna schopnost z mnoha dalších.

Reagovat
Mr.Jindros

No nevím, nějak nemůžu najít něco s čím bych souhlasil nebo aspoň byla pravda.

Reagovat
HOST*Maniac

Ten kdo to psal asi moc o fotbalu neví.

Reagovat
smazaný uživatel

Petr Cech je nejlepsí brankár na svete o tom není pochyb a Chelsea o tom ani nemluvim.Prote nejlepsi golman v nejlepsím týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

ha ha ha, dobrej vtip. Čecháček to na Nou Campu schytá.

Reagovat
antimadrista

To jsem psal já,sem zapomněl odhlásit bráchu.

Reagovat
HOST*yarda

Byl na návštěvě z Marsu, že jo. To leccos vysvětluje...

Reagovat
exmafie

Tak jsem se dlouho nepobavil,je s tebou občas i sranda...

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně nejlepší golman je pro mě Casillas

Reagovat
HOST*yarda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

vy jste deža

Reagovat
HOST*yarda

Jsem leccos, ale tohle rozhodně ne

Reagovat
HOST*Kahn

Ja mam rad taky Casillase ale neni nejlepsi nejlepsi je KAHN ČECH BUFFON

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Čech je třikrát lepší a Buffon dokonce pětkrát lepší než to pako z Madridu!!!

Reagovat
HOST*yarda

Dokaž to logickým argumentem, pokud jsi toho schopen, milý anonyme

Reagovat
HOST*

Buffon byl vyhlasen nejlepsim golmanem roku! Buffon se dostal do All Stars roku jako golman!

Reagovat
HOST*sansiro

to jsem psal tedka ja, ten puvodni clanek ale ne

Reagovat
smazaný uživatel

haha

Reagovat
smazaný uživatel

pako ses tu akorat ty ,to kdyby nebylo Casillase s tom finale ligy mistru proti leverkusenu tak kdo by asi mel pohar

ale vy o tom fotbale asi moc nevite jak tady uz nekdo psal protoze furt jen Cech a co dej realu dobrou obranu a uvidime kolik pusti iker golu

Reagovat
HOST*

Ale hoši ja jsem slišel že casillas jde do manchestru i s Figem!

Reagovat
HOST*Angeles

Me je jedno kdo je nejlepsi stejne je Vaniak mistr světa takžeč ej to všechno na hlavu postaveny

Reagovat
smazaný uživatel

Mistr světa jen v chytání přímých kopů, ale to je dost málo. Těhle schopností musí mít brankáč daleko víc.

Reagovat
HOST*BigHead

Chtel bych se vyjdrit k te vasi debate kdo je nej golman. tak za prve do prvni trojky urcite nepatri Casillas. Na golmana prilis maly ve vypjatych zapasech nadelal spoustu chyb ti nechci rict ze to jini golmani nedelaji ale opravdu dobri ne tak casto (ze spanelskych golmanu spis Canizares). A k tomu Cech je nej tak to je taky celkem prehnane urcite patri k absolutni spicce a to mozna i mezi ty tri ale na to aby se dalo rict ze je nej tak na to je trosicku brzy. Jelikos je v Chelsea kratce je potreba trosku dlouhodobejsi srovnani pockejme az se Chelsea dostane do nejake krize. takze zaverem: si myslim ze v soucasne dobe nejstabilnejsi a dlouhodobe nejvyrovnanejsi vykony predvadi Buffon a tudiz je (zatim) praven povazovan za NEJ GOLMANA na svete!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

Až na Casillase souhlas. Viděls třeba finále LM 2002? Asi ne, protože jinak bys takovouhle věc o něm nikdy neřekl A Buffon o moc vyšší není...

Reagovat
smazaný uživatel

Urcite to nevidel Inak by to nenapisal.Alebo to mozno berie ako historiu.Bolo to uz dost davno,on asi mysli sucastnu formu.Ale aj tak nema pravdu.V tom finale nas Iker fakt podrzal Aspon s tym Buffonom ma pravdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak brát jeden zápas je trošku divné, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak brát jeden zápas je trošku divné, ne?

Reagovat
HOST*yarda

To byl příklad, boha!

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak,to bol len jeden z viacerych prikladov.

Reagovat
smazaný uživatel

Kazdy ma iny nazor,ale ako mozes tak suverenne povedat,ze Casillas nepatri do trojky a ze robi vela chyb?Ty vidis len tie chyby,ale tie perfektne zakroky s ktorymi uz x krat podrzal Real to uz nevidis.To je asi tym,ze si to pisal po druhej v noci.len to ta ospravedlnuje.Ked sa poriadne vyspis,tak tu prosim napis nieco normalnejsie,alebo nepis vobec.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi jako fanoušci Realu na téma Valdes. taky, v kařdém zápase nám vychytá alespoň dva jisté goly, ale vy ne, je to hráč barcelony a nemá jméno, nevadí, že jste jeho zápasy neviděli, ale rozhdně není tak dobrý, že?

Reagovat
HOST*yarda

Tak jsme si kvit, tak o co jde

Reagovat
smazaný uživatel

Valdes je super,ale nie je lepsi ako Casillas Real ma horsiu obranu ako Barca,takze Casillas ma aj viac prace a viac dobrych zakrokov

Reagovat
smazaný uživatel

Viděls prosímtě někdy zápas Barcy?

Reagovat
smazaný uživatel

Neboj sa videl.Co tym myslis?Chces povedat,ze Barca ma horsiu obranu a ze Valdes ma viac prace ako Casillas?

Reagovat
smazaný uživatel

CHci říct, že Vicky vychytává v každém záapse dva nájezdy, plus několik dalších zákroků a že je zatím ve Španěslku nej.

Reagovat
smazaný uživatel

To si myslis len ty.Aj Casillas toho vychita dost.

Reagovat
HOST*Angeles

Kdybi ste včera videli jak čech vychital nulu mluvili by ste jinak 5 minut před svim rekordem chytal penaltu..

Reagovat
HOST*

Cech ted momentalne rozhodne patri mezi nejlepsi brankare sveta. V jeho prospech oproti Buffonovi hovori treba i to, ze je perspektivni. Ma vyborne brankarske parametry, je klidny, inteligentni a vyrovnany. Chelsea ma fantastickou obranu, ale i ta zacina od golmana. Ten je jeji pevnou a nedilnou casti. Konec koncu, Anglie mela sveho casu taky vybornou obranu a za bi Seamana, ktery jeji praci devalvoval. Petr Cech se diky tem vlastnostem co jsem vyjmenoval jednou dostane do stejneho postaveni jako byl Peter Smeichel. To byl skutecne nejlepsi brankar na svete. A mozna i v historii. Cech na to ma aby se mu vyrovnal. A co se tyka Casillase, rozhodne bych ho nezavrhoval. Nebyt nej, byl by Bily balet zase uplne nekde jinde s tou obranou co ma ted....

Reagovat
smazaný uživatel

Ale s tím tady souhlasí každý, že patří k nejlepším. Jen jde o to, jestli je nejlepší, nebo není. Není.

Reagovat
HOST*gambler2000

dela malo chyb je supertrida, nejlepsi je maradona, a pele s bicanem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*BigHead

Hodne ohlasu na muj clanek bylo ze nemam zavrhovat Casillase ale pokud si ho prectete poradne tak ja jsem ho ani jednou nezavrhl ja jsem jen napsal ze neni nejlepsi ani ve Spanelsku tak ze podle mne nepatri mezi tri nej golmany. Samozrejme ze je to jen muj nazor ale abych to uvedl na pravou miru tak Casillas je opravdu vinikajici golman pouze si myslim ze neni nej no.(a to finale jsem urcite videl fotbal celkem sleduji) A dalsi jak tady nekdo psal ze je Cech perspektivnejsi ne Buffon tak to je bezesporu pravda a ja jsem taky psal ze Cech se nej golmanem stat muze ale jeste ma porad dost prace.

Reagovat
HOST*

Reagovat
antimadrista

Vicky !! Vicky !! Vicky !! Vicky !! Vicky !!Vicky !! Vicky !!

Reagovat
HOST*yarda

Beckhamovou sem netahej, OK

Reagovat
Mr.Jindros

hehe

Reagovat
HOST*Honza

No jako nemám nic proti tomu, že je Cassias dobrej gólman, ale není nejlepší.Podle mě je to takto:

1. Čech

2. Buffon

3. Cassias

Mimochodem Cassias chytal dobře to finále LM, ale od té doby šli jeho výkony rapidně dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ste ten zápas viděli musíte uznat, že Čech neni dobrej ale přímo výbornej golman a s Cudiccinim by asi Chelsea nepostoupila. A Čechovi je 22, Buffonovi 27 a Casillasovi bude v květnu 26, takže jetli Čech neni nejlepšim brankářem teď, tak za pět let bude !!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele