Pelé: Brazílie, Ronaldo, Pato...

27.03.2008, 09:24
Názory a komentáře
Nejlepší brazilský, a pravděpodobně také světový, fotbalista všech dob prohlásil, že převaha brazilských klubů na americkém kontinentě, je v nebezpečí. Dále mluvil o svých nástupcích, zejména o hráči AC Milán Patovi a jeho zraněném kolegovi Ronaldovi. Jeho mnohdy polemické názory jsou v tomto případě přinejmenším zajímavé.

Odliv hráčů je obrovský!

Znáte tu starou písničku, kde se zpívá: "Ten kdo má peníze, ten má hezkou paní a ten kdo je nemá, tak mu chodí za ní..."? Ve fotbale je to podobné. Italské, anglické, španělské, ale dokonce i ruské, turecké a mnohé další evropské, asijské, arabské kluby peníze mají. Tím pádem mají také ty nejlepší fotbalisty. Kde je kupují? Všude po světě, ale zejména v Brazílii. A tak Brazilci, před každým mezistátním zápasem, chodí jako chudí příbuzní od dveří ke dveřím a shánějí své ovečky... Ale to není ten hlavní problém. Existují nařízení FIFA, smlouvy, dohody. Problémem se stává úroveň brazilské ligy a klubů v ní hrajících. A pak také jejich převaha nad ostatními z kontinentu.

No a přijde Copa Libertadores a hrdost Brazilců na vlastní fotbalové umění dostane pořádnou ránu! Sice se utěšují tím, že Pato, že Ronaldo, že Ronaldinho, že Kaká, ale pro každého z nich, bez rozdílu barev, je především Brazílie a brazilské kluby něčím posvátným.

"V Copa Libertadores žádný brazilský klub, ani Sao Paolo, nedokáže konkurovat zahraničním týmům. Proč? Odpověď je snadná: nedokážeme udržet po dobu jedné sezóny, o dvou ani nemluvě, pohromadě kádr hráčů!” řekl Pelé na tiskové konferenci, na které byl představen jako velvyslanec Banco Santander na Copa Libertadores, kterou právě tato banka sponzoruje.

"Jestli chceme porazit týmy jako Boca Juniors z Argentiny, musíme mít silná mužstva. Jak toho dosáhnout? Nedovolit odchod hráčů do zahraničí! Vím, že je to těžké, všude na světě mají víc peněz, než máme my v Brazílii! Ale přeci také existuje nějaká národní hrdost, ne?" byla další slova této legendy světového fotbalu.

Obrovská korupce a nedostatek čestnosti prezidentů klubů jsou rovněž důvody ke slabé finanční situaci. Mizí milióny, neznámo kam... Každým rokem se jedná o 700 až 800 fotbalistů, hledajících své štěstí v zahraničí. A to mluvíme pouze o těch, kteří jednají oficiálně, prostřednictvím agentů. Talenty se rodí, ale právě tak rychle mizí... Brazilský ligový fotbal tím trpí.

Následníci trůnu
Ronaldo

"Jen velice těžko se vrátí, a když ano, nebude hrát na stejné úrovni jako dříve. Když se zranil poprvé, myslím tím vážně, byl ještě mladým, neopotřebovaným hráčem. Podařilo se mu dostat se lehce do formy a na MS 2002 hrál velice dobře. Jeho návrat vidím dnes jako nepravděpodobný. V tuto chvíli nevěřím, že uvidíme stejného Ronalda, jakým byl dříve! Je bez pohybu, tloustne, má k tomu sklony. Koleno mu nedovolí onen famózní rychlý start za míčem. Ale modlím se za jeho návrat. Za jeho zdraví.”

Ronaldo se zranil 13. února 2008 v průběhu utkání AC Milán - Livorno. Jedná se o druhé vážné zranění kolena na jeho levé noze. Lékaři předpokládají možný návrat na hrací plochu za 9 měsíců, ale vše bude záležet na jeho fyzických a psychických schopnostech a možnostech rehabilitace.

Alexandre Pato

"Ano, vidím určitou podobnost, shodné charakteristiky. Je mi svým způsobem podobný. Ale aby jednou byl stejně jako já nejlepší na světě, musí mít hodně štěstí, jako jsem měl já, musí zlepšit hru hlavou, tam mu ještě hodně chybí. Ale začíná a já vidím jeho budoucnost jako skvělou!"

Edson Arantes do Nascimento, Pelé, tedy chválou nešetřil, právě tak se vyjádřil i kriticky. Ale jedno si neodpustil. Po oznámení, že Pato byl povolán do reprezentace k utkání proti Švédsku, které se hrálo 26. března v Londýně, prohlásil: "Tento zápas se hraje jako vzpomínka na finále MS 1958. Předem vím, že nový Pelé se v tomto utkání neobjeví. On se totiž ještě ani nenarodil!"

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (20)

Přidat komentář
alegre

Honduras - Kolumbie 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Pato kořeň,Ronaldo moc tlustej!

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím jestli to je to je překladama, ale na mě Pelé prostě působí strašně nafoukaně..

Reagovat
smazaný uživatel

Není to překladama, on takovej je.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo tak, nevím jestli je nafoukanej, protože ho neznám, ale řeči má hodně nafoukaný.

Reagovat
smazaný uživatel

hele Pelé je Pelé, ať je jakej je, je to Pelé

Reagovat
Zajda

přesně...na něj nikdo tam si ty nafouknutý řeči může dovolit víte

Reagovat
alegre

Pelé je už takový, ale myslím si, že ví o čem mluví.

Reagovat
smazaný uživatel

já taky neříkám, že to není pan fotbalista..jen třeba Gretzky nebo Jordan jsou teda skromnější.

Reagovat
alegre

Jsou to asi zcela rozdílné povahy a osobnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

a z jiný generace

Reagovat
smazaný uživatel

A to co jsem napsal z něho nedělá Pelého nebo co?

Reagovat
alegre

Pelé získal jméno jako vynikající fotbalista. Dnes je to pán, kterému bude 68 let a na názory se ho ptají kde se objeví.

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé je především fotbalovej Bůh, to že skrze jeho řeči vypadá jak nafoukanec, mu osobně nijak vadit nemusí a na jeho nesporných kvalitách to nemůže zanechat ani šrámeček. Ve své době byl opravdu Bohem a to nejen v rodné Brazílii, takže on si může opravdu ty nafoukaný řeči dovolit. Vždy se najde někdo, komu se tohle chování nelíbí, ale to je tak akorát vše.

Reagovat
smazaný uživatel

ne, to sem taky nenapsal. Jenom že pelé je pelé . . .

Reagovat
alegre

Předem vím, že nový Pelé se v tomto utkání neobjeví. On se totiž ještě ani nenarodil!"

Já si o sobě myslím to samé! Tedy ne jako fotbalista, ale jinak...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

má pravd u

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím s tím, že Pelé je nejlepší fotbalista všech dob. A působí na mě také celkem nafoukaně, ale myslím, že on si to může dovolit.

Reagovat
irik

pro mne bude nej svetovy hrac vsech dob urcite Diego Armando Maradona, sice moc Pelého styl hry neznam, jeho statistiky jsou urcite famozni ale... na Maradonu, podle meho nema - tim myslim fotbalove

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele