Palmer s Fodenem v záři reflektorů: 31. kolo Premier League v kostce

05.04., 23:00
Názory a komentáře
Cole Palmer (© AFP)

Další kapitolu do svých snových letošních příběhů napsali Cole Palmer a Phil Foden. Kamarádi z mládežnické akademie Manchesteru City prožívají životní sezonu a v 31. kole zazářili hattrickem. Highlightem byl bezesporu šlágr mezi Chelsea a Manchesterem United, který se z předkrmu rychle změnil v hlavní chod a v infarktovém nastavení v dezert, na nějž fotbalisté i fanoušci Blues nikdy nezapomenou.

"Hattrick je hattrick. Můj první v dospělém fotbale. Mám z něj obrovskou radost," zářil v rozhovoru pro BBC po závěrečném hvizdu Palmer.

Chelsea byla od úvodního hvizdu lepší a ve 20. minutě vedla už 2:0, ale United povstali z popela a v 67. minutě je Alejandro Garnacho, jenž si podobně jako Palmer užívá průlomový ročník mezi anglickou elitou, svou druhou trefou v zápase poslal do vedení.

V nastavení se ale do hlavní role opět obsadil Palmer. Nejprve proměnil i druhou penaltu v utkání a krátce nato po rohovém kopu s pomocí teče Scotta McTominaye rozhodl. "Bylo to šílené. Po tom gólu jsem nevěděl, co dělat. Jen jsem běhal sem a tam," smál se jednadvacetiletý Angličan, který se mimo jiné hlasitě přihlásil do boje o nejlepšího střelce soutěže.

Momentálně je jedním ze čtyř fotbalistů s 16 brankami a na vedoucího Erlinga Haalanda z Manchesteru City ztrácí jen dvě. "Navzdory svému věku hraje celou sezonu konzistentně. Je úžasné, jak se dokáže vypořádat s tlakem a jak dokáže udržet nervy na uzdě v klíčových momentech. To vše nasvědčuje tomu, že může být velmi dobrým hráčem. Ostatně po tomto výkonu nelze říct, že už teď není top hráčem," chválil svého svěřence trenér Mauricio Pochettino.

Aspiranti na titul nezaváhali

Nad formou svého svěřence se rozplýval i kouč Manchesteru City Pep Guardiola. Foden ho totiž potěšil už druhým hattrickem v ročníku. Celkově má na svém kontě už 14 tref - více jich ještě nikdy předtím v kariéře nezaznamenal.

"Jeho pracovní morálka je úžasná. Má neuvěřitelný čich na góly... kolují mu v žilách a my ho musíme využívat. Je to opravdu fenomenální hráč," citovala Guardiolu agentura Reuters. "Ve fotbale je ze všeho nejtěžší střílení gólů. Když máte hráče, který to dokáže, je to pro tým absolutní dar," dodal španělský stratég.

Ani nejlepší ligový kanonýr Haaland, jenž tentokrát podobně jako Kevin De Bruyne strávil celé utkání pouze na lavičce náhradníků, nedokázal zapsat v letošní sezoně dvakrát hattrick.

Třiadvacetiletý rodák ze Stockportu je zkrátka k nezastavení a radost má bezesporu i reprezentační kouč Anglie Gareth Southgate. Před blížícím se evropským šampionátem si skvělou formu drží kromě něj a Palmera také Bukayo Saka z Arsenalu, Jude Bellingham z Realu Madrid či Harry Kane z Bayernu Mnichov.

Doma nezaváhal ani Liverpool, který za vítězstvím nad posledním Sheffieldem United nasměroval kuriózní trefou Darwin Núñez. Uruguayský útočník v 17. minutě napadal chorvatského brankáře Iva Grbiče, jehož odkop ho zasáhl do lýtka, a míč se následně dokutálel až do sítě.

Ve druhé půli sice hosté srovnali vlastním gólem Conora Bradleyho, ale nekompromisní "raketa" argentinského světového šampiona Alexise Mac Allistera vrátila favoritům náskok zpět, a v 90. minutě stanovil konečný výsledek střídající Cody Gakpo.

Svěřenci Jürgena Kloppa proto udrželi dvoubodový náskok před Arsenalem, který si bez výraznějších těžkostí poradil s osmnáctým Lutonem 2:0. Ve 24. minutě rozjásal Emirates Stadium kapitán Martin Ødegaard a těsně před přestávkou si zpětnou přihrávku agilního Emila Smithe Rowea srazil nešťastně do vlastní branky Daiki Hašioka. Hatters tak prodloužili neúspěšnou sérii, na vítězství čekají už 11 soutěžních duelů.

V o poznání lepším rozpoložení se aktuálně nachází předposlední Burnley, které remizovalo s Wolverhamptonem 1:1 a bodovalo počtvrté za sebou. I přesto ale na sedmnáctý Nottingham, jenž porazil Fulham 3:1 a drží poslední nesestupové místo, ztrácí šest bodů.

Bodoval i šestnáctý Everton, konkrétně skrze remízu 1:1 v Newcastlu, a pozadu nezůstal ani patnáctý Brentford, neboť se rozešel bez branek s Brightonem.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. - 2. Cole Palmer (Chelsea) - 10.00 / 3 góly, 8 klíčových přihrávek, 5 střel na branku.

1. - 2. Phil Foden (Manchester City) - 10.00 / 3 góly, 3 klíčové přihrávky, 93procentní úspěšnost přihrávek.

3. Rodri (Manchester City) - 9.10 / gól, asistence, 116 doteků s míčem.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Cole Palmer (Chelsea), Phil Foden (Manchester City) - oba 20 bodů.

2. Alejandro Garnacho (Manchester United) - 14 bodů.

3. Morgan Gibbs-White (Nottingham) - 13 bodů.

Sestava 31. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Jordan Pickford (Everton) - Za nerozhodný výsledek v St James' Parku mohou Toffies děkovat v prvé řadě muži mezi tyčemi. Anglický reprezentant, kterého coby odchovance Sunderlandu neminula sprcha nadávek z tábora fanoušků Newcastlu, odehrál famózní zápas. V první půli rozesmutnil postupně ve velkých šancích Barnese, Murphyho a autora jediného gólu domácích Isaka, po změně stran zastavil tygřím skokem i utaženou ránu Guimarãese.

Stoper: Manuel Akanji (Manchester City) - Bezchybný výkon ozdobený málo vídanou 99procentní úspěšností přihrávek podal v měření sil s Aston Villou rodák z Neftenbachu. Žádný z protihráčů ho neobelstil, perfektně četl hru a zároveň skákal do střel jako hokejový obránce. Absence opor Walkera a Stonese nebyla znát i díky němu. Konstruktivní rozehrávkou navíc pomáhal Citizens pří výstavbě ofenzivních akcí.

Stoper: Kurt Zouma (West Ham) - Po víkendovém trápení v Newcastlu šel kapitán Hammers spoluhráčům příkladem a v londýnském derby s Tottenhamem dokonce po rohovém kopu Bowena udeřil. Zajímavostí je, že v posledních čtyřech sezonách dal mezi obránci více branek pouze Gabriel z Arsenalu (14), Zouma jich má na kontě 11. V třaskavém klání se Spurs zazářil i tím, že osmkrát zastavil útočnou snahu soupeřů včasným defenzivním zákrokem.

Stoper: Dan Burn (Newcastle) - Vzhledem k lazaretu stoperů Magpies se urostlý bek postavil do středu obranného kvarteta a vedl si více než zdatně. Vyčníval zejména ve vzdušných soubojích, kterých během střetnutí vyhrál jedenáct, a opomenout nelze ani vysoce nadprůměrnou 91procentní úspěšnost přihrávek. Na utkání s Evertonem mohl vzpomínat i jako střelec, ale VAR jeho zásah na 2:0 kvůli ofsajdu odvolal.

Pravý záložník: Morgan Gibbs-White (Nottingham) - Krásnou kombinační akci Forest, jíž s přehledem zakončil bývalý mládežnický reprezentant Albionu, naopak videorozhodčí odvolat nemohl. Gibbs-White navíc ještě předtím vyzval ke skórování Hudsona-Odoie a spoluhráčům v duelu s Fulhamem připravil i další tři šance. Podobná představení od něj bude sestupem ohrožený celek v rozhodující fázi ročníku bezesporu potřebovat.

Střední záložník: Rodri (Manchester City) - Famózními statistikami se proti Aston Ville pyšnil dle bodování webu sofascore.com nejlepší hráč aktuální ročníku Premier League. Ve středu pole dominoval, s lehkostí sobě vlastní rozdával přesné pasy na kratší i delší vzdálenost a co je nejdůležitější, zaznamenal dva "kanadské body". V 11. minutě zužitkoval nezištnou zpětnou přihrávku Dokua a po změně stran připravil jednu z tref i Fodenovi.

Střední záložník: Alexis Mac Allister (Liverpool) - V souvislosti s označením "přestup roku" se ve všech pádech skloňuje Palmer, ale výkonnost bývalé opory Brightonu by rozhodně neměla zapadnout. Zvlášť po novém roce hraje argentinský mistr světa jako z partesu, v posledních týdnech je navíc velmi produktivní a formu potvrdil i proti Sheffieldu. Nekompromisní pumelici, která se zastavila až v šibenici, můžete zatleskat v naší videorubrice.

Levý záložník: Alejandro Garnacho (Manchester United) - Když v 67. minutě svou druhou brankou rozjásal zaplněný sektor hostujících fanoušků, zdálo se, že nasměroval Red Devils k cenné loupeži na Stamford Bridge. Roli muže utkání mu sice v infarktovém nastavení uzmul Palmer, ale zejména jeho chladnokrevnost v zakončení je nutné ocenit. V obou případech si totiž navzdory svému věku (19 let) počínal jako zkušený snajpr.

Pravý útočník: Cole Palmer (Chelsea) - Devět střel, osm vytvořených šancí a hattrick s puncem skalpu Manchesteru United, který Chelsea neporazila sedm let. Klobouk doků! Snová sezona jednadvacetiletého odchovance Manchesteru City pokračuje. Chvála se na něj snáší ze všech stran a nominace do anglického národního týmu pro blížící se mistrovství Evropy je nasnadě. Navzdory faktu, že v kvalifikaci neodehrál ani minutu.

Střední útočník: Chris Wood (Nottingham) - Za muže ve formě lze označit také velezkušeného novozélandského forvarda. Po jeho loňském trvalém přesunu z Newcastlu mu řada skeptiků nevěřila, ale faktem je, že už v sezoně dal 11 gólů a že táhne Forest k záchraně. Do sítě Fulhamu se trefil poté, co technickou ranou z uctivé vzdálenosti nachytal brankáře Lena. Sérii zápasů, v nichž dostal nottinghamské příznivce do varu, prodloužil na tři.

Levý útočník: Phil Foden (Manchester City) - Trenér obhájců titulu Guardiola o něm mluví v superlativech, fanoušci houfně skandují jeho jméno. Odchovanec klubu z modré části Manchesteru je zkrátka a dobře k nezastavení. Druhým hattrickem v ročníku skolil Aston Villu a ve všech soutěžích si polepšil na 21 přesných zásahů. Při střeleckém trápení Haalanda je nyní hlavním ofenzivním motorem Citizens. Je nejlepší v lize?

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
30
21
7
2
70 : 28
70
2
Arsenal FC
30
21
5
4
72 : 24
68
3
Manchester City
30
20
7
3
67 : 29
67
4
Aston Villa
31
18
5
8
63 : 46
59
5
Tottenham Hotspur
30
17
6
7
62 : 44
57
6
Manchester United
30
15
3
12
43 : 44
48
7
West Ham United
31
12
9
10
50 : 55
45
8
Newcastle United
30
13
5
12
64 : 52
44
9
Brighton & Hove Albion
30
11
10
9
51 : 46
43
10
Chelsea FC
29
12
7
10
53 : 50
43
11
Wolverhampton Wanderers
30
12
6
12
43 : 47
42
12
AFC Bournemouth
30
11
8
11
44 : 53
41
13
Fulham FC
31
11
6
14
47 : 50
39
14
Crystal Palace
30
7
9
14
34 : 50
30
15
Brentford FC
31
7
7
17
42 : 55
28
16
Everton FC
30
8
8
14
31 : 42
26
17
Nottingham Forest
31
7
8
16
39 : 53
25
18
Luton Town
31
5
7
19
43 : 64
22
19
Burnley FC
31
4
7
20
32 : 66
19
20
Sheffield United
30
3
6
21
28 : 80
15

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (8)

Přidat komentář
fenixLFC

znovu popisky hracov

Reagovat
Seydou Doumbia

bo jsem vyjadřil nespokojenost že nejsou

Reagovat
bbbauch

Norskej hrac Ole Saeter a jeho odpoved na otazku, jak oslavi svuj screamer gol

'I'm going home, phone in my left hand, cock in my right hand, I'm going to enjoy myself. It will be a late evening.'

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

self-juicer

Reagovat
Bowie

Reagovat
Ranoth

ten Alexov gol mi pripomenul Stevieho gol proti Olympiacosu

Reagovat
Kejza

.. trefit tohle proti The Kop musí bejt zážitek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele