ONLINE: V Anglii končí přestupové léto

03.09.2013, 00:03
Aktuality
Konec letního přestupového okna v Anglii se pomalu blíží a EuroFotbal přitom slaví malé jubileum. Již popáté se vám hlásí s exkluzivním online přenosem, jenž protentokrát slibuje opravdu hutné drama. Na spadnutí je nový strop, co se letních výdajů klubů PL týče, a také nějaké ty osobní rekordy šetřivého Arsena Wengera...

Završení onoho stále platného ligového maxima, o němž je řeč v perexu, naší tradici online přenosů jen o chlup uniklo. Stanoveno bylo roku 2008, jakmile se na scéně čerstvě zjevila Abu Dhabi Group a začala měnit ManCity k nepoznání. Celková suma se tehdy vyšplhala k pěti stům milionům liber; my bychom momentálně mohli být od překonání téhle laťky vzdáleni odhadem nějakých 50 milionů (bez Özila).

Jaké nevyřešené kauzy tu tedy pro dnešek máme? Zapomeňme chvilku na finišujícího Özila a připomeňme si tyto příběhy: Sessegnon je odstaven v béčku a zřejmě v definitivní nemilosti Paola Di Cania. Laudrup před nedávnem prohlásil, že plánuje nakoupit ještě jednoho forvarda, respektive borce do ofenzivního trojlístku (Odemwingie nebo někdo jiný?). Chelsea se chce určitě zbavit Demby Ba, kterého se médiím povedlo spojit již se šesti různými kluby (včetně dvou německých tedy), a to samé platí pro dvojičku Tottenham-Adebayor (rovněž zde má být ve hře Schalke).

Mimoto bychom neměli zapomínat na skutečnost, že Ireland, Bannan a Hutton stále trénují pouze s béčkem Aston Villy. Druhý jmenovaný zřejmě vyměnil plánovanou zdravotní prohlídku v Londýně za tu v Sunderlandu; po jeho dvou kolezích ovšem ani vidu ani slechu. Zvýšená aktivita se potom dá očekávat od Crystal Palace, právě nováček z hlavního města byl od včerejšího večera favoritem na zisk Bannana.

Dále tu pořád máme nevyřešeného Fellainiho, který údajně i zvažoval podání formální žádosti o přestup, aby celou věc urychlil. Vedle toho možná zůstává ve hře také Baines a tedy i historicky první rušný deadline pro fanoušky Manchesteru United. To potom snad ani nemůže být signál ničeho jiného než nejnabitějšího posledního dne přestupního období, jakého jsme dosud byli společně účastni...no ne? Tak směle do toho!

14:28 Začneme pěkně zhurta, tedy čísly. Posledně, když byl Wenger o deadlinu doopravdy aktivní - čili předloni -, o bezmála 20 milionů liber zlomil svůj předešlý rekord v letním utrácení (sezona 2005/06 s Walcottem, Hlebem a Rosickým). Nynější maximum je tedy podle výpočtů Bleacher Report stanoveno na 54,150,000 liber, což - pro pořádek - samotný Özil nepřekoná. A ještě jedna věc: plat německého šikuly se má pohybovat v rozmezí od 115 do 135 tisíc týdně, což by byl na každý pád další Wengerův top výkon (vedle přestupové částky).

14:36 West Bromwich řeší co s gólmanským postem. Být tři měsíce bez jedničky Bena Fostera, to není žádná hitparáda, a proto by měl do ledna na The Hawthorns hostovat Lee Camp, někdejší naděje anglické kopané. Nyní již 29letý brankář je momentálně bez práce.

14:38 Jestli se vám zdály být dva miliony za hostovačku Demby Ba přestřelené, pak se můžete spolu se SkySports ještě lépe pobavit nad spekulací o případné cenovce Hulkova hostování v Tottenhamu: prý že 10 milionů britské měny.

14:40 Sky Sports: Odemwingie na zdravotní prohlídce v Cardiffu.

14:42 Obvykle zuřivě utrácející Southampton má podle zainteresovaného žurnalisty Simona Peache odpracováno. Aby o tom vážně nemohlo být sporu, vynořila se právě zpráva, že se jeden z možných cílů Mauricia Pochettina křídelník Pablo Piatti na pět týdnů zranil.

14:45 Bale už spustil, kdybyste se třeba nudili...Vypadá extrémně nervózně, ale kdo by se mu divil.

14:50 Podle WBA insidera Chrise Lepkowského dělají Baggies pokroky ve věci příchodu nechtěného Stéphanea Sessègnona ze Sunderlandu. Určitě lepší volba než Katar.

14:51 Čerstvé prohlášení manažera Swansea Michaela Laudrupa: jeden zahraniční fotbalista dovnitř, nikdo ven.

14:53 Identita německého doktora, pod jehož dozorem v Německu Mesut Özil podstupuje ostře sledovanou zdravotní prohlídku, byla odtajněna. Jde o Dr. Müller-Wohlfahrta, jednoho z lékařů Bayernu.

15:01 Florian Thauvin to má nakonec podle L'Equipe do Premier League daleko. Jeho 13milionový přesun do Marseille má být zkompletován v řádu pár hodin.

15:08 O Stephena Irelanda se přihlásil snad vůbec první zájemce. Chce ho Stoke (a Lambert si zřejmě hlasitě oddechl). Pro Hughese by nicméně mohlo jít o prima obchod, koneckonců právě pod ním v ManCity prožil Ireland svou životní sezonu.

15:13 Italské zdroje Bena Smithe z BBC hovoří o čerstvém zájmu Evertonu o italského stopera Astoriho. Zároveň prý Toffees podali vylepšenou nabídku za Jamese McCarthyho.

15:16 Arsenal se mezitím s Chelsea handrkuje o výši odstupného za hostování Demby Ba. Blues chtějí tři miliony, Kanonýři jsou ochotni zaplatit rovnou polovinu. To vše od reportéra SkySports Gerainta Hughese.

15:20 Athletic nakonec bude ochoten pustit středopolaře Andera Herreru do ManUtd. Jakmile Moyesův tým splatí 36milionovou výkupní klauzuli, na ruku...

15:23 Hull City prý zvažuje koupi zapomenutého Ira Kevina Doylea.

15:37 Portugalská média přináší zprávu, že se Everton dohodl na 15milionovém transferu klíčového defenzivního záložníka Porta Fernanda. Vzhledem k tomu, že má Brazilec ve smlouvě 30milionovou výkupku a portugalský mistr už tak přišel o Moutinha...tak ta částka absolutně nesouhlasí, se obávám.

15:45 Podle SkyItalia už není nic k řešení na případu brankáře Emiliana Viviana. Rok hostování v Arsenalu, který z kasičky odsype jeden milion britské měny.

15:50 Respektovaný ruský novinář Artur Petrosjan přišel se zajímavou teorií. Zenit pustí Hulka do Tottenhamu (na hostování) v případě, že dojedná příchod Jarmolenka. Ve prospěch Brazilcova přesunu do Londýna hovoří přítomnost Villase-Boase, naopak v neprospěch mnohem vyšší daňová zátěž v kombinaci s astronomickým platem Hulka. Spurs by za něj takhle v průběhu onoho roku zaplatili dohromady něco k 14 milionům liber. Šílenost.

15:54 OFICIÁLNĚ: Emmanuel Mayuka stráví příští rok v Sochaux, informuje o tom oficiální twitterový účet Southamptonu.

15:56 Independent: Pokud by Arsenal couvl od prodeje Bendtnera do Crystal Palace, vrhnou se Eagles po Andym Johnsonovi z QPR. To by byl návrat, panečku!

16:01 Sessègnon dorazil do klubového centra WBA, přičemž Ireland ve stejný okamžik vystoupil z auta ve Stoke-on-Trent. Už se to blíží...

16:12 Harry Redknapp chce do QPR během dneška přivést až čtyři hráče. Zatím prý v jeho síti uvízli dva: Benoit Assou-Ekotto a Tom Carroll z Tottenhamu by měli na Loftus Road alespoň rok vypomáhat. Dále se hovoří o Bairdovi a "obvyklém podezřelém" Kranjčarovi.

16:18 Malá, příjemná odbočka od přestupových tahanic: Podezření na zlomeninu nohy se nepotvrdilo, a tak bude Étienne Capoue Tottenhamu s vymknutým kotníkem scházet maximálně měsíc.

16:23 Vypadá to, že Crystal Palace získá cennou posilu do obrany. Velmi blízko podpisu na Selhurst Parku má být Adrian Mariappa.

16:30 L'Equipe nabízí zajímavý twist v podání PSG: Özila se nepovedlo přesvědčit ke změně názoru, a tak katarští boháči stočili svou pozornost k Matovi. Jednání už údajně probíhají.

16:35 Podle reportéra Bildu Sebastiana Kunze je již zdravotní prohlídka Mesuta Özila minulostí. Během hodiny by mohlo proběhnout oficiální oznámení přestupu dne.

16:39 Onou avizovanou posilou útočné vozby Swans se zřejmě stane forvard Getafe Alvaro Vazquez. Člen zlaté španělské jednadvacítky má ve Walesu působit jako host s možností odkupu.

16:40 Chelsea mezitím pokračuje v zásobování svého "béčka" v Eredivisie. Do Vitesse si jde na rok kopnout také Sam Hutchinson.

16:52 Dani Pacheco se už dál nebude pokoušet o proniknutí do liverpoolského áčka a upsal se španělskému Alcoronu.

16:55 Podle informací AS si má Ander Herrera v Manchesteru United finančně pohoršit. Místo čtyř milionů eur ročně by bral tři.

16:56 Hull City mimo Kevina Doylea uvažuje také o Mattym Fryattovi z Nottinghamu Forest. Na každý pád Steve Bruce stojí o konkurenci Dannymu Grahamovi.

16:58 Podle Bena Smithe z BBC se Liverpool o Juana Matu nikdy nezajímal; navzdory četným spekulacím.

17:02 Jordan Rhodes stál před rokem Blackburn osm milionů liber. Talentovaný snajpr s Rovers podepsal pětiletý kontrakt, přičemž do téhle chvíle v 54 zápasech nastřílel úctyhodných 32 branek. A Wigan prý dnes předložil 6milionovou nabídku.....

17:11 OFICIÁLNĚ: Lee Camp si po dvou měsících našel angažmá. Krátkodobý kontrakt podepsal v sídle WBA, které shání záskok za zraněného Bena Fostera.

17:18 Manažer Blackburnu Gary Bowyer přiznává, že jej spekulace ohledně osoby Jordana Rhodese unavují. Žádná konkrétní nabídka prý dosud nepřišla.

17:24 OFICIÁLNĚ: Palermo oznámilo dohodu o ročním hostování golmana Viviana. Ve smlouvě má být přítomna i opce.

17:25 Olympique Marseille vydal prohlášení, v němž stojí, že André Ayew nikam neodejde. Nevím jak vám, ale mně to zní podezřele.

17:26 V Guardianu registrují 15milionovou nabídku Manchesteru United za Leightona Bainese.

17:28 Chelsea je podle BBC připravena zapůjčit některému z prvoligových klubů nejen Chalobaha, ale i McEachrana.

17:34 Známý specialista přes Everton Greg O'Keefe informuje, že zájem Toffees o Jamese McCarthyho chřadne.

17:36 Bild se minul s předpovědí, Özilův transfer stále nebyl oficiálně prohlášen za hotový.

17:45 Po německém listu tak zkouší štěstí SkySports: podle nich dojde na oznámení přestupu dne kolem sedmé hodiny našeho času.

17:53 Zajímavým případem dnešního deadlinu je Sunderland. Pouští svého nejšikovnějšího hráče a staví se tak před relativní nutnost dovést brankáře, levého beka, středního záložníka, ofenzivního záložníka a útočníka. S tím, že se vlastně o nikom nespekuluje a do uzavření okna zbývá pouhých šest hodin.

18:07 Everton se zjevně nemůže dohodnout s Wiganem na výši odstupného za Jamese McCarthyho. Ten se tak alespoň vydal osobně jednat se svým potenciálním zaměstnavatelem, aby se záhy nezdržoval. Čas se krátí...

18:31 Chelsea údajně pomýšlí na Khediru, kterého Mourinho dobře zná ze společného působení v Realu.

18:33 Everton se stále nevzdalo šancí na zisk Garetha Barryho (alespoň na hostování); vše závisí na míře ochoty ManCity přispívat na záložníkův plat ve výši 125 tisíc liber týdně.

18:39 Jako by se domluvili. Dva spoluhráči z Porta, obránce Mangala (ManCity) a záložník Fernando (Everton), takřka naráz oznámili, že se nikam nechystají. Druhý jmenovaný k tomu využil svůj účet na Instagramu.

18:43 Francouzské zdroje uvádějí, že se West Ham blíží Ryadu Boudebouzovi ze Sochaux.

18:44 Ireland prošel zdravotní prohlídkou a je připraven se minimálně na rok připojit k Potters.

19:05 OFICIÁLNĚ: Mariappa na tři roky hráčem Crystal Palace; přestupová částka by se měla pohybovat kolem tří milionů liber. S novým dresem se už fotil také Ireland. Özil stále nikde.

19:14 OFICIÁLNĚ: Libor Kozák hráčem Aston Villy, ta to potvrdila na Twitteru. Lambert se nyní potřebuje vypořádat s přetlakem na hrotu - na jeden post má tři útočníky včetně hvězdného Bentekeho a nové posily Heleniuse. Kozák na Villa Parku podepsal čtyřletý kontrakt.

19:22 SkyItalia tvrdí, že Chelsea odmítla vyměnit Torrese za Adebayora. Z bláta do louže, není se co divit.

19:39 Norwich se údajně pokouší dotáhnout na roční hostování Vaz Teho z WHU; ten sám by potom mohl skočit po Becchiovi, jemuž naopak u Canaries pšenka nekvete. Další možností je pak návrat Demby Ba, kterého se Hammers i přes zájem slovutnějšího Arsenalu nehodlají jen tak vzdát.

19:47 Zástupci Arsenalu i Realu Madrid se společně sjeli do Mnichova, kde již má Özil po prohlídce. Každou minutou by vše doopravdy mělo být zapečetěno...

19:49 Feyenoord uvolnil mladého beka Woudenberga na hostování, což téměř určitě znamená, že Indi Martins neposílí Everton. A to by pro změnu mohlo znamenat, že Baines neodejde za Moyesem.

19:50 OFICIÁLNĚ: Barry Bannan na tři roky hráčem Crystal Palace.

19:58 Shane Long údajně opustil tréninkový kemp irské reprezentace. Ve hře by mohl být přesun do Hullu. Tím by tedy Bruce kdekomu vytřel zrak, tipuji.

20:00 DO UZAVŘENÍ OKNA ZBÝVAJÍ ČTYŘI HODINY!

20:01 A bum, Di Canio se probral ze zimního - ehm, letního - spánku. Dle některých zdrojů doufá v přetažení Gylfiho Sigurdssona, alespoň na hostování. Tím by konečně umazal první ze zhruba pěti restů.

20:14 BBC: Liverpool pořád pracuje na Givenovi; ManUtd pořád pracuje na Herrerovi a Fellainim. Klid před bouří?

20:15 OFICIÁLNĚ: Odemwingie posílil Cardiff, nejčastěji se hovoří o pouhých 2,5 milionech liber.

20:23 McCarthy v Evertonu údajně nezávisí na Fellainim, nýbrž na prosté dohodě obou stran. Dvanáct milionů liber je jasná věc, předmětem nekončících dohad jsou ovšem různé klauzule a bonusy.

20:27 OFICIÁLNĚ: Michael Laudrup získal na hostování poslední díl své velšské skládanky, Alvara Vazqueze z Getafe. Ve smlouvě by měla být zakotvena také opce.

20:29 Agent Samiho Khediry Jorg Neubauer prohlašuje, že jeho klient zůstává věrný Realu Madrid a nebude na poslední chvíli následovat Joseho Mourinha do Chelsea.

20:36 Ze španělských luhů a hájů se pomalu noří zprávy, že Ander Herrera podepsal s ManUtd pětiletý kontrakt s ročním výdělkem ve výši 3,6 milionů eur.

20:40 Stoke už zřejmě s Irelandem na poli přestupů skončilo. Burnley s Leicesterem se sice ještě dotazovaly na Kightlyho a menší zájem budila také osoba Ryana Shottona, teď je ovšem ticho po pěšině. Zároveň do redakce Guardianu dorazilo upřesnění, že Potters budou na Irelandův 65tisícový plat přispívat jen velmi malým dílem.

20:58 Ze sídla Crystal Palace zní, že Bendtnerův příchod závisí jen a pouze na tom, zda Wenger sežene náhradu (čti Ba).

21:00 DO UZAVŘENÍ PŘESTUPOVÉHO OKNA ZBÝVAJÍ TŘI HODINY!

21:07 Fellaini vyplnil formální žádost o přestup a opustil Finch Farm.

21:08 Zdá se, že Arsenal už akorát čeká na ideální postavení měsíce. V Guardianu (a nejspíš ani nikde jinde) nevědí o ničem, o čem by se ještě mezi oběma stranami měla vést diskuze.

21:16 Chelsea deadline proměnila v hromadný exodus mladíků. Dalším do party je Ulises Davila, jenž to jde na rok zkusit do španělské Cordoby.

21:20 Mesut Özil už dokonce dostává přání od svých kamarádů z branže (jako teď od krajana Jeromeho Boatenga), přesto stále technicky není hráčem Arsenalu. Vše má být vyřízeno, čeká se už jen na tiskové prohlášení. To zřejmě bude něčím speciálním, když jeho příprava zabírá tolik času.

21:21 Podle informací Cadena COPE zaslal Manchester United do Madridu 40milionovou nabídku za Khediru. To zní jako takový dobrý fórek na závěr přestupního období...

21:33 Hostování Demby Ba v Arsenalu údajně zkolabovalo, přičemž Tottenham nemá zájem. Celý případ je tak buď na bodu mrazu, nebo se do čela nenápadně protlačil West Ham.

21:37 Jméno Mesuta Özila dnes bylo na Twitteru zmíněno více než milionkrát. Bale jím byl překonán hned třikrát.

21:39 Belgické noviny (LDH) si jsou jisty hostováním Lukakua v Evertonu. Uvidíme, co na to říkají ty britské.

21:44 Dominic Fifeld z Guardianu je přesvědčen, že Demba Ba nakonec dres nezmění. Stěhovat se zřejmě bude Lukaku.

21:56 Benoit Assou-Ekotto na Twitter vyvěsil vzkaz začínající slovy "Let's Go QPR" a končící srdíčkem. K tomu nemám co dodat.

22:00 POUHÉ DVĚ HODINY DO KONCE! A pořád žádný Özil, žádný Herrera, žádný Fellaini...

22:04 Uznávaný francouzský analytik Matt Spiro pro BBC sestavil seznam možných akvizic do útoku Arsenalu. Vedle Demby Ba na něj zařadil Bafetimbiho Gomese (Lyon) a Daria Cvitanicha (Nice).

22:10 Shane Long v sídle Hullu podstupuje zdravotní prohlídku. Se svou pětimilionovou cenovkou by se měl stát rekordním nákupem v historii Tigers.

22:29 James McCarthy do Evertonu na 99 % nepřestoupí. Může za to požadavek Toffees splácet přestupovou částku po čtyři příští roky.

22:33 Vzhledem k tomu, že Bendtner zřejmě zůstane na Emirates Stadium, Crystal Palace očekávaně obrací svou pozornost k Andymu Johnsonovi. Ten kdysi ve službách Eagles vyhrál korunu pro krále střelců Premier League, teď by se po sedmi letech postaral o jeden pohádkový návrat.

22:34 Lukaku prý sám zažádal o hostování zpět ve WBA namísto Evertonu. Long tedy míchá kartami na více frontách, zdá se.

22:43 Arsenal by se dle některých spekulací mohl na poslední chvíli pokusit o jednoho z fotbalistů Southamptonu, zřejmě Schneiderlina.

22:51 Hodina do konce a Bebe s Machedou jsou stále hráči Manchesteru United. Vidím to na rozvázání smluv.

22:54 Španělské AS prohlásilo spojení Herrera-ManUtd za mrtvé.

22:59 Tak ne, Bébé nakonec v kompletním utajení přesídlil do Pacosu Ferreira. Ačkoliv zatím nikdo netuší, zda jde o hostování, či přestup. Pravděpodobnější se zdá být první varianta.

23:00 KLUBY MAJÍ POSLEDNÍCH 60 MINUT!

23:02 Özil již nefiguruje na soupisce Realu, informuje Španělská fotbalová federace. To je vážně jako puzzle, dílek po dílku.

23:06 OFICIÁLNĚ: Borini definitivně hostem v Sunderlandu.

23:10 Podle belgických médií se prý v kauze Fellaini vyskytla nějaká "nová překážka". To smrdí pořádným amatérismem, tenhle deadline z pohledu ManUtd.

23:14 Nový, přinejmenším domnělý cíl Crystal Palace: Cameron Jerome ze Stoke City, na hostování.

23:18 OFICIÁLNĚ: Di Canio dotáhl na hostování ještě jednoho svého krajana, levého beka se zkušenostmi z Liverpoolu Andreu Dossenu.

23:20 Po neúspěšných Bildu a SkySports je tu také BBC se svým zaručeným tipem: David Ornstein tvrdí, že se Realu s Arsenalem podaří stvrdit Özilům přesun během příští půlhodiny.

23:25 OFICIÁLNĚ: Tak proto se čekalo! Arsenal i WBA naráz lámou své klubové rekordy. Do Londýna míří při základní ceně 42 milionů liber Mesut Özil; do sousedství Birminghamu za neurčitou částku Stéphane Sessegnon.

23:35 Sessegnon ve WBA bude nosit 29, Özil v Arsenalu nejspíš jedenáctku. Arsenal má "brzy" číslo dresu oficiálně vyhlásit, ale na to po dnešku raději nespoléhat.

23:37 Reportér SkySport před The Hawthorns znovu obrátil. Favoritem na zisk Lukakua je prý zase Everton.

23:40 Na Finch Farm dorazil Gareth Barry. Roberto Martínez je tak podle všeho blízko dvojitého nákupu, aniž by kohokoliv dotčeného prodal (ačkoliv minimálně Anichebe zřejmě půjde).

23:45 Záložní řadu Crystal Palace možná přijde vyztužit ještě jeden ofenzivně laděný středopolař. Na cestě z Nottinghamu by mohl být Guédioura, jenž atmosféru PL před časem okusil v dresu Wolverhamptonu.

23:54 The Sun tvrdí, že Norwich na poslední chvíli dotáhl Vaz Teho. Některé jazyky potom hovoří o obnovených jednáních mezi Evertonem a Wiganem ohledně...hádejte koho.

23:59 OFICIÁLNĚ: Hráč s vysokým a nadýchaným účesem se konečně stěhuje! Není to ovšem Fellaini, nýbrž Assou-Ekotto, jenž vskutku na rok zakotví v QPR.

0:00 ANGLICKÝM KLUBŮM ODZVONILO!

Nicméně pamatujte, že pokud klubům zbývá k dořešení pouhé formální papírování, vše je stále v pořádku. Pořád se tedy můžeme dočkat očekávaných transferů Fellainiho, McCarthyho a dalších. Já se každopádně pro dnešek loučím, děkuji za pozornost a těším se opět v lednu!

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (3825)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele