Oliech: Myslíme na Ligu mistrů. V koutku duše i na titul

22.03.2010, 22:47
Rozhovory
Dlouho se na vrcholu neohřáli. Auxerre v sobotu porazilo 2:1 Le Mans a posunulo se do čela francouzské nejvyšší soutěže. Na necelých čtyřiadvacet hodin. Poté své zápasy dohrávalo Bordeaux i Montpellier. Oba zvítězili. Oba odsunuli AJA za sebe. Přesto letos bude boj o titul ještě pořádně tvrdý. A to hlásí ze střední Francie i Dennis Oliech, autor dvou gólových přihrávek z minulého utkání.

Ligue1.com: Auxerre se vůbec nepovedl start do soutěže - po čtyřech zápasech získalo jediný bod. Dokázali jste si vůbec představit, že po dalších 29 zápasech budete atakovat přední příčky?
Dennis Oliech: Samozřejmě, že v tu dobu nám tato skutečnost připadala hodně nereálná. Přeci jen ale bylo příliš brzy na to, abychom přestali ztrácet naděje. Neměli jsme jinou možnost než začít pracovat ještě lépe a ještě více tvrdě, abychom se dostali na pozice, které nám patří nyní.

L1: Musíte jistě tajně přemýšlet o zisku titulu..?
DO: Jedna sezona je vždycky běh na dlouhou trať. Fotbal je nepředvídatelný, tým může začít velice dobře a nakonec sestoupit. A pochopitelně se může stát úplný opak. Věřím, že pokud v týmu dokážeme udržet dobrou náladu a vítěznou atmosféru, je zisk titulu reálný. Jak víte, bodové rozestupy jsou opravdu minimální, může se stát ještě cokoliv.

L1: Takže Auxerre v příští sezoně v Lize mistrů? Evropské lize?
DO: Musíme se ještě soustředit na nadcházející zápasy. Na konci sezony uvidíme, jak na tom budeme. Ale je pravda, že nad Ligou mistrů přemýšlíme.

L1: Vypadá to, že vám i celému týmu vzrostlo sebevědomí. Jak je pro vás důležité hrát v takto úspěšném týmu? Poté, co jste si odbyl nepříliš úspěšné angažmá v Nantes.
DO: Hodně tvrdě jsme pracovali, abychom se dostali na tuto úroveň. Jsem pochopitelně nadšený, že jsem součástí tak skvělého týmu a celého tohoto dobrodružství. Určitě musím celý tým pochválit.

L1: Úspěch vašeho týmu je založen především na dobré defenzivě. Vy jste útočník, přesto trávíte hodně času právě bráněním.
DO: Ve fotbale musíte nejdřív bránit, poté až zaútočit. To nám zatím přineslo úspěch.

L1: Jaký je plán pro nadcházející zápasy? Zbývá devět kol, rozhodne se nejspíš až v těch úplně posledních...
DO: Ano. A my musíme odehrát všechny zbývající utkání se stejným nadšením a elánem. Jedině to nám může pomoct.

L1: Proti Le Mans jste nahrál na obě branky, před dvěma týdny jste vstřelil branku Montpellieru. V předvánočním duelu s Marseille jste dokonce vstřelil dvě branky. Jaký to byl pocit, vstřelit všechny góly na Stade Vélodrome?
DO: Každá trefa je pro nás důležitá. Je vždycky skvělé dát branku dříve než váš protivník. Dodá vám to sebevědomí, zatímco jeho to srazí do kolen. Každý hráč pochopitelně chce skórovat, zvlášť když hrajete proti tak velkému klubu. Zápas proti Marseille byl pro mě v tomto naprosto jedinečný. Byl to ode mě vlastně takový vánoční dárek pro celé Auxerre a jeho fanoušky.

L1: Po zápase s Marseille prohlásil trenér Jean Fernandez: "Dennis Oliech jednou za sezonu zahraje báječně. Minulou sezonu to bylo proti Le Mans, předtím proti Rennes." Bylo klání s Marseille vaším nejlepším výkonem v Ligue 1?
DO: Vždy se pokouším na hřišti nechat všechno. Určitě se mi povedlo i několik dalších zápasů, přestože se mi nepodařilo skórovat. Řekněme, že Marseille pro mě znamenala otevření letošního brankové účtu...

Autor: Anna-Marie Kroupová / ligue1.com

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Po zápase s Marseille prohlásil trenér Jean Fernandez: "Dennis Oliech jednou za sezonu zahraje báječně. Minulou sezonu to bylo proti Le Mans, předtím proti Rennes.

Ten se s tím opravdu moc nesere....

Reagovat
smazaný uživatel

jo no, co na to rekne asi domingo.. ale nejak se posledni dobou prekonava, kenan jeden..

Reagovat
domingo

má v tom holt jasno.

Reagovat
Tsigi

Konečně vidím bájnou postavu

Reagovat
smazaný uživatel

Bájnou postavu?

Reagovat
Tsigi

tak z domingových příspěvku o něm čtu dost časo a on ho popisuje dost v ,,epických,, rozměrech

Reagovat
domingo

Je to strašný kopyto, ale jak říká Fernandez - občas se mu prostě povede důležitej zápas stejně bych byl radši, kdyby byl v Kataru a 3,5 mega (myslím) u nás na účtě, jak se v zimě plánovalo.

Reagovat
$dolar$

Docela bych titul pral Auxerre

Reagovat
domingo

Reagovat
Godwinson

nemaj nárok kuci z Auxerre, tam jsou jiní 'adept'

Reagovat
Liquid

Přál bych to Montpellier. Jinak první co mě napadne když se řekne Auxerre, tak legendární trenér Roux, 44 let v řadě koučoval Auxerre, to nepřekoná ani Ferguson. Oliech = jediný Keňan, kterého si ve fotbale pamatuji, další byl v MB ale toho sem již zapomněl...

Reagovat
Godwinson

Oboyaa, barbare !

Reagovat
Liquid

napadl mě Oduya - jenže sem si řekl, že to je černoch švédský hokejista...tak sem ale nebyl daleko

Reagovat
Godwinson

aspoň, že tě nenapadl Kipketer

Reagovat
fantomas

Ten vždycky napadá jako první mě. Když se řekne Keňa..

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, Guy Roux

Ferguson letos vyrovná Busbyho, že?

Reagovat
Liquid

jo tak to nevím, ale vím, že Sir Matt Busby je spojen s historií MANU zrovna jako Sir Bobby Charlton

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vskutku je ale jak to tak vypadá (podle Wiki), Ferguson letos Busbyho opravdu dožene. Busby klub vedl podle Wiki 24 let, Ferguson ho vede od roku 1986...

Reagovat
fantomas

Jo. 24 let oba.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, dík. Bude nějaká oslava?

Reagovat
smazaný uživatel

v pátek bude chlastačka

Reagovat
smazaný uživatel

Proč zrovna pátek? Já radši čtvrtek...

Reagovat
fantomas

Bych řek, že určitě, ale to by ti líp řekli Mufani. Každopádně SAF pak na lavičce vydrží ještě jednu sezonu a dorovná Busbyho i v celkovym počtu odkoučovaných sezon na lavičce MU. To bude teprv něco.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, to asi bude. SAF by si určitě zasloužil pořádnej karneval.

Reagovat
domingo

Guy Roux neskutečná legenda. Nezbývá než věřit, že Fernandez na jeho odkaz naváže

Reagovat
domingo

Jinak Keňani mají ještě toho Mekáče z Interu, ale pak už fakt asi nikdo...

Reagovat
domingo

Letošní sezona je fakt zvláštní, kór vzhledem k předsezonním prognózám... Kahlenberg byl pryč, po životní sezoně, odešel na lávku do +- stejně kvalitní ligy a ještě se na něm prodělalo, na jeho místo přišel Licata, o kterým nikdo nic pořádně nevěděl... teď máme konec března a Licata ještě pořád nekopl do balónu, přesto se loňská jarní fazona opakuje - a podpořena mohutným finišem z podzimní části dává dohromady ještě lepší umístění než loni...

Tipoval jsem 10.- 15. místo, s Frankiem jsme se na tom pod diskusema ze začátku sezony shodli, teď to vypadá jako takové srandovní čtení ale ono to tak vážně vypadalo, půlka útoku pryč, druhá půlka zraněná...

V titul nevěřím. Asi věřit ani nechci, abych nebyl zklamaný... protože ta možnost tam je, ale prostě nejsme favoriti. S LM už je to jiné, Montpellier má o něco těžší los, Lille už bude na konci sezony stagnovat a hlídat si EL a Lyon je prostě Lyon, navíc se bude muset soustředit i na pokračování v Evropě. Od Marseille očekávám mohutný finiš a od Bordeaux držení pozic, takže o titul si to pravděpodobně rozdají právě tihle dva - pokud udržíme třetí místo, bude to neskutečný úspěch.

Nicméně bych určitě rád vypíchnul trojici hráčů, kteří letos hrají jako z partesu a moc se o nich nemluví - kromě Ireneusze Jeleńe (samozřejmost, největší hvězda, skvělý útočník s neskutečným vlivem na morálku celého týmu, "fasáda" současného AJA) jsou to Olivier Sorin, Cédric Hengbart a Benoit Pedretti. Sorin je strašně klidný gólman, v ničem vyloženě nevyniká, ale je neskutečně spolehlivý. Takoví Lloris, Mandanda nebo Douchez jsou sice kvalitativně lepší, ale občas udělají minelu, nechají se rozhodit...Olivier ne. Hengbart to samé, strašně zodpovědný bek se slušnou střelou i hlavičkou, ale jeho primárním úkolem je ucpat pravou lajnu, což se mu daří v podstatě proti komukoliv. No a Pedretti je mozek - mistr standardek, jeho kopací technika je na nesmírně vysoké úrovni. Dokáže posadit míč na hlavu komukoliv a odkudkoliv, je pro tým nesmírně prospěšný, kapitán, hecíř, umí na sebe vzít zodpovědnost - viz jeho gól v nastavení proti Le Mans, kterým nám de facto zachránil naděje na titul.

Překvapením je Niculae - to byl loni přímo čítankový symbol dřeváckého útočníka (něco jako Smetana v Liberci). Letos hraje daleko líp - sice je to pořád slušná lopata, navíc na forvarda zoufale nególová (to už se nezmění), ale jeho přístup je příkladný. Odedře toho za tři, maká, buzeruje soupeře, běhá, vytváří prostor pro Irka - a ten ho využívá. Tuhle změnu přičítám hlavně Fernandezovi, že konečně přišel, jak na něj. Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že tím chybějícím hráčem do ofenzivy po Kahlenbergově odchodu de facto bude Niculae, vsadil bych se s ním o dvě flašky absintu, že je to blbost

Jsem rád, že se ukázalo, nakolik je Jean flexibilní trenér a skvělý psycholog. Postavil si neprostupnou obranu, jednu z nejlepších ve Francii. Znovu oživil Pedrettiho, který přicházel jako bývalý repre hráč s nenávratně ztracenou formou. Vypiplal Jeleńe, udělal z něj Zlatana Ligue 1 - naučil ho tvořit si šance a proměňovat je, naučil ho být všude a být postrachem každé obrany - využil jeho potenciál na 120%, vyždímal z něj schopnosti, který snad ani on sám netušil, že má. Vyrovnal se s odchodem klíčového špílmachra bez jakékoliv náhrady - o jeho roli se podělili právě Pedretti s Jeleńem a špinavou práci dělá Niculae, koneckonců i ten Oliech. Jestli budou poháry, přijde poslední a nejtěžší zkouška - přivést jednoho hráče do ofenzivní fáze, hráče s jménem, který by AJA zajistil boj o příčky nejvyšší i v příštím roce (na akademii lze spoléhat, co se hrotů týče, v záloze je to slabší). Pokud to dokáže a opět nějak vhodně skloubí, pak ho budou Auxerrois uznávat jako nástupce nepřemožitelného Guy Rouxe.

Allez AJA!!!

Reagovat
domingo

Ještě jsem chtěl trochu rozvinout tu Jeanovu psychologii - on z toho týmu udělal mašinu na body uzavřenou ve vlastním mikrosvětě své úsporné a efektivní hry. Je jedno, jestli hrajou doma nebo venku, s Bordeaux nebo s Boulogne, prostě si hrajou pořád to svoje a je strašně těžký se proti nim prosadit, vymyslet něco. Za sezonu (když nepočítám první 4 zápasy) měli jedinej výpadek, a to v Grenoble, kterej se ale na mužstvu nepodepsal vůbec nijak a nikdo už si na něj ani nevzpomene. To může být klíčovej rozdíl v závěrečným finiši s labilním Lyonem a v obraně ne zrovna skálopevným Montpellierem. Z průměrné soupisky vytřískal učebnicově fungující mančaft, kterej nechává papírově nadupanější týmy daleko za sebou. Fernandez

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý. Fakt skvělý. Pro člověka který sleduje Ligue 1 víceméně jen výsledkově krásný zavedení do situace.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebylo by na škodu se mrknout do L2, tam je solidní hráčský materiál za přijatelnou cenu, viz Hoarau.

Reagovat
domingo

Však já nepočítám s nějakou hvězdou od konkurence (jak se třeba kdosi v sezoně ptal na Gameira).. bude to buď někdo ze slabšího/sestupujícího klubu, z L2 nebo z nějaké méně známé zahraniční ligy. Nebo se vrátí Djibril

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nepovedal si mi, že Oliech je ďalšia TMNT do party k Taiwovi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Oliech nám toho moc zajímavýho neřekl, nic, co by si člověk nemohl domyslet.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele