O zabíjení býků, epidemii na severu a novém Kloppovi

27.09.2016, 16:42
Názory a komentáře
Drama už před výkopem, hektické konce, obraty dovršené v nastavení, rekordy a další změna na trenérském postu. Znovu na severu Německa. To vše přineslo 5. bundesligové kolo, za kterým se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Začněme v Kolíně. Skoro to vypadalo, že se nebude hrát. Domácí fandové nechtěli ke stadionu pustit autobus Lipska. Mnohými tolik nenáviděného. Už je to skoro folklór. Zapadají do toho i transparenty o zabíjení býka, tedy zvířete, které má Lipsko v logu.

Nemá to zkrátka nováček soutěže se svým neskrývaným bohatstvím lehké. "Ale takoví fandové by měli mít zakázán vstup na stadiony," pobídl jeden z šéfů Lipska Oliver Mintzlaff svaz, aby rázněji zakročil proti nositelům drsných výzev. Omluvy kolínských činovníků jej zjevně neuspokojily.

O to více klidu ale bylo na hřišti, a to zejména ve druhé půli. Skoro nuda. Stav 1:1 z první části hry se nezměnil. Týmy vedené bývalými spoluhráči z Austrie a rakouského nároďáku Peterem Stögerem a Ralphem Hassenhüttlem ukázaly sílu svých obran. A jsou dále neporažené stejně jako Bayern a... Hoffenheim. Ten se po čtyřech remízách dočkal výhry se Schalke, které pro změnu dál tone. Pět porážek na úvod ligy znamená historický černý zápis do klubové historie.

Markus Weinzierl v době vzniku těchto řádků ještě setrvával v trenérské pozici... Do Horníků už ale rýpe kdekdo. Třeba i mistr světa Kevin Grosskreutz, kdysi hráč Dortmundu, tudíž úhlavního nepřítele Schalke, Provokativně umístil na svůj profil tabulku se zvýrazněným posledním místem. Ale asi by se neměl posmívat, sám v minulé sezóně zažil potupný pád se Stuttgartem. Co se ale vlastně děje se Schalke? Tým bez charakteru, letargie, pojmenovávají německá média stav, který dovedl mužstvo nabité esy k současnému marasmu. Schalke dál přepisuje své historické negativní rekordy.

To Brémy s tím už přestaly. Proti Wolfsburgu se nadechly ke zdrcujícímu finiši a dočkaly se první výhry v sezóně. Lennart Thy v 85. minutě vyrovnával bitvu s Wolfsburgem, Theo Gebre Selassie si dovršení obratu nechal na nastavení. Přišla mocná brémská exploze radosti, při níž se český střelec málem zranil. "Opravdu nevím, co se se mnou po gólu dělo," netajil Gebre Selassie, že prožíval euforii se vším všudy s fanoušky i spoluhráči. Dostal se do kolize s reklamními panely, ale dopadl dobře.

Německá média si v této souvislosti všímají i toho, že do bundesligy vstoupil nový Jürgen Klopp, a to v osobě Alexandra Nouriho, nynějšího kouče Brém. Jeho oslavy gólů při první výhře, kterou sledoval z lavičky, nápadně připomínaly radostná gesta věhlasného exdortmundského kouče.

S dosud posledními Brémami měl možná paradoxně v tomhle kole něco společného vedoucí Bayern. Také nechával rozhodnutí až na samý závěr bitvy. V Hamburku se ale nakonec potvrdilo, že Mnichovští objevují nového kanonýra. Opět se trefil Joshua Kimmich. Dal pátý gól v posledních pěti zápasech, v nichž nastoupil za Bayern či německý nároďák. Hamburk dlouho úspěšně bránil, vypadalo to, že i Bruno Labbadia by mohl uhájit svoji trenérskou pozici. Ale vše se zhroutilo. Bayern si nakonec otevřel cestu k dalšímu rekordu.

Ano. Bayern, jehož suverenita v minulých sezónách byla vskutku mimořádná, zase překonává historická maxima. Ještě to pořád jde. Nenápadně vystupující Carlo Ancelotti přidal se svými svěřenci osmou výhru v soutěžním utkání na počátku sezóny v řadě a vylepšil tak maximum stanovené v předešlém kole.

Na jihu tak vládne pohoda, stroj na body funguje. Na severu je to mizérie a personální zemětřesení. Po Brémách (Nouri za Viktora Skripnika už po 3. kole) k trenérské změně sáhli i v HSV. Labbadiu už nahradil Markus Gisdol.

Že by propukala jakási územní epidemie nezdarů a trenérských předčasných konců? Nejblíž je teď Wolfsburg... Ani jeho rozjezd do sezóny není kdovíjak skvostný. Na stíhání Bayernu to v podání Vlků nevypadá. Zato Dortmund ani před těžkou bitvou s Realem nezakolísal a už je druhý. A povzbuzení může také hledat v novém rekordu. Doma neprohrál už počtyřiadvacáté v řadě.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jj,RB proti všem! Musejí si holt zvyknout na podobná přivítání (Willy Orban by mohl vyprávět...)

Schalke zatím pěkný průšvih... Podle mě se jim vymstilo to,že se zbavili Horsta Heldta,který tam byl nedoceněný. A strůjce úspěchů Mainzu Heidel s novým trenérem zatím jen po sobě koukají a nevědí...

Reagovat
smazaný uživatel

Úplný súhlas! RB si nič iného ani nezaslúži! Treba takto protestovať, aj keď to ide na úkor podpory pre vlastný klub sme ich dobre znervóznili že sme ich nepustili

Schalke sa snáď zdvihne, je my ľúto že sú na tom tak,to isté Hamburg a Brémy

Reagovat
smazaný uživatel

Snad se S04 zvedne teď v EL,mohl by to odnést Red Bull! Nerad bych přišel od příští sezóny o Revierderby!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proti RedBulu v EL som dal výhru Schalke,tak ma nesmú sklamať :-) verím, že sa zdvihnú aj ja. Aj vlani Gladbach prehral úvodných 5 zápasov a na koniec ukopal predkolo LM, pred dvoma rokmi Dortmund bol poväčšinu jesene v zostupových vodách a nakoniec to aj bez zmeny trénera vytiahol na solídne siedme miesto. takže Schalke ešte nezatracovať, možno budú mať posranú celú jeseň ako BVB pred dvoma rokmi a vytiahnú to do EL ale mohli by sa zdvihnúť, spoločne s Dortmundom a Kolínom majú asi najsympatickejší káder v celom Nemecku aktuálne.

Reagovat
smazaný uživatel

To ať z ligy radši zmizí RB a Ingolstadt

Reagovat
smazaný uživatel

RB, Ingolstadt a Wolfsburg by boli ideálny zostupujúci. a rozhodne by mi nechýbali ani Darmstadt, Augsburg a Hoffenheim.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas,ale třeba Augsburg pod Weinzierlem mi nevadil. Obdivoval jsem,jak se dokázali kousnout,když jim teklo do bot a hrozil sestup,ale oni to odehráli bez jakýchkoliv nervů. A dokonce se dokázali dostat i do EL

Reagovat
smazaný uživatel

Keď Augsburg pod Weinzirlom zažil tie dve skvelé sezóny (8 a 5 priečka) tak my boli pomerne sympatický. Vlani hrali o záchranu valnú časť sezóny a prestali sa mi páčiť,nie tým že boli dole ale dole išiel aj ten herný prejav, aspoň u mňa. no a teraz prišiel Dirk Schuster, tréner ktorý s Darmstadtom dokázal obrovské veci ale nikdy som ho nemal rád, kedže tie ošípané priviedol do Bundesligy a keď trénoval Darmstadt tak to boli prasačiny, hrozný herný prejav a tak.U Augsburgu to teraz nie je taká ubulenosť, ale ten herný štýl je defenzívnejší. Ale skôr my vadí ten tréner než ten klub keď mám pravdu povedať.

Reagovat
Jan Horáček

Sice jsem mizerný tipér, ale skoro bych řekl, že ani Gisdol s tím HSV nic neudělá, ten kádr není nic moc. Já bych Hamburku ten sestup přál, minulá sezóna sice 10. místo, ale předtím dvakrát 16., 2011/12 15.

Fandové Hamburku ho před sezónou tipovali na 8. místo, to asi měli velké oči.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem moc zvědav,jak se bude nebo nebude Gisdolovi dařit. Dost odborníků se v Německu divilo,proč se HSV upnul zrovna na něj.Podle mě se zatím nepodařilo dostat potenciál z drahých hráčů,jako jsou Kostič,Douglas Santos,Halilovič,Wood nebo Stieber. Osobně se divím,že milionář Kühne pořád pumpuje velké peníze do posil a výsledkem je pak baráž anebo max. 10.místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Káder ako kde, záloha je podľa mňa výborná, mať v zálohe Holtbyho, Hunta či Mullera je už čosi. Hroťák Wood tak isto nie je úplne špatný,len sa musí chytiť. mizerná je obrana, Adler občas zachytá dobrý zápas a občas všetko pokazí na plnej čiare. Napr. nápad konštruktívne rozohrávať proti Bayernu v závere zápasu obrana tak tá je vyložene tragická, hlavne stopérska dvojca. Djourou má vyslovene tragické riešenia, Spahič je neskutočný nervák,nevie sa udržať v niektorých situáciach, vidieť že balkánska krv. tie kraje obrany tiež žiadna sláva, z výnimkou Sakaia...

Reagovat
smazaný uživatel

Ta obrana je fakt mizerná,Djurou opakovaně prokazuje velké výkyvy ve výkonech,což ani kapitánská páska nemůže zakrýt. Tady byla asi největší chyba Beiersdorfera,že obranu přes léto neřešil.

Reagovat
smazaný uživatel

HSV by nemuselo hrať o holý život celú sezónu, pokiaľ by Beiersdofer cez zimné prestupové okno priviedol aspoň dvoch poriadných stopérov a niekoho na krajného beka, ten Douglas Santos je fakt mizerný. To že Djourou je kapitánom je nepochopiteľné, no ešte viac nepochopiteľné je že hrá základ v švajčiarskej repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj,teď je otázka,kam to s tou současnou obranou do tý zimy dotáhnou

Pokud do ní Gisdol neudělá nějaký zásadní řez...

Reagovat
andrew96

btw. Pan Schürrle včera

Reagovat
andrew96

*

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelé striedanie, zlaté (alebo skôr žlto-čierne) ručičky Tomasa Tuchela vám zachránili boda. ale inak včera od vás nádherný výkon.

Reagovat
smazaný uživatel

pana Horáčka tohle fakt proslavilo, tyjo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Kühne sice disponuje peniazmi, ale ako keby nemal zaujem o to, aby ten tim nejakym sposobom napredoval. Z pozicie fanusika Werderu si nemam co vyskakovat, no pride mi, ze u nas Eichin a teraz Baumann o dost viac premyslaju nie len nad hracskou kvalitou hraca, ale aj nad charakterom a osobonostou hraca. Preto trebars mame cisto po futbalovej stranke o nieco horsi mancaft ako HSV, ale pristupom k zapasu tento handicap vieme vyrovnat ci niekedy ci z toho spravime nasu vyhodu. A u nas sa pracuje pod mensim tlakom ako v pristave. Oni maju lepsie moznosti financovania a su v ramci regionu ci celeho Nemecka v daleko lepsej pozicii ako Werder, takze by nas mali valcovat ale preslapuju na mieste tak ako my.

Co sa teda tyka hracskeho kadra, tak kym Beiersdorfer nepochopi, ze mat v time Djouroua ci Diekmeiera je krok spät, tak to tam bude aj nadalej vyzerat takto. Poriadne neviem co si mam mysliet o nakupoch z Brazilie, nema tam z toho Beiersdorfer nejaku proviziu? Aspon by mi to trosku davalo zmysel. Holtbymu neverim, ze pre klub dycha a tak sa to snazi aj prezentovat. Ked prehrali domaci zapas, tak si na instagram daval vysmiate fotky z plaze..asi potom mal pohovor s vedenim a fanusikmi, tak od tej doby sa ukludnil uz.

Dalsi problem vidim v tom, ze Müller sa zatial nepotkal s formou. On im loni dost pomohol svojou produktivitou a to im teraz chyba. A Hunt posobi dojmom, ze je mu jedno ako zapas dopadne..Kostic taktiez za ocakavanim ale neverim tomu, ze prave Kostic a Müller budu hrat svoj podpriemer dlhsi casovy usek. Casom sa chyti a smerom dopredu to nebude taka tragedia. A mohli by vytiahnut Matse Köhlerta.

Reagovat
smazaný uživatel

HSV týmto jednaním jeden s top adeptov na zostup.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě by vůbec zajímalo,jakým způsobem funguje komunikace a spolupráce mezi Kuhnem a Beiersdorferem. Když je potřeba zalepit díru v rozpočtu-Kühne zaplatí.Když jsou potřeba peníze na posilu-Kühne zaplatí.To je to takovej hodnej strejda,že vysolí peníze,ale nepožaduje za to pořádný výsledek? Jestli teda pro něj není 30M jen drobný pakatel... Jak dlouho to takhle může ještě trvat?

Reagovat
stas87

Skusim to vysvetlit aj ked neviem, ci to bude uplne spravne. V situacii, ked klub nema peniaze a surne ich potrebuje, je moznost navysit zakladny kapital klubu. To znamena, ze nejaky subjekt vlozi do klubu peniaze, klub za nich splati dlzoby ci nakupi hracov s cielom posilnit tim a po case je vrati spät investorovi ci subjektu, ktory tie peniaze na zaciatku poskytol za ucelom zvysenia zakladneho kapitalu klubu. To spravil Kühne, nalial do toho svoje peniaze a jedna z jeho podmienok bola, dostat sa do predstavenstva klubu. To nie vsetci akceptovali a on sa tam myslim dostal az na druhy pokus. Pri prvom pokuse sluboval ako trenera a sportvoeho riaditela v jednom Magatha. To nepreslo a zacali spekulacie o tom, ze ked Kühne nedostal to co chcel, tak bude pozadovat peniaze spät. A tie peniaze HSV nemalo...takze casom Kühne svoj post dostal a klub nemusel vratit ani euro. Sam Kühne to nadalej dotuje a asi mu nevadi, ze klub nema vysledky, respektive nevie ako ich dosiahnut. Ja fandim Werderu, cize otazku komunikacie medzi nimi ti nemozem zodpovedat.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle všeho to tedy závisí na trpělivosti mecenáše Kühneho

Jinak docela bych byl zvědav,jak by to pod tím Felixem v HSV vypadalo... Jestli by je byl opravdu schopen pozvednout. Ale při jeho tradičních půlročních průvanech v kádru by si s nim Kühne asi užil K Werderu mám taky blíž než k HSV,o to víc co tam přišel Theo, ale zajímá mě aktuální situace v celé BL a tam je teď HSV na prvním místě. Myslím,že se jim na jaře bude hodit to,že má Gisdol zkušenosti s baráží

Jinak díky za rozbor!

Reagovat
stas87

Ja ted v Gisdolovi nevidim cloveka, ktory by ich mal z toho dna behom par kol vytiahnut. Navyse, v HSV bude pod väcsim tlakom a ocakvania budu vyssie ako v Sinsheime. Podla mna im nefunguje prechod do utoku, potrebovali by typ hraca ako je Die, to znamena behave dynamo co sa neboji vyviezt loptu a predat ju najblizsiemu spoluhraci. Holtby ani Ekdal toto tak dobre nerobi, respektive im to prilis dlho trva. A hraj ofenzivny futbal s Djourouom na stoperu...casto staci utvorit blok na vlastnej polke a nechat Hamburg rozohravat, v 70% pripadov je prihravka nepresna ci zalozi brejk supera. Ja ale nepovazujem za hlavny problem klubu trenera, podla mna je v tom aj akasi pohodlnost hracov, vedia ze hraju za dobre situovany klub ktory nema podlznosti a vyplata pride vcas. A otazka co si o tom vsetkom mysli akcionari, tak to asi nikde nenajdem.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi to tak půjde dál až do chvíle,kdy se sestoupí. Až se zastaví hodiny na stadionu,možná se akcionáři začnou ptát...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že by HSV prospel zostup. Pretože táto situácia je tam už dlhšie a Gisdol tomu nepomôže. Hertha, Kolín, Gladbach mali podobné obdobie, ale zostúpili, vrátili sa a sú na tom dobre, Gladbach hraje o tretieho fleka každý rok a teraz sa zdá že aj my a BSC by sme mohli zabojovať o poháre.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že do rozhodujících věcí Kühne mluví. Někde jsem teď četl, že pozici nového trenéra musel schvalovat i on.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele