O'REI "PELÉ" NAVŠTÍVIL MADRID

18.01.2005, 00:01
Aktuality
A mluvil o Brazílii, Robinhovi, Maradonovi, Vanderlei Luxemburgovi a o fotbalu vůbec. Edson Arantes Do Nascimento oslavil své 64. narozeniny, ale nevypadá na svůj věk. Má sice vnučky a je prý vynikajícím dědečkem, ale také poněkud zvláštním. V Madridu za jeden den rozdal víc autogramů, než všichni fotbalisté Realu dohromady!

Na otázku ohledně svého mladistvého vzhledu odpověděl: "Tak to máme v rodině. Před čtyřmi roky zemřela moje babička, chybělo ji pár dnů do stovky. Víte, já se narodil v jednom městě a to místo se jmenuje Tři srdce. A to je na mně vidět. Mám tři srdce, i když momentálně používám jen jedno...!"

Pelé je osobním přítelem Luxemburga, který je dnes trenérem Realu. A právě tento klub, společně s Pelého Santosem, je dnes v módě. Co si myslí nejlepší fotbalista historie o možnostech Vanderlei Luxemburga v Realu Madrid?

"Je to velice osobitý trenér. Pracoval jsem s ním před pěti lety v Santosu, když jsem měl na starosti mládež. Nezapomeňte na jednu věc. Všude, kde Luxemburgo trénoval, vyhrál mistrovství, ligu, pohár. Já mu vždycky z legrace říkám, že je dítě štěstěny. A on mi odpovídá, že se nejedná o štěstí, že on je jednoduše vynikající trenér! Podívejte se, v jaké situaci byl Santos, když ho převzal. Ve stejné, v jaké je dnes Real Madrid! A nakonec brazilské mistrovství vyhrál. Ne, liga ve Španělsku ještě ani zdaleka není rozhodnuta!"

Ve Španělsku se o lidech jako je Luxemburgo říká, že mají "flor", což lze přeložit jako květ, ale zároveň se jedná o kompliment, lichotku. On na to odpovídá, že "flor" patří především těm, kteří tvrdě pracují! Pelé strávil s novým trenérem Realu v sobotu několik hodin a o tomto setkání říká:

"Vanderlei ví, jak obrovskou zodpovědnost na sebe vzal, když podepsal smlouvu s tímto klubem. Ví, že tým je složen z vynikajících jednotlivců, z nejlepších fotbalistů současnosti. Ale nehrají pro celek, nehrají jako celek. Všichni myslí jen na sebe, jak vyniknout, jak být lepší než ostatní. Ale ne soupeři! Beckham chce být lepší než Zidane, Owen zase než Ronaldo, Samuel nejlepší v obraně atd. Vyhrát titul ale nemůže jeden fotbalista, ten vyhrává mužstvo. Luxemburgo chce hráčům naočkovat onu vakcínu kolektivní soudržnosti, ale nejen těm jedenácti ze základu, všem, celému Realu Madrid. Vždy a všude to dokázal, na tom je založen jeho úspěch. On ví velice dobře, že je prvním Brazilcem, který vede opravdu velký klub a že na jeho úspěchu záleží možný příchod dalších trenérů z naší vlasti. Jakýmsi předvojem byl Felipao Scolari, ale Vanderlei je prvním ve velké lize, jakou ta španělská bezesporu je."

Jak je třeba vést takového Ronalda? S bičem v ruce nebo s jen lehkým, přátelským poklepáním po zádech? I na tuto otázku Pelé bez váhání odpověděl: "Já znám Ronalda od jeho dětství, když ho Jarzinho, můj spoluhráč z reprezentace, přivedl na trénink do Flamenga. Pak si ho odvedl do Cruzeira. Až do vážného zranění, které utrpěl v Itálii, to byl hráč s jiskrou, obrovským nasazením. Osm měsíců nehrál a po svém návratu se objevil zcela jiný Ronaldo. Je specialistou na dávání branek a má jich na svém kontě opravdu hodně. Nemá cenu ho honit po tréninkovém hřišti s bičem v ruce. Nechme ho takovým, jakým dnes je. A on toho pro Real, Brazílii, pro fotbal, udělá ještě víc než dost."

A jaká je situace v Brazílii, odkud každým rokem odcházejí stovky nadějných fotbalistů do světa za prací? Je vůbec tento export nějakým způsobem kontrolován? "Brazílie je obrovská země. Je to nikdy nekončící zdroj mladých talentů. Ale má to svou stinnou, smutnou stránku. Jsou zde hráči, kteří odejdou v 15 - 16 letech. Do Ruska, Japonska, Švédska, Švýcarska... Bez registrace... Kdo na tom má vinu? Federace, jen a jen Fotbalová federace Brazílie. Na zeleném trávníku jsme nejlepší na světě, ale za stolem, tím úřednickým, je situace doslova hrozná! Jestliže necháme tyto kluky odejít, znamená to jen jedno jediné: neexistuje profesionální práce ve federaci! Flamengo, Vasco de Gama, Corinthians, to jsou jasné příklady toho, jaká zde panuje dezorganizace! Dřív mladíci z druhé divize přestupovali do nejlepších klubů Brazílie. A dnes? Jdou přímo do zahraničí a tím, kdo na tom prodělává, je Brazílie a její fotbal. Santos byl před lety jako Real Madrid. Také dnes je jedním z nejlepších klubů světa, ale se stadionem pro 19 tisíc diváků! Když pak přijdete na Santiago Bernabeu, jen vzteky zatínáte pěsti! 80 tisíc, všichni pohodlně sedící, perfektní organizace... Ano, opravdu existují dva světy!"

Pelé se pak ještě v rychlosti vyjádřil ke 4 slavným jménům fotbalové minulosti, přítomnosti a budoucnosti.

Mauro Silva, 37 let, a stále hraje ve Španělsku:
"Je to příklad pro všechny Brazilce. Vynikající záložník, dravec, zodpovědný, velká osobnost. To vše mu dodává sílu a chuť do hry i v tomto věku!"

Julio Baptista, obrovská senzace v Seville:
"V Brazílii naznačoval, že jednou z něho bude vynikající fotbalista. Ale ani zdaleka jsme neočekávali tak rychlý růst. Je to pro mne velice milé překvapení vidět všechny ty změn, které se s ním a okolo něj udály!"

Robinho, budoucí posila Realu Madrid:
"Bez diskuze se dnes jedná o nejlepšího fotbalistu Brazílie. Ne, je nejlepší z celé latinské Ameriky. Má fotbal v krvi, má ho v sobě. Jediné, co mě znepokojuje, je jeho fyzický stav, vyspělost. Potřebuje jeden rok na adaptaci, to samé jako Kaká. Mají hodně společného. Stejný styl hry, Robinho je ale technicky ještě lepší, je fotbalově kvalitnější!"

Maradona..., co cítíte, když slyšíte jeho jméno?
"Nerad mluvím o Maradonovi. Byl jsem s ním před osmi lety roky, chtěl jsem ho přivést do Santosu, pomoci s jeho rehabilitací, zachránit ho pro fotbal. Byl tam se mnou, ale bohužel jeho manažar změnil plán, změnil jeho život. A to byla velká škoda, dostat ho z Argentiny, mohlo dopadnout všechno jinak. Drogy jsou nejhorším zlem světa. Vlastně 80% všech vražd, krádeží, násilností je následkem požívání drog. Maradona je jednou z miliónů obětí..."

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*yarda

Jo i z toho rozhovoru vyplývá, proč si vážím Pelého daleko více než Maradony, a není to jenom proto, že je to Brazilec Pěkný článek jako vždycky

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Robinho už je jistý nebo co? Že je to tak napsané.

Reagovat
HOST*yarda

Jisté to bohužel není do té doby, dokud si jeden z trojice R.Carlos, Samuel nebo Ronaldo, nezařídí španělské občanství. A ani pak to nebude jisté na 100 %.

Reagovat
smazaný uživatel

Pelé je určitě nejlepším fotbalistou historie a navíc rozumí tomu co říká mnohem víc než většina trenérů. Prostě dokonalý Pelé.

Reagovat
HOST*deco

já bych řek že ty žvásty o realu jsou zapříčíněny jeho mírnou senilitou ale jinak byl nejlepší, na rozdíl od maradony si ani nepokazil pověst

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jsi docela šlápnul do ho..., ne? Jmenuj mi jedinej, jak ty říkáš, žvást, který Pelé o Realu, řekl! Nic, co? Prostě sis zase chtěl rýpnout a tentokrát jsi to udělal pěkně blbě. Naopak Pelé o jejich situaci mluvil velmi rozumně...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele