O konstrukci prvního čínského kolosu (1.)

22.11.2013, 15:06
Názory a komentáře
Zapomeňte na Brisbane, teď je v kurzu Guangzhou. Když Australané před časem vydrželi být neporazitelní dlouhých 36 kol, hýbali celou asijskou zónou fotbalu. Zato když nyní Evergrande poprvé po 23 letech přineslo Číně triumf v kontinentální Lize mistrů, je z toho paf úplně celý svět. A vpravdě není divu...

Region s historickým názvem Kanton dal totiž relativně nedávno vzniknout naprosto unikátnímu modelu "superklubu" s přesahem až do politiky.

Superklubu, kterému je mnohými přezdíváno "asijský Manchester City/United", a jen málokdo si už přitom uvědomí tu nespornou a zvláště obří nadsázku. Superklubu, který se rodil doslova z popela jakožto symbol rozsáhlého korupčního skandálu. A který hlavně díky specifickému prostředí vykazuje zcela jedinečné znaky, které v západní Evropě jen těžko někdy najdou obdobu.

Právě na ně, a vůbec celý vznik největšího asijského fenoménu posledních let, se zaměří první díl tohoto speciálu. Ten druhý se už bude točit přednostně kolem budoucnosti i současnosti. Konkrétně ho bude zajímat přínos velezkušené osoby Marcela Lippiho a samotný triumf Evergrande v asijské Lize mistrů, respektive jeho možný vliv na budoucí vývoj klubu i soutěže jako celku.

Specifikum číslo 1: Žádná selanka v zádech

Mohutná korupční aféra, která vykulminovala v únoru 2010 degradací Chengdu Blades s Guangzhou GPC a dočasným zeštíhlením čínské Super League na 14 účastníků, bezesporu šokovala. Ne však přímo tím, že se výsledky takové hromady zápasů domlouvaly; nýbrž daleko spíše tím, že se vůbec někdo někdy rozhodl v takovém brčálu máchat. V Číně se totiž uplácelo odnepaměti - a moc dobře se o tom vědělo, ba se to všude doslova hemžilo veřejnými přiznáními a žalobníčky. Zkrátka ukázkové "zloděj křičí ‚chyťte zloděje!‘".

"Byl jsem v šoku. Na jeden zápas padaly úplatky ve výši jednoho, dvou milionů jüanů (3,3 až 6,6 milionů korun českých - pozn. red.), a ani jeden jediný činovník nebo rozhodčí nikdy nebyl dopaden," prohlásil kupříkladu šéf autovýrobce Geely Li Shufu, jakmile se roku 2001 rozhodl po pouhých osmi měsících přestat Guangzhou FC financovat. Prý aby ochránil renomé své značky.

A to by přitom byla jen jedna dimenze špinavé byrokracie; tu další tvořily dokonce kupované posty v reprezentační nominaci. Že něco takového (s cenovkou asi 330 tisíc české měny) existuje, přiznal kdysi sám bývalý šéf svazu Nan Yong - a jako by tak nasadil pomyslnou korunu všem těm černým praktikám, jichž byl právě Kanton nepokrytou baštou.

Kromě výše citovaného doznání tu dále máme zejména úspěšnou snahu výkonného ředitele toho času Guangzhou Pharmaceutical FC (čínské kluby ve svém názvu naprosto vždycky nesou také jméno svého sponzora) o proklestění cesty do elitní soutěže - ta ho měla roku 2006 vyjít zhruba na 660 tisíc korun, a právě ona vzápětí stála několik představitelů zkorumpovaného klubu holou svobodu.

Prasklo to, konečně. Neuvěřitelných 12 mančaftů z 16 bylo alespoň nějakým symbolickým způsobem penalizováno; dva bývalí prezidenti fotbalové asociace šli sedět dohromady na 20 let; a od té doby je korupce v Číně rázem slušným tabu. Alespoň tedy v té rovině, že se už neobjevují takové masochistické tendence na ni "pyšně" upozorňovat jako dříve.

Samotné Guangzhou FC přebrala realitní společnost Evergrande RE a počala jej transformovat ve velmi profesionálně vedenou značku. Proto ačkoliv v těchto časech až 13 prvoligových klubů (opět z 16) vlastní buď rovnou developeři, nebo alespoň lidé se značnou zálibou ve hromadění majetku, je Guangzhou Evergrande někde úplně jinde než konkurence a de facto samo utváří ligový peloton.

Specifikum číslo 2: Žádný cizák ve vedení

V rámci Asie, a potažmo pak i Číny, to vlastně vypadá jako samozřejmost - stačí přeci nahlédnout do pasů těch, kdo přicházejí financovat kluby anglické Premier League. Nicméně tak jednoduché to s touhle linkou odlišnosti zase není: totiž že bohatý a úspěšný majitel pochází z domova, nikoliv zvenčí, zde má svou významnou funkci při populárním ukazování na vadnost uzavřeného režimu. Guangzhou Evergrande, respektive vlastník Xu Jiayin (trochu paradoxně člen komunistické strany) a jeho firma, takto jaksi neúmyslně vstupuje do diskuze o všeobecně uznávaném obrazu nesmírně (a zhoubně) zpolitizovaného prostředí čínské kopané.

Samozřejmě nejen fotbal je v Číně kontrolován centrálně v rámci státního sportovního programu - zrovna čerstvý úspěch Evergrande je nicméně v tuto chvíli často interpretován jako vzdor tomuto ostře kritizovanému (a dle některých bortícímu se) byrokratickému nastavení. Zaprvé proto, že kádr do velké míry stojí na hráčích odkojených Centrální planinou (což jde proti systémové ignoraci výchovy mladých fotbalistů a upřednostňování všestranných, "nadopovaných" atletů); zadruhé prostě proto, že i samotné vedení zavádí skrz italsko-německé zaměstnanectvo zcela moderní evropské praktiky, které logicky nekorespondují se vzorem "čínské" cesty.

"Gratulace Evergrande k trofeji. Fotbal je právě takhle jednoduchý - dokud se řídíte pravidly, a kritériem jsou pro vás tržní principy namísto vládních nařízení; dokud za klíčové hodnoty považujete impulsy od hráčů, nikoliv vůdců (budete vítězit)," napsal kupříkladu vysloužilý sportovní novinář Li Chengpeng s osmi miliony "followerů" na čínské obdobě Twitteru.

A promluvil tak z duše celé řadě nespokojených Číňanů, kteří si už léta stěžují na brutálně váznoucí produkci fotbalistů a ve stínu Korejce Park Ji-Sunga či Japonců Kagawy s Hondou dál marně čekají na svou první hvězdu světového formátu.

Mezitím pak samozřejmě jen těžko akceptují jednak nepomáhající politiku jednoho dítěte, jednak příšerné výstupy průzkumů mapujících zájem mládežníků o jinak nejpopulárnější sport planety. Jedna studie například uvádí, že v průběhu první dekády tohoto tisíciletí klesl oproti té předcházející počet teenagerů ve službách jakkoliv amatérské kopané hned šestkrát: z 600 tisíc na sto! A data jiného zaměření to nepřímo potvrzují - v září 2011 sama Čínská fotbalová asociace oznámila, že registruje všehovšudy 8 tisíc aktivních hráčů. Což zní zvláště děsivě, když si vezmete, že v malinkém Vietnamu působí 50 tisíc fotbalistů a v jen o málo větším Japonsku ještě desetkrát tolik.

Tomuhle všemu má teď Evergrande dle lecčí rétoriky dávat explicitně na frak; a pro překlenutí těchto všech překážek při jízdě za kontinentálním titulem je pak rádo dáváno za příklad všem ostatním čínským klubům s bohatými majiteli. Další pokusy o podobně ambiciózní projekt, které receptu z Guangzhou buď předcházely (Dalian), nebo se s ním překrývaly (Shanghai), ovšem zatím železně ústí v katastrofy. Přesněji řečeno v prvním případě v totální krach dlouho dominantního subjektu (o tom si zdatní angličtináři mohou více počíst zde); a v případě druhém v nedomyšlené příchody náročného tandemu Drogba-Anelka a následné hromadné krácení stavů.

Pekingské autority teď tedy sice po triumfu nad Soulem obligátně namítají, že "čínský fotbalový systém nelze zavrhnout na základě jednoho výsledku", nicméně takový argument zní alespoň v tomhle okamžiku přinejmenším hrubě nepřesvědčivě. Ostatně s věncem tří po sobě jdoucích ligových titulů má teďka Evergrande bez nejmenších pochyb nakročeno k prvnímu čtyřlístku v dějinách čínské ligy a ve větším časovém horizontu patrně i k dominanci ne nepodobné právě té dalianské z let 1994-2005 (osm titulů z tohoto období).

Takže ne, tohle nebude o jediném výsledku. Tohle je produkt mistrné koncepce; tohle je opravdu solidní vzor pro případné následovníky...

Specifikum číslo 3: Žádná megalomanie na přestupovém trhu

Ano, pod taktovkou Evergrande jihočínský klub hned několikrát zlomil svůj vlastní přestupový rekord. Ano, z Argentince Daría Conky kuriózně udělal třetího (a ve finále devátého) nejlépe placeného fotbalistu světa, aby tak dal vzniknout jedné z velkých stálic mezi twitterovými "hashtagy" (#whoisconca). Ano, vyhazov úspěšného a nesmírně populárního kouče Lee Jang-Soo ve prospěch italského matadora Marcella Lippiho na první pohled vypadal jako podpásovka a obyčejný rozmar. Jenže všechny tyhle tahy měly v konečném důsledku svůj velký smysl...

Jak hráčský ansámbl, tak Lippiho výjimečné zásluhy budu zevrubněji rozebírat v příštím díle, nicméně pro správné uchopení čtvrtého a zároveň posledního bodu je záhodno tuhle problematiku alespoň nakousnout. Na jednu stranu je tedy potřeba mít na paměti, že čínská nejvyšší soutěž - podobně jako třeba turecká nebo ruská v Evropě - pracuje s kvótou pro cizince. Konkrétně v čínském případě jde od roku 2009 o maximálně čtyři cizince v kádru a tři v zápase. Zároveň existuje vždy navrch jedna výjimka pro Asiata-neČíňana, což v předešlých letech nebylo.

Takhle se tedy Guangzhou Evergrande musí krotit, ovšem činí tak s notnou dávkou rozvahy a inteligence. Ta třeba sice v uspokojivém množství schází zmíněnému Daríu Conkovi, nicméně většina odborníků se shodne na tom, že jde o nejlepší "import", jaký dějiny čínské kopané pamatují. Také další dvě místa vyhrazená pro muže s neasijským původem potom v právě uplynulé sezoně zabírali Latinoameričané, tentokráte již Brazilci. Konkrétně hovořím o Muriquim, nejlepším kanonýrovi i celkově hráči ročníku 2011; a Elkesonovi, jenž letos okamžitě po svém příchodu stanovil nové střelecké maximum pro cizince (24 branek). Zbylí Brazilci už hostují v jiných klubech, které si třeba nemohou dovolit takové výdaje na naředění nepříliš kvalitní domácí základny.

Co se tedy každopádně podpory hrotového útočníka týče, sází Guangzhou FC výhradně na šikovnost Jihoameričanů (a sázet zřejmě bude i po očekávaném návratu Conky do Fluminese), což je na jednu stranu docela přirozené - na stranu druhou však až nebývale efektivní. V Evropě nikterak "provařený" trojlístek se koneckonců v jediném ročníku Ligy mistrů podělil o senzačních 27 tref do černého, což činilo plus mínus čtyřnásobek produkce celého kádru druhého finalisty ze Soulu!

Největší mistrovství kantonského celku se nicméně projevuje v obchodní aktivitě čistě v rámci asijského trhu. Zaprvé to je ona "nečínská" výjimka, kterou představuje patrně největší naděje kontinentu mezi obránci, Jihokorejec Kim Young-Gwon (přivedený za ubohých 1,8 milionů euro; doporučuji sledovat na MS). Zadruhé to jsou úsporné, dlouho dopředu promyšlené nákupy domácích hráčů.

Od samého počátku totiž na budování téhle jihočínské dynastie dohlíží trojlístek reprezentantů a nezpochybnitelná osa týmu. Obránce Feng Xiaoting se k týmu přidal těsně před začátkem první mistrovské sezony - a to coby někdejší vycházející hvězda (součást nejúspěšnějšího čínského výběru do 20 let z roku 2005), která hrubě nenaplnila potenciál. Předtím se Feng Xiaoting dvakrát stal volným hráčem, naposledy byl i propuštěn předčasně poté, co akorát vysedával v Jižní Koreji. To v Guangzhou FC mu bezmezně věřili - a teď 28letý zadák vytváří s přehledem nejpevnější stoperské duo kontinentu.

Zadarmo potom Evergrande ulovilo rovněž zapomenutého legionáře Zheng Zhiho, který je právem považován za vůbec nejdůležitější článek mužstva. Nenápadný, ale nejdůležitější. Pracovitého středopolaře možná některý fanoušek zná z Celtiku či Charltonu; teď si ho s velkou pravděpodobností každý bude moci připomenout jakožto asijského hráče roku (legionáři mají svou vlastní kategorii).

A do třetice všeho dobrého je to forvard Gao Lin, který právě sestupující Guangzhou FC vyšel na necelý milion dolarů. Aby se vzápětí coby odchovanec Shanghaie Shenhuy stal naprostým symbolem kantonského celku, který má v kabině nadále neotřesitelnou pozici, jakkoliv ofenzívu tuží jeden Latino za druhým.

Ze Shanghaie mimochodem toho samého roku přišli za hubičku také levý bek Sun Xiang a jiný obránce, talentovaný Zhang Linpeng. Oba jsou s týmem od druholigové sezony 2010 až doteď. A podobnou kontinuitu vykazuje kádr napříč celou svou šířkou, což je při takových finančních dispozicích nepochybně chvályhodné. Stejně jako skutečnost, že Evergrande za odchovance domácích mužstev v žádném případě nevyhazuje nějaké šílené částky. Ba naopak se dá říci, že co posila, to výhodný nákup.

Specifikum číslo 4: "Žádné flákání!" ve jménu režimu

Bod ze všech nejvíc fascinující; ze všech nejlépe odrážející zvláštní atmosféru všude kolem kantonského fenoménu. Vše je opět provázané - už víckrát jsem se nahoře dotkl té vynikající čínské enklávy. Abych to teď tedy uvedl na rovinu a do kontextu: Guangzhou FC muselo letos v říjnu odehrát ligový zápas kolidující s termínem pro kvalifikaci na Asijský pohár bez nevídaného počtu osmi hráčů; a celkově registruje přesně devět čínských reprezentantů. I proto, ale samo sebou i kvůli svým finančním možnostem, je Evergrande vůbec nejhlasitějším propagátorem dalšího nafouknutí cizinecké kvóty.

Co je ale v tomto momentě hlavní: takhle ani není moc divu, že Guangzhou FC před domácí odvetou finále asijské Ligy mistrů zvládlo prodat jedinečný potenciál stát se zřídlem národní hrdosti. Třebaže tedy po většinu času Evergrande nejlidnatější zemi planety rozděluje na dvě části, minimálně pro tenhle jeden večer (resp. celé finále LM) Čínu senzačním způsobem sjednotilo. Dokonale.

Nebudu totiž nijak přehánět, když zkonstatuji, že kantonský "superklub" momentálně de facto supluje národní tým. Ten dlouhodobě platí za - když to tak řeknu - po emocionální stránce snad nejvlažnější reprezentaci na světě, co se fanouškovské podpory i herního profilu týče. Zaprvé čínští diváci jsou mnohdy až extrémně nároční, skeptičtí; a na jednu stranu se jim nelze tak úplně divit, když draci posledně ani neprošli do závěrečné fáze kvalifikačního cyklu pro mistrovství světa. Na to se tak dosud podívali všehovšudy jednou (2002), aby si tam trhli slušnou ostudu.

Zadruhé pak jsou i samotní internacionálové často kritizováni pro nedostatek elánu a zápalu; působí zkrátka přesně jako ti pracovití roboti věrni dobře známým stereotypům. Ti své pověsti zase jednou dostáli letos v červenci, kdy podceňovanému Thajsku podlehli ostudně 1:5 - a právě tehdy se vedení toho času dvojnásobného mistra vytasilo s dalším nástrojem na utužování čínské národní identity. Tentokrát už ale broušeným čistě v duchu režimu, toho nejtužšího komunismu.

Totiž nová pravidla konkrétně stanovují, že ti hráči, kteří nebudou pro mizerné výkony napříště povoláni na reprezentační sraz, budou pokutováni částkou ve výši 660 tisíc korun; přičemž jedinci, kteří se jakýmkoliv způsobem proviní proti "pravidlům kabiny", budou klubem (!) rovnou suspendováni a po dobu jednoho měsíce nuceni navštěvovat povinné lekce patriotismu (!!), což jsou praktiky vskutku neslýchané, ne-li skandální.

A navíc - popravdě - jen těžko někdy něco změní: v důsledku této vyhlášky se sice zvedla úroveň výkonů v přátelských zápasech, jinak ale tento výprask následovaly akorát další nepřesvědčivé výsledky a všehovšudy dvě vstřelené branky ve třech příštích kvalifikačních duelech (dvakrát se přitom hrálo s outsiderem skupiny z Indonésie).

Národní výběr holt ještě nějakou dobu bude stát za starou bačkoru; ovšem Guangzhou FC, to už je jinačí písnička. Přesný opak, žhavý zdroj národní pýchy - což Číňanům docela pochopitelně imponuje. Jeden průzkum na Weibu, čínské obdobě Twitteru, takto kupříkladu odhalil, že v onen historický večer Evergrande proti Soulu hnalo kupředu hned 94 % respondentů; což je samozřejmě číslo, o kterém by se ManCity, Chelsea nebo PSG v životě ani nesnilo.

(A mimochodem číslo, jehož se na druhou stranu rozhodně nedosáhlo bez nějakých těch stimulů. Třeba čínští studenti v Jižní Koreji takto zdarma obdrželi vstupenky na oba zápasy, aby je snad nedej bože nenapadlo přát Soulu.)

Na každý pád je to hlavně Guangzhou Evergrande, co ve státě, kde před 11 lety vzrostl počet televizorů o 170 milionů čistě kvůli fotbalové události roku, opět pomalu vzbouzí adekvátní zájem o nejoblíbenější sport planety. Svým dílem k tomu tedy přispívá také masáž nového prezidenta a velkého nadšence do kopané Xi Jingpinga (který už mimochodem pro Čínu velkolepě naplánoval triumf na světovém šampionátu); avšak guangzhouské FC v tomto směru pořád odvádí zdaleka největší kus práce.

Ostatně žádnou sportovní akci tohoto kalendářního roku dle organizátorů nesledovalo více televizních diváků než zrovna odvetu finále asijské Ligy mistrů. A o čem všem se tehdy přes 30 milionů Číňanů - plus dalších 55 tisíc párů očí přímo na stadionu - milerádo přesvědčilo, o tom opět za týden...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (107)

Přidat komentář
madridcan

EUROfotbal

Reagovat
iamek

.cz !

Reagovat
madridcan

No a co ja s tim? Ja tez nemam rad, ze tu pisou Slovaci, ale kdyz lepsi portal nemaji, tak nech si tu v klidu pisou...

Reagovat
hefy

*TAK AŤ

Reagovat
smazaný uživatel

Když tu jsou články o přestupech v Brazílii apod. Tak proč ne? Tomáš to napsal moc hezky.

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

co muzes cekat od cobola hefyho

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo tě nenutí článek číst, mě třeba zrovna Guangzhou díky Lippimu zajímají..

Reagovat
madridcan

Mne taky. Rad tu ligu davam na listek. Spolu se Singapurem.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.topky.sk/cl/10/1369164/Sokujuce-vysledky-kontrol-v-cinskych-restauraciach--Pozrite-sa-na-ten-hnus- ...tematicky nadviazem na clanok, kurva a ja som este v utorok bol tam jest a teraz toto?

Reagovat
Talker

EUROasie...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheMally11

nick mluví za vše ...

Reagovat
EAG le grand amour

Zajímavý čtení, díky fanťáku

Reagovat
homeles8

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda, podobné články mi vždycky udělají radost

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborny clanok od ryzofila

Reagovat
fantomas

Tse, já fotbalovou Čínu nesnášim.

Reagovat
smazaný uživatel

Prave na to Evergrande som cakal clanocek od Bosse, ci aky ma tu nick. Svoju slabost na Aziu nezakryjes ani tym pohrdanim Cinskeho futbalu. Ty mas Korejcov, ja mam rad Japoncov , niekto Cinanov... I ked ten masivny uspech Evergrande je pre mna i tak zahadou.

Reagovat
fantomas

Já mám Japonce i Korejce, dlouhodobě mezi nima pendluju dle okolností Boss sem nepíše a hlavně je to snad výhradně samurajofil.

Reagovat
smazaný uživatel

nepisal si ze uprednostnujes skor korejcov? no ja mam slabost na j-league, vyborna atmosfera, plne stadiony, ofenzivny futbal, slusna individualna kvalita, to mi k-league zas tak ponuknut nevie

Reagovat
smazaný uživatel

teda ofenzivny futbal ano

Reagovat
fantomas

Nevim, sem tradičně rozplocenej. Na MS jim třeba věřim víc, ale protože to moji tamější oblíbenci docela dojebávaj v Evropě (Lee Chung-Young, Ji Dong-Won), tak jinak víc fandim Japončíkum a úspěchu Hondovy generace.

Reagovat
smazaný uživatel

Korejci vseobecne sli dost dole, nemaju na repre urovni vodciu osobnost, mozno v buducnosti by num mohol byt Son, takze im neverim az tak ako Japoncom, ktori maju predsa len viac vyraznejsich individualit. Postup Korejcov ani na sampionat nebol taky hladky ako sa ocakavalo od jedneho z Azijskych gigantov.

Reagovat
fantomas

Když Korejci maj teďka prostě lepší výsledky, v přátelácích - i když nemusej bejt uplně bernou mincí - v pohodě stačili i top celkum. Podle mě to maj skvěle poskládaný, i když ty jména málokomu něco řeknou (zrovna tobě by ale měly). Ha Dae-Sung je nominovanej na asijskýho hráče roku, v Kim Young-Gwonovi vidim novýho Hong Myung-Ba, na hrot maj sice nerozehraný (což se snad během jara změní), ale pořád aspoň nějaký a potenciálně skvělý varianty.

Právě na rozdíl od Japonců, ti podle mě dojedou na to, že budou muset po střelecký stránce opět spolíhat akorát na Hondu a labilního Okazakiho. Je fakt brutální, že Honda mám pocit potřetí v posledních čtyřech letech zakončil kalendářní rok jako nejlepší střelec nároďáku. Jo, je to génius, ale pořád sakra záložník!

Reagovat
fantomas

Na Park Chu-Younga sem samozřejmě zapomněl

Reagovat
j_mrazik

To je ten náš pronajatý korejský průvodce, co se s klukama fotí v dresu Arsenalu?

Reagovat
fantomas

Nj.

Reagovat
smazaný uživatel

neni lepsi jidlo nez ryze

Reagovat
fantomas

Jenom mezi přílohama ji válcujou bramborový knedliky..

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

jsem nemel nekolik let

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyz asi kecam, u babicky jsem je nejspis jedl

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Zaschrona

Dobra prace, pekny cteni.

Reagovat
smazaný uživatel

Řekněte mně někdo, proč nějací blbečci kritizují články z Asie atd.? Co jako na tom, že to je EUROfotbal? Buďte rádi, že tu nějaké články jsou, vy debilové. Jestli ten článek nechcete číst, tak si ho nečtěte a blbě nepište. Jsou tu lidé, kteří Asijské ligy sledují. Takže si nechte kecy na koledu, madridcan atd. Ten Tvůj nick svědčí o tom, že budeš pěkné hovado. Taky to tak musí být, když fandíš Madridu :DDD

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Hele vole, tenhle nick mam kvuli tomu, ze ziju v Madridu uz deset let. Kludne se muzes spytat Arsina. On je muj soused a dosvedci ti to.

Reagovat
PJ

Reagovat
Counter

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

na vychode Slovenska je Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
EAG le grand amour

Reagovat
Ritchie

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm.. Mloody.. Moody.. Takže asi budeš pěkný pošuk.

Reagovat
fantomas

Spíš největší frajer.

Reagovat
madridcan

King of Moravanka

Reagovat
smazaný uživatel

Učit děti kletby, které se nepromíjejí mi teda moc frajerský nepřipadá.

Reagovat
fantomas

Myslíme toho stejnýho?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo aha, ty Hanka, já Alastora.

Hank je frajer, o tom žádná.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Error

Manchester City/United... who cares.

Reagovat
Darren Fletcher

skvelý článok

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek, přesně tyhle články pojednávající o mimoevropském fotbalu miluji, protože toho o něm moc nevím a jsou skvěle napsány Víc jich

Reagovat
smazaný uživatel

madridcan - to, že máš na tapetě fotku Madridu neznamená, že tam žiješ. To Ti nikdo nevysvětlil?

Reagovat
madridcan

To jse pletes. Ja mam na tapete system reakcii na Eurofotbalu abych se tady nestratil jak minule v Madridu. Mnel jsem na stenach kvitkovanou tapetu, ale pak jsem je strh a dal si po cele sve rezidenci navod, ako reagovat na uzivatele Eurofotbalu v diskuzi, abych tady nebyl za uplneho vola. Vzdyt ty vis o cem mluvim, ze jo?

Reagovat
miky10

Jse, mněl...

Reagovat
božský John

.."je z toho paf úplně celý svět. A vpravdě není divu.."

jj

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

http://www.theguardian.com/football/blog/2013/nov/21/indonesia-football-thohir-erick?CMP=twt_gu

Tady naopak pro zájemce příklad, jak se to dělat nemá. A že výchozí pozice Indonésie je prakticky totožná s tou čínskou, spíš ještě potenciálně snazší.

Reagovat
domingo

Uz je to peknych par let, ale videl jsem nejakou statistiku, podle ktery byla Indonesie snad v top 5 zemich podle poctu registrovanych fotbalistu, mozna dokonce hned za Brazilii.. nevis jestli je to pravda?

Reagovat
fantomas

Netušim, tady sou sedmí, ale to nejde o opravdu "registrovaný fotbalisty", takže to spíš prostě jen odráží tu samotnou lidnatost států...

http://www.fifa.com/mm/document/fifafacts/bcoffsurv/emaga_9384_10704.pdf

Reagovat
fantomas

A taky je to teda docela starý, 2007..

Reagovat
domingo

Ty Faersky ostrovy

Reagovat
fantomas

No, Gibraltar má prej 10. To sou ty pidistátečky..

Reagovat
smazaný uživatel

len tak pre zaujimavost. ten hrac sa vola Dario Concha, aj ked ako argentincan by som sa za take priezvisko hanbil ako pes

Reagovat
fantomas

Kdes na to přišel?

Reagovat
smazaný uživatel

ach..teraz sa ja mozem hanbit

Reagovat
smazaný uživatel

tak to, ze sa v argentina slovo concha pouziva ako slangovy vyraz pre vaginu sme sa ucili na kurze v madride....http://www.youtube.com/watch?v=Xyp7xt-ygy0

pozri si to video a uvidis, ake rozdiely su v spanielcine...ak nevies spanielsky, su aj verzie s titulkami po anglicky

Reagovat
smazaný uživatel

ash..reakcia na fantomasa

Reagovat
fantomas

Nj, ale on je Conca. Aspoň já se teda s žádnym Conchou jakživ nesetkal, a to ani v angličtině, španělštině nebo portugalštině... :))

Reagovat
smazaný uživatel

ja som ho cely zivot mal za conchu...aze teraz som sa pozrel, ze sa naozaj vola conca...no co, 23 rokov som zil v klamstve

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

No vidis, dnes 22.11. (celkom pekny datum) si sa druhy raz narodil, vitaj vo svete pravdy.

Reagovat
smazaný uživatel

cj110

22.11.2013 17:42

Nevím, přihlásím se normálně ve firefoxu, ale nejde mi vložit komentář. Psal jsem i webmasterovi, ale neodpovídá, takže nezbývá, než kreagovat takhle :-) Až si v tom udělají pořádek, tak budu reagovat klasicky.

Reagovat
Darren Fletcher

inak k azijskemu futbalu, nic v zlom pre fanusikov a zanietencov, ale podla mna stoji za prd a dlho nic nedosiahne na velkom medzinarodnom fore

Reagovat
smazaný uživatel

ako ze nie, Korejska republika 4.miesto

Reagovat
smazaný uživatel

za takú tlačenku by sa nemuseli hanbiť ani na zabíjačke

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Darren Fletcher

je to jeden vysledok za sto rokov a navyse kazdy vie, ze fail

ale priznam sa, sam som im vtedy fandil a viacero hracov si oblubil

Reagovat
fantomas

Osobně to teda příští rok vidim na jedno osmifinále a jedno čtvrtfinále (což teda možná upravim po losu). Jestli to je podle tebe "nic", tak prosim...podle mě teda "nic" nepředvedli ani na tom poslednim MS, však Japončíci i Korejčíci uplně krásně mohli hrát ČF (a Ghana by pak byla hratelná i pro semíčko). Tam chyběly akorát detaily.

Reagovat
božský John

Jj, semíčko mohli hrát klidně i Slováci a finálíčko možná taky...taky chyběly jen detaily.

Reagovat
fantomas

Ok.

Reagovat
božský John

Reagovat
Darren Fletcher

no okej, ak to stvrtfinale daju, to rozhodne "nic" nebude. ale podla mna ho nedaju. a ked sa vratime k 2010, opat, ak, keby, detaily... chapes, ide o fakty. to si potom aj my mozeme povedat, ze keby stoch premenil tutovku proti holandsku, tak mozno hrame stvrtfinale s braziliou. ale ta by uz asi nebola hratelna pre semi

pockajme, uvidime, ale zatial teda nic nedokazali a neviem, co nasvedcuje tomu, ze by mali. snad len ten zreb ked bude priaznivy. na spicku europy a juznej ameriky sa nechytaju a podla mna je aj afrika na tom lepsie

Reagovat
fantomas

Nigérie a Ghana = Korea a Japonsko podle mě. To jen tak na okraj. A penaltovej rozstřel se fakt nerovná penalta v zápase, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Komu maju co dokazovat? Tebe? Kvalitou minimalne Japonsko, ale aj Korea su vyrovnanymi muzstvami mnohym vtspelym Europskym statom, a minimalne vyrovnanymi supermi budu i pre drvivu vacsinu ucastnikov sampionatu. Su schopni nielen potrapit ale aj zvitazit nad hocikym. To ze pre teba nemaju kredit Holandska, Nemecka a ostatnych historicky znamych futbalovych krajin, nie je relevantne. Kvalitu maju vysoku aj z domacich sutazi, vyborna praca s mladezou, skvele zazemie, stadiony, infrastruktura desiatky rokov ich medzi tu svetobu spicku kazdym rokov posuva, maju plno hracov v spickovych ligach v nadpriemernych ale aj top muzstvach. Ani Turci neboli futbalovou krajinou v 90.rokoch a aky obrovsky progres spravili za 10-15 rokov. Mozno reprezentaciu teraz nemaju taku vyraznu ako pred 10 rokmi, ale plno hracov im robi dobre meno v Europe, pritom pred 25-30 rokmi superi nad nimi len mavli rukou. A kde su teraz. Toto sa da ocakavat i od Japoncov ci Korejcanov a prekvapit moze i Iran, ktory hraje vyrezne europskym stylom futbalu a kvalitu maju taktiez velku.

Reagovat
smazaný uživatel

*Ani Turci neboli futbalovou krajinou v 80.rokoch

Reagovat
Darren Fletcher

ok, nechame sa prekvapit. rad by som si to ulozil a potom vytiahol, ale kaslat na to. stadiony a infrastruktura vyplyvajuce z toho, ze su to bohate krajiny, z nich este nerobi futbalovu velmoc. a plno hracov v top sutaziach? no az tak plno nie, mozno tak tolko, co mate aj vy. a kolko z nich je naozaj hviezdami svetoveho formatu? mozno to raz dokazu a budu patrit do spicky, ale dnes tam proste nie su. zatial mozu jedine prekvapit a ak daju jedno stvrtfinalove miesto, bude to obrovsky uspech

Reagovat
fantomas

No tak Bundesliga je docela natřískaná Japončíkama, do toho Kagawa a od jara Honda, to už je snad i víc než u Bosny např.. :)) Korea je v tomhle horší no.

Reagovat
smazaný uživatel

*Nagatomo v Interu, pravidelny zaklad a viditelne zlepsovanie

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nikto ich neradi do uzkej spicky , ale to stvrtfinale mozu dat uplne v pohode. Len z Bundesligy si spravis kompletnu jedenastku a samotna K-League a J-League maju velmi solidnu kvalitu, ktora by sa nestratila ani vo vyspelej futbalovej Europe

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek. Guangzhou jsem začal v poslední době dost sledovat, takže se to akorát hodí Odchází Conca, ale koupil se Éverton Ribeiro z Cruzeira, což bude snad dobrá náhrada

Reagovat
fantomas

http://www.youtube.com/watch?v=EQyMtwO3S6Q - Budoucí Messi čínský ligy.

Reagovat
fantomas

100. pro Japonce a Korejčíky na MS.

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Se divim že Čína nemá zájem o pořádání MS...

Reagovat
smazaný uživatel

Zřejmě čekají, když na to budou mít i tím, ne jen infrastrukturu, kterou jsou na světové úrovni schopni vybudovat za pár let, když budou chtít. Myslím si, že do roku 2030 tam mistrovství budou.

Reagovat
smazaný uživatel

přičemž jedinci, kteří se jakýmkoliv způsobem proviní proti "pravidlům kabiny", budou klubem (!) rovnou suspendováni a po dobu jednoho měsíce nuceni navštěvovat povinné lekce patriotismu (!!) to je hustý

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele