Novozélandská média s prohrou počítala, nelíbil se jim způsob

14.11.2013, 09:41
Aktuality
Hořkou porážku musel skousnout Nový Zéland v Mexiku, odkud si domů přiváží potupného "bůra", a je de facto bez šance postoupit na své třetí mistrovství světa. Novozélandská média proto nyní lamentují nad "masakrem na Aztece" a po trenéru Herbertovi požadují zcela jiný přístup k odvetě...

"All Whites rozstříleni, přehráni rozdílem tříd," hlásá titulek největších webových stránek oceánské země stuff.co.nz ve snaze stručně shrnout výkon fotbalového trpaslíka na 105tisícovém Azteca Stadium.

"Prohra 5:1 s 24. nejlepším týmem světa, v energii vysávajících 2 300 metrech nad mořem, nebyla úplně neočekávaná, ovšem způsob, jakým se jí dosáhlo, štve," napsal pro změnu fotbalový korespondent Fairfax Media Sam Worthington.

Podle něho byl takový debakl "nevyhnutelný" vzhledem k tomu, nakolik klasickým stylem k zápasu přistoupil dlouholetý lodivod národního výběru Ricki Herbert. Ten si za těch osm let u reprezentačního kormidla získal reputaci defenzivně orientovaného kouče, který rád nechává sedět své svěřence hluboko v poli - a ne jinak se Kiwi prezentovali také včera.

"Mohlo to dopadnout i hůře, kdyby Mexičané neodstartovali tak nervózně a (brankář) Glen Moss nepředvedl několik skvostných zákroků," zkonstatoval Worthington. To nejčtenější deník New Zealand Herald už hostům přiznal alespoň minimální zásluhy. Zadní trojce obránců, v níž výrazně chyběla opora anglického West Hamu Winston Reid, se prý nedá upřít kuráž; jinak ale údajně jednostranný duel může později vejít ve známost jako "Masakr na Aztece".

Celá země je teď podle všeho smířena s tím, že se čtyři roky stará pohádka o postupu přes Bahrajn opakovat nebude (ačkoliv Mexičané vesměs nic nepovažují za rozhodnuté a v Oceánii očekávají "velmi komplikovanou" odvetu). Zároveň také na Novém Zélandu panuje přesvědčení, že Rickiho Herberta v úterý ve Wellingtonu, kde šest let působil rovněž na klubové scéně, čeká derniéra u národního týmu. K té by pak prý měl přistoupit zcela odlišně než k utkání na Aztece.

"Herbert povede do své poslední bitvy mladé, svěží All Whites s tím, že nemá co ztratit. Vsadí na ofenzivní taktiku a pokusí se zpátky ve Wellingtonu alespoň vyhrát," odhaduje Steven Holloway z New Zealand Herald.

Samotná Herbertova vyjádření nicméně výraznějším změnám nenasvědčují. "Přehráli nás v situacích jeden na jednoho a po fyzické stránce jsme byli všude druzí. Za svou jedenáctkou si ale stojím, je mou odpovědností vybírat tým a tak to taky zůstává," nechal se po debaklu slyšet 52letý rodák z Aucklandu. "První gól byl učiněným dílem lajdáctví, měli jsme mu zabránit. Potom už musíte čelit těžkému dilematu, zda se snažit za každou cenu vyrovnat nebo nikoliv," hájil se Herbert.

Autor: Tomáš Daníček / fifa.com, nzherald.co.nz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

a co ste čekali Maorové?

Reagovat
tulen

tak škoda, že Winston nemohol nastúpiť, išiel hrozne hore u nás, nevravím, že by z toho bola výhra, ale tak určite by to nebol masaker, on je skala

Reagovat
smazaný uživatel

Je to hrozná škoda, protože i v kvalifikaci byl určitě nejlepším hráčem All Whites, obrannou řadu držel hlavně on a do toho tým vedl jako kapitán, takže jeho absence nic nepřidala ani na psychické stránce. Snad Zéland uspěje za 4 roky, až ta generace mladých hráčů malinko dozraje.

Reagovat
tulen

sleduješ ich nejak viac? lebo ja viem iba o Winstonovi keďže hrá vo WH, inak, kto je tam ešte nejaká kvalita, poprípade mladík čo môže niečo aj v Európe ukázať?

Reagovat
paver

Největší nadějí je bezpochyby Marco Rojas, 22 letý křídelník s výbornou kopací technikou. V A-League neskutečně zářil a okamžitě tak na sebe v Evropě upozornil. V létě ho ulovil Stuttgart, ale kvůli zranění si ještě nezahrál. Teď už by měl být v pořádku a v blízké době by se už měl objevit na hřišti. Za zmínku určitě také stojí Chris Wood z Leicesteru, Tommy Smith z Ipswiche nebo Michael McGlinchey hrající za Central Coast.

Reagovat
fantomas

A Brockie určitě. Sice nevim, jak si vede v Torontu, ale za mizernej Wellington loni válel neskutečně.

Reagovat
paver

Právě že v Torontu se vůbec nechytil a v cca 15 zápasech dal jen jeden gól. Teď už je zase zpátky ve Wellingtonu, kde se opět začíná chytat. Nechápu, proč ho Herbert staví na křídlo, kde mu to evidentně vůbec nesedí...

Reagovat
fantomas

Aha, on uz je zpatky, cool, se na ne zase musim podivat nekdy.

Reagovat
tulen

diky o Woodovi a Smithovi čo to viem, Champ sledujem. a ten Rojas, ako vysoko môže podľa teba vyletieť? má aspoň na to hrať dajme tomu v priemernom klube PL ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele