Nizozemská Eredivisie - souhrn 26. kola

08.03.2013, 21:50, aktualizováno 10.03.2013, 18:27
Komentáře a souhrny
Ajax smetl Zwolle a dostal se do čela tabulky před PSV Eindhoven, které neuspělo v Heerenveenu. Jen o skóre třetí je Feyenoord po výhře v Kerkrade. Vitesse prohloubilo krizi Twente, Heracles porazil Nijmegen a Willem II uspěl proti Venlu. Groningen s Bredou a Alkmaar s Den Haagem musely vzít zavděk remízou.

FC Twente - SBV Vitesse 0:1

10.03.2013 16:30

Góly: 63. Wilfried Bony

Twente opět ukázalo, že letos to prostě z jeho strany není nijak skvělé a ani v dalším důležitém souboji na domácím stadionu nedokázalo nejen vstřelit branku, ale ani bodovat. Vitesse si odváží cenné tři body za vítězství 1:0.

Začátek utkání však patřil domácímu celku. Ten měl o něco více ze hry než jeho soupeř, a tak se snažil co nejrychleji vstřelit branku. Aktivní byl zejména Theo Janssen. Ten se ve 28. minutě objevil ve stoprocentní šanci, když sám před prázdnou brankou mohl poslat Twente do vedení. K nepochopení všech však Janssen prázdnou branku přestřelil.

První poločas patřil opravdu domácímu celku. Během 45 minut totiž Vitesse prakticky nic nevymyslelo a v nastaveném čase první půle mohl poslat domácí do vedení Tadič. Ten však po individuální akci nevyzrál na hostujícího brankáře.

Začátek druhé půle však zachytili hostující hráči. Ti se rozhodli, že navážou na Ajax, který v Enschede vyhrál 2:0 a okamžitě začali útočit. Nejprve se v šanci objevil Reis. Ten však nedokázal míč pořádně zpracovat a z šance nic nebylo. Poté přišla na řadu 63. minuta a v ní skvělá individuální akce exsparťana Wilfrieda. Ten z hranice šestnáctky vypálil a jeho přízemní střela nedala domácímu brankáři šanci - 0:1.

Twente inkasovalo a opět prohrávalo. Přestože do 63. minuty hrálo vyrovnanou partii, ihned po inkasovaném gólu se sesypalo. Vitesse si tak vedení hravě bránilo až do konce. Twente však i přesto mohlo srovnat. V nastaveném čase se však hostujícím hrdinou stal van Aanholt, který vykopával hlavičku Castaignose až na brankové čáře.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - RKC Waalwijk 1:0

10.03.2013 14:30

Góly: 78. Jacob Mulenga

Fotbalisté Utrechtu potvrdili v souboji se zachraňujícím se Waalwijkem roli favorita, i když dokázali i přes nespočet šancí vsítit pouze jeden rozhodující gól. Domácí celek se tak posunul už na šesté místo tabulky s pětačtyřiceti body na kontě před tápající Twente a určitě se chce ještě poprat o přímou účast v Evropské lize. Waalwijk je v tuto chvíli třináctý se šestadvaceti body, ovšem na šestnáctou barážovou Rodu má náskok pouhého jednoho bodu.

Utrecht byl od samého začátku velmi aktivní a už ve 4. minutě mohl jít do vedení, ale Toornstra tečoval míč po dlouhém centru na zadní tyč, kde byl připravený Zoet. Ihned na to nebezpečně přihrával do pokutového území Jacob Mulenga, Zoet byl i tentokráte u míče včas. Po čtvrthodině hry se do hlavičkového pokusu dostal Oar, jenže též mířil těsně vedle levé tyčky. Hosté poprvé zahrozili po dvaceti minutách hry, kdy Chevalier hlavičkoval také nepřesně.

Ve 30. minutě hlavičkoval před prázdnou brankou Oar, avšak jeho pokus byl na poslední chvíli zablokován. O tři minuty později vypálil na druhé straně z dvaceti metrů Chevalier. První skvělý zákrok si připsal gólman Ruiter, který vyškrábl míč na rohový kop. V závěru prvního poločasu ještě hrozili Wuytens a znovu Oar, nicméně mezi tři tyče nezamířili. Po změně stran pokračoval Utrecht v mírném tlaku.

Po deseti minutách hry nejprve Zoet fantasticky vykryl Mulengu, po hodině hry Toornstrovu ránu přímo pod břevno vytáhl konečky prstů nad břevno opět skvělý Zoet. Domácí se dočkali zaslouženého vedení v 78. minutě. Po krásném průniku Oara na levé straně a jeho následném centru bez větších starostí rozvlnil síť Mulenga. Waalwijk se ve zbývajícím průběhu snažil tlačit, ovšem do žádné stoprocentní možnosti se nedostal a z Utrechtu tak odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - PEC Zwolle 3:0

10.03.2013 14:30

Góly: 19. Kolbeinn Sigthórsson, 26. Siem de Jong, 80. Derk Boerrigter

Ajax využil zaváhání PSV a díky snadnému vítězství nad Zwolle 3:0 se vyhoupl do čela tabulky. Domácí Ajax věděl, že pokud vyhraje, půjde do vedení Eredivisie. A byla to nejspíše tato myšlenka, která hnala hned od úvodních minut domácí do útoku. Ajax jasně tahat za delší provaz a bylo jen otázkou času, kdy vstřelí první branku. Zasloužená branka přišla v 19. minutě. V té se k míči dostal Eriksen a přesným pasem našel volného Sigthorssona, který v dobré pozici nezaváhal a otevřel skóre.

Ajax byl na koni a zdálo se, že i při chuti. Po vstřelené brance chtěl co nejrychleji přidat i branku číslo dvě. Na tu se ani nemuselo čekat dlouho. Běžela teprve 24. minuta a Ajax šel již do dvoubrankového vedení. Tentokrát Eriksen hledal Sigthorssona vzduchem. Po následné hlavičce se k míči dostal de Jong, který již neměl před prázdnou brankou žádný problém.

První poločas patřil jednoznačně domácímu celku a nijak tomu nebylo ani v poločase číslo dvě. Do toho domácí nastoupili tak, jako do toho prvního. Zwolle se pouze bránilo a bylo jasné, kdo dnes vyhraje a kdo půjde do čela tabulky. Ajax hrál v ohromné pohodě a nedovolil hostujícímu celku prakticky nic.

Do konce utkání zbývalo něco kolem deseti minut a Ajax opět bojoval o další branku. Netrvalo to však dlouho a v 80. minutě se aktivní Eriksen protáhl po straně a namířil si to až k brance Zwolle, kde parádně naservíroval míč osamocenému Boerrigterovi. Ten se nemýlil a stanovil konečný stav 3:0.

Více informací k zápasu

Roda JC - Feyenoord Rotterdam 0:1

10.03.2013 12:30

Góly: 30. Graziano Pellè

Feyenoord potvrdil vynikající formu z posledních týdnů a na půdě Rody vyválčil další nesmírně důležité vítězství. Rozhodně to ale neměl snadné...

Už od samotného počátku se oba celky se snažily hrát aktivně, přesto se čekání na úvodní šanci zápasu pořádně protáhlo. Jako první zahrozil po více jak pětadvaceti minutách hry hostující Ruben Schaken, který výborně obešel bránícího Tamatu, pronikl do domácího vápna, ovšem následně z ostrého úhlu mířil mimo - míč proletěl zhruba metr vedle vzdálenější tyčky Prusovy svatyně.

O pár okamžiků později si už Schaken počínal o poznání lépe, když milimetrově přesným centrem našel hlavu Graziana Pellého, jenž míč uklidil nechytatelně k tyčce 0:1.

Do druhého dějství vletěla Roda pěkně po hlavě. Ze svého úvodního tlaku ale nakonec nic nevytěžila. Byl to naopak Feyenoord, který mohl přidat druhou branku. Ve stoprocentní šanci se ocitl Pellé, ovšem jen těsně nedosáhl na střílený Boëtiusův centr ze strany.

Bez nadsázky lze říci, že první skutečná šance Rody přišla až osmnáct minut před koncem řádné hrací doby, kdy Malki nádherným obloučkem vybídl ke skórování Donalda, ten však v pádu zakončil pár centimetrů vedle tyčky. Obrovské štěstí měl Feyenoord především v samotném závěru utkání, kdy po rohu Fledderuse vykopával míč z brankové čáry stoper Mathijsen. A když pár vteřin před koncem nastavení nastřelil Malki z otočky pouze brankáře Muldera, nebylo o vítězi pochyb.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - ADO Den Haag 1:1

09.03.2013 20:45

Góly: 25. Viktor Elm - 11. Mike van Duinen

Alkmaar je v krizi a je jasné, že letos bude bojovat spíše o záchranu. V domácím utkání nedokázal v důležitém zápase vyhrát a s Den Haagem pouze remizoval 1:1.

Utkání samotné toho moc nenabídlo, a tak zejména domácí diváci museli být po skončení duelu velmi zklamaní. Přitom začátek duelu sliboval zajímavou podívanou. Hned od úvodu se hostující Den Haag vrhl do útoku a zkoušel vstřelit co nejrychlejší branku. První větší šance přišla v 11. minutě, když ze středu hřiště přišla přesná přihrávka za obranu na nabíhajícího van Duinena. Ten sám před brankářem Alvaradem nezaváhal a jemným obloučkem jej překonal.

Hosté tedy vedli a na tahu byli domácí. Ti nechtěli ztratit další zápas a ihned začali pracovat na vyrovnání. To se jim povedlo skoro o čtvrt hodiny později. V běžící 25. minutě vyústil velký tlak AZ v centr aktivního Beerense. Na ten si skvěle naběhl osamocený Viktor Elm a přesnou ranou s přehledem překonal de Swarta.

První poločas toho poté moc nenabídl. Na řadě tak byl poločas číslo dvě. V tom se toho bohužel moc neudálo. Za zmínku však stojí akce z 55. minuty. V té domácí Berghuis fauloval těsně před pokutovým územím a Den Haag tak zahrával standardku z velmi zajímavé pozice. Následný střelecký pokus však letěl mimo a skóre se neměnilo. Stav 1:1 tak vydržel až do konce.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - NEC Nijmegen 1:0

09.03.2013 19:45

Góly: 59. Everton

Souboj dvou týmů ze středu tabulky vyzněl nakonec lépe pro Heracles, ačkoli Nijmegen prakticky celý zápas bušil do jeho brány, co to dalo. Domácí ale soupeře vyučili v produktivitě, Everton po hodině hry zařídil jedinou branku utkání. A díky němu se rozdíl mezi oběma týmy zmenšil na pět bodů.

Poprvé v zápase se útočník Ruud Boymans objevil v základní sestavě Nijmegenu, změna se ale příliš nevyplatila, jelikož tým vyšel střelecky naprázdno. Boymans se hned zprvu ukázal ve velmi dobrém světle, ve 3. minutě se objevil jen pár metrů od branky, ztroskotal ovšem na fantastickém gólmanovi Pasveerovi.

O deset minut později byli hosté gólu ještě blíže, avšak radost jim zkazil te Wierik, který balón vykopl z brankové čáry do bezpečí. Heracles se dlouho k ničemu nedostalo. V záloze soupeře perfektně pracoval Falkenburg, jeho pasy především sbíral také aktivní Koolwijk. Snad jen Duarteho a Brunsův pokus trošku NEC vylekaly.

Fotbal se ovšem hraje na góly a v téhle statistice jednoduše hosté selhali. Ve 41. minutě se navíc mohl prosadit Duarte, chybu obránce van Eijdena však nepotrestal. Šikovný heracleský záložník totiž selhal v koncovce. I nadále byl Nijmegen lepším týmem, ovšem postupně Pálsson, Amieux ani Rieks nedokázali z dobrých příležitostí skórovat.

Po téměř odehrané čtvrthodině druhé půle se z ničeho nic prosadili domácí. Everton si naběhl na pas od Duarteho a hlavou překonal brankáře Babose. O deset minut později sudí Janssen vysypal za surovou hru Brunse, jenže ani tuhle přesilovku soupeř nevyužil. V největší šanci Van Eijdenovu hlavičku polapil Pasveer.

Více informací k zápasu

Willem II - VVV Venlo 1:0

09.03.2013 19:45

Góly: 89. Danny Guijt

Fotbalisté Tilburgu zvládli velice důležitý souboj o záchranu a ještě si zachovali naději alespoň na baráž. V tuto chvíli se sice stále nacházejí na posledním místě tabulky, ovšem dokázali snížit náskok na konkurenční Venlo na pět bodů, když ho v sobotním utkání porazili v poměru 1:0. Pro Venlo ale nemá tato prohra fatální důsledky a ztráta tří bodů na Rodu a čtyř bodů na Alkmaar s Waalwijkem není rozhodně nedostižitelná.

Venlo už podruhé v sezóně s velkým konkurentem prohrálo až brankou v samém závěru. Hned v úvodu jarní části totiž inkasovalo v Bredě za nerozhodného stavu v nastaveném čase, nyní domácí Willem vsítil branku za stavu 0:0 v 89. minutě a tohle může VVV v konečném účtování hodně mrzet. Utkání bylo na první pohled velmi nezajímavé a diváci se jen těžko mohli dočkat nějakého ohrožení branky, už vůbec se nedá mluvit o stoprocentní šanci.

V úvodní půlhodině měli míč častěji na kopačkách hosté, jenže v přechodu do útoku velice často chybovali v rozehrávce a v podstatě nevyslali směrem k brance soupeře jedinou přímou střelu. Na druhé straně se pokusili ohrozit branku Jallo a Hocher, jejich rány ale šly hodně mimo. Do konce úvodního dějství pálil znovu domácí Hocher, jenže tentokráte nad. Ve 42. minutě spálil největší šanci prvního dějství Haastrup po rohovém kopu, jeho hlavičku zkrotil brankář Mäenpää.

Po změně stran mohli jít domácí do vedení, kdy po centru do vápna trefil vlastní tyč obránce Roseler, následně skvěle míč zachytil Mäenpää. Hosté poprvé zahrozili až po hodině hry zásluhou Linssena, jeho pokus se ale také nevešel mezi tři tyče. Čtvrthodiny před koncem mířil hlavičkou Joachim těsně mimo, poté pálil nepřesně Misidjan, nicméně Tilburg se přeci jen dočkal. V 89. minutě se k odraženému míči na hranici pokutového vápna ocitl Danny Guijt a po technické střele zapadl míč přímo k levé tyči - 1:0.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PSV Eindhoven 2:1

09.03.2013 18:45

Góly: 8. Marten de Roon, 38. Yassine El Ghanassy - 75. Kevin Strootman

Ohromné překvapení se odehrálo v Heerenveenu, kde tamní Srdíčka přehrála vedoucí tým Eredivisie těsně 2:1 a boj o titul se tak ještě více zamotal.

Favorit utkání byl jasný, hodně rychle se ovšem měnilo skóre v jeho neprospěch. Běžela teprve 8. minuta, když se u míče objevil El Ghanassy. Ten se uvolnil a následnou přihrávkou skvěle vybídl ke skórování de Roona. Ten se následně nemýlil a domácí tým šel velmi brzy do překvapivého vedení.

Hosté byli zaskočeni a horko těžko se dostávali do zápasu. Heerenveen držel po většinu času míč na svých kopačkách a snažil se co nejrychleji přidat další branku. To se povedlo, ale až ve 39. minutě. V té se blýskl parádním zákrokem hostující brankář Waterman. K jeho smůle však míč pouze vyrazil, ten si poté našel osamocený El Ghanassy, který už měl snadnou práci a zvýšil na 2:0!

První poločas patřil jasně domácímu celku a hostující lídr jako kdyby jen přihlížel a nechápal, co se děje. Druhý poločas začal hodně vyrovnaně a PSV postupně získávalo i územní převahu. Čas však ubíhal a Heerenveen se blížil k překvapivému triumfu.

PSV však dokázalo kontovat. Běžela už 75. minuta, v té se hosté dostali do přečíslení a perfektní kombinací se skvěle uvolnil Strootman. Ten ve výborné pozici nezaváhal a přesnou ranou PSV snížilo. Hosté poté hodně tlačili, ale většinu akcí skvěle likvidoval domácí brankář Nordfeldt. Heerenveen tak i díky němu uhrál na domácí půdě hodně cenné a překvapivé vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

FC Groningen - NAC Breda 1:1

08.03.2013 20:00

Góly: 48. Maikel Kieftenbeld - 50. Jordy Buijs (pen.)

Úvodní duel šestadvacátého kola mezi Groningenem a Bredou přinesl podle očekávání nerozhodný výsledek. Oba celky se rozešly smírně 1:1.

I když utkání neodstartovalo v žádném zběsilém tempu, skóre se mohlo poprvé měnit už po devíti minutách hry, kdy měl obrovskou příležitost Andraž Kirm, jenž z voleje orazítkoval pravou tyčku hostující svatyně. O patnáct minut později zahrozil pro změnu Michael de Leeuw, v jasné tutovce jej však vychytal bravurní ten Rouwelaar.

Groningen byl po většinu první půle aktivnější a nebezpečnější, přesto své převahy nedokázal nikterak využít. Hosty naopak několikrát podržel jistý Jelle ten Rouwelaar.

Do druhého dějství vstoupili lépe domácí, kteří už po necelých třech minutách potěšili své fanoušky úvodní brankou utkání: z dobrých pětadvaceti metrů napřáhl Maikel Kieftenbeld a míč poslal nechytatelně pod břevno. Hned vzápětí se ale skóre měnilo znovu. Lorenzo Burnet fauloval uvnitř vlastní šestnáctky Verbeeka, čímž daroval Bredě výhodu pokutového kopu. Jeho exekuce se ujal Jordy Buijs a s přehledem skóroval. Následně se hra výrazně uklidnila. Oba celky sváděly řadu soubojů především ve středu pole.

V samotném závěru se snažil ještě rozhodnout domácí Género Zeefuik, jenže nejprve lízl pouze boční síť, zatímco o malou chvíli později poslal míč asi metr vedle tyčky. A když v nastaveném čase nezakončil přesně ani César Texeira, bylo jasné, že dnešní klání vítěze nepozná.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax26159259:2554
2.PSV Eindhoven26172781:2953
3.Feyenoord Rotterdam26165551:3253
4.SBV Vitesse26156551:3151
5.FC Utrecht26136739:2945
6.FC Twente26128640:2544
7.ADO Den Haag26812642:4436
8.NEC Nijmegen261061035:4236
9.SC Heerenveen26881038:4732
10.Heracles Almelo26710950:5331
11.FC Groningen26861225:4030
12.NAC Breda26771228:4328
13.RKC Waalwijk26681227:3426
14.AZ Alkmaar26681236:4426
15.PEC Zwolle26681227:4126
16.Roda JC265101136:5125
17.VVV Venlo26571428:5222
18.Willem II26381524:5517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
Stiksxx

PSV si nezaslouží titul

Reagovat
AjaxFans

Heerenveen

Reagovat
Ferguson6

Feyenoord go!

Reagovat
Elliasson

Reagovat
smazaný uživatel

Heerenveen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Že by Venlo konečně spadlo?

Reagovat
AjaxFans

Hlavně neéé Az

Reagovat
smazaný uživatel

asi nie, tradicne sa zachrani v play-off

Reagovat
afc ajax

Reagovat
smazaný uživatel

snad to zítra zas neposerem! Pokud jo tak šváb favorit na titul

Reagovat
smazaný uživatel

Nedokazu si predstavit, ze by to Ajax uz tentokrat konecne nedovedl na to prvni misto, tohle nejde nevyhrat!

Reagovat
smazaný uživatel

to co teď doma hrajeme..vůbec bych se nedivil právě

Reagovat
smazaný uživatel

tak najma sa musi zobudit utok ...obrancovia stale nemozu davat goly

Reagovat
mastakillah

Feyenoord pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

Peloš si to dává

Reagovat
Elliasson

Letos tu Ligu Mistrů musí dát! Škoda, že bez Guidettiho.

Reagovat
smazaný uživatel

neuveriteľné ako sa pozviechali po tom ako na tom boli pred 3 rokmi inak keby ostal Guidetti tak Pellé zrejme ani neprijde

Reagovat
Elliasson

To je fakt, ale Graziáno hrot není, takže bych si dokázal představit tu jejich spolupráci.

Reagovat
mastakillah

Přešně tak. Na De Kuip Liga Mistrů patří

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Feyenoord do LM

Reagovat
afc ajax

Sa mi lúbi

Reagovat
Willy Wonka

pro Feyenoord a jeho vynikající trenéra Ronalda Koemana. Fandím jim!

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

Konečne je Ajax tam kam patry

Reagovat
brainbug

Kde jsou palce pro Bonyho???

Reagovat
smazaný uživatel

Bonny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robbie

dal jich málo

Reagovat
smazaný uživatel

tady

Reagovat
smazaný uživatel

Vitesse s Bonym a Kalasem do EL

Reagovat
smazaný uživatel

Bony

Reagovat
smazaný uživatel

My uz pomaly nedame ani tu ucast v EL. Strasne sa trapime, je to hodne blbe. Hraci si vobec neveria, chyba vodca, niekto kto strhne muzstvo , niekto kto dokaze vyrovnane zapasy rozhodnut a dodat sebadoveru.

Reagovat
smazaný uživatel

ten utok je tragicky ,,,co zahodil ten utocnik v 28 minute to sa len tak nevidi, obhodi si brankara a potom prestreli prazdnu branu

Reagovat
smazaný uživatel

jj dobrá kaša.. když už nic tak aspoň v tom posledním kole zaberte!

Reagovat
Stiksxx

v posledním kole už musí být rozhodnuto..jinak se z toho zesereme a posereme to..

Reagovat
AjaxFans

v to doufám

Reagovat
smazaný uživatel

poslední kolo rozhodne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele