Nizozemská Eredivisie - preview 8. kola

05.10.2012, 08:39, aktualizováno 07.10.2012, 08:39
Previews
Ajax přivítá Utrecht a může se minimálně na několik hodin posunout na první příčku tabulky. V případě jeho úspěchu pak bude záležet na výsledku z Enschede, kde Twente hostí Alkmaar. PSV hostí Bredu, Feyenoord cestuje do Groningenu...
AFC Ajax - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Fotbalisté Ajaxu mají jako jeden z mála holandských celků náročný program a musejí zvládat souboje na několika frontách. Navíc se jim do cesty v základní skupině Ligy mistrů postavila zřejmě nepřekonatelná překážka. Smrtící kombinace jako Real Madrid, Manchester City a Dortmund se opravdu zdolává jen těžko. V těchto soubojích zatím nezískali ani bod a po dvou zápasech jsou na chvostu z nulou, nedávná porážka 1:4 s Realem jistě pozitivní není.

Ajax si ale spravil chuť na domácí scéně, když v minulém kole dokázal zdolat Twente a po sedmi kolech ho poprvé obral o první body. Díky tomu je obhájce mistrovského titulu na čtvrtém místě tabulky s patnácti body a alespoň částečně smazal zbytečné ztráty z průběhu letošního ročníku. V Eredivisii sice ještě neprohrál, jenže v soubojích s Den Haagem a trápícím se Heerenveenem měl zcela jistě zvítězit.

Utrecht dlouhodobě bojuje ve středu tabulky a na boj o titul většinou po polovině sezóny už nemá nárok. Letos se mu ale daří možná až nad očekávání, šesté místo se ziskem jedenácti bodů a dvěma porážkami na kontě je zatím velice slušná bilance. Utrecht nezvládl první kolo s Feyenoordem a také to poslední s Arnhemem, kterému před domácími fanoušky podlehl v poměru 1:2. Rozloučil se též s národním pohárem ve 2. kole.

Tam právě narazil na nedělního soupeře, na kterého v domácím prostředí jasně nestačil a podlehl mu v poměru 0:3. V minulých sezónách se mu ale na amsterdamský výběr dařilo opravdu výtečně, na domácím stánku totiž v lize zvítězil již třikrát po sobě a v tomto trendu chce určitě pokračovat. Velkou roli může hrát únava. Čtvrteční těžký zápas v nejprestižnější evropské klubové soutěži svěřencům kouče Franka de Boera v žádném případě nepřidá.

Ten chce na nedávný duel zapomenut a apeluje na to, že jeho celek dokáže rozložit síly mezi oba vrcholy. "V Lize mistrů nejsme favorité a snažíme se překvapit, s naším ofenzivním stylem ale klopýtáme a postup ze skupiny pro nás bude těžký. V Eredivisii ale nebereme nic jiného než obhajobu titulu a za každou cenu chceme být na hřišti dominantní. Naše ofenzivní síla je velkou zbraní a já věřím, že dokážeme vyhrát," uvedl bez jakýchkoliv pochyb De Boer.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - NAC Breda  (neděle 14:30)
Z fotbalistů PSV se v posledních zápasech stala gólová mašina, která nemá slitování s nikým. Také díky tomu stoupají tabulkou vzhůru; aktuálně jim patří třetí pozice, přičemž na vedoucí Twente ztrácí už jen tři body. V nadcházejícím klání s Bredou tak pochopitelně nesmí za žádnou cenu zaváhat.

Eindhoven má na svém kontě již 24 vstřelených branek, což je suverénně nejvíce ze všech účastníku letošního ročníku Eredivisie. Především v minulém kole pak byl opravdu k neudržení, když oslabené Venlo potupil "šestkou". O všechny góly (pěkně půl na půl) se postarali pouze dva hráči - Dries Mertens a Jürgen Locadia.

Výbornou formu následně Eindhoven potvrdil i během týdne, kdy v rámci Evropské ligy rozstřílel favorizovanou Neapol až nečekaně snadno 3:0. "Není tu čas na nějaké oslavování. Nesmíme usnout na vavřínech, musíme se naopak soustředit na nedělní zápas proti Bredě," prohlásil zkušený lodivod Dick Advocaat po souboji s italským protivníkem.

Breda bude do utkání vstupovat v roli outsidera, který může pouze překvapit. Moc šancí na úspěch se jí nedávají. To ale na druhou stranu není nikterak překvapivé, když vezmeme v potaz, že v letošním roce zatím vyhrála jeden jediný zápas a aktuálně se nachází s pěti vybojovanými body jen těsně nad hranicí pásma sestupu.

Přeci jen je tu ale jedna věc, která hráčům Bredy může zvednout trochu sebevědomí - z posledních pěti vzájemných střetnutí vyhráli hned ve třech případech.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu se už mohou plně soustředit na domácí soutěž a určitě mají v plánu získat titul. V tuto chvíli se sice nacházejí na pátém místě tabulky se třinácti body, nicméně duely s papírově lehčími protivníky už zvládají a klíčem k úspěchu tak bude obírat o body úhlavní rivaly. Rotterdamský výběr naposledy nestačil na PSV v poměru 0:3, od té doby ale dvakrát zvítězil a i nyní se utká s mírným outsiderem.

Groningen je sice v konkurenci s absolutní špičkou absolutně nesrovnatelný a na ty nejsilnější celky nemá, jenže zápasy proti srovnatelným celkům zvládat umí. Potvrdil to také v minulém kole, kde po ofenzivní bitvě nakonec zdolal Rodu v poměru 3:2. Díky tomu se s deseti body vyhoupl do horní poloviny tabulky na deváté místo a o záchranu rozhodně hrát nehodlá. Groningen by rád překvapil, formu má k tomu celkem slušnou.

Zvítězil totiž třikrát v řadě, před výhrou nad Kerkrade dokázal zdolat v lize Zwolle v poměru 2:1 a také přešel přes druhé kolo národního poháru, kde si poradil s GVVV stejným poměrem. Feyenoord naopak v posledních dvou střetnutích přehrál Nijmegen, kde nejprve vyhrál na jeho půdě 3:2 po prodloužení a postoupil v národním poháru, na stánku De Kuip mu navíc uštědřil vysokou ligovou porážku poměrem 5:1.

Ve vzájemných duelech se lépe vede rotterdamskému výběru, který v domácím prostředí neprohrál s Groningenem již sedmkrát v řadě, naposledy v roce 2007. Určitě ovšem nechce zopakovat výsledek z minulého roku, kde ostudně nestačil na svého protivníka poměrem 0:6 na jeho hřišti. "V žádném případě nesmíme utkání podcenit. Všichni dobře víme, že Groningen se v posledních kolech dostal do dobré formy," uvedl trenér Ronald Koeman.

Domácí trenér navíc dodal, že psychické rozpoložení soupeře hraje velkou roli. "Pokud dokážeme vstřelit rychlý gól a budeme předvádět náš fotbal, tak se soupeř může velmi snadno sesypat a pro nás by to byla snadná práce. Pokud ale bude stav nerozhodný, s přibývajícím časem bude Groningen ve výhodě a my si nakonec vítězství odvést nemusíme. Klíčem k úspěchu je mu vnutit naší hru a skórovat, klid musí být na naší straně," řekl zkušený stratég.
FC Groningen - pravděpodobná sestava:
Luciano - Bacuna, van Dijk, Kwakman, Kappelhof - Schet, Kieftenbeld, De Leeuw, Sparv - Kirm, Zeefuik.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Lamprou - Janmaat, Kongolo (Mathijsen), Martins Indi, Nelom - Leerdam, Immers, Clasie - Schaken, Pellè, Cissé.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.60 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - AZ Alkmaar  (neděle 16:30)
Zajímavý duel bude k vidění v Enschede. Tamní Twente vyzve přijíždějící AZ Alkmaar.

Domácí Twente i přes porážku z minulého kola, díky které přišlo o stoprocentní bilanci, stále vévodí holandské Eredivisie. Podle slov trenéra Enschede porážka s Ajaxem 0:1 na psychice hráčů nezanechala žádné stopy a první místo je pořád hlavní motivace. Ovšem nebylo to právě utkání s Ajaxem, které odehrálo Twente jako poslední. Ve čtvrtek se nizozemský celek vydal k utkání Evropské ligy na půdu švédského Helsingborgu, kde celek ze země tulipánů dokázal uhrát celkem příjemnou remízu 2:2.

Přijíždějící AZ Alkmaar se nachází v poněkud jiné situaci. Evropské poháry nehraje, a tak se může soustředit pouze na tuzemské soutěže. Po vítězství v domácím poháru 2:0 nad Veendamem přišlo 7. kolo a domácí duel proti Waalwijku. Tento zápas divákům nabídl hned šest branek a celkem spravedlivou dělbu bodů za remízu 3:3. AZ však potřebuje bodovat. Po sedmi odehraných kolech se nachází až na 10. místě. Na první Twente navíc ztrácí už devět bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - RKC Waalwijk  (sobota 18:45)
Fotbalisté Waalwijku zatím směle kráčí za svým cílem a po povedeném začátku sezóny se drží na osmém místě tabulky s deseti body. Nyní mají před sebou relativně jednoduché utkání, které se však v žádném případě nesmí podcenit. Nováček z Tilburgu zatím v sedmi kolech ani jednou nevyhrál a se třemi body na kontě se nachází na předposledním místě tabulky. Nicméně určitě chce výše a doma proti loňskému nováčkovi pro to udělá všechno.

Waalwijk měl skvělý vstup do sezóny a dokázal porazit PSV, pak se ale jeho cesta k výšinám lehce zasekla. Bylo to způsobené těžkými soupeři. V šesti duelech prohrál pouze jednou s favorizovaným Ajaxem. V minulém kole dokázal uhrát velmi důležitý bod na půdě Alkmaaru a ještě se předvedl ve skvělém ofenzivním světle, utkání totiž skončilo v divokém výsledku 3:3.

Tilburg remizoval v úvodních dvou duelech, jenže v poslední době je na tom velice špatně. Nejprve totiž vypadl už ve druhém kole národního poháru s druholigovým Dordrechtem po prohře 0:2, následně v lize nestačil doma na Zwolle a musel se smířit s prohrou 0:1. Na Waalwijk se mu ale ve vzájemných duelech daří. Od roku 2006 se s ním utkal čtyřikrát, z toho třikrát vyhrál a jednou remizoval.

Kouč domácího celku Jürgen Streppel ví, že to pro nováčka soutěže bude křest ohněm. "Záchrana po postupu z druhé ligy je vždy hodně těžká, pokud se navíc kádr výrazně neposílí. Bohužel my jsme nyní v krizi a chybí nám odhodlání, to ale můžeme rychle získat zpět. Je pravděpodobné, že v boji o záchranu budeme až do posledního kola, avšak uděláme vše pro to, abychom se této skutečnosti za každou cenu nakonec vyhnuli," řekl přesvědčivě Streppel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Zwolle dokázalo sebrat všechny své nováčkovské síly a v minulém kole zvládlo velice důležité střetnutí s dalším nováčkem a asi i největším konkurentem v boji o záchranu. V Tilburgu získalo po sedmi kolech strávených v Eredivisii své první vítězství a s pěti body na kontě se posunulo na čtrnácté místo tabulky. Zvednuté sebevědomí bude chtít udržet i v domácím duelu s Hearclesem, který na tom tabulkově není o moc lépe.

Almelo však dokázalo vybojovat první výhru v pátém kole a od té doby je na tom výsledkově mnohem lépe. Po vítězné brance Evertona ze čtvrté minuty nastavení, která znamenala zisk tří bodů nad Bredou, přišla cenná remíza se silným Vitesse v poměru 1:1 a také nerozhodný výsledek 3:3 s Den Haagem, který ukázal útočné dispozice Almela. Na ty si musí dát Zwolle největší pozor, hostující střelci totiž v posledních třech kolech vskutku ožili.

Zwolle do posledního kola ztrácelo všechny body s velice vyrovnanými soupeři a bylo na dně holandské soutěže, ovšem vítězství ho může dostat hodně nahoru. Oba celky se spolu utkaly naposledy v sezóně 2004/2005, kdy jednou dokázalo Almelo zvítězit 2:1, jenže na půdě soupeře nezvládlo situaci a nakonec mu podlehlo stejným poměrem. Nyní se čeká velmi vyrovnaný duel, v němž může rozhodnout každá maličkost.

Trenér hostí Peter Bosz dobře ví, že jeho svěřenci mohou výrazně vylepšit prozatímní dvanácté místo a věří, že mohou zvítězit, jejich výkon se však musí obejít bez zbytečných chyb. "Určitě máme na to odvézt si tři body, nesmíme ale v obraně předvádět takové eskapády, jako proti Den Haagu. Chce to zodpovědnou a trpělivou hru s tlakem na balón. Pokud se nám to povede, můžeme donutit soupeře k chybě my," řekl sebevědomě Bosz.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.50 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - SC Heerenveen  (sobota 19:45)
Vitesse se hned zkraje sezóny rozjelo na plné obrátky a zatím zdárně bojuje na čele tabulky. Po posledním zaváhání Twente navíc ztrácí na první místo pouhý bod, což znamená jediné -pokud nyní proti Heerenveenu uspěje a vybojuje vítězství, posune se minimálně do neděle na samotný vrchol Eredivisie. A to je hodně lákavá nabídka.

Svěřenci kouče Ruttena sice vstupovali do sezóny s pohárovými cíli, ovšem ani ten největší optimista určitě nepočítal s variantou, že by se mohli prát s předními nizozemskými celky takto vysoko. Zvlášť když hned v prvním kole Vitesse jen horkotěžko vyválčilo nerozhodný výsledek v domácím klání s Haagem.

Následně se ale fotbalisté z Arnhemu výkonnostně zvedli a výsledkem byla čtyřzápasová série výher, kterou přerušila až remíza s Heraclesem. V minulém kole už ale parta okolo kapitána Thea Janssena znovu vyhrála, když zdolala nepříjemný Utrecht 2:1. Po sedmi kolech je tak Vitesse stále bez porážky a pyšní se ziskem sedmnácti bodů.

To Heerenveen si může nechat o podobné bilanci jen zdát. Úvod sezóny, hlavně vinou opravdu těžkého losu, kdy kromě PSV čelil všem předním celkům, mu totiž vůbec nevyšel. Vždyť své první vítězství si připsal až v minulém kole v duelu s Bredou, kterou po lítém boji přehrál 2:0. Nyní tak pochopitelně nesmí propadnout nějakému výraznému uspokojení, jinak by mohl opět klesnout na sestupové pozice.
více informací
Roda JC - VVV Venlo  (sobota 20:45)
V tuto chvíli to vypadá, že oba sobotní protivníci si to nyní rozdají o to, kdo se dostane z pásma sestupu a kdo se naopak dostane do ještě větší krize. Venlo tradičně každý rok bojuje o holé přežití, teď je na tom po sedmi kolech opravdu bídně a nepomohl mu ani debakl 0:6 od PSV. Roda nedokázala zvládnout utkání na půdě Groningenu a velkému konkurentovi podlehla v poměru 2:3.

Kerkrade má za sebou kromě dvou soupeřů lehké protivníky a zisk čtyř bodů je opravdu málo, prozatím stačí až na barážové šestnácté místo tabulky. Venlo v dosavadním průběhu ještě nevyhrálo a krčí se na úplně posledním místě Eredivisie, ti nejtěžší protivníci na něj navíc čekají.

Avšak Roda tradičně spoléhá na domácí prostředí a v něm velkým outsiderům příliš body nedaruje, proto je v tomto utkání velkým favoritem na vítězství. V domácím prostředí neztratila body již čtyřikrát v řadě, v celkově osmi vzájemných utkáních od roku 2007 prohrála pouze jednou a určitě chce tuto příznivou sérii ještě vylepšit. Venlu se navíc rozpadá obrana, systém proti Eindhovenu v minulém kole naprosto selhal.

Trenér hostů Ton Lokhoff tuší, že jeho hráči musí rychle zapomenout. "Po tréninku jsme na zápas vůbec nemysleli a řekli si, že je to za námi. Stále máme před sebou celou sezónu a důležité je, abychom se znovu soustředili. Hráči se musí odreagovat, nemyslet jen na fotbal a uvědomit si, kde se stala chyba. V tomto zápase chceme čekat na příležitost do samého závěru a já věřím, že se nám naše trpělivost vyplatí," uvedl optimisticky Lokhoff.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 4.00 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - ADO Den Haag  (pátek 20:00)
Forma Nijmegenu je kolo od kola mizernější a mizernější. Nevýrazným výsledkům z poslední doby ale hodlá tentokrát udělat přítrž. V nelehkém souboji proti Haagu půjde nekompromisně za třemi body.

NEC už opravdu potřebuje vítězství jako sůl, protože v minulých zápasech to byla z jeho strana velká bída: nejprve přišly nečekané remízy s Venlem a Willemem, před týdnem pak pro změnu prohrál vysoko 1:5 s Feyenoordem. Kromě toho se již rozloučil také s nizozemským pohárem.

Z dosavadních výsledků Nijmegenu je zřejmé, že především obrana v některých duelech nefunguje tak, jak by měla. Svěřencům kouče Pastoora se sice letos povedlo udržet už třikrát čisté konto, na druhou stranu ale ve zbývajících čtyřech utkání inkasovali neuvěřitelných 16 branek, což je druhé nejvyšší číslo ze všech celků Eredivisie!

Ani haagská defenzíva sice zatím nijak neoslňuje (12 inkasovaných branek), přesto trenér Maurice Stejin může být klidný. Svým svěřencům totiž naordinoval útočnou taktiku, která kromě atraktivního fotbalu přináší i bodové výsledky. Aktuálně Haagu patří uspokojivá sedmá příčka, přičemž v letošním ročníku prohrál pouze jeden jediný zápas (0:1 s Groningenem). To je velká změna oproti minulé sezóně, kdy měl už po pěti zápasech na svém kontě tři porážky.

Do Nijmegenu se tentokrát Haag vydá s velkým optimismem. Na stadiónu de Goffert sice už nevyhrál téměř deset let, jeho dosavadní výkony na venkovních hřištích jsou ale velkým příslibem, že by tuto černou sérii mohl zlomit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 4.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente760116:518
2.SBV Vitesse752012:417
3.PSV Eindhoven750224:615
4.AFC Ajax743019:615
5.Feyenoord Rotterdam741211:713
6.FC Utrecht73228:611
7.ADO Den Haag724115:1210
8.RKC Waalwijk724111:1110
9.FC Groningen73139:1410
10.AZ Alkmaar723214:139
11.NEC Nijmegen722311:168
12.Heracles Almelo714210:127
13.SC Heerenveen71336:96
14.PEC Zwolle71244:115
15.NAC Breda71245:135
16.Roda JC71156:154
17.Willem II70344:143
18.VVV Venlo70347:183

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
Stiksxx

Těžko hledat dnešního vítěze..ale přece jen bych favorizoval spíše hosty..

Reagovat
AjaxFans

Většinou 2-ky.Já že se dnes hraje tolik zápasů a ono to je dohromady se sobotou

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby tak ti šušni z Venla konečně sestoupili...

Reagovat
smazaný uživatel

jako hraji tuzku, ale aspon maji svetovy skaute mladiky porad na ocich..vzdyt jen za posledni roky tam byli hraci jako Hondu ci Musa..navic je tam dalsich snad 5 nadejnych hracu..

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Milan.B

MU+MU=2MU tak ma to ucili v skole

Reagovat
smazaný uživatel

Vitesse

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
OVi.77

No tak Ajax to teda byla neskutečná bída co hráli dneska

Reagovat
AjaxFans

Hrůza děs a smůla zárověn.Vlastní gól potom babelova tyč,hmm škoda.Nějak nám to letos s rivalama nejde,bohužel.

Reagovat
OVi.77

Přesně tak bohužel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele