Nizozemská Eredivisie - preview 7. kola

20.09.2013, 08:40, aktualizováno 22.09.2013, 08:44
Previews
Zwolle se stále drží na špici tabulky a první místo vy si rádo pojistilo v Arnhemu. Feyenoord se po zápase s Utrechtem bude chtít posunout do horní poloviny tabulky, Alkmaar cestuje do Bredy, tečku za kolem pak napíše očekávaný souboj mezi PSV a Ajaxem...
SBV Vitesse - PEC Zwolle  (neděle 12:30)
Nedělní utkání 7. kola Eredivisie odstartuje duel mezi SBV Vitesse a PEC Zwolle. Arnhem v letošním ročníku stále hledá herní pohodu a nadcházející domácí utkání by pro něj mohlo znamenat návrat do správných kolejí. Hosté budou hrát o uhájení prvního místa v tabulce.

Vitesse po odchodu Bony Wilfrieda a Marco van Ginkela zůstává zatím za očekáváními. Příčky v tabulce mimo boje o evropské poháry jednomu z nejbohatších klubů v zemi rozhodně nesluší. Svého nadcházejícího rivala však přivítá ve svém stánku, kde má zatím stoprocentní bilanci. Je ale otázkou v jakém rozpoložení budou svěřenci Petera Bosze, jelikož jejich poslední ligové utkání bylo kvůli nevyhovujícímu terénu odloženo na začátek října.

Dosavadní lídr tabulky si na nevydařený úvod sezóny rozhodně stěžovat nemůže, i když z posledních dvou zápasů dokázalo Zwolle vytěžit pouze jediný bod za domácí remízu s Utrechtem. Souboj s Vitesse tak nejspíš odpoví, zda vedoucí postavení po šesti kolech není pouze náhoda. Aby to neměl tým pod vedením Rona Janse zase tak jednoduché, budou se muset hosté vyrovnat s početnou marodkou. Chybět budou Jesper Drost, Ronnie Reniers a pravděpodobně i oba brankáři, kteří by měli krýt záda prozatímní jedničce týmu Kevinu Begoisovi.

Zápas by se měl odehrát ve vznešenější atmosféře, neboť si Vitesse bude připomínat 69. výročí bitvy o Arnhem z druhé světové války. Při této příležitosti si domácí stejně jako v minulé sezóně obléknou dresy v barvách britské 1. výsadkářské divize, která se v září 1944 zúčastnila rozsáhlé operace Market Garden a napomohla tak osvobození Nizozemí od německé okupace. Tradiční černo-zlatou kombinaci nahradí modro-rudé dresy. Na ramenou hráčů se pak bude vyjímat oficiální znak 1. divize okřídlený kůň Pegas osedlaný bájným řeckým hrdinou Bellerofónem.

Duel mezi SBV Vitesse a PEC Zwolle začíná na stadionu Gelredome ve 12:30 a hlavním sudím bude Tom van Sichem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu letos nezažívají příliš úspěšný začátek sezóny, nicméně rozhodně nemusí panikařit a ve vyrovnané soutěži je zatím vše otevřené. Jejich nedělní protivník na tom nebyl o mnoho lépe a v úvodních třech kolech vybojoval pouze bod, ovšem následně třikrát po sobě bodoval a s osmi body je o jedno místo lepší než rotterdamský výběr. Nicméně na domácím stánku De Kuip budou velkými favority svěřenci Ronalda Koemana.

Feyenoord po jasné výhře nad Rodou a Bredou bojoval o plný bodový zisk na půdě Nijmegenu a dvakrát vedl, jenže nakonec se musel spokojit alespoň s remízou po výsledku 3:3. Utrecht se zvedl po velmi překvapivé výhře nad Alkmaarerm, následně remizoval na půdě vedoucího Zwolle a naposledy doma přehrál Waalwijk v poměru 2:1. "Soupeř se v poslední době hodně zlepšil a nemůžu s jistotou tvrdit, že jsme favorité," řekl s obavami kouč Feyenoordu Koeman.

V loňských vzájemných zápasech ukořistil šest bodů Feyenoord, který nejprve zvítězil v Utrechtu v poměru 1:0 a následně v odvetě vybojoval výhru 2:1. "Pokud budeme pokračovat ve zlepšených výkonech, tak jistě můžeme vyhrát. Důležité je, abychom se poučili z našich chyb. V duelu s Nijmegenem jsme udělali mnoho hrubek hlavně v obraně, což se nám vymstilo. Pevně věřím, že to byl výjimečný případ," uvedl Koeman.

Domácí celek bude hrát v kompletní sestavě a tým by měl opět táhnout italský ostrostřelec Graziano Pellè, který se v dosavadních osmi utkáních trefil již sedmkrát. Hosté jsou na tom co se týče marodky o něco hůře. Mulenga léčí natržené svalové vlákno ve stehně, Teijsse má problémy s kotníkem, Sarotu na trávník nepustí poraněné koleno a mimo hru je také francouzský zkušený útočník Edouard Duplan.

"Máme velmi mladý tým, což se dá říci i o soupeři. Čekám velmi bojovné a dravé utkání, kde bude podle mého názoru rozhodovat o vítězství produktivita," dodal padesátiletý trenér.

Hlavním arbitrem utkání bude čtyřicetiletý Björn Kuipers.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Breda v minulém kole poprvé v sezóně vyhrála a po dlouhé době opustila pásmo sestupu. Svou vzrůstající formu bude chtít potvrdit i tentokrát, kdy ji čeká její oblíbený rival Alkmaar.

Gudeljova ekipa se v úvodu nového ročníku příliš nepředvedla. Hned v prvním kole sice uhrála cennou remízu na půdě Cambuuru, poté však nezvládla tři zápasy v řadě, když postupně podlehla Heerenveenu, Haagu i Feyenoordu, a klesla na předposlední stupínek tabulky. Až před týdnem pak konečně ukázala výrazné zlepšení. Na kerkradské půdě rozstřílela Rodu vysoko 5:1 a pořádně si zvedla své pošramocené sebevědomí. Do duelu s AZ tak půjde plná odhodlání poprat se o další vítězství.

A rozhodně není bez šance. I když je za mírného favorita považován hostující Alkmaar, v posledních letech se mu proti Bredě nedařilo. Naposledy si tři body ze vzájemného klání odnesl před téměř čtyřmi lety. Od té doby hned třikrát prohrál a čtyřikrát skončilo utkání nerozhodně. Alkmaar se pochopitelně bude snažit tuto nepříznivou sérii zlomit, ovšem venku si letos prozatím nevede zrovna příliš slavně. Ze tří duelů vytěžil jen tři body za pracně ubojované vítězství 2:1 nad slabým Waalwijkem. Na půdě Utrechtu a Heerenveenu pak prohrál bez většího odporu 0:2, respektive 2:4.

Ani jeden celek před nadcházejícím střetnutím nehlásí žádné velké ztráty. Breda by měla postrádat pouze obránce Marka Loomse, Alkmaar se musí obejít bez Dirka Marcellise a mladíka Fernanda Lewise.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - AFC Ajax  (neděle 16:30)
Na Philips Stadionu v Eindhovenu budou moci diváci shlédnout šlágr 7. kola mezi PSV Eindhoven a Ajaxem Amsterdam. V případě zaváhání Zwolle se bude jednat o souboj o první příčku tabulky. Vyloženého favorita utkání nemá, nicméně Ajax dokázal PSV v posledních dvou ročnících Eredivisie třikrát porazit, přičemž jednou se mužstva rozešla smírně.

Přestože se obě mužstva pohybují na špičce tabulky, v evropských pohárech dobré jméno nizozemského fotbalu v minulém týdnu příliš nerozšířili. Ba právě naopak. V Lize mistrů utržil Ajax čtyřgólový výprask na Camp Nou v rámci skupiny H a v Evropské lize doma PSV ostudně prohrálo s neznámým bulharským týmem Ludogorec Razgrad 0:2. Obě mužstva tak mají svým fanouškům co napravovat.

Co se týče nejvyšší domácí ligy je na tom o něco lépe PSV, které aktuálně figuruje na druhém místě tabulky. Ajax je však pouze o jeden bod zpět. PSV je o jeden gól produktivnější a hlavně disponuje společně s Twente a Cambuurem nejlepší obranou v soutěži.

PSV by mohlo být v mírné nevýhodě kvůli rozsáhlé marodce. Na utkání nebudou připraveny opory Wijnaldum a Rekik, na lavici náhradníků nejspíš také nebude Narsingh. Kvůli karetnímu trestu si nebude moci zahrát ani Zanka. Na straně Ajaxu bude chybět pravděpodobně pouze Jöel Veltman.

Pikantní bude souboj i pro oba trenéry Philipa Cocu a Franka de Boera. Oba spolu hráli za Barcelonu v letech 1999-2003, později oba působili v roli asistentů trenéra holandského národního týmu Berta van Marwijka. Rozhodně tedy půjde i o prestižní duel dvou ikon holandského fotbalu.

Vše nasvědčuje parádní fotbalové podívané, jež v Eindhovenu vypukne v neděli od 16:30. Hlavním rozhodčím bude Bas Nijhuis.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (sobota 18:45)
Fotbalisté Twente si loni nevybojovali účast v evropských pohárech a letos se tak plně mohou soustředit na domácí soutěž. V úvodu narazili na velmi těžký los a v šesti zápasech získali devět bodů, v tabulce jim proto patří 6. místo. Almelo doposud získalo o dva body méně a nachází se v dolních patrech Eredivisie. Domácí letos předvádějí velmi nevyrovnané výsledky, ovšem na favority se jim vcelku daří a navíc v místním derby se může stát cokoliv.

Enschede mělo slušný vstup do nového ročníku a po úvodní remíze s Waalwijkem dokázalo porazit silný Feyenoord i Utrecht. Od té doby čeká na vítězství tři zápasy v řadě, po prohře s konkurenčním Arnhemem remizovalo s PSV a Heerenveenem. Almelu naopak start do soutěže hrubě nevyšel a v úvodních dvou duelech prohrálo. Následně zdolalo Heerenveen s Den Haagem a cenný bod vybojovalo v Eindhovenu.

Nicméně v předchozím utkání selhalo a nestačilo na nováčka z Cambuuru po porážce 0:2. V loňských vzájemných zápasech dokázalo favorizované Twente přehrát protivníka v domácím prostředí 3:2, v odvetném duelu si však odvezlo pouze bod po nerozhodném výsledku 1:1. Trenér domácího výběru Jan de Jonge bude stále postrádat čtyři marody. Problémy s kotníkem má Kangaskolkka, Vujićević s Amoahem nepustí na trávník svalové potíže a Dordu poraněné koleno.

Ani hostující tábor nenastoupí v plné sestavě. Stevens má poraněné rameno a ještě nějakou dobu bude mimo hru, k dispozici není ani Brama kvůli poranění paty. Trenér Michel Jansen očekává opravdu náročný duel. "Utkání na stadionu Polman jsou vždy těžká a jak jsem si v poslední době všiml, tak nejenom pro nás. Soupeř buduje nový tým a hledá ideální složení, což by pro nás mohla být mírná výhoda," uvedl optimisticky.

Jeho protějšek Jan de Jonge doufá, že se jeho svěřenci otřepou z minulé porážky v Cambuuru. "Předvedli jsme velmi rozpačitý výkon a nezasloužili si bodovat. Je to pro mě první derby s tímto protivníkem, takže jsem na to velmi zvědavý. Twente je podle mě jedno z nejlepších mužstev Eredivisie a v minulém duelu s PSV bylo lepším výběrem. Pokud ale budeme hrát koncentrovaně bez výrazných chyb, tak určitě máme šanci na vítězství," řekl opatrně padesátiletý trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 4.20 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
ADO Den Haag - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Fotbalisté Den Haagu a Nijmegenu jsou v poslední době tradičními účastníky nejvyšší soutěže, ovšem letos se jim zatím vůbec nedaří. V tuto chvíli se společně nacházejí na samém dně se třemi body na kontě a nyní se uvidí, kdo se dokáže vyšplhat o nějaký ten stupínek výše. Den Haag má o jeden odehraný duel méně, v minulém kole se totiž jeho utkání s Arnhemem odložilo kvůli nezpůsobilému terénu a špatnému počasí.

Domácí celek dokázal v pěti zápasech zvítězit pouze na půdě Bredy, letos se trápí především v obraně. Jeho sobotní soupeř buduje zcela nový tým a na vítězství ještě čeká, v posledních třech zápasech uhrál tři nerozhodné výsledky. Skvělý výkon předvedl v předchozím ligovém duelu proti Feyenoordu, kde o tři body přišel až v nastaveném čase. "Naše výkony se zlepšují a já pevně věřím, že nyní budeme hrát ještě lépe než proti Feyenoodu," uvedl trenér NEC Anton Janssen.

Ten se v sestavě bude muset obejít bez zraněného belgického hráče Diarry, který má problémy s kotníkem. Kvůli stejnému zranění nemůže nastoupit ani Němec Haitz a Disvedla stále trápí poraněné lýtko. Největším oslabením je ovšem neúčast Michaela Higdona, který táhne útok NEC. "Je pravdou, že hrát nebude a je to pro nás velká ztráta. I bez něho ale můžeme vyhrát," snaží se Janssen zvednout náladu svému týmu.

Padesátiletý trenér si z nepovedeného začátku velkou hlavu nedělá. "Před sezónou jsme věděli, že to bude s novým týmem hodně náročné a poslední výsledky nám jasně ukázaly, že jdeme výkonnostně nahoru. Pevně věřím, že první vítězství vybojujeme už v sobotu," dodal Janssen optimisticky.

Domácí se musejí obejít bez zraněného K. Jansena, karetní trest si musí odpykat Malone. Český obránce Pavel Čmovš by při neúčasti Haitze měl nastoupit v základní sestavě NEC. V dresu Haagu nepůsobí žádný český krajánek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Groningen letošní ročník odstartoval ve velkém stylu, poté se ovšem jeho forma z ničeho nic vytratila. Na ligové vítězství aktuálně čeká již čtyři kola v řadě. Tuto nelichotivou sérii se bude nyní snažit protrhnout v duelu s Waalwijkem.

I když fotbalistům Groningenu stále patří vcelku uspokojivá devátá příčka, kouč Van de Looi příliš klidné spaní mít nemůže. Jeho svěřenci se po dvou úvodních výhrách (4:1 v Nijmegenu a 2:0 proti Utrechtu) zadrhli a zatím jen marně hledají ztracenou herní pohodu. Kromě cenné domácí remízy s mistrovským Ajaxem se ve zbývajících třech duelech opravdu příliš nevyznamenali: s Cambuurem i Heerenveenem prohráli, v duelu s Go Ahead vybojovali s vypětím všech sil alespoň remízu.

Ani Waalwijk si ale v posledních zápasech nevedl úplně podle plánu. Podobně jako v případě Groningenu, také RKC vykročil do nové sezóny tou správnou nohou, následně ale přišly problémy, které vyvrcholily v předešlých dvou kolech, ze kterých po porážkách 1:4 od GA Eagles a 1:2 od Utrechtu nevytěžil ani bod. V současnosti tak Koemanově partě patří až barážová šestnáctá pozice.

Oba celky půjdou tentokrát do boje notně oslabeny. Hosté budou opět postrádat zraněnou trojici Dennis Rommedahl, Mart Lieder a Imad Najah. Ani Groningen na tom ale není o moc lépe. Chybět bude především vykartovaný Tjarron Chery, hrát ovšem vinou zdravotních potíží nemohou ani Henk Bos a Nick Bakker.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - SC Heerenveen  (sobota 20:45)
Sedmé kolo nejvyšší nizozemské soutěže pokračuje střetnutím Rody Kerkrade s SC Heerenveen. Domácí si dvěma vysokými porážkami v posledních dvou kolech uřízli nemalou ostudu, když vstřelili pouze jediný gól oproti devíti obdrženým. Naproti tomu Heerenveen se po posledním kole opět posunul v tabulce vzhůru a po vítězném severském derby s Groningenem bude na hřišti Rody mírným favoritem.

Aby mohl tým z Kerkrade myslet proti Heerenveenu na úspěch, musí obě předchozí utkání hodit pořádný kus za hlavu. Bude to však těžké, jelikož domácím bude chybět útočník Frank Demouge, jenž dostal v minulém zápase s Bredou červenou kartu. Naopak v obraně může domácí trenér Ruud Brood opět počítat s Henkem Dijkhuizenem a zkušeným Ardem van Peppenem. Brood před zápasem vůči svému mužstvu nešetřil kritikou a dal jasně najevo, že se z předchozích utkání snaží poučit.

"Opravdu jsem byl velmi rozezlen, za naše výkony se musíme před veřejností stydět. Porážky přišly proto, že je náš tým ve stadiu budování a jeho jádro je zatím velmi malé. Aby mužstvo plnilo pokyny, musí se všichni zcela koncentrovat. Minulý týden jsme strávili diskusemi s jednotlivými hráči, ale i s celým mužstvem. Shodli jsme se, že jsme selhali jako tým a uděláme vše proto, abychom ty výkony odčinili. Diváci se mohou těšit na úplně jinou Rodu," uzavřel kouč domácích.

Hosté z Heerenveenu vstupují do utkání v daleko lepším rozpoložení. Vítězství s fríským rivalem z Groningenu v poměru 4:2 posunulo svěřence Marco van Bastena na třetí příčku Eredivisie a zdá se, že matné výkony z předešlého měsíce jsou již zapomenuty. Do duelu s Rodou však trenér hostí nebude moci nasadit vykartovaného levého obránce Mitchella Dijkse, kterého nejspíš nahradí Christian Kum.

"Je těžké odhadovat, v jakém rozpoložení vstoupí Roda do zápasu. Mohou být nabuzení a před domácími diváky se chtít pomstít za předchozí nezdary. Na druhou stranu může jejich mužstvo sužovat nízká sebedůvěra. Jediné, co můžeme udělat, je být na utkání stoprocentně připraveni," uvedl pro klubový web van Basten. "Rozhodně ale nebudeme jen bránit. Po mužstvu chci, abychom byli silní na míči a byli v zápase dominantní," dodal.

Pokud Heerenveen zvítězí, má poměrně reálnou šanci vyšvihnout se až na první místo v tabulce. Duel Rody s Heerenveenem začíná na Parkstad Limburg Stadion ve 20:45, utkání bude řídit Richard Liesveld.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.50 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - Cambuur Leeuwarden  (pátek 20:00)
Sedmé kolo Eredivisie tentokrát načne atraktivní souboj, v němž se střetnou letošní nováčci, Go Ahead Eagles a Cambuur. Papírové předpoklady slibují vyrovnanou bitvu. Těžko tedy předpovídat, kdo bude nakonec úspěšnější.

Oba celky jsou prozatím velmi příjemným překvapením probíhajícího ročníku. Po šesti kolech se shodně pyšní ziskem osmi bodů a okupují poklidný střed tabulky: Cambuuru patří osmá pozice, Eagles jsou vinou negativního skóre desátí. Nyní ovšem mají výbornou příležitost, jak svého nadcházejícího soka přeskočit, poněvadž na vlastní půdě letos předvádí velmi dobré výkony. Ze dvou domácích zápasů vytěžili hned čtyři body, když porazili 2:1 Haag a o dva týdny později remizovali 3:3 s Groningenem. V minulém kole se ale každopádně příliš nepředvedli a Alkmaaru podlehli vcelku jednoznačně 0:3.

To Cambuur si během předešlého víkendu vedl o poznání lépe. Doma bez problémů přehrál v poměru 2:0 nevyzpytatelný Heracles a na své konto si připsal druhé letošní vítězství. A když k tomuto úspěchu přičteme i přecházející remízu v Eindhovenu, nezbývá nám než uznat, že se fotbalisté Cambuuru pyšní výtečnou formou. A tu budou chtít pochopitelně potvrdit i tentokrát.

Do boje navíc půjdou téměř kompletní. Podle předzápasových zpráv by měl být mimo hru jen záložník Bart van Brakel. Obdobná situace je i na domácí straně barikády, kde budou postrádat pouze Kevina Spanjaarda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PEC Zwolle641114:613
2.PSV Eindhoven633014:512
3.SC Heerenveen632116:1211
4.AFC Ajax632113:911
5.AZ Alkmaar631211:1010
6.FC Twente623113:59
7.SBV Vitesse52218:78
8.Cambuur Leeuwarden62226:58
9.FC Groningen622213:138
10.Go Ahead Eagles622210:128
11.FC Utrecht62226:118
12.Feyenoord Rotterdam621313:127
13.Heracles Almelo62138:117
14.Roda JC62138:137
15.NAC Breda61238:95
16.RKC Waalwijk61239:125
17.ADO Den Haag51045:113
18.NEC Nijmegen60338:203

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
mithro

Eikrem

Reagovat
tulen

dúfam, že PSV ostane neporazené. a bodli by aj tri body na posilnenie sebavedomia po tej EL. dúfam v 3:1, ale skôr to vidím na 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

PSV - Ajax 4 a viac gólov

Reagovat
Pipo123

PSV - Ajax obaja dajú aspoň gól a na Feyenoord som skúsil že vyhrá obidva polčasi, kurz 2.80

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele