Nizozemská Eredivisie preview - 5. kolo

03.10.2008, 08:18, aktualizováno 05.10.2008, 08:28
Previews
Feyenoord hostí další v Evropě úspěšný klub z Nijmegenu a Ajax se představí v Heerenveenu, to jsou hlavní taháky nedělních zápasů nizozemské Eredivisie. Dále Utrecht přivítá na svém stadionu Twente a Groningen Bredu...
AZ Alkmaar - Sparta Rotterdam  (pátek 20:45)
V páteční předehrávce pátého kola holandské Eredivisie na sebe narazí na DSB Stadionu domácí AZ Alkmaar a Sparta Rotterdam. Zatímco Sparta se výsledkově hledá a z předchozích zápasů má pouze dva body za stejný počet remíz, Alkmaar se po nepovedeném startu zvedá a poslední dva zápasy vyhrál.

Domácí AZ bude chtít navázat na poslední vydařené výkony, které navíc korunovalo vítězství v poháru. Kouč Alkmaaru Louis van Gaal před nadcházejícím duelem vyzdvihl především obranu soupeře, zároveň však varoval před nebezpečnými sparťanskými protiútoky. "Myslím si, že Sparta bude často mít za balonem až deset hráčů. Mají ovšem nebezpečné protiútoky a rychlé útočníky," charakterizoval soupeře van Gaal. "Naši obránci si budou muset dát velký pozor. Sparta je v útoku rychlejší než například PSV." Kouč van Gaal má k dispozici kompletní kádr vyjma zraněného Stijna Schaarse.

Hosté z Rotterdamu přijíždí k utkání s nelichotivou bilancí, v nové sezoně totiž ještě nevyhráli a potácí se ve spodu tabulky. Trenér Foeke Booy očekává těžký zápas, ale je potěšen, jak jeho svěřenci poslední dny pracují. Spartě bude chybět několik klíčových hráčů, zranění do hry nepustí Karima Touzaniho, Ruuda Knola, Sandera van Gessela a ani Erika Falkenburga. Každý získáný bod tak bude pravděpodobně pro svěřence trenéra Booye úspěchem, ačkoliv trenér hostů ví, že zranění k fotbalu patří. "AZ odehrálo dva poslední zápasy skvěle. Já ale doufám, že je dokážeme zaskočit. Každý týden hrajeme lépe než předtím. Sužují nás sice zranění, ale s tím nic nenaděláme." Do základní sestavy by se měl po zranění vrátit Jerold Promes, místo by mu měl uvolnit Cees Toet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.60 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - Willem II  (sobota 18:45)
Hans Westerhof, trenér Vitesse Arnhem, vidí utkání proti Tilburgu jako ideální možnost pro zisk prvního vítězství v sezoně. Vitesse si totiž zatím v dosavadním průběhu soutěže připsalo pouze jeden bod a má na svém kontě už tři porážky. Tu poslední mu uštědřil Ajax Amsterdam v poměru 3:0.

"Samozřejmě, že je toto utkání důležité," ví kouč Westerhof. "Morálka uvnitř týmu je stále dobrá a někdy už získávat body musíme. Právě v utkání proti Tilburgu bychom se měli odrazit k lepším výsledkům. Důvod k spokojenosti jsem měl už na půdě Ajaxu, kde moji svěřenci dokázali vzdorovat po celou hodinu náporu domácích a nezlobil bych se, kdybychom to napodobili i zítra. Ajax a Willem II jsou naprosto rozdílná mužstva, svému týmu věřím," doufá v úspěch trenér Vitesse.

Dá se očekávat, že Westerhof opět použije rozestavení 4-2-3-1. Po zranění se do hry vrací útočník Niklas Tarvajarvi, jenž by měl v sestavě nahradit van Wolfswinkela. Jediným hráčem, který bude domácím pro toto střetnutí chybět tak je pouze Frank van der Struijk, jehož trápí zranění kolene.

Hráčům Tilburgu jako by po skvělém úvodu sezony pomalu docházel dech. Prohry s Utrechtem a Alkmaarem mohly na týmu zanechat špatnou stopu. To však vyvrací kouč Jonker, který je naopak přesvědčený o tom, že se jeho svěřencům povede opět naladit na vítěznou notu. "Když budeme hrát jako obvykle, máme velkou šanci na výhru," hýří sebevědomím lodivod Willemu II.

Přípravy na sobotní střetnutí však byly trochu zastíněny spekulacemi o dalším působení forvarda Franka Demougeho v klubu. Nejlepší střelec klubu má kontrakt ještě na rok a půl, ale už teď si chce vynutit lepší podmínky. Jeho agent k této situaci dodává: "Demouge je vynikající fotbalista, schopný hrát například i Premier League, ale v Tilburgu jsou momentálně pro něj velice solidní finanční podmínky." Jonker v Arnhemu nebude moci využít služeb Swinkelse, Mourada, Muhameda a Messoudiho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.45 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
PSV se v lize zatím daří víceméně podle představ, v Champions League je to ale zatím v podání "Boeren" jedna velká mizérie. Naposledy si na obhájci holandského titulu smlsl anglický Liverpool.

Po hladké výhře Reds v poměru 3:1 očekává Huub Stevens, lodivod Eindhovenu, určité zlepšení. A to i přesto, že po většinu času na Anfield Road dirigovali tempo hry právě Holanďané. "Byli jsme potrestáni za učiněné chyby, kterých se prostě na takové úrovni nemůžeme dopustit. Odteďka se soustředíme jen na Graafschap," tvrdí někdejší kouč Hamburku.

Nyní jen stačí, aby Stevensovi svěřenci navázali na poslední dvě ligové výhry, díky nimž prozatím okupují výbornou druhou příčku. Bohužel pro nizozemský velkoklub měli hráči k dispozici před sobotním kláním jen jeden páteční trénink za uzavřenými dveřmi, víc nic.

"Je to zcela odlišný soupeř oproti Volendamu minulý týden. Jsou daleko způsobilejší pro ofenzivní hru. Volendam hrál techničtěji než doposud Graafschap," charakterizuje nadcházejícího soka kormidelník PSV. Tomu zřejmě ještě nebude k dispozici Ibrahim Affelay, laborující s poraněným palcem u nohy, ani Roorda. Kdežto starty Wuytense, Mendeze, Brecheta a Lazoviče nejsou na sto procent vyloučené.

De Graafschap stále čeká na svůj první tříbodový zisk ze hřišť soupeřů. Na Phillips Stadium to bude mít nepochybně velmi těžké a o to složitější situaci mají hosté díky širokému seznamu marodů. Henka van Steeho, trenéra doetinchemského celku, alespoň těší návrat Assaidiho do tréninkového cyklu. Další pozitivní zprávou je, že Stephan Keller, jenž se zranil minulé kolo, je také fit, stejně jako Hese. Naproti tomu schází kouči "Superboeren" (zajímavé je, že PSV se také přezdívá "farmáři", akorát nejsou tak "super") nadále šest borců včetně van den Ouwelanda a Jasona Oosta, obou střelců z utkání s Den Haagem předminulý týden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.13 - 7.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Roda JC  (sobota 20:45)
Kouč domácího celku Gert Heerkes před tímto důležitým střetnutím požádal místní fanoušky o maximální podporu v sobotním zápase proti Rodě,v němž chce se svým týmem uspět.

Od utkání s Feyenoordem, kde se Heracles radoval z cenné výhry, se nedočkal zisku tří bodů a po úvodním vítězství přišla série tří remíz, které řadí tento klub na aktuální osmé místo holandské Eredevisie. "V tomto zápase se budeme snažit hrát od začátku velice aktivně, ale všichni víme, že proti Rodě se střílí branky jen velmi těžko. Doufám, že se nám povede využít podpory našich příznivců a získáme co nejlepší výsledek."

"Roda se od minulého roku prakticky nezměnila a hráči už spolu nějaký ten pátek hrají. Neměli sice nejlepší start do sezóny, ale musíme brát v potaz, že hráli proti těžkým soupeřům," varuje před sílou protivníka Heerkes. Kouč domácích se pro tento zápas bude muset obejít bez Emmanuel Boakye, Ricky van den Bergha, Darla Douglase a Bas Dosta. Zda se na trávníku objeví Fledderus, je stále nejisté.

Kouč hostí Raymond Atteveld je stále zklamaný z toho, že se jeho hráčům nepovedlo zvítězit na půdě Sparty Rotterdam. Přesto však nemůže být s ziskem jednoho bodu úplně nespokojený, neboť se jeho tým musel na soupeře dvakrát dotahovat. Čekání na první výhru v sezoně tak pokračuje, Atteveld však nenachází důvod k panice.

"Je potěšující, jakým způsobem jsme odehráli poslední dvě střetnutí. To mi dává důvěru v lepší výsledky, svým hráčům naprosto věřím. Heracles vždy bojuje až do poslední minuty a navíc ho dopředu poženou také jeho fanatičtí fandové. Jsou na tom po psychické strance výborně a dokáží být agresivní, čeká nás nesmírně těžký zápas," ví o kvalitách Heraclesu lodivod Rody. Chybět mu bude trojice van Tornhout, Mardulier a Lachambre. O startu Hadouira se rozhodne až těsně před zápasem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Příjemné překvapení letošní sezony z Groningenu hostí v rámci pátého kola Eredivisie Den Haag, který letos zatím podává také spíše nadstandardní výkony.

Řeklo by se, že na severu Holandska musí být všichni nadšeni a odehrává se tam zkrátka idylka. Vždyť před tímto víkendem zelení okupovali čelo tabulky a jen teď aktuálně první nejsou díky sobotní výhře Eindhovenu nad Graafschapem. Jenže Ron Jans, kormidelník Groningenu, ví, že není vše v naprostém pořádku a není proč mít nos nahoru.

"Tempo a pohyb se musí zlepšit, pokud chceme v neděli ADO porazit. Na papíře jsme favoriti, samozřejmě, ale neexistují lehké zápasy," ví 50letý kouč. Tomu bude ke konci víkendu scházet trojlístek fotbalistů. Mezi nimi je i Čech Ondřej Švejdík, jehož sužuje bolavé rameno, na marodce ho doplní Meerdink a Veldmate.

Den Haag odstartoval do sezony decentně, když vydoloval ze čtyř zápasů slušných sedm bodů. Přitom jeho cílem před sezonou bylo hlavně se zachránit. Za tímto cílem tedy vykročili Wetzelovi svěřenci rázně a sám lodivod ADO je tedy spokojen. Nemá tedy důvod nevěřit svým svěřencům ani v nadcházejícím střetnutí. "Normálně bychom tu byli odsouzeni k porážce, ale během sezony, po níž sestoupil, Den Haag vyhrál v Groningenu 5:2. Proč by se to nemohlo opakovat?" klade novinářům řečnickou otázku nováček na trenérském křesle.

Wetzel se bude muset obejít bez Cornelisseho, jehož ještě čeká operace kolene. Naopak Immers je připraven nastoupit. Bogdan Milič už trénuje a mohl by být k dispozici, kdežto v absolutním pořádku ještě zřejmě nebude trio Knopper-Ammi-Hoogendorp.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.95 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Volendam - NAC Breda  (neděle 14:30)
Volendam zatím letos plní roli nováčka odsouzeného předem k sestupu svědomitě a zatím se bez bodu potácí na samém dně tabulky. V příštím kole hostí třetí Bredu, je na spadnutí další porážka?

Přesto Volendam zatím nepůsobí v letošním ročníku tak marně a odevzdaně, jak se může na první pohled zdát. Ba naopak – v minulém kole podlehl obhájci titulu z Eindhovenu jen 0:1 a vysloužil si kopu komplimentů. Konečně utržit nějaký ten bod, toť jasný cíl před přetěžkým kláním s Bredou.

"Mají velmi zkušené mužstvo. Pyšní se velice dobrou obranu a šikovnými útočníky. Museli bychom mít dobrý den a oni den blbec, abychom je dokázali porazit," tvrdil odevzdaně před utkáním lodivod "Het Andere Oranje", Frans Adelaar. Tato hráčská legenda Utrechtu plánuje postavit v neděli defenzivně laděnou jedenáctku, přičemž zřejmě vsadí též na mladistvou dravost Hamida Yildize. Po zranění jsou navíc v pořádku Smit, Koning a Bakens, prvně dva jmenované ale ještě Adelaar raději nevyužije. Nechce u nich riskovat obnovení zranění.

NAC cestuje do kraje Noord Holland se třemi výhrami v kapse a Maaskanta, kormidelníka Bredy, těší též fakt, že je klubová marodka momentálně téměř vyprázdněna. Tím pádem ale na druhou stranu má velká dilemata koho postavit a koho ne. Dokonce se v minulosti stalo, že na lavičce nechal sedět i kapitána Edwina de Graafa. "Fakt, že je kapitánem, nic neznamená v souvislosti s nasazením nebo nenasazením. Musí si zasloužit místo na lavičce a posléze i v zahajovací sestavě," zdůrazňuje Maaskant. Tomu nebudou v neděli k dispozici jen dva borci, nepříliš důležití pro správný chod mužstva, Pattinama a Pollack.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.40 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Utrecht - FC Twente  (neděle 14:30)
Twente v rámci 5. kola holandské Eredivisie cestuje do Utrechtu, kde bude chtít pokračovat ve vydařeném startu do sezony a udržet neporazitelnost. Svěřenci anglického trenéra Steva McClarena mají na svém kontě po dvou vítězství a remízách a jsou pátí. Utrecht je se čtyřmi body čtrnáctý.

Twente zažívá skutečně skvělý start do sezony, což potvrdilo i v Poháru UEFA, kde v prvním kole vyřadilo francouzské Rennes. Kouč McClaren věří, že se jeho tým poučil z těžkého začátku, především prohry s Arsenalem a nyní z ní těží. "S Rennes jsem jsem neodehráli bůh ví jak dobré utkání, ale já jsem potěšen výkonem. Uhráli jsme skvělý výsledek. Proti Arsenalu jsme utrpěli dvě těžké porážky, ale zároveň získali cenné zkušenosti, které můžeme později zužitkovat," řekl McClaren.

Domácí hráči Utrechtu budou pod tlakem, jelikož na svém kontě zatím mají pouze jedno vítězství. Kapitán Gregoor van Dijk vyzývá příznivce klubu, aby drželi s týmem. "Stále se zlepšujeme," řekl. "Stále ale nejsme tam, kde bychom měli být. Jsem ovšem přesvědčen, že se tam postupem času dostaneme." Utrecht si musí poradit bez křídelníka Cedrica van der Guna, start útočníka Mortona Skouba je nejistý.

Na straně hostů je jediná absence - Theo Janssen, jenž si přivodil v zápase s Rennes lehké zranění.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.25 - 2.20
více informací
Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Kdo by to byl čekal, že bude před vzájemným soubojem Nijmegen na lepší výchozí pozici než Feyenoord. Nicméně lazaret z Rotterdamu má opravdu do herní pohody daleko, stejně tak ovšem jeho příští soupeř.

Jen čtyři body za stejný počet zápasů, to je vizitka klubu od řeky Maas. Feyenoord se alespoň s odřenýma ušima prokousal do další fáze Poháru UEFA, když díky pravidlu o venkovních gólech přešel přes švédský Kalmar. Gertjan Verbeek, kouč rotterdamských, nyní doufá, že takový úspěch aspoň trochu povzbudí jeho svěřence.

"Toto vítězství (tento čtvrtek na půdě Kalmaru Feyenoord vyhrál 2:1 – pozn. red.) je důležité pro naši sebedůvěru. Tímto triumfem jsme nabrali správný směr. Neustále se vyvíjíme a já pozoruji určité kroky vpřed," věří v postupný progres někdejší dlouhodobý lodivod Heerenvenu, jemuž se krátí listina marodů, stále však je notně dlouhá.

Od samého počátku sezony sužují Rotterdam nebývalé potíže s mnohými absencemi, nyní je situace o chlup lepší. Opravdu jen nepatrně, protože možný je návrat akorát u brankáře Timmera. Zbylé hvězdy v čele s Tomassonem, Vlaarem, Landzaatem či de Guzmanem jsou nadále mimo hru. Hofland je pro změnu suspendovaný.

NEC je v tabulce postavený pouze o jedno místo a o jediný bodík před západoholandským gigantem. A ani Nijmegen neporušil nizozemské řádění v Poháru UEFA. Dál se dostal přes Dinamo Bukurešť, aniž by inkasoval, přičemž sám však skóroval jen jednou. Za takový úspěch ovšem zelenočervení zaplatili krutou daň. Z utkání už po hodině hry odkulhal kapitán Peter Wisgerhof a po zápase se necítil zcela zdráv ani Bas Sibum. Prvně jmenovaný by ale mohl být fit, kdežto 25letý záložník se do pořádku včas nedá. Tím pádem by mohl od začátku na hrací plochu vyběhnout mladík Kivuvu, který ve čtvrtek šokoval coby střídající hráč perfektním výkonem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - AFC Ajax  (neděle 16:30)
Šlágr kola je na programu v Heerenveenu, kam zajíždí Ajax. I přes ne zrovna očekávané postavení v tabulce, přičemž se oba celky pohybují ve středu tabulky, by měla být na Abe Lenstra Stadion k vidění interesantní podívaná.

Bez devíti borců A-týmu se bude muset na tomto složitém výjezdu obejít Marco Van Basten, lodivod velkoklubu z hlavního města Holandska. Alarmující jsou ovšem hlavně problémy ohledně toho, koho má postavit v neděli mezi tři tyče. Jedničku Maartena Stekelenburga tento týden vyřadilo přinejmenším na měsíc pochroumané rameno, jeho zástupce Dennis Gentenaar pro změnu nemůže chytat kvůli bolesti zad. Tím pádem bude amsterodamskou klec hájit Kenneth Vermeer a záda mu bude muset krýt junior Padt.

Mimo to se musí někdejší holandský internacionál na lavičce Ajaxu vypořádat mimo jiné s absencemi Aissatiho, Gabriho, Oleguera či Sulejmaniho. Takto široká marodka měla nepochybně zásadní vliv na nepříliš ideální start Ajaxu do sezony. Ti zatím dvakrát zvítězili, jednou remizovali a v jednom případě též svému soupeři podlehli. Poslední tři zápasy jsou však neporaženi, ačkoliv venku ještě nevyhráli. "V prvním utkání jsme prohráli, v tom druhém remizovali, logicky bychom tak měli teď zvítězit. Musíme být v neděli lepším týmem, bude to výzva. Pořádně se na to připravíme," pravil před sledovaným kláním Marco Van Basten.

Úspěch Bastenova družina zaznamenala též v Poháru UEFA, když si účast ve skupinové fázi zajistilo hladce celkovým poměrem 6:1 nad FK Borac. Nyní se mu staví Heerenven, jenž v týdnu také vystoupil na evropských kolbištích. Svému soupeři z Portugalska, Vitorii Setubal, nasázel jako Ajax v součtu šest branek, přičemž dohromady inkasoval třikrát. V lize si též vede na chlup stejně, když zatím z úvodních čtyř kol utržil sedm bodů.

"Proti Setubalu jsme hráli na tři obránce – v neděli to budou čtyři," odkrývá tajemství rozestavení kormidelník domácích Trond Sollied, "ve čtvrtek jsme venku obdrželi dva trapné góly, to se teď nesmí opakovat," prohlásil někdejší úspěšný norský fotbalista, kterému ke konci víkendu nebudou k dispozici Popov s Roordou. Starty Janmata a Kaloua jsou nejisté.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.35 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Groningen431010:210
2.PSV Eindhoven43017:29
3.NAC Breda430110:69
4.FC Twente42207:38
5.ADO Den Haag42118:47
6.AFC Ajax42117:47
7.SC Heerenveen42119:97
8.Heracles Almelo41307:56
9.AZ Alkmaar42027:76
10.Willem II42027:86
11.BV De Graafschap42023:56
12.NEC Nijmegen41215:45
13.Feyenoord Rotterdam41129:84
14.FC Utrecht41122:74
15.Sparta Rotterdam40225:92
16.Roda JC40223:72
17.SBV Vitesse40131:91
18.FC Volendam40043:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
fantomas

Dneska už se nemužu dočkat zápasu Heerenveenu s Ajaxem, dokonce kvuli němu oželim Chelsea.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele