Nizozemská Eredivisie - preview 34. kola

06.05.2012, 09:05, aktualizováno 06.05.2012, 09:05
Previews
O půl třetí odpoledne startuje porce posledních devíti zápasů nizozemské ligy v této sezoně. Zbývá vyřešit několik tajenek. Feyenoord a Heerenveen budou v přímém střetu bojovat o Ligu mistrů, plány jim ale může překazit Eindhoven, který hraje na půdě Excelsioru. Ten ještě může na úkor De Graafschapu uniknout přímému sestupu.
NAC Breda - RKC Waalwijk  (neděle 14:30)
Breda si díky výhře v Utrechtu v minulém kole zajistila účast v příštím ročníku Eredivisie a nyní může bojovat pouze o konečné umístění. NAC se nachází na čtrnáctém místě a vzhledem k lepší bilanci vzájemných zápasů už hůře neskončí. Při případném vítězství se ještě může posunout před třináctý Groningen, jenže narazí na těžkého a houževnatého soupeře. Waalwijk bojuje o kvalifikaci do Evropské ligy a má ze všech celků našlápnuto nejlépe.

V tuto chvíli je osmý a díky minulému vítězství 5:2 nad největším konkurentem z Rody má na této pozici jednobodový náskok právě na Kerkrade. Waalwijk už nemůže skončit hůře jak devátý, ovšem Roda narazí na Utrecht a nováček soutěže tak k jistotě osmého místa vskutku potřebuje na půdě Bredy zvítězit. Waalwijku se v poslední době vcelku daří a ze šesti zápasů prohrál pouze jediný, což ho určitě muselo mrzet

Porazit totiž dokázal Den Haag a následně i PSV Eidhoven a před minulou výhrou nad Rodou, která přišel po třech zápasech, remizoval na půdě Heracles i Nijmegenu.a v domácím prostředí nestačil překvapivě na Utrecht. To Breda čekala na vítězství mnohem déle, ovšem připsala si cenné remízy s Alkmaarem a s Twente, předtím doma dokázala porazit PSV. Ovšem poté šestkrát v řadě nevyhrála a jistou záchranu si zajistila až po výhře 3:1 v Utrechtu.

V minulém kole se ještě mohla posunout bodově před Groningen, jenže pouze remizovala 1:1. Oba dva nedělní soupeři spolu sehráli v podzimním klání vyrovnanou bitvu, ovšem nakonec bylo šťastnější přeci jen RKC a zvítězilo 2:1. Domácí i přes dobré postavení v tabulce mají problém s ofenzívou, jsou totiž se 38. brankami čtvrtí od konce v celé Eredivisii. Breda hoří především v obraně, nicméně v posledních zápasech přeci jen ty velké díry zalepila.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ať už duel mezi Ajaxem a Vitesse dopadne jakkoliv, na postavení obou celků v tabulce to nic nezmění. Na hřišti se tak dost možná objeví řada hráčů, kteří během sezóny mnoho šancí nedostávali.

Hostující Ajax dokázal v minulém kole naprosto bez problémů zvládnout duel se slabým Venlem a zaslouženě si tak mohl vychutnávat bujaré oslavy mistrovského titulu. Za své výkony především v jarní části sezóny si jej ale plně zasloužil. Zatímco ostatní přední týmy začaly pravidelně ztrácet, Ajax likvidoval jednoho protivníka za druhým. I proto se aktuálně pyšní neuvěřitelnou třináctizápasovou sérií výher, kterou se pochopitelně bude snažit prodloužit i nyní.

Také Vitesse ale zatím může být s vývojem letošního ročníku víceméně spokojeno. Především závěr sezóny pak fotbalistům z Arnhemu vyšel nadmíru dobře, když z posledních deseti ligových zápasů prohráli pouze jednou. Tentokrát je už ale zřejmě bude čekat něco úplně jiného, jelikož Ajax patří, jak už to tak bývá, mezi nejneoblíbenější protivníky Vitesse. V posledních letech s ním pravidelně prohrávalo, častokrát navíc rozdílem třídy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.80 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - FC Groningen  (neděle 14:30)
Ať už poslední kolo dopadne jakkoliv, v Alkmaaru zřejmě příliš velké nadšení panovat nebude. Svěřenci kouče Verbeeka se ale chtějí s letošní sezónou rozloučit vítězstvím, a proto půjdou do duelu proti Groningenu pochopitelně naplno.

Ještě před pár týdny patřil Alkmaar mezi hlavní kandidáty na titul, jenže pak jej z ničeho nic opustila forma, což mělo za následek propad z vedoucí příčky až na páté místo. Aktuálně se tak nachází v pozici, kdy nemá jisté opravdu vůbec nic.

Na čtvrtý Heerenveen, se kterým má ovšem horší vzájemné zápasy, ztrácí dva body, takže ani případné vítězství by mu nyní s největší pravděpodobností nestačilo k tomu, aby si zajistil přímou účast v Evropské lize. V domácím táboře se ale jen tak nevzdávají a bez ohledu na vývoj ostatních duelů chtějí za každou cenu vyhrát, což by neměl být zase tak složitý úkol. Groningen se totiž stal pro většinu prvoligových celků hodně příjemným protivníkem. Statistiky mluví jasnou řečí: méně bodů posbíral na jaře už pouze předposlední De Graafschap.

I proto není zase takovým překvapením, že se Groningen propadl až na třináctou příčku, ze které se už pravděpodobně nevyhrabe nahoru. Teoreticky jej naopak může ještě přeskočit Breda, která má nyní dvoubodovou ztrátu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Roda Kerkrade si v minulém kole mohla zajistit jistotu osmého místa a mít v závěrečném kole klid, ovšem to se jí nepovedlo a duel na půdě konkurenčního Waalwijku vůbec nezvládla. Nakonec jasně prohrála 2:5 a klesla na deváté místo o bod za svého středečního soupeře. Ovšem stále má slušnou šanci se na vytouženou osmou příčku vrátit, přivítá totiž třináctý Utrecht, který už nemá o co hrát a může skončit nejlépe desátý.

V tuto chvíli je o skóre před Heracles a dva body ztrácí na Nijmegen, v poslední době se jeho výkony přeci jen zlepšili. Utrecht dlouho bojoval o přímou záchranu, avšak poté dokázal zvítězit v důležitých soubojích nad Venlem a překvapivě i ve Waalwijku, tím už mohl hrát relativně v klidu. Pak sice doma překvapivě nestačil na Bredu a podlehl jí 1:3, v minulém kole však předvedl dobrý výkon proti silnému Arnhemu, dlouho vedl a nakonec remizoval 2:2.

Roda po třech neprohrách v řadě za sebou, kdy si připsala cenný bod s Feyenoordem a poté zvítězila na půdě Gronungenu a Bredy, se dostalado krize, kterou odstartovalo nepovedené vstoupení s PSV. V tomto utkání totiž hořela obrana více než kdy jindy a tři inkasované branky byly vzhledem k počtu šancí ještě milosrdné, favorit trefil třikrát konstrukci branky. A žádná změna se nekonala ve Waalwijku, kde Roda inkasovala dokonce pětkrát.

Utrecht si v domácím prostředí ve 4. kole se soupeřem poradil a dokázal ho udolat 3:1, po dvou loňských remízách si tak konečně připsal cenné tři body. Domácí působí po celou sezónu velice kompaktním dojmem, o čemž svědčí vyrovnanost jeho střelců. Nejlepší střelec zaznamenal sedm branek, ovšem hned tři další zaznamenali pouze o branku méně. Uvidíme, jestli proti hodně nemotivované Rodě tento styl projde.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.00 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VVV Venlo - FC Twente  (neděle 14:30)
Twente už může začít pomalu myslet na nadcházející playoff, ve kterém bude bojovat o místo v Evropské lize, ještě předtím ale na něj čeká závěrečný zápas základní části Eredivisie proti Venlu.

Fotbalisté z Enschede se dlouhou dobu prali o mistrovský titul a Ligu mistrů, v závěru sezóny je ale postihl totální výpadek formy. Vždyť v posledních deseti ligových duelech vyválčili pouze tři vítězství, pokaždé nad poměrně slabšími protivníky, a naopak hned čtyřikrát odcházeli ze zápasu s porážkou.

Tragicky pak pro Twente dopadly především domácí klání s Ajaxem a Heerenveenem. V obou zápasech si počínali svěřenci kouče McClarena velmi dobře, proti Srdíčkám dokonce vedli už o dvě branky, přesto nakonec ani jednou nebodovali. Jejich ztráta na čtvrté místo narostla na nedostižitelné čtyři body, takže poslední utkání ve Venlu už pro ně nebude mít žádný velký význam.

Také VVV se nachází v obdobné pozici. Po minulé prohře na půdě Ajaxu totiž definitivně ztratilo naději na přímou záchranu, a proto se o setrvání v Eredivisie bude muset utkat v baráži. To ovšem neznamená, že by utkání proti Twente nějak vypustilo.

Pokud ale bude chtít Venlo v baráži uspět, mělo by zlepšit především svou defenzívu, jelikož v letošním ročníku zatím inkasovalo ze všech prvoligových týmů suverénně nejvíce branek - rovných 76, v průměru tedy 2,3 na utkání. I proto není žádným překvapením, že se nachází tam, kde je.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.50 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Excelsior - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
V závěrečném kole zavítá Eindhoven na půdu posledního poslední Excelsior. Mohlo by se tedy zdát, že jej čeká zápas proti tomu nejpřijatelnějšímu protivníkovi, všem je ale jasné, že SBV rozhodně nedá nikomu nic zadarmo, zvlášť když nutně potřebuje vyhrát.

Eindhoven stále věří ve vybojování druhého místa, jenže ani zdaleka nemá situaci pod kontrolou: na své konto si nyní musí připsat plný počet bodů a zároveň doufat v jakékoliv zaváhání Feyenoordu. "Naším jediným cílem je v Excelsioru vyhrát. Až se nám to povede, pak můžeme zkoumat ostatní výsledky," prohlásil eindhovenský trenér Phillip Cocu.

PSV bude jednoznačným favoritem, ovšem už několikrát se přesvědčilo, že vyhrát na malém stadiónu Woudestein není jen tak. V loňském ročníku zařídil Eindhovenu tři body Balázs Dzsudzsák až úspěšně proměněnou penaltou ve třetí minutě nastavení. V roce 2007 pak dokázal Excelsior ve vzájemném zápase vybojovat senzační remízu.

Jenže tentokrát se s nerozhodným výsledkem spokojit nemůže. Do svých statistik si musí připsat vítězství, jedině tak si udrží naději, že by ještě mohl proklouznout alespoň do baráže. Na sedmnáctý De Graafschap ztrácí v současnosti dva body, má však alespoň výhodu lepších vzájemných zápasů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.50 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ADO Den Haag - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
Závěrečné kolo letošního ročníku Eredivisie přinese mimo jiné střetnutí předposledního De Graafschapu s trápícím Haagem. Favoritem tohoto duelu jsou domácím, mnohem větší cenu však mají tři body pro hosty z Doetinchemu.

De Graafschap si mohl zajistit účast v baráži už během týdne, ovšem duel s posledním Excelsiorem, před kterým si držel dvoubodový náskok, ani zdaleka nezvládl podle představ. S vypětím všech sil nakonec nepříznivě vyvíjející se utkání dovedl alespoň do remízového konce.

I přes toto zaváhání má však stále situaci pevně ve svých rukou. Pokud by nyní dokázal v Haagu vyhrát, nemusí jej vůbec zajímat, jak by si rotterdamský celek vedl ve svém zápase. Vše ale nasvědčuje tomu, že De Graafschap si bude moci dovolit i prohrát, jelikož Excelsior hostí třetí Eindhoven, který potřebuje nutně vyhrát.

To Haag se nachází ve zcela odlišné pozici. V tabulce se už totiž nemá kam hnout, jelikož před šestnáctým Venlem si drží čtyřbodový náskok, na čtrnáctou Bredu pro změnu ztrácí tři body. Utkání s De Graafschapem si tak může plně vychutnat. Zároveň je dost možné, že dá trenér Stejin šanci také méně vytěžovaným hráčům. V každém případě se fotbalisté Haagu budou snažit přerušit svou aktuální čtyřzápasovou sérii proher.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
Fotbalisté Hearcles už definitivně přišli o naději na účast v evropských pohárech z ligy a nyní se pokusí dohrát soutěž důstojně. V tuto chvíli jim patří v tabulce dvanácté místo se ziskem 40. bodů a ještě klidně mohou zabojovat o desátou pozici. Utkají se doma právě s Nijmegenem, který mohou přeskočit v tabulce při případném vítězství. Nijmegen už také přišel o šanci na osmé místo Waalwijku, ztrácí tři body a má horší vzájemnou bilanci.

Nijmegen totiž nedávno pouze remizoval doma 1:1 s úhlavním rivalem a po prohře 0:2 v prvním vzájemném utkání se letos do Evropy nedostane. Naposledy v domácím prostředí sice vybojoval velmi cenný bod s Alkmaarem, když s ním remizoval 1:1, jenže nakonec to bylo málo, Waalwijk totiž deklasoval Rodu 5:2. Na tu NEC ztrácí v tuto chvíli dva body a ještě jí může přeskočit, nicméně rozhodně to nebude nic jednoduchého.

Almelo je totiž na vlastním stánku hodně silné a málokdy prohrává. Naposledy sice nestačilo na silný Heerenveen a podlehlo mu doma 2:4, to je ale spíše výjimečný případ. V minulém kole se Hearcles nepovedlo ani vystoupení na půdě Feyenoordu a prohrálo na stánku De Kuip 1:4, jeho forma tak není zrovna optimální. Na druhou stranu se ale Almelo bude chtít rozloučit se soutěží i s vlastními fanoušky důstojně.

Oba dva celky se spolu utkaly ve čtvrtém kole na půdě NEC a tehdy domácí celek dokázal zvítězit těsně 2:1, nyní se čeká spíše opačný výsledek, možná i remízový. Almelo má po celou sezónu obrovské problémy v defenzívě, inkasovalo už šedesátkrát a hůře jsou na tom jen poslední čtyři celky Eredivisie. Nijmegen má naopak defenzívu jednu z nejlepších, jenže doposud nastřílel jen čtyřicet branek, a proto není v tabulce výše.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.60 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Jednoznačným šlágrem závěrečného kola Eredivisie je bezpochyby vzájemné měření sil mezi Heerenveenem a Feyenoordem, které slibuje parádní představení.

Především hostům půjde skutečně o všechno. Pokud si totiž chtějí udržet své aktuální druhé místo bez ohledu na ostatní výsledky, musejí bezpodmínečně vyhrát. Určitě však není třeba zdůrazňovat, že to nebudou mít snadné. Srdíčka se totiž pyšní velmi dobrou formou a také mohou stále snít o vybojování stříbrné pozice. Jejich šance jsou už ale spíše pouze teoretického rázu. K úspěchu potřebují Feyenoord porazit jakýkoliv rozdílem a zároveň věřit v prohru Eindhovenu s posledním Excelsiorem, což opravdu nevypadá příliš reálně.

Už jen splnění prvního úkolu bude nesmírně složité. "Feyenoord se vydal správnou cestou, navíc má ohromně silný tým s velkým potenciálem. Za jejich zády pak stojí fanatičtí fanoušci," prohlásil domácí obránce Daryl Janmaat, pro něhož to bude hodně zvláštní zápas, jelikož během letní přestávky zamíří právě do rotterdamského celku. I přesto rázně odmítá, že by nyní něco vypustil, jen aby svému budoucímu zaměstnavateli pomohl.

Sázkové kanceláře sice favorizují Feyenoord, všichni hostující hráči si ale moc dobře uvědomují, že proti nim bude stát stejně odhodlaný protivník nesporných kvalit. "Na neděli máme pouze jediný scénář, kterým je vítězství. Z posledních deseti utkání jsme vytěžili 26 bodů, takže máme na to, abychom vyhráli i tentokrát," uvedl trenér Ronald Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.75 - 4.50 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax33227490:3573
2.Feyenoord Rotterdam33207667:3567
3.PSV Eindhoven33206784:4666
4.SC Heerenveen331810577:5664
5.AZ Alkmaar33188763:3562
6.FC Twente33179780:4260
7.SBV Vitesse331581047:4053
8.RKC Waalwijk331361438:4645
9.Roda JC331421754:6744
10.NEC Nijmegen331261540:4442
11.FC Utrecht3310101352:5740
12.Heracles Almelo331171551:6040
13.FC Groningen331071641:6037
14.NAC Breda33981642:5235
15.ADO Den Haag33881735:6232
16.VVV Venlo33842138:7628
17.BV De Graafschap33562231:7121
18.SBV Excelsior33472227:7319

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
Stiksxx

Srdíčka, dejte do zápasu srdíčka a vyhrajte. Nemusíte pak hrát play-off o EL

Reagovat
smazaný uživatel

No...on je tady menší problém, že oni mají tu EL už jistou tak jak tak...Holandsko dostalo pro příští rok "jednu vstupenku navíc" (za fair play) a toto místo připadne právě Heerenveenu :/

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

http://www.facebook.com/pages/Marcelo-CzSk/263089903786492 Like pro Marcela? :) rozjížim a byl bych rád kdybyste se přidali

Reagovat
smazaný uživatel

Marcelo hroznej magor + Pepe

Reagovat
smazaný uživatel

Komu viac priať tú druhú priečku? Heerenveen by si ju za túto sezónu zaslúžil, ale mám pocit, že Feyenoord si to postráži...

Reagovat
smazaný uživatel

A PSV zrejme neprehrá.

Reagovat
smazaný uživatel

Heerenveen by musel vyhrá obrovským rozdílem...to je blbost...

Reagovat
mastakillah

Feyenoord dnes musí Návrat do ligy mistrů a na špičku ligy, kam jednoznačně patří

Reagovat
AjaxFans

Feyenord to asi ukope, to bude v Evropě živo

Reagovat
smazaný uživatel

na druhým místě bych určitě rád viděl PSV!

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně s tebou můžu v něčem souhlasit

Reagovat
Stiksxx

Tj.Ale nestalo se tak..takže abych to shrnul..špatná sezona

Reagovat
smazaný uživatel

na pi.u

Reagovat
stas87

ak ten narsingh prihra na gol prekona ten rekord v poctu asistenci za sezonu nie?prial by som mu to

Reagovat
AjaxFans

Dostalo Twente nějaký trest za to minule?

Reagovat
smazaný uživatel

vůbec nevím.. máš nějaký stream?? Dnes nikde nic..

Reagovat
AjaxFans

Jsem jsem to přeletěl,ale nikde nic na nás.Čučím na ty šváby, chci omrknout toho Luciana

Reagovat
afc ajax

jako že nie fromsport kukám

Reagovat
AjaxFans

Ty voe,co to má Dosťák za masku

Reagovat
AjaxFans

Tak asi rozhodnuto.Pěkný fík Mana z Feye.

Reagovat
Robbie

zapnul jsem to nějak v 50.minutě a do 70.minuty do byla nádhera Feyenoord

Reagovat
smazaný uživatel

co to bylo v tom Heerenveenu?! Jak dali na 2:3 přestali hrát. Rozhodčí nastaví 3 minuty a odpíská konec přesně v 90.minutě?

Reagovat
smazaný uživatel

je to divné!

Reagovat
Robbie

a naco by nastavoval když bylo evidentní že oba tými čekají nakonec

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu si pomoct, ale konec zápasu vypadal, jak kdyby se heerenveen bál, že vyrovná moc se mi to nezdálo!

Reagovat
smazaný uživatel

On Heerenven taky díky přímému postupu do EL nesměl remizovat....

Reagovat
smazaný uživatel

vlastně...buď výhra, nebo prohra..kdesi jsem to četl..

Reagovat
AjaxFans

Heerenveen první poločas lepší.Podle nápisu na stadionu by měli odcházet Kopic a Švec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele