Nizozemská Eredivisie - preview 33. kola

02.05.2012, 09:03
Previews
Ajax je velmi blízko obhajobě titulu, dnes večer mu stačí remizovat s Venlem, aby získal mistrovskou jistotu. Pět dalších týmů bude pokračovat v boji o Ligu mistrů, Twente a Heerenveen svedl los proti sobě. Dnes se také může vyjasnit situace ohledně play-off o Evropskou ligu.
FC Twente - SC Heerenveen  (středa 20:00)
Ve šlágru kola se ještě Twente pokusí dostat z bídy a zkusí zabojovat o přímou účast v pohárech. Nicméně tuto šanci mu dá jediná věc - vítězství nad Heerenveenem, který je na tom ještě o bod lépe a nachází se na páté pozici. Twente v minulém kole neprolomilo doma smůlu s Ajaxem a po velkém boji, kde nastřelilo dvě tyčky a soupeř proti němu kopal penaltu, nakonec prohrálo 1:2. Díky tomu spadlo až na šesté místo Eredivisie.

Domácím se nedaří pod vedením Steva McClarena tolik, jako na podzim pod vedením Co-Adriaanseho a ve vyrovnané tabulce spadli až za své největší konkurenty. Předtím jen s vypětím všech sil porazili Excelsior a nyní tak musí zabrat a konečně se začít prosazovat v útoku. Z posledních šesti zápasů vyhráli jen dvakrát a především remízy s Den Haagem a Bredou musejí hodně mrzet. To naopak Heerenveen v šesti duelech prohrál jen v Ajaxu.

Naposledy dokázal zvítězit v Heracles a jeho naděje na přímou účast v pohárech stále žije. Jenže ze všech účastníků má nejtěžší los, kromě vystoupení v Twente ještě na závěr přivítá doma druhý Feyenoord a v obou utkáních by měl zvítězit. V tuto chvíli je pouze o skóre za Alkmaarem, ovšem odborníci mu po konci sezóny přisuzují poslední, šesté místo. Na podzim ve 3. kole Heerenveen doma naprosto vyhořel a ve vzájemném souboji podlehl Twente 1:5.

Kouč McClaren dobře ví, že Heerenveen má spoustu skvělých individualit. "Heerenveen může být jednu dobu neviditelný a pak po krásné kombinaci dokáže udeřit. Uhlídat především Dosta bude opravdu tvrdý oříšek," ví své McClaren. A má pravdu. Teprve dvaadvacetiletý forvard se letos v Eredivisii trefil už třicetkrát a suverénně o sedm branek vede tabulku střelců před Luukem de Jongem právě z Enschede. "Chceme skončit čtvrtí, tak to musíme zvládnout," dodává závěrem.

McClaren dále uznal, že si Ajax svou výhru v minulém kole zasloužil. "První poločas se nám nepovedl, ale v tom druhém byla z naší strany vidět velká bojovnost, nasazení. Podobně se chceme předvést také teď. Máme jednu z posledních možností, abychom byli s výsledkem v lize spokojeni a hráči pro to udělají všechno," řekl McClaren. Ten do zápasu nejspíš nenasadí Rasmuse Bengtssona, který se potýká se zraněním kolene, hrát možná nebude ani hvězdný útočník Nacer Chadli.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - SBV Vitesse  (středa 20:00)
Fotbalisté Utrechtu dobře vědí, že šance na nejlepší osmičku jsou už minimální, a že pětibodový náskok ve dvou kolech půjde stáhnout jen těžko. Navíc když na dvanáctém místě mají před sebou ještě tři soupeře. Reálný je ještě útok na deváté místo Waalwijku, který má náskok tří bodů, ovšem jednoduché to určitě nebude. O záchranu se už bát nemusí a zřejmě neskončí hůře jak třináctý, Breda totiž ztrácí pět bodů a třináctý Groningen body tři.

Arnhem po minulé výhře nad Excelsiorem, kdy dokázal ze stavu 0:2 otočit na 3:2, má už jisté sedmé místo a poslední dvě kola na tom nic nezmění. Je sice pravdou, že v boji s posledním celkem tabulky měl trochu štěstí, vyrovnal díky dvěma penaltám a vítěznou trefu zaznamenal až ve druhé minutě nastavení. I to se počítá a díky tomu se přehoupl přes padesát bodů, osmibodový náskok na osmou Rodu je dostatečný a stejná ztráta na šesté Twente nedostižná.

Arnhem neprohrál hned pětkrát v řadě a z toho vybojoval slušných jedenáct bodů, jeho útok na pohárové příčky v kvalifikaci o Evropskou ligu rozhodně nemusí být beznadějný. Naposledy nestačil v březnu na půdě Rody v poměru 1:3 a i nyní přes současnou situaci bude na půdě Utrechtu mírným favoritem. Ten si naopak boj o pohárovou Evropu zkomplikoval v minulém kole, když v domácím prostředí prohrál se záchranou ohroženou Bredou jasně 1:3.

Nenavázal tak na dvě minulé výhry a potvrdil, že na relativně slabší celky se mu nedaří, předtím totiž zdolal třeba Waalwijk. Utrecht v podzimním duelu na půdě Vitesse předvedl sympatický výkon, jenže ve třetím kole nakonec po velkém boji padl v poměru 1:2. Nyní se opět bude spoléhat na trio Mulenga - Duplan - Gerndt, které se letos trefilo devatenáctkrát. Hosté se budou spoléhat na suverénně nejlepšího střelce Bonyho Wilfrieda, ten letos skóroval už třináctkrát.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Groningen - NAC Breda  (středa 20:00)
Breda je letos nevyzpytatelná podobně jako jarní počasí. I proto budou fanoušci s napětím sledovat, co jejich oblíbenci předvedou na půdě Groningenu. Možný je opravdu jakýkoliv výsledek, jelikož oba kluby patří mezi nejhůře čitelné celky v rámci celé Eredivisie.

Před úvodním výkopem se ale každopádně pyšní lepší formou hostující Breda, která si připsala na své konto během posledních týdnů pár hodně zajímavých výsledků. Tím nejvýraznějším je bezpochyby vítězství 3:1 nad třetím Eindhovenem, velkou cenu pak ovšem mají také remízy s Alkmaarem a Twente.

Aktuálně sice Bredě patří až čtrnáctá příčka, má však šanci poskočit ještě alespoň o jeden stupínek vzhůru. Stačí jí k tomu jediné - porazit nyní Groningen. A to by rozhodně neměl být nesplnitelný úkol, když vezmeme v potaz, jak si fotbalisté ze severu Nizozemska vedou v jarní části sezóny: na své konto si po zimní pauze dosud připsali pouhých osm bodů. I proto nebylo žádným překvapením, když zažili ostrý propad tabulkou.

Groningen trápí především mizerná produktivita. Vždyť v posledních deseti zápasech vstřelil pouze pět branek, což je v ofenzivně laděné Eredivisie opravdu žalostné číslo. Není tedy divu, že si vede tak mizerně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Roda JC  (středa 20:00)
Velice důležité utkání pro oba celky, ve kterém se rozhodne, kdo půjde do závěrečného kola v boji o osmou příčku zaručující kvalifikaci Evropské ligy z lepší pozice. Nováčkovi soutěže patří v tuto chvíli devátá příčka a už fakt, že se v nováčkovské sezóně nachází v horní polovině tabulky, je opravdu úspěch. Po minulém důležitém souboj s Nijmegenem nyní vyzve Rodu, která je právě osmá a má dva body k dobru.

Kerkrade by tak mělo být na půdě RKC spokojeno alespoň s bodem, ovšem výhra by mu dala definitivní jistotu v nejlepší osmičce a určitě tak chce tento hlavolam vyřešit co nejdříve. Waalwijk naposledy uhrál velice cenný bod na půdě konkurenčního Nijmegenu po remíze 1:1 a v domácím prostředí by chtěl konečně zvítězit. Na tři body totiž čeká tři ligová kola v řadě a nyní by se mu opravdu hodily.

To Kerkrade až do víkendového kola předvádělo opravdu dobré výkony a naopak neprohrálo třikrát v řadě, remizovat dokázalo s Feyenoordem a poté vyhrálo na půdě Bredy i Groningenu. Jenže minulé kolo s PSV se mu hrubě nevyvedlo, výsledek 1:3 byl ještě milosrdný a navíc v zápase s Rodou nemůže počítat s gólmanem Kieszekem, který byl vyloučen deset minut před koncem. Nyní chce na vše zapomenout a nejdůležitější souboj sezóny hodlá zvládnout.

V podzimním utkání přerušil Waalwijk hierarchii domácích týmu v těchto vzájemných zápasech a ve 3. kole dokázal zvítězit na půdě Rody 2:0. Trenér hostujícího celku Harm ven Veldhoven věří, že dobře rozjetou sezónou jeho svěřenci zvládnou. "Jsme zkušené mužstvo a předvádíme vyrovnané výkony, určitě si můžeme odvést z Waalwijku alespoň bod. Ten je psychicky nahoře a cítí šanci na velký úspěch, já ale pevně věřím v naše schopnosti," řekl kouč hostů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - ADO Den Haag  (středa 20:00)
S PSV to dlouhou dobu nevypadlo nějak příznivě a tipovalo se, že skončí až na pátém či šestém místě, nyní je ale vzhledem k losu dvě kola před koncem největším favoritem na druhé místo zaručující kvalifikaci Ligy mistrů. Minulé ošemetné utkání s Rodou zvládlo a nyní se čeká, jestli nezaváhá s outsiderem z Den Haagu. Ten ještě nemá jistou záchranu a bude si přát, aby i přes případnou prohru měl před příštím kolem jistý další ročník Eredivisie.

Den Haag totiž v minulém utkání nestačil v přímém souboji o udržení Venlu a podlehl mu 1:2. Díky výhře Bredy v Utrechtu spadl na patnáctou pozici a v tuto chvíli má čtyřbodový náskok právě na Venlo. Jeho bodový zisk se na Philips Stadium nečeká, avšak Venlo jede na půdu vedoucího Ajaxu a tam je bodový zisk ještě méně pravděpodobný. Nicméně fotbal je nevyzpytatelný a Den Haag určitě nepodá na hřišti favorita odevzdaný výkon.

PSV je prozatím třetí o bod za Feyenoordem a o dva před Alkmaarem a Heerenveenem, středeční výhra by ho měla výrazně přiblížit jisté účasti v evropských pohárech. Na závěr navíc bude hrát na půdě posledního Excelsioru a ani tento duel by tedy neměl být problémem. Den Haag prohrál potřetí v řadě o branku, naposledy doma porazil Groningen 3:0. PSV naopak třikrát vyhrálo a i v podzimním vzájemném klání v Haagu soupeře přestřílelo 3:0.

Trenér PSV Phillip Cocu byl spokojený s minulým zápasem v Rodě, navíc má k dispozici kompletní výběr. Lehce unavení Erik Pieters, Wilfred Bouma a Kevin Strootman by měli být stoprocentně připravení. "Důležité bylo, že jsme hráli dobře a hlavně konečně dávali góly, soupeř byl často bezzubý. Vedla se nám kombinace středem hřiště a to chceme zopakovat také nyní. Musíme vyhrát a pak čekat, nic jiného nám nezbývá," uvedl Cocu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - SBV Excelsior  (středa 20:00)
Určitě jeden z nejsledovanějších zápasů tohoto kola, kde půjde opravdu o všechno. Excelsior se letos nemůže zbavit smůly a dvakrát v řadě přišel o cenný bod v nastavení, nyní by tak chtěl smůlu prolomit a zvítězit v De Graafschapu. Nic jiného mu taky nezbývá, remíza by ho totiž zřejmě nadobro odsoudila do druhé ligy, v posledním utkání proti PSV bude hodně těžké vyhrát. V tuto chvíli ztrácí Excelsior na svého středečního protivníka dva body.

Nicméně De Graafschap je v domácím prostředí celkem silný a opravdu mu neteče tolik do bot, řada je právě na Excelsioru. De Graafschap v minulém kole získal cenný bod proti Groningenu a po dvou prohrách v řadě konečně uspěl. Domácí mají vše ve svých rukách. Pokud zvítězí, bude jasno před posledním kolem, remíza by mu zaručila vcelku klid a ani prohra by neznamenala konec nadějí. V posledním duelu totiž hraje v Den Haagu.

Ten je patnáctý a jeho kvality nejsou o moc vyšší, navíc by měl mít před posledním zápasem zajištěnou záchranu. De Graafschap by při případné prohře ztrácel jeden bod a výhra by ho i tak měla posunout alespoň do baráže. Utkání na půdě Excelsioru skončilo remízou 1:1, těžko tak odhadovat lepší výchozí pozici. Excelsior nebodoval v šesti ligových kolech v řadě, jeho výkony jsou ale kolo od kola lepší.

Kapitán Excelsioru Joost Broerse dobře ví, jak těžký úkol je před jeho spolubojovníky. "Není to dobrý pocit, když v podstatě máme poslední šanci. I přes prohry s Vitesse a Twente sem byl s výkonem spokojen a všichni nyní na sto procent věříme, že se ještě do baráže dostaneme. Chceme zopakovat výkon z prvního poločasu proti Vitesse," uvedl Broerse. Excelsioru kvůli zranění schází Erwin Nuytinck, Mitchell te Vrede a Leen van Steensel. V minulém duelu s Arnhemem navíc dostal žlutou kartu Jordy Deelen a ten též hrát nebude.

Trenér domácího celku Richard Roelofsen může počítat s důležitou oporou Muslu Nalbantogluem, ovšem mimo hru jsou zranění Jussi Kujala, Jordan Garcia-Calvete, Jan-Paul Saeijs a také Purrel Fränkel. "Domácí zápas s Excelsiorem je nesmírně důležitý. Dobře víme, že vedl v Arnhemu 2:0 a že si věří. Soupeř sem nejede pro bod a my se na to musíme stoprocentně připravit. Bude to souboj o všechno, s maximálním nasazením i maximální agresivitou," uvedl přesvědčivě Roelofsen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AFC Ajax - VVV Venlo  (středa 20:00)
Amsterdamský Ajax má mistrovský titul skutečně na dosah. V nadcházejícím utkání s Venlem mu stačí jakýkoliv bodový výsledek k tomu, aby mohl své oslavy rozjet naplno.

V hlavním městě Nizozemska si neúspěch ani v nejmenším nepřipouštějí, a proto na středeční večer, kdy by se jejich vitrína měla rozrůst o další cennou trofej, začínají pomalu chladit šampaňské.

Také trenér Frank De Boer moc dobře ví, že jeho svěřence dělí od dalšího velkého úspěchu už opravdu jen kousek. "Naše situace vypadá hodně dobře," liboval si bývalý řízný bek po minulém utkání na půdě Twente, které Ajax vyhrál po velkém boji 2:1. "Pokud vše půjde podle plánu, tak bod proti Venlu bychom měli urvat. Pak můžeme začít slavit," pokračoval spokojený De Boer.

Venlu se sice povedlo na začátku letošního ročníku proti Ajaxu vybojovat senzační remízu 2:2, od té doby se toho ale hodně změnilo. Ajacieden se totiž rozehráli k neuvěřitelným výkonům a aktuálně nemají v Eredivisie konkurenci. To dokazuje především dvanáctizápasová série výher, kterou v tomto kole pravděpodobně prodlouží o další zářez.

Určitě však nezískají tři body bez boje, jelikož Venlo může stále věřit v přímou záchranu, takže se bude bít jako lev. Pokud by totiž v Amsterdamu nedokázalo vyhrát, znamenalo by to jistou účast v baráži, která většinou bývá hodně nevyzpytatelná.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 10.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo  (středa 20:00)
Fotbalisté Feyenoordu zvládli minulé velmi důležité utkání s Alkmaarem a díky vítězství se posunuli na druhé místo tabulky o bod před PSV, jsou tak blízko velkému úspěchu a tom zřejmě rozhodne jejich poslední duel na půdě konkurenčního Heerenveenu. V tuto chvíli svěřenci Ronalda Koemana asi už nemohou myslet na první místo Ajaxu, který má dvě kola před koncem šest bodů náskok, nicméně cílem určitě je Liga mistrů.

Celek z De Kuip má v poslední době výtečnou formu, z devíti duelů pouze dvakrát remizoval a získal třiadvacet bodů, jeho šňůra bez prohry je tak obdivuhodná. Heracles až do minulého kola nepoznal hořkost prohry ve třech ligových kolech a lehce se vyšplhal tabulkou nahoru, jenže v minulém kole nestačil doma na Heerenveen a po přestřelce nakonec padl v poměru 2:4. Na jedenáctém místě se čtyřiceti body ztrácí čtyři korálky na kvalifikaci Evropské ligy.

Oba dva celky změřily spolu na podzim síly ve 3. kole a Almelo uhrálo se soupeřem velmi cenný bod po remíze 1:1. Nyní ale bude jasným favoritem Feyenoord. "Stále nesmíme mluvit o Lize mistrů, je to ještě daleko a naším hlavním cílem zůstává probojovat se přímo do evropských pohárů. Pokud nyní zaváháme, musíme pro tento cíl vybojovat body na závěr v Heerenveenu," zůstává skromný Koeman.

Koeman ve středečním utkání už může využít služeb Otmana Bakkala, avšak mimo hru zůstává zraněný ostrostřelec Guyon Fernandez a vycházející hvězda John Guidetti. "Musíme být opatrní, protože je to velice důležité utkání. Výhra nám téměř s jistotou zajistí čtvrté místo. Koncentrace hráčů je maximální, pomoci by nám mělo publikum, které nás žene kupředu v každém zápase a my potřebujeme jeho pomoc," dodává zkušený stratég.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Mulder - Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi - El Ahmadi, Bakkal (Vilhena), Clasie - Schaken, Achahbar, Cissé.
Heracles Almelo - pravděpodobná sestava:
Pasveer - Breukers, Rienstra, Van der Linden, Looms - Quansah, Overtoom, Bruns - Gouriye, Armenteros, Everton.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - AZ Alkmaar  (středa 20:00)
Alkmaar měl letošní sezónu rozehranou velmi dobře, nějakou domu dokonce kraloval celé Eredivisie, v tu nejméně vhodnou dobu jej ale opustila forma. Nyní tedy musí až do posledního okamžiku bojovat, aby si zajistil přímou účast v evropských pohárech. Na půdě Nijmegenu tak pochopitelně půjde za třemi body.

Po víkendovém utkání s Feyenoordem, které AZ prohrálo 0:1, se svěřenci kouče Verbeeka propadli až na čtvrtou příčku, a nikde není vyloučeno, že nemohou jít ještě níž. Na svém kontě totiž mají pouze o bod více než šesté Twente.

Navíc se rozhodně nedá říct, že by Alkmaar předváděl nějaké přesvědčivé výkony. Vždyť z posledních deseti ligových duelů vytěžil pouhé čtyři vítězství, i proto byl jeho propad tabulkou nevyhnutelný. K tomu všemu nezvládl ani nedávné klíčové zápasy: proti Twente vybojoval remízu, s Eindhovenem a Feyenoordem dokonce prohrál. Stále ale má situaci ve svých rukou. Pokud obě závěrečná kola zvládne, pak půjde do evropských pohárů bez ohledu na výsledky ostatních protivníků.

Je ale naivní si myslet, že jej bude v Nijmegenu čekat nějaká procházka zahradou. NEC se totiž stále nevzdává naděje na proniknutí do play off, takže nyní musí jít bez zbytečných řečí za vítězstvím. Do karet mu ale mnoho věci nehraje. Když pomineme fakt, že Alkmaar rozhodně nepatří mezi jeho oblíbené soupeře (za posledních deset let jej porazil jen třikrát), tak jej trápí především klesající forma. Porážky s Heerenveenem a PSV ještě dokázali fanoušci skousnout, minulá remíza s Waalwijkem už byla však považována za zbytečnou ztrátu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax32217488:3570
2.Feyenoord Rotterdam32197663:3464
3.PSV Eindhoven32196779:4663
4.AZ Alkmaar32187762:3461
5.SC Heerenveen321710573:5361
6.FC Twente32179677:3860
7.SBV Vitesse321571045:3852
8.Roda JC321421652:6244
9.RKC Waalwijk321261433:4442
10.NEC Nijmegen321251539:4341
11.Heracles Almelo321171450:5640
12.FC Utrecht321091350:5539
13.FC Groningen321061640:5936
14.NAC Breda32971641:5134
15.ADO Den Haag32881635:5732
16.VVV Venlo32842038:7428
17.BV De Graafschap32552229:6920
18.SBV Excelsior32462225:7118

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dnes titul..! __ PS. pro fanoušky Ajaxu používajíci facebook, máme tu fan stránku AFC AJAX __ CZ/SK, tak se přidejte...!

Reagovat
Stiksxx

PSV pojdmeeeeee dnes na druhé místo! NEC neprohrají a Heracles je hodně houževnatý protivník. Takže Evertone koukej dát nějakýho tora

Reagovat
Stiksxx

Neměl být koment.

Reagovat
Elliasson

Feyenooord na druhé místo!!! Pojďme hoši, zvládneme to!

Reagovat
AjaxFans

Alespon se bude ským hecovat od švábů

Reagovat
Pinturicchio

Ajax

Reagovat
smazaný uživatel

Bude sa dať niekde sledovať ajax?

Reagovat
smazaný uživatel

Sport2 od 20h

Reagovat
smazaný uživatel

nebo klasika přes sopcast na x kanálech..

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord dneska něco ztratí :)

Reagovat
smazaný uživatel

co se děje na PSV??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele