Nizozemská Eredivisie - preview 32. kola

26.04.2013, 08:52, aktualizováno 28.04.2013, 08:32
Previews
Feyenoord hostí Heracles a musí vyhrát, pokud chce udržet bodově krok s druhým PSV Eindhoven. Twente, které již má jisté playoff o Evropskou ligu, přivítá Nijmegen, v podobné pozici hrající Utrecht zajíždí na hřiště Zwolle a kolo zakončí duel mezi favorizovaným Vitesse a posledním Willemem II...
FC Twente - NEC Nijmegen  (neděle 12:30)
Fotbalisté Twente stále ještě mají šanci dostat se přímo do pohárů, nicméně šestibodová ztráta na Arnhem je značná a spíše to tedy vypadá na souboj o páté místo s Utrechtem, před kterým mají náskok jednoho bodu. Nijmegen má trochu jiné problémy a rád by se alespoň probojoval do horní poloviny tabulky, kde bude existovat naděje na Evropskou ligu. NEC je zatím desáté a bez větších potíží už je zachráněno.

Domácí celek se po velkých problémech zvedl v poslední době a už pětkrát v řadě neprohrál. I tak ale zaznamenal dvě zbytečné ztráty, jinak by byl ještě v souboji o druhé místo. Twente porazilo Groningen, Rodu i Den Haag, jenže remizovalo s Bredou a naposledy také s předposledním Venlem. Hosté jsou na tom ale ještě mnohem hůře, když v minulých sedmi duelech získali jen bod s Alkmaarem, naposledy doma nestačili na Zwolle po výsledku 1:3.

V podzimním vzájemném zápase dominovalo Enschede po výhře 3:1 a vzhledem k současné formě soupeře bude velkým favoritem také teď. Domácí výběr se bude muset obejít bez svého kapitána Wouta Bramy, který má problémy s patou. Dlouhodobě mimo hru jsou Denny Landzaat s Andrejem Rendlou, ovšem už za týden by se mohl vrátit brankář Sander Boschker. Stoprocentně fit není ani Robert Schiller, o jehož startu se rozhodně v den zápasu.

Hosté jsou na tom co se týče marodky velice obdobně, na marodce se nacházejí Tutuarima, van den Meiracker, Boymans a Rieks. "Dospěli jsme k závěru, že jsme proti Venlu předvedli podprůměrný výkon hlavně v prvním poločase, a proto jsme nezvítězili. Kádr je nyní stabilní a všichni cítí nárůst formy. V tuto chvíli určitě chceme zvítězit, protože bychom rádi skončili alespoň na pátém místě, které zaručuje lepší postavení v play-off Evropské ligy," uvedl asistent trenéra Alfred Schreuder.

Schreuder dále uvádí, že nebude vůbec jednoduché Nijmegen porazit. "Soupeř také stále bojuje o evropské poháry, i když jeho šance už nejsou příliš velké. V posledních duelech hrál vždy dobře a měl herně navrch, jenže nakonec vcelku nespravedlivě prohrál. NEC má určitě svou kvalitu, kterou nesmíme za žádných okolností podcenit," dodal závěrem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Poměrně zajímavý duel bude k vidění ve Zwolle, nováček soutěže přivítá Utrecht.

Domácí Zwolle ke konci solidně zabralo a dalo by se říci, že v klubu mohou slavit záchranu. Právě udržení Eredivisie byla hlavním cílem této sezony a týmu pod vedením Arta Langelera se to prakticky vydařilo. Momentálně totiž Zwolle hájí 12. příčku a na sestupovou zónu má náskok příjemných devět bodů. Poslední utkání navíc Zwolle zdobí skvělá forma. Ze tří zápasů vybojoval nováček hned sedm bodů! Poslední duel navc přinesl příjemné vítězství 3:1 z Nijmegenu.

"Snažíme se udržet Eredivisie a skončit na co nejlepším místě. Myslím se, že se nám to daří. V poslední době hrajeme dobrý fotbal a věřím, že si v domácím prostředí proti Utrechtu povedeme dobře," prohlásil kouč Langeler. Ten bude postrádat pětici zraněných. Mimo jsou Maikel van der Werff, Ronnie Reniers, Arne Slot, Furdjel Narsingh a Frank Olijve.

Přijíždějící Utrecht, kat slavných jmen a věčný bojovník o pohárovou Evropu. I letos si vedení vysnilo účast v pohárech a tým pod taktovkou Jana Wouterse zatím dělá co může, aby se tento plán uskutečnil. Utrecht momentálně hájí 6. místo a má jistotu, že si zahraje playoff o Evropskou ligu. Není tomu však dlouho a do posledních kol vstupoval Utrecht s hodně pošramoceným sebevědomím. Z porážky 6:0 na půdě Alkmaaru se však hráči oklepali velmi rychle a již v minulém kole opět ukázali svou sílu, když na domácí půdě snadno porazili Bredu 3:0.

"Chtěli jsme skončit v první osmičce a to se nám povede. Je to dobré, musíme se nyní pomalu připravit na playoff. Tam jsou boje jiné, rozhoduje každé utkání a proto musíme dokončit základní část v klidu. K tomu musíme vyhrávat, bavit se fotbalem. Jsem přesvědčen, že na půdě Zwolle odehrajeme dobrý výsledek," prohlásil Wouters. Ten bude postrádat stejně jako jeho kolega pětici hráčů. Duelu se nezúčastní Tommy Oar, Bob Schepers, Marcus Nilsson, Adam Sarota a Yoshiaki Takagi.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Feyenoord má formu a cítí šanci urvat druhou pozici, která by mu zaručila předkolo Ligy mistrů. Teď přitom nemá možnost zaváhat, jinak se mu PSV může vzdálit na větší odstup, který již nepůjde dohnat. Heraclesu letos bude patřit střed tabulky, přičemž ovšem stále živí naději na to postoupit do Evropské ligu.

Domácí celek je v pohodě. Naposledy dokázal skolit před vlastními fanoušky Vitesse 2:0, jelikož dokázal eliminovat snahy nejlepšího střelce Bonyho Wilfrieda. A kouč Ronald Koeman mohl jen spokojeně mnout rukama. "Jako hráči i jako tým jsme hráli takhle dobře po trochu delší době," říkal.

Koeman především cítí, že si jeho svěřenci více věří. Důležité tři body získané nad Vittesse domácí stále drží naděje na milionářskou evropskou soutěž. A protože největší konkurent PSV v posledním kole zajíždí do Twente, domácí lodivod reálně pomýšlí na úspěch. "Twente to zvládne a PSV druhé neskončí," maloval si.

Heracles je aktuálně na devátém místě, pořád se však může dostat ještě do horní poloviny tabulky, a tudíž ještě v play-off usilovat o Evropskou ligu. Jeho deficit na Groningen však činí v současné chvíli již pět bodů. V Rotterdamu by tak musel vyhrát podobně jako v minulém kole nad Waalwijkem (4:0), aby ještě o této záležitosti popřemýšlel.

"Soupeř bude hrát uvolněně," je přesvědčený Koeman. "Normálně je to mužstvo, které chce hrát ofenzivně. Také na to ovšem často doplácelo výsledky," zakončil. Hosté nemají na Feyenoord úplně ty nejlepší vzpomínky. Jejich poslední výhra se datuje na rok 2008, od té doby se jim nepodařilo naplno uspět již osmkrát v řadě.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - Willem II  (neděle 16:30)
Vitesse bojuje o Ligu mistrů, Willem II ještě netratilo naději a bojuje o záchranu. V Arnhemu tak můžeme čekat zajímavý souboj.

Domácímu celku se v posledních dvou kolech nedařilo a přišel tak o možnost bojovat o titul. Přesto však Vitesse neztratilo motivaci, může stále bojovat o celkové 2. místo a tím také o Ligu mistrů. Momentálně hájí celek z Arnhemu 4. pozici se ztrátou pěti bodů na PSV. Stopka v boji o titul přišla v minulém kole. To se hráčům pod vedením Freda Ruttena vůbec nepovedlo a na půdě Feyenoordu Rotterdam prohrálo Vitesse 0:2.

"Titul je pryč, ale to nevadí. I tak je tato sezona hodně úspěšná. Stále máme možnost dostat se do Ligy mistrů. Téhle šance se musíme chopit a vybojovat si ji. Proti Tilburgu nesmíme nic podcenit," varoval Rutten. Ten přivítá poslední tým tabulky doma s kompletním kádrem.

Hosté z Tilburgu po celou sezonu beznadějně okupovali poslední místo. Momentálně stále hájí celek pod vedením Jurgena Streppela poslední 18. příčku, avšak díky vítězství 2:1 nad Rodou z minulého kola a zaváhání soupeřů dokázal Willem II vykřesat naději na baráž. Celek z Tilburgu totiž momentálně ztrácí čtyři body na předposlední VVV Venlo.

"Minulé utkání nám hodně pomohlo. Vítězství 2:1 pro nás bylo opravdu velké a už během prvního tréninku jsem si všiml, v jaké jsou kluci pohodě. Proti Vitesse by však byla i remíza velkým úspěchem," prohlásil Streppel. Toho trápí rozsáhlá marodka. Mimo je hned sedm hráčů. Do utkání nezasáhnou Hans Mulder, Larbi El Harouchi, Niek Vossebelt, Jens Podevijn, Ryan Sanusi, Ruud van der Rijt a Mattijs Branderhorst. Mimo je také za červenou kartu suspendovaný Jordens Peters.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - FC Groningen  (sobota 18:45)
Šance PSV na zisk mistrovského titulu už sice nejsou příliš vysoké, svěřenci kouče Advocaata se přesto nevzdávají a věří v zázrak. Proti rozjetému Groningenu tak pochopitelně půjdou po třech bodech.

Aktuální pohled na čelo tabulky vypadá následovně: do konce sezony zbývají poslední tři kola a druhé PSV ztrácí na vedoucí Ajax čtyři body. Ani zdaleka tedy nemá situaci pod svou kontrolou. Zároveň je nuceno se neustále ohlížet přes rameno na protivníky za sebou, poněvadž od třetího Feyenoordu jej aktuálně dělí pouze lepší skóre a na čtvrté Vitesse má náskok dvou bodů. Navíc ani forma eindhovenského celku není nijak oslnivá. V minulém kole sice zvládl nelehké klání na půdě Alkmaaru, předtím ale nestačil doma na výborně hrající Ajax, jemuž podlehl 2:3.

I když od PSV tentokrát všichni očekávají přesvědčivé vítězství, je jisté, že to nebude mít snadné. Groningen v posledních týdnech předváděl výborné výkony a jeho sebevědomí bezpochyby pořádně povyrostlo. Už čtyři kola v řadě nepoznal nic jiného než sladkou chuť vítězství a rázem povyskočil až na vynikající osmou příčku zaručující účast v playoff o Evropskou ligu. Podobně jako PSV si ovšem i Groningen musí nadále hlídat svá záda, takže na jihu Nizozemska se dozajista bude snažit vyválčit alespoň bod. A rozhodně není bez šance.

Do boje ale každopádně půjde bez čtyř hráčů. Kvůli kartám nemohou nastoupit stoper Virgil van Dijk a záložník Rasmus Lindgren, zranění pak nepustí do hry dvojici Henk Bost - Nick Bakker. Po disciplinárním trestu se vracejí alespoň Mitchell Schet a Michael de Leeuw. Na domácí straně budou postrádat pouze dlouhodobě zraněného Luciana Narsingha.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Fotbalisté Den Haagu zakončí letošní sezónu ve středu tabulky a nakonec se v samém závěru nemusejí bát o záchranu. V tuto chvíli jsou na dvanáctém místě tabulky se ziskem šestatřiceti bodů a ještě budou bojovat o deváté místo, které může za určitých okolností zajistit i kvalifikaci Evropské ligy. Naopak Venlo je na tom velmi bídně a přímá záchrana je zřejmě utopií, navíc boj alespoň o baráž ještě bude velmi náročný.

Venlo je totiž předposlední a na patnáctý Waalwijk ztrácí osm bodů, před posledním přímo sestupujícím Tilburgem drží už pouze náskok tří bodů. Venlo po dobrém vstupu do jarní části se opět dostalo do krize a prohrálo hned šestkrát v řadě, v minulém kole nakonec dokázalo získat bod v souboji s Twente. Jeho sobotní protivník je na tom ale velmi obdobně. Prohrál pětkrát za sebou, minule 1:2 na půdě Groningenu a favorit se tak hledá velmi těžko.

Nicméně hosté určitě potřebuji body více než Den Haag a mají mnohem větší motivaci. V podzimním vzájemném duelu po divoké přestřelce nakonec zvítězilo ADO na půdě VVV v poměru 4:2. Domácí celek se musí obejít bez zraněných Horvátha s Zwinkelsem, karetní trest na hřiště nepustí Jansena. Kouč Venla Ton Lokhoff bude postrádat zraněné hráče Gielena, Linssena, Röselera, Bergkamp či Heimanna.

Ten doufá, že jeho svěřenci zopakují výkon z prvního poločasu proti Twente. "Měl jsem velmi smíšené pocity. Na jednu stranu jsme vedli už 2:0 a věřili jsme ve výhru, ovšem poté bylo po hodině hry srovnáno a my chtěli získat alespoň jeden bod. V poslední době jsme si příliš nepomohli, ale účast v baráži máme ve svých rukách. Na patnácté místo s velkou pravděpodobností už nedosáhneme, ale hlavní úkol udržet se v lize stále můžeme splnit. K tomu si myslím stačí získat čtyři body, což je v našich silách," řekl Lokhoff.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Roda JC - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
V tuto chvíli to je pro oba celky jedno z nejdůležitějších utkání v boji o záchranu. Roda ale nyní potřebuje nutně získat tři body, zatímco hostům z Waalwijku by zřejmě klidně stačil i bod. Díky pátečnímu vítězství Alkmaaru na hřišti Heerenveenu se pravděpodobně do boje o záchranu nikdo nepřimotá a rozuzlení tak vzejde z těchto dvou celků. Kerkrade je v tuto chvíli šestnácté a na patnácté místo Waalwijku ztrácí tři kola před koncem čtyři body.

Waalwijk naopak ztrácí čtyři body na Zwolle a o vyšší příčky už příliš bojovat nemůže. Nicméně dvě kola před koncem si může zajistit patnácté místo, když dokáže na půdě Rody vyhrát. Remíza by mu dávala velké naděje, prohra by ho však dostala do problémů. "Vše stále máme ve svých rukách. Čtyřbodový náskok sice není dostatečný, nicméně prohra by nám neublížila tolik jako soupeři. Od svých svěřenců očekávám stoprocentní koncentraci po celé utkání," krotí celou situaci hostující trenér Erwin Koeman.

V podzimním vzájemném zápase zvítězilo velmi těsně domácí RKC, Roda by tak nyní soupeři ráda porážku oplatila. V poslední době se jí ale vůbec nedaří, v šesti minulých duelech získala pouze dva body. Waalwijk na tom ale není o moc lépe, ze tří utkání vybojoval jen bod a v posledních šesti kláních si poradil pouze s Den Haagem. Roda nastoupí v kompletní sestavě, hosté postrádají zraněné Zeldenrusta, Sneijdera, Barroilheta, Janssena a Najaha.

Kouč Kerkrade Ruud Brood dobře ví, že po minulé prohře s posledním Tilburgem má teď jeho celek jednu z posledních šancí se ještě poprat o přímou záchranu. "Měli jsme vynikající příležitost se na RKC dotáhnout, bohužel se nám to ale nepovedlo. Proti RKC je na nás tak vyvíjen velký tlak, což určitě nebude jednoduché zvládnout. V poslední době se nám vůbec nedaří a jsme na tom špatně, navíc neproměňujeme své šance. Avšak po případném vítězství se na soupeře dotáhneme a ve zbývajících dvou kolech je možné vše. Doufám, že přijde hodně fanoušků a v těžkých momentech nám pomohou," uvedl prosebně Brood.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - AFC Ajax  (sobota 20:45)
Eredivisie finišuje a s ní i boj o titul. Ajax zajíždí v důležitém utkání na půdu nevyzpytatelné Bredy.

Domácí borci pod vedením srbského trenéra Nebojši Gudelje již mají skoro jistotu záchrany, přesto však ke stoprocentní spokojenosti ještě pár bodů zbývá. Na sestupová místa má Breda ze své 13. pozice náskok příjemných 8 bodů. Přesto však nálada v klubu není zrovna dvakrát ideální. Původní plán nevyšel a z bojů o Evropu se nakonec stal boj o záchranu.

"Pokud proti Ajaxu vybojujeme bod, budeme zachráněni. Bod by proti takovému celku znamenal ohromný úspěch. Přijedou si pro vítězství, bojují o titul. My jim v tom musíme a chceme zabránit," prohlásil Gudelj. Tomu budou chybět zranění Danny Verbeek, Anouar Hadouir a Alex Schalk. Mimo bude také vykartovaný Mats Seuntjens.

Na druhé straně stojící Ajax bojuje na opačné frontě. Amsterdamský celek momentálně hájí 1. místo a má hodně blízko k zisku mistrovské trofeje. V patách mu jsou PSV a Feyenoord se ztrátou 4 bodů. Ajax tak musí bodovat v každém zápase a proti Bredě určitě bude chtít zvítězit za každou cenu. Do karet mu hraje dobrá forma. V posledním utkání sice celek vedený Frankem de Boerem zaváhal a na domácí půdě remizoval 1:1 s Heerenveenem, ale přesto panuje v kabině pohoda a takřka mistrovská nálada.

"Breda ještě nemá stoprocentní jistotu záchrany a proto bude bojovat. Bude navíc doma a v domácím prostředí jsou všechny celky ještě silnější. Nesmíme nic podcenit a musíme k utkání přistoupit zodpovědně. Věřím však, že zvítězíme," prohlásil de Boer. Ten bude postrádat zraněného Fabiana Sporksledeho, Davyho Klaassena a Mickeyho van der Harta. Mimo bude také Ricardo van Rhijn, který bude pykat za červenou kartu.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - AZ Alkmaar  (pátek 20:00)
Do konce sezony zbývají závěrečná tři kola a ambiciózní Alkmaar stále nemá jistotu záchrany. I proto mu nezbývá nic jiného, než se pokusit na horké heerenveenské půdě vyhrát. Asi ale netřeba zdůrazňovat, že to nebude mít snadné...

Srdíčka vstoupí do nadcházejícího duelu v roli mírného favorita. Při jejich současné formě to ovšem není zase tolik překvapivé. Svěřenci kouče van Bastena vyválčili v posledních osmi ligových duelech vynikajících devatenáct bodů a z bojů o záchranu se vyšvihli až na sedmou příčku. Co je však před duelem s Alkmaarem nejpodstatnější, na domácí půdě neztratili už čtyřikrát v řadě ani bod. S nepořízenou odjeli i velikáni jako PSV, Feyenoord nebo Twente.

Všichni příznivci fríského celku očekávají vítězství také tentokrát, ovšem AZ je v pozici, kdy nedá svou kůži lacino. V případě neúspěchu by se totiž mohlo dostat do pořádné šlamastyky. Na šestnáctou Rodu má před nynějším kolem náskok pouhých šesti bodů, tudíž stále ještě nemůže vyloučit teoretickou možnost propadu do sestupového pásma. O této možnosti ale pochopitelně nechtějí v Alkmaaru ani šeptem slyšet a rádi by už v Heerenveenu udělali rozhodující krok pro setrvání v Eredivisie.

Na straně AZ v nadcházejícím duelu neuvidíme jak vykartovaného Markuse Henriksena, tak ani zraněného Maartena Martense. Mimoto nemohou hrát také mladicí Joris van Overeem a Ridgeciano Haps. Heerenveen by naopak měl být podle posledních zpráv kompletní.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax311910274:3167
2.PSV Eindhoven31203893:3663
3.Feyenoord Rotterdam31196657:3663
4.SBV Vitesse31187663:3761
5.FC Twente311510651:2955
6.FC Utrecht31166946:3854
7.SC Heerenveen311191148:5442
8.FC Groningen311261334:4642
9.Heracles Almelo319101257:6137
10.NEC Nijmegen311071439:5537
11.PEC Zwolle31991337:4736
12.ADO Den Haag318121144:5836
13.NAC Breda31981435:5035
14.AZ Alkmaar31891448:5233
15.RKC Waalwijk317101433:4231
16.Roda JC315121444:6327
17.VVV Venlo31581831:6123
18.Willem II31481930:6820

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
Stiksxx

Boha...hlavně ne Emanuelson k nám...

Reagovat
AjaxFans

Ani jedna varianta mi nepříjde reálná

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak, bude to velká fáma . Pochybuju, že by snad Urbyho napadlo jít do PSV nebo Feyenoordu

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak úplně z cesty v médiích v NL taky nic.

Reagovat
AjaxFans
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

0:35 kdo ví,jestli se ten voják neposral

Reagovat
Stiksxx

Klobouk dolu a palec hore Franku de Boere!

Reagovat
smazaný uživatel

co se děje?

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš tu benefici?

Reagovat
Stiksxx

jj...tohle je fakt super nápad..ještě zápas s týmem kde hraje jeho syn a takové legendy..tenhle člověk mi fakt nevadí jen mě sere jako trenér.

Reagovat
smazaný uživatel

waalwijk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele