Nizozemská Eredivisie - preview 3. kola

17.08.2013, 08:55, aktualizováno 18.08.2013, 08:56
Previews
Jednoznačným magnetem tohoto kola je souboj mistrovského Ajaxu s Feyenoordem, který má co napravovat, v úvodních dvou kolech totiž nezískal ani jeden bod. Opakem je Heerenveen, ten první dva zápasy vyhrál a po duelu s Heraclesem se bude chtít připojit k PSV a Zwolle. V neděli se v Nizozemsku jde na ligový fotbal také v Bredě a Enschede...
AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Zatímco loni si fanoušci na šlágr mezi Ajaxem a Feyenoordem museli počkat až do konce října, letos je na programu už ve třetím kole. A ani tentokrát to nebude duel jen tak ledajaký.

Oba celky se před úvodním výkopem nacházejí v nelehké situaci. Podstatně hůř je na tom ale bezpochyby hostující Feyenoord. Slavný rotterdamský celek vstup do nového ročníku nezvládl a po úvodních dvou kolech nemá na svém kontě jediný bod. Ve Zwolle Koemanovi svěřenci prohráli 1:2, doma proti Twente dokonce vysoko 1:4. Ani na druhé straně barikády v současnosti nehýří nadšením a spokojeností. Ajax sice letos začal bezproblémovou výhrou 3:0 nad Rodou, před týdnem ovšem v duelu s Alkmaarem nečekaně padl 2:3 a klesl až na osmou pozici.

Nyní Ajacieden pochopitelně pomýšlejí na vítězství, každé jejich zaváhání by znamenalo navýšení ztráty na vedoucí PSV. Do bojů ale každopádně půjdou bez svého kapitána Siema de Jonga. Čtyřiadvacetiletému záložníkovi zkolabovala plíce a na několik týdnů (pravděpodobně šest) je mimo hru. Dále nemůže hrát ani disciplinárně potrestaný obránce Ricardo van Rhijn, kterého by dle slov trenéra De Boera měl nahradit Ruben Ligeon.

Navzdory těmto dvěma nepříjemným ztrátám je na tom ale Ajax přeci jen o chlup lépe než Feyenoord, který bude mít velké potíže se sestavením obranné čtyřky. Zranění do zápasu nepustí pravého beka Daryla Janmaata, disciplinární trest pak jeho náhradníka Jordyho van Deelena a stopera Stefana de Vrije. Mimoto nemohou hrát ani Elvis Manu a křídelník Jean-Paul Boëtius. Alespoň jedna pozitivní zpráva tu ovšem pro kouče Koemana přeci jen je - poprvé bude moci využít služeb Samuela Armenterose.

I přes příchod rychlonohého Švéda ale zůstává Feyenoord outsiderem nastávajícího duelu. Kromě mizerné formy hraje v jeho neprospěch také historie vzájemných zápasů, jež je výrazně nakloněna na domácí stranu: celek z hlavního města vyhrál celkem 53 ligových duelů, Feyenoord uspěl pouze ve 29 případech. Pětatřicetkrát zápas vítěze nepoznal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Heerenveen letos hned zkraje sezóny chytil výbornou formu, kterou bude chtít ve třetím kole potvrdit také proti Heraclesu. A rozhodně není bez šancí. Spíše naopak...

Srdíčka odstartovala novou sezónu skutečně ve velkém stylu. Po úvodních dvou zápasech mají na kontě plný počet bodů a za své výkony dosud sklízí jen slova chvály. Ve výborném světle se předvedla hned na úvod, kdy doma přehrála silný Alkmaar 4:2. O týden později si pak vyšlápla na Bredu a až nečekaně snadno zvítězila 2:0. Kouč Marco van Basten tak zatím může mít důvod k radosti, před nadcházejícím duelem ale pochopitelně nabádá k opatrnosti. Na Heracles totiž nemá zrovna nejpříjemnější vzpomínky. V loňské sezóně, kdy Heerenveen vedl poprvé, s ním oba vzájemné zápasy prohrál. Jednou dokonce vysoko 3:6.

Tentokrát je ale situace přeci jen v lecčems odlišná, poněvadž Heraclesu se prozatím příliš nevede. Stále nemá na svém kontě ani bod. Oba dosavadní duely, jak s Vitesse, tak i následně doma se Zwolle, prohrál shodně 1:3. Jak už je na první pohled patrno, především s defenzívou má kouč De Jonge prozatím velké potíže. Mužstvo srážejí do kolen především časté a zbytečné chyby. Také proto se dá očekávat, že před nadcházejícím střetnutím dojde v sestavě Heraclesu, který půjde do boje v kompletním složení, k několika změnám.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.20 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
NAC a ADO se nepovedl vstup do nové sezony a dohromady zatím uhrály jeden jediný bod. To se změní dnes, kdy se jeden z celků může posunout do středu tabulky.

Breda měla loni problémy se záchranou a podobně začala rovněž novou sezonu, zatím totiž získala jenom jeden bod a nedala ani jednu branku. Tématem číslo jedna je znovu hledání střelce, ten totiž v kádru chyběl už v sezoně 2012/2013 a NAC patřilo k nejméně produktivním týmům celé Eredivisie.

Den Haag loni skončil devátý a od tohoto postavení je zatím na hony vzdálen. Úvodní domácí porážka od PSV se dala očekávat, mnohem více mrzí týden starý výsledek a v něm prohra ze hřiště nováčka Go Ahead Eagles.

Domácí budou o první výhru v nové sezoně usilovat bez Hadouira a Loomse, oba jsou zranění.

Prázdná je naopak marodka ADO, které navíc má v kádru jednu čerstvou posilu - smlouvu s nizozemským klubem v průběhu tohoto týdne podepsal někdejší obránce Mallorky Gianni Zuiverloon.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - FC Utrecht  (neděle 16:30)
Zajímavý náboj bude mít souboj Twente s Utrechtem. Domácím se start do nové sezony povedl mnohem lépe, svému soupeři pak mají co oplácet...

Oba týmy spolu v loňské sezoně bojovaly ve finále playoff o jedno místo v Evropské lize a výhodou tehdy rozhodně nebylo domácí prostředí. Spokojenější nakonec mohl být Utrecht, po výhře 2:0 v Enschede si mohl k účasti v Evropě dovolit na vlastním stánku v odvetě i prohru 1:2.

Tyto doby už jsou ovšem pryč a Utrecht za několik posledních zápasů dopadl tvrdě na zem. Loňské snažení znehodnotilo hned druhé předkolo Evropské ligy a v něm šok v podobě vyřazení od lucemburského Differdange. Marná byla především snaha Jacoba Mulengy, autora všech čtyřech branek nizozemského klubu.

A Utrechtu se nepovedl ani vstup do ligové sezony, zklamáním byla úvodní domácí remíza s nováčkem Go Ahead Eagles, dojem z ní se následně nepovedlo napravit ani v Groningenu.

Ani Twente v prvním kole nezářilo a domácí bezbranková remíza s Waalwijkem byla ztrátou. Ovšem ztrátou, kterou se povedlo napravit tříbodovým ziskem na půdě Feyenoordu. Twente vytěžilo maximum z dvojnásobné početní převahy ve druhé půli a zvítězilo 4:1.

Oba celky mají hned na úvod sezony problémy se zraněními, na domácí straně nenastoupí Schilder, Brama a Stevens, ve výpravě Utrechtu zase scházejí Teijsse, Sarota, Duplan a Van der Gun.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - FC Groningen  (sobota 18:45)
Ve třetím kole si svůj druhý zápas na domácí půdě bude moci užít Cambuur. Do Leeuwardenu totiž cestuje nažhavený Groningen!

Domácí Cambuur vstoupil do Eredivisie na nováčka tak, jak se předpokládalo. Po prvotní překvapivé remíze přišel v minulém kole souboj na půdě zkušenější Rody. Ta dokázala zkušenosti prodat a po 90 minutách se mohlo JC radovat z vítězství 2:0. Cambuur však nehází flintu do žita, po dvou kolech má jeden bod a hájí 13. pozici. Podle slov trenéra Lodewegese nejde o nic překvapivého a ani o nic, nad čím by se měl kdokoliv pozastavovat.

"Sezona nezačala růžově, čekáme na své první vítězství, ale není to zas tak černé. Kdybychom dvakrát prohráli, bylo by to horší. Začátky jsou těžké," prohlásil Lodeweges. "Nyní nás čeká Groningen, který do sezony vstoupil hodně dobře. Bude to těžké, remíza bude úspěchem," dodal. Lodeweges se bude muset v utkání proti Groningenu obejít bez zraněné dvojice Marco van der Heide a Bart van Brakel.

Hostující Groningen si naopak mne ruce. Jejich začátek připomíná nástup gladiátora do kolosea. Dva zápasy a dvě snadná vítězství. V prvním kole Groningen smetl Nijmegen na jeho hřišti vysoko 4:1. V minulém kole si navíc celek pod vedením kouče van de Looie vyšlápl na loňské překvapení z Utrechtu. Na domácí půdě dokázal Groningen předvést perfektní utkání a svého soupeře porazil snadno 2:0.

"Takový vstup jsme si přesně vysnili. Teď ještě vyhrát i v Leeuwardenu a bude to skvělé. Věřím, že na to máme a musíme Cambuuru ukázat, kdo je v Eredivisie doma," nechal se slyšet Rwin van de Looi. I on bude postrádat dva zraněné. Na jeho soupisce vyřazených jsou Henk Bos a Nick Bakker.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - Go Ahead Eagles  (sobota 18:45)
Fotbalisté Go Ahead Eagles odstartovali letošní ročník s obrovským nadšením a bojovností, díky čemuž si na konto připsali první úspěchy, ovšem v tomto kole budou muset prokázat i své prvoligové kvality. Cestují totiž na půdu vedoucího PSV Eindhoven.

Už před sezónou si Eagles vysloužili nálepku jednoznačnou outsidera. Byli pasováni do role otloukánka, který bude spíše body rozdávat, než aby je někomu bral. Hned v úvodu nového ročníku ale ukázali, že se odborníci dost možná mýlili. Po dvou zápasech má družina kouče Booye na svém kontě čtyři body a ani v jednom duelu rozhodně nebyla horším celkem na hřišti. Hned na úvod vydolovala bod za remízu 1:1 proti Utrechtu a před týdnem pak v domácí premiéře zdolala 2:1 Haag.

Tentokrát ale na Go Ahead čeká soupeř zcela odlišné kategorie. Navíc hrající ve velké herní pohodě. Eindhoven letos začal skutečně ve velkém stylu. Na svém kontě už má čtyři odehrané zápasy a doposud ani jednou nezaváhal: v prvním kolem bez větších potíží vyhrál 3:2 v Haagu, během minulé soboty pak s přehledem rozstřílel 5:0 Nijmegen; mimoto zvládl i oba zápasy ve 3. předkole Ligy mistrů s belgickým Waregenem (2:0 a 3:0).

Před nadcházejícím střetnutí ale musí domácí kouč Cocu řešit nepříjemný problém. Zranění totiž ze hry vyřadilo mladého křídelníka Zakariu Bakkaliho. Kromě něj nenastoupí ani Luciano Narsingh. Obnovenou premiéru za PSV by si však mohl odbýt neúnavný dříč Park Ji-Sung. Na druhé straně barikády je seznam zraněných jen nepatrně delší. Mimo hru zůstává trojice Spanjaard, Godee a Ter Mate.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - AZ Alkmaar  (sobota 19:45)
Waalwijk naskočil do nové sezony parádně a proti AZ Alkmaar by rád potvrdil, že by mohl být černým koněm soutěže.

Domácí Waalwijk vstoupil do nového ročníku Eredivisie opravdu skvěle. V prvním kole na cizí půdě obral o body silné Twente, když si z Enschede odvezl bod za remízu 0:0. V minulém kole si však Waalwijk vyskočil na Vitesse. V domácím prostředí RKC nedalo svému soupeři šanci a po vítězství 4:2 si připsalo cenné 3 body. S takovým vstupem jsou nejen fanoušci spokojeni.

"Vstup se nám povedl a toho si moc vážíme. V klubu je pohoda a to je to nejdůležitější, co může být. Nyní nás čeká Alkmaar, který umí hodně zabrat, což nedávno předvedl. My se ho však nebojíme a věřím, že to zvládneme," prohlásil trenér RKC Erwin Koeman. Ten bude postrádat proti AZ zraněného Imada Najaha a Marta Liedera.

Alkmaar do sezony nevstoupil zrovna dobře. Nejprve přišel o Superpohár s Ajaxem a poté v prvním kole podlehl na půdě Heerenveenu 2:4. Následně se však celek pod vedením trenéra Verbeeka postavil na nohy a v hodně sledovaném zápase s Ajaxem urval těsné vítězství 3:2.V Alkmaaru to brali jako povedenou odvetu za Superpohár. Fanoušci si však žádají víc a proto se musí v AZ ještě hodně pracovat.

"Superpohár je za námi, odvetu jsme zvládli. Může nás těšit, že Ajax padl na naší půdě. Nyní nás čeká výlet do Waalwijku. Bude to tam hodně těžké, jsou namlsaní a budou chtít vyhrát. Věřím, že to zvládneme," nechal se slyšet Verbeek. Ten bude postrádat proti RKC zraněného tahouna Dirka Marcellise, který laboruje se zraněným kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.60 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Roda JC - SBV Vitesse  (sobota 20:45)
Loňská paráda z Arnhemu se zasekla. Vitesse nevstoupilo do nového ročníku správnou nohou a o nápravu bude usilovat v Kerkrade, kde se na SBV těší tamní Roda JC.

Domácí Roda by se ráda letos vyhnula záchranným pracím v samotném závěru, které musela absolvovat loni. Letos se Rodě ale povedla příprava a víceméně i vstup do sezóny. V prvním kole sice JC nestačilo na Ajax, když prohrálo 0:3, avšak v tom druhém splnilo povinnost a na domácí půdě hravě přehrálo nováčka z Cambuuru 2:0. Trenér Ruud Brood byl potěšen a stále věří, že letos jeho tým bude moci bojovat o vyšší pozice než dříve.

"Povedla se nám příprava a zatím se daří i hlavní část. Proti Ajaxu jsme neměli šanci, ale proti Cambuuru jsme ukázali naší sílu. Nyní přijede Vitesse, které loni ukázalo velké věci. Nyní však není na té správné vlně a toho bychom mohli využít," prohlásil Ruud Brood. Tomu bude v utkání s SBV chybět belgická dvojice Martijn Monteyne a Davy De Beule.

V Arnhemu po loňské parádě hodně posmutněli. Vstup do sezony rozhodně není takový, jaký si vysnili, a v pohárové Evropě to také nedopadlo dobře. Vitesse v prvním utkání dokázalo zvítězit na domácí půdě proti aktivnímu Heraclesu 3:1 a zdálo se, že je vše při starém, poté však přišel odvetný duel s Petrolul Ploieşti. Ten Vitesse nezvládlo a na domácí půdě podlehlo těsně 1:2. Poté jako další rána přišel zápas na půdě Waalwijku, který SBV absolutně nezvládlo. Po 90 minutách totiž domácí slavili vítězství 4:2.

"Utkání s Waalwijkem jsme nezvládli. Musíme ho zapomenout a jít dál. Nyní zajíždíme do Kerkrade. Tam panuje dobrá nálada a budou nás chtít obrat o všechny body. Věřím však, že se jim to nepodaří a naopak my budeme ti, kteří se budou radovat," prohlásil Petr Bosz. Ten bude postrádat zraněného Gaëla Kakutu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.54 - 3.50 - 2.54
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
NEC Nijmegen - PEC Zwolle  (sobota 20:45)
Fotbalisté Nijmegenu prožívají hrůzný start do nového ročníku. Po dvou vysokých prohrách se propadli až na samotný chvost tabulky a jejich sebevědomí utrpělo hned zkraje sezóny těžko zahojitelné rány. Ani v nadcházejícím střetnutí na ně ale nečekaný snadný úkol - na Goffertstadion zamíří rozjeté Zwolle.

Kádr Nijmegenu prošel během léta výraznou redukční dietou. Klub opustilo několik hráčů, kteří loni plnili klíčové role, a nové posily se zatím neuvedly v příliš pozitivním světle. Také proto je NEC tam, kde je. Tvrdou lekci schytala Pastoorova družina hned v prvním kole, když doma po chabém výkonu podlehla 1:4 Groningenu. Už tehdy fanoušci věděli, že je zle, a proto od duelu s PSV Eindhoven, jenž byl na programu o týden později, neočekávali žádné zázraky. A jejich černé obavy se nakonec vyplnily. Nijmegen padl bez jakéhokoliv odporu 0:5 a klesl na samotné dno, ze kterého se bude dostávat hodně ztěžka.

První krok by rád udělal už nyní, ovšem porazit Zwolle bude opravdu těžký oříšek. PEC totiž přicestuje na východ Nizozemska ve výborném rozpoložení odpovídající jeho aktuální čtvrté pozici. Svěřenci kouče Janse zůstávají stále stoprocentní. Po úvodním senzačním vítězství 2:1 nad Feyenoordem dokázali před týdnem přehrát také Heracles (3:1). Nyní tak mají jedinečnou šanci k dokonání vítězného hattricku.

Do boje půjdou navíc téměř kompletní. Chybět bude opět pouze zraněný gólman Diederik Boer. Ani Nijmegen nehlásí velké ztráty; podle posledních zpráv zůstává mimo hru jen záložník Ryan Koolwijk.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.50 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven22008:26
2.FC Groningen22006:16
3.SC Heerenveen22006:26
4.PEC Zwolle22005:26
5.FC Twente21104:14
6.RKC Waalwijk21104:24
7.Go Ahead Eagles21103:24
8.AFC Ajax21015:33
9.SBV Vitesse21015:53
10.AZ Alkmaar21015:63
11.Roda JC21012:33
12.FC Utrecht20111:31
13.Cambuur Leeuwarden20110:21
 NAC Breda20110:21
15.ADO Den Haag20023:50
16.Feyenoord Rotterdam20022:60
 Heracles Almelo20022:60
18.NEC Nijmegen20021:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Věřím,že PSV bude mít 9 bodů

Reagovat
Stiksxx

To je jasná věc. Těším se na Jozefzoona, protože každé střídání ukázal svou rychlost a přímočarost.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax vychovává kvalitní hráče!

Reagovat
Stiksxx

To bez pochyb.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, náhoďáci švábský

Reagovat
Inter Eterno Amore

pozerá niekto cez bet Ajax Feye ?

Reagovat
smazaný uživatel

na Sport2

Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera Ajax

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele