Nizozemská Eredivisie - preview 29. kola

05.04.2013, 08:41, aktualizováno 07.04.2013, 09:00
Previews
Ajax potřebuje reagovat na sobotní výhry PSV s Vitesse a Heracles by neměl znamenat nepřekonatelnou překážkou na cestě za návratem na první místo. Rozjetý Heerenveen cestuje do Groningenu, Nijmegen hostí Alkmaar, Utrecht je favoritem duelu s Haagem...
FC Utrecht - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Fotbalisté Utrechtu už mají v podstatě zajištěnou účast v kvalifikaci o Evropskou ligu a nejhůře pravděpodobně skončí na šestém místě, ovšem přímá účast v evropských pohárech je celkem daleko. Utrecht totiž ztrácí devět bodů na čtvrtý Arnhem a ve zbývajících šesti kolech se tato ztráta bude těžko stahovat. Den Haag ztrácí na svého nedělního soka dvanáct bodů a je zatím osmý, do konce sezóny tak zřejmě bude bojovat o kvalifikaci Evropské ligy.

Utrecht nyní pravidelně získává body každé druhé kolo, nicméně na ty nejsilnější protivníky se mu nedaří. V poslední době prohrál s Arnhemem a Feyenoordem, naopak porazit naposledy dokázal Venlo a předtím Waalwijk. Nyní však bude v domácím prostředí favoritem, na svém vlastním stánku zvítězil třikrát v řadě a Haagu se v poslední době moc nedaří. Na výhru čeká tři ligová kola, k tomu v posledních dvou neskóroval.

Po remíze s Alkmaarem utrpěl těžkou domácí porážku s Arnhemem v poměru 0:4 a poté stejným výsledkem podlehl na půdě Haagu. V podzimním vzájemném zápasu na půdě Haagu zvítězil Utrecht v poměru 2:1. Domácí se musejí obejít nově bez Scheperse, mimo hru jsou dlouhodobě také Nilsson, Sarota i Takagi. Hosté budou postrádat vykartovaného Hollu, nastoupit nemohou těž zranění Horváth a Zwinkels.

Trenér domácího výběru Jan Wouters rozhodně nepodceňuje sílu soupeře. "Den Haag bude opravdu velmi těžkým protivníkem. Po prohře s Waalwijkem se bude chtít ukázat a určitě očekávám mnohem lepší výkon. Každý tým někdy zažije slabší chvilky a ani my jsme nepředvedli úplně nejlepší výkon proti Venlu, kdy jsme byli rádi za tři body. Jsem realista a každé místo lepší než současné šesté by bylo skvělé," uvedl Wouters závěrem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Fotbalisté Alkmaaru budou pokračovat ve své cestě za záchranu na půdě Nijmegenu a budou chtít navázat na dobrý výkon z Heracles. V tuto chvíli je AZ na čtrnáctém místě s devětadvaceti body a má náskok tří bodů na barážovou Rodu. NEC se naopak pokusí přerušit čtyřzápasovou sérii porážek a ještě chce určitě zabojovat o Evropskou ligu. Teď se už propadlo na devátou příčku Eredivisie se ziskem šestatřiceti bodů a je o skóre za Haagem.

Alkmaar už zřejmě příliš nemyslí na kvalifikaci do pohárové Evropy z ligy a určitě se bude připravovat na květnové finále národního poháru s PSV. AZ až do minulého vítězného duelu s Heracles nevyhrálo v lize sedmkrát v řadě a získalo pouhé dva body. Nijmegen po třech výhrách v řadě a prohře s Venlem dokázal ještě zvítězit na půdě posledního Willemu, od té doby ale nestačil na Feyenoord, Heracles, Heerenveen a ani i naposledy na silný Ajax.

NEC se nyní trápí v ofenzívě i defenzívě, o čemž svědčí skóre 2:11 z minulých čtyř duelů. Nyní bude chtít navázat na podzimní duel v Alkmaaru, kde zvítězilo 2:0. Trenér hostujícího výběru Gertjan Verbeek bude postrádat zraněné špílmachry Johanssona, Overtooma a Martense, mimo hru bude též vykartovaný Lam. Nicméně hrát by už mohl lehce zraněný Pontus Wernbloom, k dispozici bude i Adam Maher s Dirkem Marcellisem.

Nijmegen nemůže nasadit zraněné hráče Boymanse a Leona. Kouč AZ doufá, že jeho tým s nožem na krku opět předvede skvělý výkon. "Doufám, že v těžké situaci znovu uspějeme. V týmu je velmi dobrá pohoda, bohužel na hřišti jí nedokážeme zúročit. Budeme muset bojovat a chceme zapomenout na letošní průběh sezóny. Začínáme od začátku, na dosavadní výsledky neberme zřetel a rádi bychom už jen vítězili," uvedl smířeně Verbeek.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Bitva o sever Nizozemska. I tak by se dal charakterizovat nadcházející souboj Groningenu a Heerenveenu, dvou odvěkých rivalů. Jak už bývá zvykem, ani tentokrát není žádný favorit.

V lepším rozpoložení ale každopádně vstoupí do utkání hostující Heerenveen, který je v poslední době k nezastavení. Už pět kol v řadě nepoznal nic jiného, než opojný pocit z vítězství, a boj o záchranu tak rázem vyměnil za zápasení o evropské poháry. Aktuálně Srdíčkám patří vynikající sedmá pozice.

Také jedenáctý Groningen ještě může snít o účasti v play-off o Evropskou ligu, poněvadž na osmý Haag nyní ztrácí pouze tři body. Je tak pochopitelné, že proti Heerenveenu bude chtít za každou cenu uspět. V posledních dvou letech ale měly vzájemné bitvy mezi Groningenem a Heerenveenem vždy poměrně jednoznačný průběh. Ve všech třech případech se z výhry radovala Srdíčka, když dvakrát zvítězila 3:0 a jednou pak 3:1.

Heerenveen půjde tentokrát do boje téměř kompletní. Chybět by měl jen zraněný křídelník Daniël de Ridder. Groningen na tom bude o poznání hůř. Vinou zdravotních problémů nenastoupí Genero Zeefuik, Henk Dost a Nick Bakker. Mimoto nemůže hrát ani disciplinárně potrestaný Maikel Kieftenbeld.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AFC Ajax - Heracles Almelo  (neděle 16:30)
Ajax v další důležitém boji o holandský titul přivítá na svém stadioně Heracles.

Domácí Ajax před začátkem tohoto kola hájil první pozici s náskokem tří bodů na dotírající PSV a Vitesse. Oba pronásledovatelé však hráli relativně snandá utkání a tak Ajax nemůže spoléhat na jejich zaváhání. V případě ztráty amsterodamského celku, by totiž čelo ovládly tři celky se stejným počtem bodů. Tomu se však chce celek pod vedením Frank de Boera vyhnout a tak bude chtít doma proti Almelu jednoznačně zvítězit. To, že umí Ajax zabrat dokázal tento celek již v minulém utkání, ve kterém na domácí půdě hravě přehrál Nijmegen 4:1.

"Nemůžeme spoléhat na zaváhání Vitesse a PSV. Musíme prostě vyhrát. Jen tak budeme stále v čele," prohlásil krátce kouč de Boer. Tomu budou v utkání scházet tři hráči. Mimo je Mickey van der Hart, Fabian Sporkslede a Davy Klaassen.

I Heracles má však motivaci a důvod bojovat. Almelo totiž stále bojuje o první osmičku, na kterou momentálně z 10. příčky ztrácí pouhé dva body. I proto trenér hostí Peter Bosz rezolutně odmítá nějaké vzdávání se. Heracles se podle jeho slov vždy prezentoval útočnou hrou a jinak tomu nebude ani v Amsterodamě. Heracles však poslední duel zrovna dvakrát nezvládl. Na domácí půdě totiž podle se zachraňujícím se Alkmaarem těsně 1:2.

"Ajax je silný soupeř, ale my se nedáme. Chceme vstřelit rychlou branku a urvat body. Věřím, že jsme toho schopni," prohlásil Peter Bosz. Ten bude proti Ajaxu postrádat Thomase Brunse, který stojí kvůli červené kartě.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - NAC Breda  (sobota 18:45)
Rozjeté Vitesse bojuje o titul, v dalším důležitém boji přivítá na své půdě Bredu.

Domácí celek z Arnhemu zažívá famózní sezonu. Momentálně se totiž Vitesse nachází na 3. místě a se ztrátou pouhých tří bodů na vedoucí Ajax usiluje o zisk mistrovské trofeje. V klubu panuje velká pohoda a hlavně exsparťan Bony Wilfried si užívá tuto sezonu jako žádnou předtím. Wilfried totiž nastřílel v uplynulých 28 kolech už 27 branek a suverénně vede tabulku střelců. A trefil se i v minulém zápase. Vitesse na své půdě přivítalo nováčka ze Zwolle, proti kterému snadno vedlo už 2:0. Hosté v závěru kontrovali na rozdíl jediné branky, a tak se Arnhemští museli spokojit pouze s těsným vítězstvím 2:1.

"Jsme v pohodě a věřím, že je to na nás znát. Fotbal nás baví a chceme titul. Věřím, že na něj můžeme dosáhnout," prohlásil krátce kouč Vitesse Fred Rutten. Ten bude v utkání proti Bredě postrádat zraněného Patricka van Aanholta, který laboruje s ramenem.

Breda rozhodně nezavítá do Arnhemu jen tak na výlet. NAC stále hraje o první osmičku. Breda totiž aktuálně hájí 12. příčku se ztrátou čtyř bodů na 8. Den Haag. Kouč Nebojša Gudelj však věří, že jeho svěřenci dokáží urvat cenné body a poperou se o Evropu. Poslední utkání ukázalo, že k tomu nemá Breda zrovna dvakrát špatně nakročeno. Na domácí půdě totiž přivítala Twente, proti kterému dokázala remizovat 1:1.

"Máme sice nepříjemnou ztrátu, ale věřím, že ji brzy smažeme. Proti Twente jsme odehráli dobré utkání a věřím, že podobně můžeme sehrát i v Arnhemu. Oni však hrají o titul, a tak očekávám těžké utkání, remíza by byla úspěchem," prohlásil krátce trenér NAC Nebojša Gudelj. Tomu bude chybět hned trojice hráčů. Mimo jsou Anthony Lurling, Anouar Hadouir a Alex Schalk.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Fotbalisté Waalwijku se po minulém zápase opět přiblížili záchraně, ovšem ve vyrovnané konkurenci potřebují dále získávat důležité body. Nyní sehrají klíčové střetnutí s konkurenčním Zwolle, které může výrazně napovědět o jejich ambicích v letošním ročníku. Oba sobotní soupeři mají shodný počet devětadvaceti bodů a disponují náskokem tří bodů na barážovou Rodu. Waalwijk je třináctý, Zwolle kvůli horšímu skóre zatím patnácté.

Waalwijk po vítězství nad Alkmaarem nestačil na silný Utrecht a PSV, skvělý výkon předvedl v minulém utkání s Den Haagem, který přehrál jasně v poměru 4:0. Předtím v šesti kolech získal pouze bod a jeho forma proto roste. Zwolle se výrazně zlepšilo po zimní přestávce. V tuto chvíli získává body každé druhé kolo, o čemž svědčí bilance tří výher a tří porážek ze šesti utkání. V minulém kole prohrálo po statečném výkonu v Arnhemu 1:2.

Oba celky budou postrádat tři zraněné hráče. Domácí se musejí obejít bez Slota, Narsingha a Olijveho, hosté nemohou počítat s Barroilhetem, Janssenem a Najahem. "Naším hlavním cílem je zajistit si prvoligovou příslušnost, i kdyby to mělo být i v baráži. Jednou věcí je předvádět dobré výkony, na druhou stranu nyní musíme myslet především na výsledek. V tuto chvíli jde o šest bodů a ztráta z tohoto utkání by mohla být znát," uvedl trenér Art Langeler.

Podzimní vzájemné utkání zvládli lépe fotbalisté Zwolle, kteří zvítězili na půdě soupeře 2:1. Letos se jim na sobotního protivníka daří, ve 3. kole národního poháru totiž také zvítězili na jeho stánku, tentokráte v poměru 4:2. "Musíme hrát kompaktně a týmově, to nás drží celou sezónu. Bez toho by jsme jako nováček rozhodně neměli šanci. Proti Waalwijku budeme hrát ve stejném složení jako proti Arnhemu a podobný výkon by nám k úspěchu stačit mohl," dodal Langeler.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - Roda JC  (sobota 19:45)
Fotbalisté Twente se i nadále trápí, a tak není divu, že již vyhlížejí konec sezóny. Hned tak se ale nedočkají. Dalším soupeřem jim bude o záchranu bojující Roda.

Zní to téměř až neuvěřitelně, ale Twente, které toužilo po třech letech opět po mistrovském titulu, vytěžilo z posledních deseti ligových duelů pouhopouhých osm bodů za jedno vítězství a pět remíz! Rázem se tak propadlo až na pátou příčku, o kterou navíc musí svádět tvrdou bitvu s Utrechtem.

Ambiciózní celek z Enschede doplácí především na mizernou ofenzívu. Jasným důkazem budiž týden staré utkání s Bredou, kdy domácí remízu 1:1 zachránil Wout Brama až šťastnou trefou v závěrečné desetiminutovce. Do té doby bylo Twente v podstatě bezzubé.

Roda se po prachbídném podzimu dokázala přeci jen trochu zvednout, příliš vyskakovat si však určitě nemůže. Vždyť i nadále jí patří šestnáctá pozice znající sestup. Ve výborném světle se ale každopádně předvedla během minulého týdne, kdy zaskočila favorizovaný PSV Eindhoven (2:2) a na domácí půdě jej obrala o dva body.

Do nadcházejícího klání půjde Roda v kompletním složení. Twente takové štěstí nemá a bude se muset obejít hned bez pětice fotbalistů. Nejrůznější zdravotní problémy nepustí do hry Andreje Rendlu, Daniela Fernandese, Sandera Boschkera, Rasmuse Bengtssona a Roberta Rosalese.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - PSV Eindhoven  (sobota 20:45)
O záchranu bojující Willem II přivítá na svém stadionu PSV, které bude chtít napravit zaváhání z minulého kola.

Domácí celek se potácí na samotném dně tabulky. Aktuální 18. místo a zisk pouhých 17 bodů. Celek z Tilburgu se trápí a pokud to tak půjde dál, zahraje si v následujícím ročníku nižší soutěž. Willem II navíc trápí zranění. Mimo hru je hned 8 hráčů! Trenérovi Jurgenu Streppelovi tak budou chybět Jeroen Lumu, Nicky Hofs, Niek Vossebelt, Ryan Sanusi, Jens Podevijn, Ruud van der Rijt, Mattijs Branderhorst a Hans Mulder. Poslední kolo přineslo Tilburgu další prohru, navíc na domácí půdě. Groningen si odvezl těsné vítězství 2:1.

"Nedaří se nám, ale to my víme už dlouho. Pracujeme na tom. Eredivisie chceme zachránit a věřím, že to zvládneme," prohlásil krátce kouč Streppel.

Na druhé straně stojí PSV. Eindhovenský celek stále bojuje o titul, avšak v minulém kole si tento boj hodně zkomplikoval. Na půdě zachraňující se Rody totiž PSV uhrálo pouze remízu 2:2 a v tabulce tak ztrácí ze 2. místa na vedoucí Ajax už 3 body. Navíc má za sebou dotírající Vitesse, které hraje ve velké pohodě a má stejný počet bodů jako PSV. Dick Advocaat však zůstává v klidu a věří, že to jeho celek zvládne.

"Proti Rodě jsme ztratili cenné dva body. Nezbývá tedy nic jiného než proti Willem II vyhrát a poté porazit také Ajax. Bude to těžké, ale věřím, že to zvládneme," prohlásil Advocaat. Ten bude proti Tilburgu postrádat vykartovaného Driese Mertense a zraněného Luciana Narsingha.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - VVV Venlo  (pátek 20:00)
Devětadvacáté kolo tentokrát otevře souboj Davida s Goliášem: slavný Feyenoord přivítá předposlední Venlo. O favoritovi netřeba pochybovat...

Rotterdamský velkoklub měl boj o titul rozehrán na výbornou, ovšem v minulém kole si zle zavařil. Na půdě Heerenveenu padl po mdlém výkonu v poměru 0:2 a rázem klesl na čtvrtou příčku. Co je však nejpodstatnější, jeho ztráta na vedoucí Ajax narostla už na čtyři body, což značí šest kol před koncem sezóny poměrně nepříjemný problém. Feyenoord se ale nehodlá vzdát jen tak. Zvlášť když je ve hře kromě titulu i vstupenka do Ligy mistrů.

To Venlo řeší naprosto odlišné problémy. Aktuálně okupuje předposlední pozici a jeho situace je už opravdu kritická; na první záchranou pozici ztrácí propastných sedm bodů. I proto se musí pokusit bodovat také na půdě Feyenoordu. Asi však netřeba zdůrazňovat, že to bude úkol mimořádně složitý. Venlu se totiž na rotterdamské půdě nikdy nevedlo. Poslední čtyři vzájemné duely hrané na De Kuip pokaždé prohrálo, navíc s hrozivým skóre 1:12.

Co se týká absencí, ty jsou o poznání vážnější na domácí straně. Feyenoord se bude muset obejít bez výpomoci dvou důležitých členů základní sestavy a to konkrétně bez zraněného Lexe Immerse a vykartovaného Jordyho Clasieho. V táboře Venla situace tak vážná není. Mimo hru zůstávají akorát náhradníci Niclas Heimann a Aron Gielen.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax28179266:2860
2.PSV Eindhoven28183785:3157
3.SBV Vitesse28176557:3257
4.Feyenoord Rotterdam28175653:3556
5.FC Twente28139644:2648
6.FC Utrecht28146842:3248
7.SC Heerenveen281081043:4838
8.ADO Den Haag28812842:5236
9.NEC Nijmegen281061237:4936
10.Heracles Almelo288101053:5534
11.FC Groningen28961327:4433
12.NAC Breda28881233:4432
13.RKC Waalwijk28781331:3629
14.AZ Alkmaar28781340:4829
15.PEC Zwolle28781331:4529
16.Roda JC285111240:5626
17.VVV Venlo28571629:5622
18.Willem II28381725:6117

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ajax druha nejlepsi obrana ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jako samozřejmě.

Reagovat
OVi.77

Koukam na Feye, to tam jsou vždy takhle vtipní fanoušci? Ja slyšel jak jsou bouřliví atd. přitom stadionem ticho, občas nějake to pisknutí, chorály a fandění nikde, všeci jen sedí a blbě čumí, všichni v černém, tam někdo umřel nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

no nevím jak dnes na Venlo, ale jinak bezkonkurenčně bohužel nej support v Eredivisie po Ajaxu. A ta černá možná souvisí s 90% ultrapravicovými fans

Reagovat
OVi.77

To je dost možné spíše podle mě čekali už o poločase rozhodnutí, tak možná proto nějak to fandění nebylo slyšet

Reagovat
AjaxFans

Ač nenávidím Feyenord,tak jim druhá příčka prostě v ered. patří co se týče fans. Kam se hrabe PSV, kde je podle NL lepší nálada na pohřbu,než na jejich stadionu!!! Prachy nejsou všechno

Reagovat
smazaný uživatel

Ač fandím PSV musím bohužel souhlasit, že fanoušci jsou hodně slabí...Nicméně fanoušci Feyenoordu mi přijdou mnohem lepší než ti z Ajaxu. Během jejich zápasů je lepší atmosféra než v Amsterdam aréně!

Reagovat
smazaný uživatel

spíš to bude tím, že na De Kut jsou fans nalepení hned u hřiště.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele