Nizozemská Eredivisie - preview 21. kola

01.02.2013, 09:19, aktualizováno 03.02.2013, 10:57
Previews
Eindhoven včerejší kanonádou proti Haagu potvrdil první místo v tabulce, dnes jsou na tahu konkurenti. Twente hostí Utrecht, Ajax se představí na půdě Venla. Poslední Tilburg přivítá Feyenoord, Nijmegen změří síly s Vitesse.
NEC Nijmegen - SBV Vitesse  (neděle 12:30)
Černý kůň letošního ročníku Eredivisie z Arnhemu přijíždí do Nijmegenu. Tamní NEC se utká s Vitesse.

Domácí Nijmegen by velice rád konečně prorazil do vyšších příček, avšak vždy stála proti velmi nestabilní forma. S tou se NEC potýká i letos. Remíza střídala porážku a ta zase vítězství. Pořád dokola. Na přelomu roku se Nijmegenu moc nedařilo, avšak v minulém kole NEC zabralo a na domácí půdě porazilo ambiciózní Groningen těsně 2:1. Aktuální sedmou příčku však bude muset při vyrovnaném středu tabulky ještě hodně hájit.

Naopak Vitesse by rádo bojovalo o vyšší příčku než je momentální čtvrtá pozice. Před koncem roku Vitesse hájilo i první místo, avšak poté přišel pokles formy a zbytečná a nečekaná porážka ve Venlu 1:3. Vitesse však skočilo do jarní části celkem dobře. Nejprve prohrálo vysoko 1:4 v Alkmaaru, avšak v minulém kole si Vitesse poradilo doma s Ajaxem těsně 3:2. Na první místo tak Arnhem ztrácí pět bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VVV Venlo - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Slavný Ajax čeká během nedělního odpoledne na první pohled snadné sousto - své síly poměří s předposledním Venlem. Podaří se mu naplnit předzápasové prognózy?

Amsterdamský velkoklub mohl už po minulém kole kralovat společně s PSV Eredivisie, jenže výborně rozehraný zápas s Vitesse, ve kterém až do 68. minuty vedl o dvě branky, nezvládl a prohrál. Po úvodním vítězství nad Feyenoordem tak přišlo v táboře kouče Franka De Boera hodně rychlé vystřízlivění.

Už během týdne si ale Ajacieden dokázali alespoň částečně spravit chuť, když arnhemskému celku vrátili vše i s úroky a po vysoké výhře 4:0 postoupili na jeho úkor do semifinále KNVB Bekeru. Hned dva góly zaznamenal útočník Kolbeinnn Sighthórsson, pro kterého to byl první zápas po více než pětiměsíční pauze způsobené vážným zraněním.

Kromě islandského kanonýra bude moci kouč De Boer nově využít také služeb Isaaca Cuency, jenž přišel na hostování z Barcelony. Mimo hru zůstávají pouze Ryan Babel a Davy Klaassen.

Venlo sice nemá na seznamu zraněných ani jedno jméno, přesto je jisté, že do zápasu s Ajaxem půjde jako jasný outsider, od kterého nikdo žádné velké zázraky nečeká. Při pohledu do tabulky je to ale vcelku pochopitelné. Venlo se krčí s pouhými patnácti body na kontě na předposlední pozici. Navíc ani jeho poslední výkony nebyly ideální: v úvodním jarním kole podlehlo 0:1 Bredě, před týdnem pak nestačilo na Alkmaar (1:4).
více informací
FC Twente - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Velmi zajímavý souboj přinese nedělní duel domácího Twente s přijíždějícím Utrechtem.

Domácí Twente hájí druhou příčku a ve stíhání PSV má ztrátu pouhého bodu. I proto bude chtít rozhodně proti Utrechtu zvítězit a doufat, že PSV zaváhá s Den Haagem. Domácí Twente se může chlubit aktuálně nejlepší obranou soutěže. Enschede totiž za dvacet kol inkasovalo pouze čtrnáctkrát! Poslední duel Twente sehrálo na půdě Feyenoordu, kde remizovalo 0:0.

Přijíždějící Utrecht se však druhého celku Eredivisie nebojí. Utrecht totiž hájí šestou příčku a jeho předností jsou právě velké kluby. Nejeden gigant si na tomto celku vylámal zuby. Od patnáctého kola navíc celek z Utrechtu nepoznal pokořitele. Poslední duel navíc na domácí půdě přineslo příjemné vítězství nad posledním Willem II v poměru 3:1.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - Feyenoord Rotterdam  (neděle 16:30)
Fotbalisté Feyenoordu stále statečně bojují o titul a snaží se navázat na druhé místo z loňské sezóny, ovšem v žádném případě nebude jednoduché tuto pozici obhájit. Rotterdamský výběr je zatím pátý s dvoubodovou ztrátou na třetí Ajax, druhé Twente má náskok čtyř bodů a vedoucí PSV dokonce pěti bodů. Nyní poprvé na jaře budou v utkání favoritem, v souboji s posledním celkem tabulky z Tilburgu by neměli mít výraznější problémy.

Feyenoord hned v prvním kole bojoval na půdě obhájce titulu z Ajaxu, jenže nakonec jasně prohrál v poměru 0:3. V dalším kole doma přivítal Twente a i když s mírným štěstím, tak dokázal uhrát bod za remízu 0:0. Tilburg je na osmnácté pozici se ziskem 13 bodů a přímá záchrana se mu vzdálila na šest bodů, na svého nejbližšího protivníka z Venla ztrácí dva body. Na jaře nejprve doma získal cenný bod s Den Haagem (1:1), následně padl v Utrechtu (1:3).

Mírnou výhodou by pro něj mohl být náročný program soupeře, který ještě ve středu bojoval o semifinále národního poháru a na Phillips Stadionu nakonec vypadl po prohře 1:2 s místním PSV. V podzimním vzájemném zápase neměl absolutně žádnou šanci a po mizerném výkonu prohrál jasně 0:3. Domácí budou v sestavě postrádat australské duo Adam Sarota (problémy s kolenními vazy) - Tommy Oar (svalové problémy), nikdo jiný ale na marodce není.

V táboře Feyenoordu je to o něco horší. Chybět bude především ostrostřelec Nacer Chadli (svalové problémy), nenastoupí ani veterán Denny Landzat (zranění lýtka) a také trio Daniel Fernandéz (záda), Andreas Bjelland (vazy) a slovenská vycházející hvězda Andrej Rendla (koleno). "Čelo tabulky je velmi vyrovnané a každá ztráta bude znát. Utkání tohoto typu musíme zvládat, jinak můžeme na boj o titul zapomenout. Na druhou stranu se ale nesmí žádný soupeř podcenit a zodpovědný výkon je na místě v každém případě," řekl kouč hostů Ronald Koeman.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - FC Groningen  (sobota 18:45)
Krize Alkmaaru je zřejmě definitivně zažehnána. Verbeekova ekipa po zimní pauze nabrala vynikající formu a likviduje jednoho protivníka za druhým. Dalším pánem na holení by nyní měl být trápící se Groningen.

Do druhé poloviny sezóny vstoupil Alkmaar skutečně ve velkém stylu. Hned na úvod sestřelil ambiciózní Vitesse, kterému nadělil debakl 1:4, a podobný výsledek zaregistroval taktéž v minulém kole, kdy pro změnu uspěl na půdě Venla. Rázem tak poskočil do klidného středu tabulky. Aktuálně okupuje se ziskem 24 bodů devátou pozici.

Svou vynikající formu si AZ přeneslo i do domácího poháru: na půdě druholigového Den Bosche zvítězilo během týdne vysoko 5:0 a zajistilo si účast v semifinále.

To Groningen se na jaře zatím spíše hledá. Dokazují to poslední dvě porážky - 1:2 s Nijmegenem a 0:2 proti Utrechtu. Kromě mizerné formy se znovu také potvrdilo, že Groningen nadále tlačí bota především při hře směrem dopředu. Vždyť v dosavadních jednadvaceti kolech zaznamenali Maaskantovi svěřenci pouhých devatenáct branek, což je po posledním Willemu druhé nejnižší číslo. S výjimkou osmigólového záložníka Michaela de Leeuwa zůstává většina hráčů, a především pak útočníků, daleko za očekáváním.

Na obou stranách hlásí před nadcházejícím střetnutím po dvou absencích. Alkmaar se musí tradičně obejít bez dlouhodobě zraněného Maartena Martense a Aliho Messaouda, Groningen bude pro změnu postrádat náhradníky Paca van Moorsela a talentovaného Richaira Živkoviće.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NAC Breda - PEC Zwolle  (sobota 19:45)
Oba sobotní soupeři hrají v tuto chvíli o záchranu, ovšem na jaře to vypadá, že se jejich forma oproti podzimu hodně zlepšila a rádi by se posunuli blíže středu tabulky. Nicméně v tuto chvíli jsou na pomezí pádu do druhé ligy a bojují společně s Rodou a Venlem, i když to už přeci jen trochu ztrácí. Nicméně za svými nejbližšími konkurenty jsou také v závěsu a výhra může jednoho z nich výrazně posunout blíže horní polovině tabulky.

NAC v jarní části zatím neztratilo ani bod a dokonce ještě neinkasovalo. Po úvodním šťastném vítězství 1:0 nad Venlem přišla paráda na půdě Waalwijku a výhra 4:0 se určitě nečekala, proto se Breda s dvaceti body posunula na čtrnácté místo Eredivisie. Zwolle mělo na úvod velice těžký los a hned v prvním kole šokovalo na půdě vedoucího PSV, když dokázalo zvítězit 3:1. Minule sehrálo vyrovnanou partii s Heerenveenem a bralo bod po výsledku 1:1, proto je s devatenácti body patnácté.

Nováček soutěže šokuje také v národním poháru, když doma dokázal tuto středu porazit Heracles a postoupil už do semifinále. Jenže tam ho lehký soupeř nečeká, Alkmaar, PSV i Ajax patří opravdu k tomu nejlepšímu v holandské lize. Hosty v tuto chvíli žádná početná marodka netrápí. Kvůli svalovým problémům se na ní nachází jen Furdjel Narsingh, potíže s kolenem na trávník nepustí ani Franka Olijveho.

Breda je ale na tom ještě lépe, obejít se bude muset pouze bez zraněného Marka Loomse, který má svalové problémy v lýtku. Prezident NAC Ronald Clayden však dobře ví, že nyní to bude těžší než v předchozích případech. "Zwolle je také na koni a na jaře předvádí skvělé výkony. Dokonce bych řekl, že je i mírným favoritem. My se však zadarmo nedáme a v tomto důležitém souboji o záchranu chceme prodloužit svou sérii vítězství. Tento úspěch nám totiž může otevřít dveře a naším cílem už nemusí být jen záchrana," uvedl přesvědčeně Clayden.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Roda JC - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Fotbalisté Rody vstoupili do boje o záchranu v jarní části vcelku slušně a určitě chtějí ještě naplnit papírové předsezónní předpoklady. Roda totiž pravidelně hraje ve středu tabulky, ovšem letos to zatím vypadá na souboj o záchranu. Ve dvou jarních zápasech však ještě neprohrála a nyní svou sérii bude chtít protáhnout proti Heracles. Domácí se zatím nacházejí na šestnácté pozici se ziskem devatenácti bodů.

Ovšem na své nejbližší protivníky mají úplně minimální ztrátu a už po tomto kole mohou poskočit o několik příček vzhůru. Heracles je na tom lépe pouze o čtyři body a pří případné prohře se tak na něj Kerkrade může dotáhnout. Almelo mělo na úvod velice těžký los a vybojovalo cenné tři body, v tuto chvíli mu patří desáté místo Eredivisie. Roda dokázala nejprve zdolat Nijmegen (2:0) a poté remizovala v Haagu (2:2). Almelo porazilo Heerenveen (1:0) a naposledy podlehlo PSV (1:5). Ve středu navíc vypadlo ze čtvrtfinále poháru se Zwolle (2:3).

V tuto chvíli se opravdu jen těžko hledá favorit, nicméně na podzim ve 13. kole jasně dominovalo Heracles, které soupeře rozdrtilo v poměru 5:1. Domácí kouč Ruud Brood bude mít k dispozici kompletní výběr a věří ve výhru. "Cítíme se opravdu dobře a hrajeme týmově. Proto věříme, že v domácím prostředí uspějeme naplno. Heracles však předvádí zodpovědné výkony v obraně a v ofenzívě umí překvapit z ničeho nic, určitě si tak musíme dát pozor," uvedl Brood.

Hosté naopak nemohou nasadit zraněného Jerona Veldmateho, který má problémy s kotníkem, hrát po operaci nebude ani Daryl van Mieghem. Trenér Peter Bosz doufá, že jeho svěřence nepoznamená náročný program a vypadnutí z národního poháru: "Byli jsme blízko semifinále a to by pro nás byl velký úspěch, bohužel se nám to nepovedlo. Teď nás ovšem již musí zajímat jen liga, ve vyrovnané soutěži je důležitý každý bod. A vybojovat ho v Kerkrade nebude v žádném případě jednoduché."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - ADO Den Haag  (sobota 20:45)
Jednadvacáté kolo fotbalové Eredivisie přinese zajímavý duel mezi domácím PSV Eindhoven a ADO Den Haag.

Domácí PSV usiluje v této sezoně hlavně o zisk mistrovského titulu. Nejlepší útok soutěže, letos už 66 zásahů, aktuálně hájí první místo a na dotírající Twente má náskok pouhého bodu. I proto budou chtít hráči ze samotného čela proti Den Haagu určitě uspět naplno a získat tři body. Poslední soutěžní duel PSV vyšel na výbornou a opět o sobě dala vědět drtivá útočná řada. Na půdě Heraclesu totiž eindhovenský tým dokázal vyhrát vysoko 5:1. PSV však během týdne odehrál ještě soutěžní zápas v rámci KNVB Beker - doma si poradil s Feyenoordem Rotterdam těsně 2:1 a postoupil tak do semifinále.

Na druhé straně stojí přijíždějící ADO Den Haag. Celek, který letos nezačal příliš slavně, avšak stále plní cíle vedení. Den Haag totiž momentálně hájí osmou příčku, která zaručuje boj v playoff o Evropskou ligu. O to stojí však i AZ Alkmaar, který na ADO ztrácí pouhý bod. I proto bude mít Den Haag o motivaci postaráno. Poslední utkání však Den Haag příliš nezvládl. V domácím utkání totiž pouze remizoval 2:2 se zachraňující se Rodou.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - SC Heerenveen  (pátek 20:00)
Heerenveen po posledním zaváhání se Zwolle dělí od pásma sestupu už jen lepší skóre. I proto v nadcházejícím duelu proti Waalwijku půjde pochopitelně po třech bodech.

V táboře Heerenveenu v současnosti vládne hodně napjatá atmosféra. Není se ale co divit, vždyť svěřenci kouče van Bastena stále přešlapují na místě a v tabulce klesají níž a níž. Po nedávných nevydařených vystoupeních s Heraclesem (0:1) a Zwolle (1:1) spadli dokonce až na patnáctou pozici.

Heerenveen v novém roce doplácí především na mizernou koncovku, což mimo jiné dokazuje dosud jediný vstřelený gól, který navíc patřil do kategorie šťastných. Stejně bídně je na tom ovšem také Waalwijk, jenž se netrefil již dlouhých 270 minut. Je tak pochopitelné, že na svou první jarní výhru, podobně jako fríský celek, stále čeká. Doposud zaznamenal pouze cennou bezgólovou remízu s Twente a vysokou domácí porážku 0:4 proti Bredě. V tabulce mu nadále patří uspokojivá desátá pozice.

Co se zraněných týká, o něco lépe je na tom hostující Heerenveen, který se bude muset vypořádat s absenci obránců Gianniho Zuiverloona a Arnolda Kruiswijka. Waalwijk sice bude postrádat hned čtyři hráče, ovšem pouze Imad Najah patří mezi základní kameny sestavy. Kromě něj bude chybět ještě Mark Janssen, Peter Jungschläger a Sigourney Bandjar.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven20141566:2243
2.FC Twente20126235:1442
3.AFC Ajax20117247:2340
4.SBV Vitesse20115438:2438
5.Feyenoord Rotterdam20115437:2638
6.FC Utrecht20106429:2036
7.NEC Nijmegen2076726:3327
8.ADO Den Haag20510533:3225
9.AZ Alkmaar2066831:3424
10.RKC Waalwijk2058724:2623
11.Heracles Almelo2058737:4023
12.FC Groningen20551019:3220
13.NAC Breda20551020:3720
14.PEC Zwolle2047921:3119
15.SC Heerenveen2047928:4019
16.Roda JC2047926:3919
17.VVV Venlo20361123:4315
18.Willem II20271118:4213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Stiksxx

Waalwijk to urve!

Reagovat
smazaný uživatel

RKC !!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele