Nizozemská Eredivisie - preview 10. kola

19.10.2013, 09:08, aktualizováno 20.10.2013, 08:44
Previews
PSV Eindhoven zajíždí do Groningenu a může se osamostatnil v čele, protože Twente včera remizovalo s Ajaxem. Alkmaar s novým trenérem Advocaatem čeká duel s Cambuurem, Zwolle změří síly s Den Haagem a poslední Nijmegen zajíždí do Almela k zápasu s místním Heraclesem...
Heracles Almelo - NEC Nijmegen  (neděle 12:30)
Fotbalistům Nijmegenu se stále nedaří s nově budovaným týmem podle představ, ovšem první vítězství v letošním ročníku by je mohlo dostat nahoru. Nyní se pokusí získat tříbodový zisk na půdě konkurenčního Heracles, které má na kontě po devíti duelech jen deset bodů a patří mu v tabulce dvanáctá příčka. NEC má na kontě pouze čtyři body, proto se nachází na posledním osmnáctém místě.

Almelu se v poslední době také příliš nedaří. V předchozích čtyřech zápasech prohrálo hned třikrát a jediné vítězství zaznamenalo na půdě Waalwijku. V minulém kole bojovalo o body na stadionu Bredy, jenže nakonec prohrálo 1:2. Nijmegen naprosto vyhořel v úvodních třech zápasech, ovšem následně dokázal hned čtyřikrát v řadě remizovat. K bodům neměl daleko ani v minulých dvou kolech, jenže brankou v samém závěru prohrál doma s Vitesse 2:3 a naposledy podlehl nováčkovi Go Ahead Eagles po divoké přestřelce v poměru 3:4.

Domácí výběr se bude muset obejít bez zraněného Koenderse, který laboruje s poraněným kolenem, kvůli svalovým potížím je mimo hru též Vujićević. Ani hosté nemají početnou marodku, na ní s nachází pouze slovenský teprve jednadvacetiletý záložník Štefánik. "Rozhodně nesmíme soupeře podcenit, hraje velmi dobrý fotbal a vždy jen krůček mu chybí k bodům. Nemůžeme si myslet, že jsme jasní favorité," řekl na úvod kouč domácích Jan de Jonge.

"Reprezentační pauza nám určitě přišla vhod a mohli jsme si vyříkat spoustu věcí, ve kterých jsme dělali chyby. Naším úkolem je zodpovědně bránit a nedělat zbytečné hrubky. NEC vyznává útočný styl a pustit se s ním do přestřelky by mohla být osudová chyba," dodal vzápětí.

Trenéra hostů Antona Janssena mrzí, že jeho svěřenci si nedokážou pohlídat koncovku utkání. "Čtyři body jsou po tolika kolech opravdu málo a můžeme si za to sami, závěry utkání prostě nezvládneme. V minulém kole jsme fantasticky dokázali dohnat třígólovou ztrátu, jenže jedna chyba nás opět stála body. Určitě už potřebujeme dosáhnout na první vítězství a pokud udržíme nervy na uzdě, tak by to konečně mohlo vyjít," uvedl optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.00 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
PSV jede v rámci desátého kola Eredivisie do Groningenu, kde jej čeká nelehký zápas proti domácímu FC. V případě vítězství se může PSV opět dostat na první místo tabulky, Groningen však ještě doma neprohrál a pokud uspěje, může promluvit do pořadí v první pětce.

FC Groningen nasbíral ze čtyř domácích zápasů už deset bodů. Před svými fanoušky hrají seveřané skutečně daleko lépe než venku, odkud si přivezli z pěti utkání jen 4 body. "V posledním zápase s AZ jsme předvedli zatím nejlepší výkon. Stejnou hrou se chceme prezentovat i proti PSV, chceme diktovat tempo a bojovat o co nejlepší výsledek," prohlásil před zápasem kouč domácích Erwin van de Looi.

PSV se letos daří. S osmnácti body je na druhém místě tabulky pouze vinou horšího skóre a zatím mužstvo Phillipa Cocu odešlo ze zápasu poraženo jen ze zápasu proti AZ Alkmaar. K týmu se po pauze vrátili bez úhony všichni hráči, včetně reprezentačních debutantů Ariase, Bakkaliho a Depaye. Po zranění se navíc dávají do pořádku Locadia, Hendrix a Schaars.

Luciano Narsingh se po dlouhé pauze také vrací do A mužstva, jeho start v základní sestavě ale pravděpodobný není. "Jsme velmi rádi, že Luciano už začal opět trénovat. Byl však mimo hru osm až devět měsíců a chybí mu zápasová praxe," komentoval stav mladého útočníka s kořeny v Surinamu Phillip Cocu. Fit pro zápas Groningenem nebude ani Park Ji-Sung.

Zápas začíná ve 14:30 a hlavním sudím bude Kevin Blom.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 4.00 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PEC Zwolle - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Fotbalisté Zwolle vstoupili do letošního ročníku ve velkém stylu, poté jejich forma opadla a následoval pozvolný propad tabulkou. Nyní ale mají vynikající příležitost, jak znovu získat tři body a povyskočit vzhůru - na domácí půdě přivítají šestnáctý Haag.

Už pět kol v řadě nedokázalo Zwolle zvítězit. Navzdory této nepříznivé šňůře se i nadále ale drží v horních patrech tabulky. Z aktuální šesté pozice ztrácí na vedoucí Twente pouhé tři body. Kouč Ron Jans tak zatím nemusí propadat panice, nedávné výsledky jeho svěřenců jej ovšem pochopitelně příliš netěší. Zwolle navíc trápí také mizerné produktivita: v minulých třech ligových utkáních nevstřelilo ani jeden gól.

V haagském táboře budou chtít nevalných výsledků Zwolle využít, sami na tom však nejsou zrovna nejlépe. Po osmi kolech (poslední zápas s Heerenveenem byl odložen) mají na svém kontě pouhých sedm bodů. Není tedy divu, že jim v současnosti náleží až barážová šestnáctá pozice. Haag ale pochopitelně míří výš, což bude chtít potvrdit už na půdě Zwolle.

Oba celky půjdou tentokrát do boje oslabeny o několik svých členů, o něco hůř je na tom ale hostující Haag. Trenér Stejin se bude muset obejít bez Scheta, Jansena, Wormgoora a disciplinárně potrestaného Holly. V dresu Zwolle naopak neuvidíme trojici ve složení Boer, Reniers a Drost.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - Cambuur Leeuwarden  (neděle 16:30)
Desáté kolo Eredivisie zakončí souboj mezi AZ Alkmaar a Cambuurem. AZ nastoupí do zápasu poprvé pod vedením nového trenéra Dicka Advocaata, jenž se k týmu připojil teprve tento týden. Hráči z Leeuwardenu se pokusí po dvou porážkách v řadě znova bodovat.

Vedení AZ Alkmaar po výhře nad PSV v osmém kole překvapivě odvolalo trenéra Gertjana Verbeeka. Místo něj byl tuto středu jmenován hlavním koučem Dick Advocaat, jenž u týmu působil už v sezóně 2009/2010. AZ se aktuálně nachází na devátém místě a v případě vítězství proti nováčkovi soutěže Cambuuru by se mohli přesunout na místa zaručující boj o poháry. "Moji spolupracovníci Cambuur dobře zanalyzovali. Sám jsem viděl jejich dvě utkání a mohu říci, že je to silné mužstvo. Hráli například 0:0 s PSV a to už něco znamená," uvedl na adresu Leeuwardenu Advocaat.

Cambuur se v Eredivisie zatím rozkoukává a i když svěřenci Dwighta Lodewegese už čtyřikrát prohráli, drží se s devíti získanými body mimo ohrožení sestupu. Do Alkmaaru tak Cambuur necestuje s eminentní nutností za každou cenu bodovat. Přesto by chtěli hosté navázat na poslední vzájemný zápas, kdy ve druhém kole národního poháru dokázali na hřišti AZ v roce 2007 zvítězit 1:0.

Ani jeden tým se nemusí řešit potíže se sestavou. Na straně AZ nebudou moci nastoupit jen Gorter a Babalj, Cambuuru bude chybět pouze van der Heide. Utkání začíná v 16:30 a hlavním sudím bude Jochem Kamphuis.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Roda JC  (sobota 18:45)
Blízko, blizoučko byl Waalwijk před reprezentační pauzou senzační remíze s PSV. Dvě minuty před koncem řádné hrací doby ale inkasoval gól na 1:2 a prodloužil tak svou sérii porážek už na pět zápasů v řadě. I proto si tentokrát další zaváhání nemůže dovolit, zvlášť když jej před vlastními fanoušky čeká hratelná Roda.

Waalwijk letos nezačal špatně. Po úvodních čtyřech kolech měl na svém kontě pět bodů a pyšnil se solidní formou. Ta ovšem vyprchala jak pára nad hrncem. Po venkovní remíze s Nijmegenem přišlo herní a především výsledkové trápení, které mohla Koemanova parta utnout právě v minulém kole, jenže závěrečnému náporu Eindhovenu neodolala a v samotném závěru kapitulovala.

Ve Waalwijku si vážnost své situace moc dobře uvědomují, proti Rodě tak pochopitelně půjdou nekompromisně po třech bodech. Určitě ale netřeba dodávat, že De Koempels se rozhodně nevzdají bez boje. Sami potřebují nutně uspět. Podobně jako Waalwijk, také Roda už nepoznala sladkou chuť vítězství pět kol v řadě a postupně se začala propadat níž a níž. Aktuálně jí patří třinácté místo, přičemž na barážovou pozici šestnáctého Haagu má náskok pouhé tři body.

Oba celky půjdou do boje notně oslabeny. Na domácí straně barikády budou již tradičně postrádat dlouhodobě zraněnou dvojici Rommedahl a Lieder, ke které se tentokrát ještě přidají Schet a vykartovaný Duits. Po několika týdnech marodění by měl být zpět alespoň středopolař Imad Najah. Roda je na tom obdobně. Zdravotní potíže nepustí do hry Ramose, De Beuleho a Monteyneho, disciplinární trest pak Bonevaciu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.60 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Go Ahead Eagles - Feyenoord Rotterdam  (sobota 18:45)
Fotbalisté Feyenoordu po velmi nepovedeném vstupu do soutěže se opět přiblížili čelu tabulky a v tuto chvíli mají na kontě šestnáct bodů, v Eredivisii se nacházejí na slušném čtvrtém místě. Nyní se pokusí prodloužit svou sérii neporazitelnosti na půdě nováčka z Go Ahead Eagles. Ten si v letošním ročníku také nevede úplně špatně a doposud získal dvanáct bodů, v tuto chvíli mu patří jedenácté místo.

Rotterdamský výběr dokázal zvítězit v pěti z posledních šesti utkání a nerozhodný výsledek si paradoxně připsal pouze na půdě Nijmegenu, kterému po devíti kolech patří poslední místo. Feyenoord zvládl i nedávné vystoupení na půdě konkurenčního Arnhemu, kde díky dvěma rychlým brankám nakonec zvítězil 2:1. Celek z Deventeru též zvládl předchozí duel s Nijmegenem a po divoké přestřelce zvítězil 4:3.

Oba dva celky se spolu utkaly před necelými dvěma lety ve 3. kole národního poháru a tehdy ještě druholigový Go Ahead překvapil Feyenoord po výhře 2:1 a postoupil senzačně do dalšího kola. Domácí budou moci hrát opět v téměř kompletní sestavě, mimo hru je pouze Spanjaard kvůli poraněnému kolenu. Hostující trenér Ronald Koeman znovu bude moci počítat s kompletním výběrem.

Trenér Koeman si dobře uvědomuje, že zápas v Deventeru nebude vůbec snadný. "Pokud chceme zvítězit, tak se musíme především držet zaběhnutého systému a zároveň napadat soupeřovu rozehrávku již v samém zárodku. Musíme často držet balón na svých kopačkách, jinak nemůžeme uspět. O kvalitě protivníka jsme se přesvědčili už před dvěma lety a dobře víme, že v letošním ročníku je kvalita ještě mnohem vyšší," uvedl s mírnými obavami.

Zkušený stratég se však na tuto bitvu těší. "Oba dva týmy upřednostňují rozestavení 4-3-3 a všichni se můžeme těšit na ofenzivní partii, kde může padnou hodně branek. Go Ahead bude mít za sebou skvělé fanoušky, které částečně dotlačily hráče k někdy až nadstandardním výkonům. Naše sebedůvěra se v posledních týdnech výrazně zlepšila, nicméně jeden zápas může všechno změnit," dodal závěrem padesátiletý kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.20 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Utrecht - NAC Breda  (sobota 19:45)
Úvodních devět kol je minulostí a v táboře Utrechtu stále marně vyhlížejí cestu, po níž by opustili současnou krizi. Další pokus budou mít proti rozjeté Bredě, která ovšem přicestuje na Galgenwaard s jednoznačným cílem - vyhrát.

Utrecht na úvod sezóny neměl snadný los, přesto fanoušci věřili, že se jejich miláčci budou v současnosti pohybovat o několik příček výš. Aktuálních devět bodů a patnáctá příčka je zkrátka zklamáním.

Na domácím hřišti to však Utrechtu zatím jakž takž funguje (2 výhry, 2 remízy), což bude chtít potvrdit také v tomto kole. Loni Bredu doma bez problémů rozstřílel 3:0. Tentokrát se už ale tak jednoznačný výsledek neočekává. Hostující NAC se totiž pyšní vynikající formou. Po prachbídném vstupu do sezóny se dokázal ohromně vzchopit a v posledních pěti kolech ani jednou neprohrál. Na konto si naopak připsal tři výhry a dvě remízy. Naposledy dokázal doma přehrát po velkém boji Heracles 2:1.

Jednou z příčin doposud nevalných výsledků Utrecht je i jeho rozsáhlá marodka, která se příliš nezmenšila ani před tímto kolem. Už tradičně jsou mimo hru Kenny Teijsse, Edouard Duplan a Adam Sarota, a nově také Willem Janssen. Breda je na tom o kapku lépe. Chybět jí bude jen zkušený záložník Tim Gilissen a obránce Mark Looms.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Twente - AFC Ajax  (sobota 20:45)
Šlágr desátého kola Eredivisie proti sobě svede aktuálně vedoucí FC Twente a obhájce titulu z Amsterdamu. Ajax si bude chtít připsat první venkovní vítězství v sezóně, zatímco domácí mají v úmyslu oplatit svému soupeři porážku 2:0 z letošního března.

Borci z Enschede mají zatím sezónu rozehranou výborně. Nejenže má Twente spolu s Feyenoordem nejlepší útok ligy, jejich obrana navíc dostala zatím pouhých pět gólů, což je nejlepší výsledek z celé tabulky. Díky tomu se svěřenci Michela Jansena vyhřívají na prvním místě Eredivisie. "Hrajeme jako tým, v tom je naše největší síla. Ajax je jedním z nejlepších týmů Eredivisie a samozřejmě i největším kandidátem na titul. Nestal se mistrem třikrát za sebou jen tak pro nic za nic. My máme mladý tým a sezóna se pro nás zatím vyvíjí slušně. Víme, že jsem na prvním místě a chceme tam zůstat i po víkendu," uvedl před nadcházejícím zápasem venezuelský obránce Roberto Rosales, jenž se v posledních dnech dostal do hledáčku Arsenalu, Porta, Fiorentiny nebo AS Řím.

Ajax se před desátým kolem drží v těsném závěsu za vedoucím tandemem Twente-PSV. Případný úspěch na hřišti lídra tabulky by jej posunul nejméně na druhé místo. Tým Franka de Boera to ale bude mít těžké. Letos si ještě tři body z venkovního zápasu nepřipsal a navíc Ajax stále trápí rozsáhlá marodka. Chybět budou především Moisander a Duarte.

Zraněný je stále Bojan Krkič, jenž se v současnosti zotavuje ve své domově v Barceloně. V základní sestavě by se měl objevit gólman Jasper Cillesen, jenž v dresu Oranjes udržel v úterý čisté konto na horké půdě v Turecku.

Twente se bude chtít před domácími fanoušky vytáhnout a jistě vyrukuje na svého rivala s ofenzívní hrou. Ajax je však i přes řadu absencí velmi silné mužstvo, které si nebude chtít nechat uniknout čelo tabulky. Zápas začíná v sobotu ve 20:45.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.75 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - SBV Vitesse  (sobota 20:45)
Fotbalisté Heerenveenu si v letošní sezóně zatím vůbec nevedou špatně a nebýt minulého odloženého utkání na půdě Den Haagu, tak už by případně mohli být na třetím místě tabulky pouze o skóre za vedoucím Twente a PSV. V sobotním vystoupení přivítají silný Arnhem, který v posledních dvou duelech prohrál a jeho forma není zrovna optimální. Heerenveen je prozatím s patnácti body pátý, Vitesse patří sedmá příčka se čtrnácti body.

Domácí celek v letošní sezóně prohrál pouze na domácí půdě s Heracles, jinak má na kontě čtyři vítězství a tři remízy. Poslední utkání v Den Haagu kvůli nezpůsobilému terénu neodehrál, předtím si dokázal poradit s nováčkem z Cambuuru a díky tomu drží sérii pěti zápasů bez porážky. Arnhem mohl jít po dohrávce s Den Haagem do čela tabulky, jenže nakonec prohrál 1:2 a po následné shodné porážce ve Feyenoordu klesl do středu Eredivisie.

Oba dva sobotní protivníci spolu v loňské sezóně sehráli dva velmi vyrovnané souboje. V úvodním klání v Arnhemu se rozešly smírně po divoké přestřelce v poměru 3:3, následně SC vybojovalo v domácím prostředí všechny tři body po výhře 2:1. Domácí trenér Marco van Basten bude moci počítat s téměř kompletním výběrem, mimo hru je pouze nemocný Kum.

Osmačtyřicetiletý trenér doufá, že naváže s Heerenveenem na úspěšnou sezónu 2011/2012. "Našim cílem je probojovat se přímo do evropských pohárů, a i když v tuto chvíli není vše zcela ideální, tak musíme být se současnými výsledky spokojení. Je jasné, že je stále na čem pracovat. Vitesse je velmi těžký protivník a šance na vítězství jsou vyrovnané, my však chceme navázat na dobré výkony před reprezentační pauzou a pokud předvedeme zodpovědný výkon, tak je tato možnost reálná," uvedl optimisticky.

Jeho protějšek Peter Bosz bude také postrádat pouze jednu tvář, poraněné vazy na trávník nepustí Janssena. "Reprezentační pauza nám přišla vhod, spoustu věcí jsme si vysvětlily a nyní už nutně potřebujeme bodovat. Heerenveen v letošní sezóně působí velmi kompaktním dojmem a je nesmírně silný v ofenzívě, na což si musíme dát pozor. Očekávám ofenzivní bitvu a pevně věřím, že odčiníme poslední dvě ligové porážky," řekl Bosz s úsměvem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.75 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente953122:518
2.PSV Eindhoven953121:818
3.AFC Ajax952222:1317
4.Feyenoord Rotterdam951320:1516
5.SC Heerenveen843121:1615
6.PEC Zwolle943214:915
7.SBV Vitesse942316:1314
8.FC Groningen942319:2014
9.AZ Alkmaar941414:1613
10.NAC Breda933313:1012
11.Go Ahead Eagles933314:2112
12.Heracles Almelo931513:1710
13.Roda JC924314:1910
14.Cambuur Leeuwarden92347:89
15.FC Utrecht92349:189
16.ADO Den Haag821510:177
17.RKC Waalwijk912612:225
18.NEC Nijmegen904514:284

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

AJAX

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele