NEVILLE: DALŠÍCH DESET LET PRO ŠÉFA!

03.11.2006, 19:02
Aktuality
Sir Alex Ferguson oslaví na Silvestra 65 let, ale jednoho jubilea se dočká už příští pondělí - v ten den totiž bude u kormidla jednoho z nejslavnějších anglických klubů Manchesteru United už přesně dvacet let. A podle slov Garyho Nevilla ještě zdaleka nekončí...

"Nepřekvapilo by mě, kdyby pokračoval dalších pět nebo deset let," řekl Neville, jedno z Fergusonových zlatých dětí, deníku The Sun. "Proč by měl končit? Je odhodlaný stejně jako dřív. Být v tomto klubu, to je neustálá výzva. Vím to jako hráč, vím to jako fanoušek. Díky tomu zůstane pořád mladý."

Nechybělo ale mnoho a Ferguson už na Old Trafford být nemusel. Na konci roku 2001 oznámil, že po sezóně skončí. Pak si to ale rozmyslel a podepsal smlouvu na další tři roky. I ty už uplynuly a Ferguson je stále plný elánu. "Bylo období, kdy lidé mluvili o jeho odchodu, ale to je pryč. Když se k té chvíli blížil, zjišťoval, že bez toho nemůže žít. Opustit tento klub, jako hráč nebo jako manažer, to je díra, kterou nezaplníte," prohlásil Neville, který je v dnešní době jedním z mála, kdo je po celou kariéru věrný jednomu klubu. "Celou kariéru jsem odehrál s ním, bylo by fantastické, kdybych ji s ním i ukončil," dodal Neville.

Ani Ferguson na odchod ani v nejmenším nemyslí. A ty, kteří jej posílají do důchodu, nemá rád. "Prostě chci pokračovat. Mám rád tu práci a je skandální, že někteří lidé říkají, že bych měl jít do důchodu," řekl Ferguson pro Sky Sports News. Zítra jeho svěřence čeká na Old Trafford souboj s Portsmouthem a to bude ideální příležitost jeho jubileum oslavit.

Psalo se datum 6.11.1986, když na lavičce United skončil Ron Atkinson a na jeho místo přišel Skot Alex Ferguson. V Anglii se objevil vůbec poprvé, ale dobře ho znala celá Evropa. Předchozích osm let totiž s Aberdeenem válcoval nejen Skotsko, ale i Evropu - v sezóně 1982/83 s ním vyhrál Pohár Vítězů Pohárů a následně i evropský Superpohár.

V Manchesteru měl Ferguson pomalejší rozjezd, několikrát mu hrozil vyhazov, ale v devadesátých letech jej dostal na vrchol. Vyhrál s ním osm ligových titulů, pětkrát FA Cup, dvakrát League Cup, na evropské scéně Pohár Vítězů Pohárů, evropský Superpohár, Interkontinentální pohár a především v roce 1999 Ligu mistrů. Pár týdnů nato byl za své fotbalové zásluhy povýšen do rytířského stavu a může se pyšnit titulem Sir.

Autor: Petr Starý

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*Mr. Koné

Myslím, že Alex Ferguson je zkušený manažer a měl v Manchesteru jak období zdaru, tak i období neúspěchu, letos zatím Manchester jede a válcuje, teď sice zaváhal v Kodani, ale na celkový vliv na skupinu by to nemělo mít vliv, v lize je 1. před Chelsea zatím, i když pouze o skóre, ale rozhodně je manchester letos silnější než dřív a Alex Ferguson je prostě ikona tohoto klubu a až odejde, tak to již bude jiný Manchester, Alex Ferguson už patří k Manchesteru a je to taková ikona, už je to prostě tradice, Alex Ferguson je jistě zkušený a kvalitní manažer a k Manchesteru prostě patří a rozhodně nemusí odcházet, pořád má Manchesteru co dát...

Reagovat
smazaný uživatel

Ferguson je velmi dobry trener, mal a bude mat s manu vela uspechov , navyse na ich futbal sa da pozerat, tak nech mu to vydrzi co najdlhsie

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem si predstavit Manchester bez Alexa a Alexa bez Manchestru....ked odijde tak odijde s nim aj jedna cast manchestru a futbalovych dejin...je to skratka ikona...a jeden z najlepsich managerov pod slnkom...

Reagovat
smazaný uživatel

to zní docela dobře... nedokážu si představit Manchester bez něho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele