Nerovný boj o nadvládu nad Korsikou

02.12.2013, 22:42
Názory a komentáře
V rámci vloženého 16. kola Ligue 1 se už tuto středu mezi sebou utkají dva nesmiřitelní rivalové, SC Bastia a AC Ajaccio. Nejde přitom jen o "klasické" lokální derby - Korsika je specifické prostředí, což se odráží v její historii, postavení v rámci Francie, a pochopitelně i na fotbalových tribunách..

21. října 2012 byl celý ostrov na nohou: Le derby de la Corse se vrátilo na prvoligovou půdu poprvé po sedmi letech, a ačkoliv se nedá říct, že by fanoušci o soutěž níže své kluby nějak zanedbávali, teprve pozlátko Ligue 1 v nich probudilo skutečnou vášeň. Zápas samotný skončil nic neřešící remízou 0:0, ale kdoví, jakou dohru by měl, nebýt intervencí kapitána Bastie Yannicka Cahuzaca (je ironií, že právě on je rodákem z Ajaccia); na vyprodaných tribunách Stade Francois Coty se totiž v rukou fanoušků objevily světlice a došlo ke střetům s policií, což donutilo sudího Laurenta Duhamela utkání dočasně přerušit. Korsičané mají horkokrevnou mentalitu, díky níž připomínají spíše Italy než pevninské Francouze; z restriktivních opatření proti ultras, na jejichž dodržování francouzská federace přísně dohlíží, jako by si tady nikdo těžkou hlavu nedělal.


Ráj v zapomnění

Středomořský ostrov působí na první pohled ospalým dojmem - na malebných náměstíčkách se prohánějí kluci s mičudou, zatímco jejich rodiče vysedávají před kavárnami a mlčky vychutnávají okolní scenérii. Zdání však může klamat. Korsika je totiž rozdělená na dvě části, severní a jižní, a nálada mezi nimi není vždy zcela bratrská - Bastia, metropole severu, je přístavní bránou ostrova a také jeho bývalým hlavním městem. Tento titul nyní náleží Ajacciu, rodišti Napoleona Bonaparteho, které je největším korsickým sídlem (a samozřejmě i nejdůležitějším městem jižní poloviny). Lokální půtky však jdou stranou, pokud se začneme bavit o vztahu obyvatel k pevninské části Francie: Korsika, prakticky nedotčená průmyslovou výrobou, má suverénně nejnižší HDP ze všech dvaadvaceti regionů země, a jelikož její ekonomická síla leží vedle zemědělství především v turistice a většina vyhledávaných památek leží na jihu, potýká se zejména Bastia také s vysokou nezaměstnaností.

Ačkoliv průzkumy ukazují, že separatistické nálady nemají mezi občany všeobecnou podporu, vysoká míra tenze se nedá popřít: Korsičané jsou nesmírně hrdý národ. Ukazují to i obě výkladní skříně jejich fotbalu - jak AC Ajaccio, tak SC Bastia mají v klubovém znaku korsickou vlajku (černý profil tváře s bílou čelenkou), a jejich oficiální stránky jsou vedeny převážně v korsičtině, a to bez možnosti přepnout na plně francouzskou verzi. Napětí, které panuje jak ve vztahu severu (Bastie) k jihu (Ajacciu), tak Korsiky jako takové ke zbytku Francie, se pak spolu s relativní chudobou ostrova logicky promítá i do fotbalového prostředí. Vedle pochopitelných sportovních rozdílů je to také důvod, proč je rivalita mezi oběma prvoligovými týmy mnohem vyhrocenější než skutečně lokální střety mezi AC a GFC Ajaccio a SC a CA Bastia. (Zajímavost: celá Korsika je co do počtu obyvatel sotva větší než Ostrava, populace Ajaccia zhruba odpovídá Mostu, Bastia je srovnatelná s Mladou Boleslaví. Přesto mají obě města svého zástupce v první lize, Bastia navíc i ve druhé a Ajaccio ve třetí. Otřepaná pravda o tom, že fotbal bují především v chudších oblastech, se tak projevuje i zde.)

Fakt, že korsičtina patří z lingvistického hlediska mezi italské jazyky (a je tudíž blízkou příbuznou klasické italštiny, sicilštiny či neapolštiny), nikoliv gallo-románské jako francouzština, tuto nevraživost už pouze symbolicky prohlubuje.


Můj klub, moje vášeň

Pozice "druhého vzadu" hraje ve fanouškovské tradici výraznou úlohu: Saint-Étienne i Lens jsou města ve stínu bohatých lokálních bašt Lyonu a Lille, a do fotbalu se tato dualita pochopitelně promítá znásobenou silou. Není výjimkou, že příznivci toho chudšího tábora dávají svoji náklonnost lokálnímu klubu najevo intenzivněji, a totéž platí i na Korsice - Ajaccio, hlavní město a turistické centrum bohatšího jihu, se svým rivalem v ochozech jasně prohrává. V loňské sezoně, kdy se oba korsické kluby znovu sešly v Ligue 1, ještě nešlo o tak markantní záležitost, letos je to však už pořádný rozdíl: s procentuálním zaplněním stadionu 87,4% je Bastia nejlepší v celé Ligue 1, zatímco Ajaccio (62,9%) zaujímá až čtrnáctou příčku. V absolutních číslech je na tom ACA dokonce vůbec nejhůře (6.568 diváků), ačkoliv zde samozřejmě hraje klíčovou roli nízká kapacita Stade Francois Coty.

Ajaccio má více obyvatel než Bastia, přesto je jeho fanouškovská základna nesrovnatelně apatičtější v "nedůležitých" zápasech. To lze samozřejmě z velké části připsat na vrub rozdílným sportovním úspěchům obou klubů, a neměli bychom zapomínat ani na to, že ultras ACA (L'orsi ribelli, zhruba "rebelští medvědi") patří k těm vůbec nejvýraznějším, ale Bastia je ve fanouškovské kultuře skutečným klenotem celé ligy. Jisté však je, že když dojde na vzájemné střetnutí, nebere si servítky ani jeden ze znesvářených táborů..

..a to dokonce do té míry, že nadcházející derby se na Korsice vůbec hrát nebude - místo konání bylo administrativně převeleno do neutrálního Gueugnonu. Říjnové světlice v ochozech sice žádnou výraznou dohru neměly, avšak to, co se stalo během jarní odvety (hrané na Stade Armand Césari v Bastii, která zvítězila 1:0), už přes disciplinární komisi zkrátka projít ani nemohlo. Utkání se v nastaveném čase zvrhlo v nechutnou podívanou, zakončenou hned pěti červenými kartami; fanoušci Ajaccia po finálním hvizdu zůstali ve svém sektoru, aby nedošlo ke střetům, avšak domácí je zpoza stadionu zasypali kameny. Bastia byla potrestána uzavřením stadionu na následující zápas, a když její příznivci po opětovném vpuštění do ochozů zareagovali dalšími výtržnostmi, musel se ostrovní klub na tři utkání přestěhovat do Gueugnonu. Svěřenci Frédérica Hantze tak budou ve středu vstupovat na dobře známou půdu.

Podle oficiálních vyjádření je převelení obou letošních ligových derby na pevninu preventivním opatřením - je zkrátka nemožné, aby se znesvářené tábory do sebe nepustily. Z hlediska Bastie hraje velkou roli hluboce zakořeněná křivda vůči Ajacciu: až do nástupu Napoleona Bonaparteho to byl právě severní přístav, kdo požíval výhod hlavního města a centra celého ostrova. Administrativní rozložení sil změnil vlastní intervencí až slavný vojevůdce, a Bastia tak byla odkloněna na druhou kolej, na níž se nachází dodnes.

Frédéric Antonetti, bývalý kouč Rennes, prostředí v Bastii dobře zná - narodil se tam, vyrůstal, a když začínal s trénováním, bylo tamní SC jeho první velkou štací. Berme proto jeho slova trochu s rezervou, ačkoliv se nedá říct, že by byla nějak daleko od pravdy. "Ajaccio je sice paradoxně prvním korsickým týmem, který kdy hrál nejvyšší soutěž, ale historicky důležitější je Bastia, která má také na celém ostrově nejvíce fanoušků," tvrdí holohlavý kouč. "Minulý rok, když se tu jelo Tour de France, byla mezi diváky vidět spousta modrých vlajek, ale prakticky žádné červenobílé. Bastia je zde jednoznačně populárnější, podívejte se na její stadion, který je vždy zaplněný, atmosféra je vášnivá. To v Ajacciu nevidíte, je tam mnohem méně lidí, nedělají takový hluk," vypočítává Antonetti. A skutečně to vypadá, jako by Bastia prostřednictvím svého fotbalového klubu vracela Bonapartově rodišti starou křivdu..


Jak je důležité míti Hantze

Oba týmy se letos už jednou utkaly, 29. října na Stade Armand Césari ve 3. kole Coupe de la Ligue; domácí Bastia vyhrála 1:0, a symbolicky tak potvrdila, jak obrovský rozdíl lze mezi znepřátelenými celky letos vypozorovat. Vše se přitom vrací zpět k postavě trenéra Frédérica Hantze.

Z historického hlediska má Frédéric Antonetti pravdu - Bastia je na Korsice tím lepším týmem (a navíc i starším: byla založena v roce 1905, Ajaccio až o pět let později). V derby drží sedmizápasovou neporazitelnost, a i celkově je úspěšnější (18 výher, Ajaccio 10, 6 remíz). Letošní tabulka pak mluví jasnou řečí: zatímco Ajaccio se i po výměně trenéra zoufale trápí a potácí se v sestupovém pásmu, Bastia, hnaná fantastickou (sic!) domácí formou (šest výher a jedna remíza ze sedmi zápasů), klepe z osmého místa na pohárové příčky. Přitom přestupová strategie obou rivalů je v podstatě totožný "kočkopes": na jedné straně Mutu, Ochoa, Ravanelliho Italové a celá kolonie bývalých hráčů Auxerre (Pedretti, Hengbart, Oliech), na druhé zase čerstvý rekordman Landreau, Krasić, Squillaci nebo Romaric. Na papíře není mezi těmito kádry až tak brutální rozdíl. Proč to tedy v jednom případě funguje, zatímco v druhém to vypadá, že se hráči na hřišti vlastně ani pořádně neznají?

Na podrobnější rozbory herních specifik, systémů či výkonů jednotlivých hráčů se podíváme až v tradičním podzimním souhrnu (takže velmi brzy), nicméně Hantzovo jméno je třeba zmínit už nyní. Když dnes sedmačtyřicetiletý rodák z pyrenejského městečka Rodez přebíral mužstvo Bastie, bylo v totálním rozkladu; psal se rok 2010 a hrdý klub se trápil bez prostředků ve třetí lize. Odtud už je to jednoduchá matematika: jeden postup, druhý postup, a od roku 2012 se na severu Korsiky opět hraje Ligue 1. Hantz je suverénně nejpopulárnější fotbalovou postavičkou středomořského ostrova, a není se čemu divit - zatímco na jedné straně se odvolávají trenéři a mužstvo sbírá pomalu více faulů než konstruktivních přihrávek, na druhé vládne prakticky dokonalá atmosféra.

AC Ajaccio má zkrátka hodně co dělat, aby svého konkurenta dohnalo. Na hřišti i v ochozech.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (70)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Super článek, dojmy z Korsiky naprosto potvrzuju, SCB je fenomén, v každém druhém autě vlaječka, šály visí z oken, je to pýcha krásného ostrova!

Reagovat
fantomas

Hlavně i svou polohou a stavbou, takovej Dubrovník Korsiky (a Francie obecně de facto), zato Ajaccio je spíš takový tuctový letovisko no. Celá Korsika je skvělá, ale kdybych si měl vybrat, tak taky jednoznačně volim Bastii.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší stopování mimochodem tam a jinak já bych volil Bunifaziu pro život, ale to bych chtěl asi moc

Reagovat
fantomas

Tak Bonifacio je ještě Bastia krát dvě v tomhletom no.

Reagovat
smazaný uživatel

Bravo za ten článok, pekný štýl, obsažný.Hral tam tuším aj Ľubo Moravčík. Je tam všetko z histórie futbalu i širší pohľad na dejiny ostrova. Čosi zhruba som o tom vedel a tušil, ale teraz som múdrejší. Inak tie ostrovy vedľa seba zboźňujem pre ich krásu, jedlo, životný štýl.

Reagovat
fantomas

Díííík.

Jinak v článku si docela uspokojivě odpověděl na naši debatu při srazu, hm? Italská mentalita, "italská" jazyková rodina...

http://www.forvo.com/word/ajaccio/#fr - Forvo se bohužel dělí na fr. a it. (čili kopíruje moje a tvoje "preference"), nic přímo z Korsiky.

Reagovat
domingo

Nj, kde je forvo, kdyz ho clovek v hospode potrebuje

Reagovat
fantomas

Však by nic nerozhodlo.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jsem se zase jednou prihlasil :)

SUPER článek

Reagovat
Radin

pěkný, ani sem nevěděl, že Bastie má takové borce v sestavě

Reagovat
smazaný uživatel

krasne čitanie takto po praci len tak dalej

Reagovat
stas87

ktory klub saha viac po odchovancoch?ci radsej posily mimo korsiku?

Reagovat
domingo

Takhle z hlavy si vzpomenu akorat na Penneteaua, ten je odchovanec Bastie, ze soucasnych kadru pak snad akorat Andre na jedny a Cahuzac na druhy strane.. zadna slava, oni jsou oba hodne kosmopolitni (ta zakladna fakt neni velka)

Reagovat
stas87

pripadne posily pochadzaju z talianska ci bastia aj ajaccio kupi hraca treba zo severu?ani jeden klub nie je v tomto smere vyhraneny? ocakavas v pripade bastie po sezone nejaky vypredaj? inak som rad ze lorient zabral a to docela vo velkom style za dalsie dva zapasy mozu zasa mat skore 0:5

Reagovat
smazaný uživatel

přivádí se hlavně hráči co jsou zadarmo, jedno odkud pochází a určitě já čekám odchod Khazriho, stejně jako letos v létě odešli Thavuin a Modeste

Reagovat
frankiefcb

Můžu se zeptat to CA a GFC mají taky nějaké fanoušky? Nebo je to jenom mezi AJA a SCB?

Reagovat
domingo

Malo. CA letos prumer 1.864 (11,6%), GFCA loni ve druhy lize 2148 (27,8%). Proste tam neni tolik lidi, aby to "uzivilo" 4 profi kluby.

Reagovat
fenixLFC

funguje tam aj nejaka podpora proti ,,spolocnemu nepriatelovi''?

Reagovat
domingo

Tedka nevim koho myslis Jestli Francii jako takovou, tak tam je hlavni problem ze Korsika je takovy ocas, na ktery se vsichni vyprdli, ale fanousci primo na Korsice to zrejme moc neresi, respektive ne ve fotbalovym ramci..

Reagovat
fenixLFC

skor som to myslel stylom ze ked hra bastia s ajacciom, ci ich podporuju aj fankluby tych ostatných mestských.

Reagovat
domingo

Tak to se priznam, ze nevim, ani jsem nikde na podobnou zminku nenarazil.

Reagovat
frankiefcb

díky. Jinak mám zase dotaz, ale z jiného soudku (jazykového). Jelikož jste asi machři s fantomasem na jazyky a hlavně na Francii. Tak by mě zajímalo, jak je na tom Okcitánština? Jestli se třeba na jihu rozvíjí nebo je stále v úpadku.

Reagovat
domingo

Tak upadek tam ve 20. stoleti byl stejnej jako s ostatnima regionalnima jazykama, ale okcitanstina je na tom jeste docela dobre, spolu s alsastinou se normalne pouziva a mluvi ji spousta lidi, navic ji dalsi spousta lidi kolem Pyreneji pasivne rozumi, protoze je to v podstate katalanstina

Reagovat
frankiefcb

já jsem třeba vůbec nevěděl, že něco takového existuje. Ale jelikož jsem geograf, tka mě baví něco takové zjišťovat, ale z čistě geografického hlediska a historického. (Lingvistická stránka mě tak moc nezajímá). Jo a ta alsasština je spíše Němčina nebo Francouzština?

Reagovat
discarda

Proc si to nenajdes treba na wikipedii ? Urcite to i pro tebe bude pohodlnejsi

http://cs.wikipedia.org/wiki/Okcit%C3%A1n%C5%A1tina

http://cs.wikipedia.org/wiki/Alsa%C5%A1tina

Reagovat
frankiefcb

wiki nemusí být pravdivá, radši se zeptám člověka, který se o tom zajímá.

Reagovat
discarda

Tak tu cz wiki to psal taky asi clovek ktery se o to zajimava + kdyz si nejses jistej mas tam odkazy na zdroje. Pripada mi to prehlednejsi atd , nez se ptat tady otazku po otazce na takovy basic veci, navic jak pises, ze jsi geograf tak tam to mas krasne v mapach i se souvislostma a navazujicima clankama. Napriklad hned vidis, ze alsastina je dost podobna nemcine a kdyz kliknes na Alsasko hned zjistis proc, obv s EN verzi se to neda srovnat:)

Reagovat
frankiefcb

Tak já vím, kde Alsasko a mělo specifický historický vývoj. A ty mapky jsou super. Ale, že by tam toho bylo nějak moc to se nedá říci no. Já se spíše radši ptám lidí, co se o to zajímaj rozumí tomu, než brát pouze wiki.

Reagovat
discarda

To je jasny wiki je jen pro basic info. Jinaj jestli te bavi geografie nebo kohokoliv jinyho tak doporucuju (jestli teda neznas) :

http://www.sheppardsoftware.com/Africa/Africa_G3_1024_768.html

http://www.sheppardsoftware.com/USA_Geography/USA_G3_1024.html

http://www.sheppardsoftware.com/country_Asia_G3_Click.html

Reagovat
frankiefcb

dík to neznám, je to super hned jsem si to projel . Znám jenom na české a evropské města.

Reagovat
fantomas

Pff, bych si tady vedle dominga vážně netrouf na vlastní označení "machr přes jazyky".

Reagovat
Zaschrona

paradni clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek

Reagovat
fantomas

Btw ještě jedna poznámka pod čarou domingo: nemáš náhodou náký přesný čísla, jak si stojí korsičtina oproti francouzštině (případě italština proti francouzštině) co do počtu mluvčích? Např. ve Walesu máš každou blbou značku v angličtině i velštině, přitom ale velšsky opravdu umí zhruba 20 % populace. Tady to už jen podle těch webovek vypadá na větší část obyvatelstva, ale stejně by mě to zajímalo, kdybys měl.

Reagovat
fantomas

Tak nic no.

Reagovat
domingo
Reagovat
fenixLFC

vo velstine su tie znaky ale preto, lebo chcu zvysit pouzivanie toho jazyka, ktory pomaly upadal, az pred par rokmi sa percento jeho uzivatelov o nieco zvysilo..ale to predpokladam vies

Reagovat
domingo

Tak to plati i pro korsictinu ale.

Reagovat
Milan.B

tak to je parada, mohol by si aj o Sicílii napisat nieco podobne, to by ma zaujimalo

Reagovat
Kongo

Ta nemá s Francií nic společnýho.

Reagovat
Milan.B

vážne? bez teba by som to nevedel

Reagovat
Kongo

domingo píše hlavně jen o Francií,takže nevím,proč by psal o Sicílií.

Reagovat
Milan.B

tak to som nevedel proste by som si rad precital taketo zaujimavosti aj o sicilii to je vsetko

Reagovat
Kongo

Třeba o tom má přehled,ale spíš nějaký talián.

Reagovat
Milan.B

jn

Reagovat
frankiefcb

mě by zajímal Sardínie.

Reagovat
Radin

tam sem hrál turnaj jako puberťák :-) Atletico Nuoro byl domácí tým a hrálo se na takovém tvrdším písku :-D http://www.atleticonuoro.net/sito/images/stories/PrimaSquadra/terza.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek. Zasazení fotbalu do geograficko-historicko-kulturních souvislostí žeru!!!

Reagovat
rezba

parádní počtení

Reagovat
DelPiero137

super clanok

Korsika ma uz davno ucarovala, chcel by som sa tam ist pozriet. Je to tam hodne zle s tymi "separatistami"? Hrozia tam nasila, atentaty a pod?

Reagovat
fantomas

Vůbec né. Naopak, nádherný scenérie, jak to na jednom místě popisuje i domingo. Mořský pobřeží nádherný od severu k jihu; rallye se tam taky nejezdí jen tak zbůhdarma. Na svý si přijde snad každej...

Reagovat
fantomas

Resp. on popisuje tu klidnou idylku no. To je další dimenze.

Reagovat
DelPiero137

Viem ze kraj je nadherny ale videl som v jednom dokumente ze su tam az moc horkokrvny ludia, hlave voci cudzincom. Nemyslim turistov co sa pridu pokochat na tyzden ale ludi co by tam chceli zist.

V jednom filme (Korzicky pripad) to vyzeralo velmi strasidelne, viem je to film ale v suvislosti aj s tym dokumentom mi to vrtalo v hlave.

Isiel by som sa tam pozriet, mozno aj chvilu usadit. Pokludne, od konzumnej/uponahlanej doby izolovane miesto s nadhernou prirodou. A to najdolezitejsie, pri mori

Reagovat
domingo

Ja tam byl v roce 2006 a linejsi lidi jsem v zivote nevidel Horkokrevni budou, ale asi nic za ramec nejaky elementarni slusnosti (tj. kdyz se do nich nebudes montovat, nemel bys mit problem).

Reagovat
smazaný uživatel

tak mě tam chtěla banda výrostků dát po tlamě, protože si mysleli, že jsem němec (kterýchžto je tam jako turistů hodně)...když jsem řekl, že jsem čech, tak jenom mávli rukou a šli si po svým :D

Reagovat
smazaný uživatel

konecne nekdo zminil nebezpeci... me tam nikdo nedostane

nekdy v 90.letech tam jeli stopovat segra jednoho znamyho s jejim klukem, mili domorodci je pohostili a doprovodili do kempu tak, ze ji znasilnili k smrti a jeho zastrelili /jasny, ze je to kriminalni cin, a stane se kdekoliv, ale co se v mladi naucis.../

Reagovat
domingo

Hm, tak to uz je hodne drsny. Fakt zalezi, na koho narazis, no

Reagovat
smazaný uživatel

jj, i kdyz jsem od ty doby potkal lidi, videl fotky a prej parada, me tam nikdo nedostane

Reagovat
fantomas

Nj, stopovat.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo, v ty dobe, lidi po maturite, kdyz se chteli nekam dal podivat...

Reagovat
smazaný uživatel

je to tam parádní, na své si přijde každý (hory, moře...)....rád bych se tam zase někdy podíval :)

Reagovat
božský John

Ja teda tohle leto cet par clanku, ze separatisti tam zas zacali radit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní čtení!! Jen škoda že se to nehraje na Korsice

Reagovat
Filip12

Korsika krásný dovolenkový ostrov

Reagovat
Godwinson

Oba bych nejraději v L1 vůbec neviděl, ale když už to musí být. Plus pro Bastiu je, že vybudovala opravdu zajímavý tým, až se tomu těžko věří.

Reagovat
hefy

Reagovat
paomara

Jeden z nejzajimavejsich a nejkvalitnejsich clanku,ktery jsem tu cetl! (a to sem chodim hodne dlouho)... Konecne nekdo, kdo vi, o cem pise! Palec nahoru a diky!

Reagovat
Bayern +

Super článok.

Reagovat
slovaňáák

Pěkné počtení.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele