Nepřemýšlel jsem o konci v reprezentaci, řekl nový belgický kapitán De Bruyne

24.03.2023, 12:30
Aktuality
Kevin De Bruyne po vyřazení Belgie na MS (© AFP)

Kevin De Bruyne (31), nový belgický kapitán, nepřemýšlel o konci reprezentační kariéry. Tyto myšlenky, na jejichž základě ukončil působení v národním týmu Eden Hazard (32), neměl ani po nevydařeném MS v Kataru, na němž Belgie herně i výsledkově propadla...

Středopolaře Manchesteru City jmenoval kapitánem nový trenér Domenico Tedesco, který nahradil Roberta Martineze poté, co renomovaní Belgičané loni skončili v Kataru už po základních skupinách.

Od zmiňovaného světového šampionátu skončili s mezinárodním fotbalem také Toby Alderweireld (34) a náhradní brankář Simon Mignolet (35), zatímco dřívější opory Dries Mertens (35) a Axel Witsel (34) pozvánku nedostali.

De Bruyne uvedl, že první dny pod Tedescem a nově složeným týmem pro něj byly jako "seznámení s novými spolužáky v nové škole".

"Je to jiné, ale vidím tu spoustu energie. Pro mnoho mladých hráčů je to příležitost hrát a je na čase, aby se jí také chopili," řekl novinářům v předvečer pátečního úvodního kvalifikačního utkání o Euro 2024 proti Švédsku a dodal: "Cítím se svěže, ale i tak to byl šok. Polovina obvyklého kádru už tu není. Ale nováčci chtějí svou šanci, stejně jako jsme ji kdysi chtěli my."

Na otázku, zda uvažoval o tom, že by po mistrovství světa skončil, De Bruyne odpověděl: "Nepřemýšlel jsem o tom vlastně ani na vteřinu."

Jako kapitán se chce De Bruyne co nejvíce přiblížit Vincentu Kompanymu, který byl velel belgickému národnímu týmu v letech 2010 až 2018, což mimo jiné znamená, že bude se spoluhráči jednat napřímo.

"Všichni vědí, že nechodím kolem horké kaše, ale jakákoli moje kritika je vždy s dobrým úmyslem, abych všem pomohl k lepším výkonům," nechal se slyšet záložník Citizens.

"Je mi ctí, že jsem byl vybrán jako kapitán. Doufám, že položím dobré základy do budoucna. Budu se snažit jít příkladem. Pokud budu muset mluvit, tak budu. Pokud nebudu muset, tak nebudu. Nechci do ničeho zasahovat. Každý by se měl cítit příjemně, a pokud mohu pomoci, budu se snažit," zdůraznil novinářům rodák z Gentu.

De Bruyne, který má na svém kontě 97 reprezentačních startů, také řekl, že zlepšení po mistrovství světa je od Belgie, která strávila většinu posledních čtyř let na vrcholu žebříčku FIFA, velmi potřebné. "Musíme se smířit s tím, že to v Kataru nebylo dost dobré. Naše úroveň jako týmu za poslední rok a půl prostě trochu klesla. Doufejme, že teď je to nový začátek," uzavřel nový belgický lídr.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (2)

Přidat komentář
Rox

"Pokud budu muset mluvit, tak budu." Přesně tak Kevine . Z pozice kapitána ti už nikdo nemůže bránit.

Reagovat
Hachim Mastour

Finished

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele