Není Balkán jako Balkán

18.10.2014, 13:01
Názory a komentáře
"Zápas bez fanoušků ztrácí ty pravé emoce," prohlásil před výkopem prvního měření sil Albánie se Srbskem za posledních bezmála 50 let prezident Albánské fotbalové asociace Armand Duka. A brzy svá slova hořce polykal. Přesto se vážně nedá říct, že bychom přihlíželi vzplanutí těch pravých balkánských vášní, jak je známe...

Los kvalifikačních skupin dovede být navýsost cynickým aktem. Zrovna minulou sobotu se v Bukurešti představili domácí s Maďary, kteří se v běhu času navzájem přetahují o dříve uherskou, dnes však formálně rumunskou oblast Sedmihradska. A vlastně i sami Srbové si loni užili své, když se o vstupenky na mistrovství světa museli utkat s Chorvaty.

Právě za tím účelem, aby se vyvarovala nezdravě vyhecovaných střetů, potom UEFA dokonce vědomě brání spárování Ruska s Gruzií, Arménie s Ázerbájdžánem a nově také Španělska s Gibraltarem.

Na jeden zvláště choulostivý vztah ale jako by UEFA dočista zapomněla; a jak se v tomto týdnu zřetelně ukázalo, myslet na něj rozhodně měla.

Totiž zatímco v případě zmíněného derby Srbů s Chorvaty bohatě postačilo nevpustit hostující fanoušky na stadion, aby se v obou zápasech nakonec ani nemuselo přerušovat, tentokrát takové opatření svůj účel nesplnilo ani omylem. Srbští příznivci si hravě vystačili sami se sebou; respektive s albánskými hráči, kteří podrážděně reagovali na Mitrovićovo zpacifikování drona-narušitele.

Za takových okolností jeden snad ani nechce domýšlet, jak by to asi dopadlo, kdyby UEFA nečinně přihlížela až do samého konce - což přitom možná doopravdy hrozilo. Stačí uvážit, že ban pro cestující fanoušky UEFA (pouze) doporučila doslova pár hodin před výkopem, přičemž do prvotního handrkování srbské fotbalové asociace s tou albánskou raději vůbec nezasahovala. (A výstup byl tehdy takový, že se zápas kvůli nesouhlasu albánské strany odehraje bez jakýchkoliv restrikcí.)

Ale ponechme teď stranou ležérní přístup hlavní řídící organizace evropského fotbalu - to je přeci jen ohraná písnička - a posviťme si raději na to, čím se "nové" derby Albánie se Srbskem vymyká balkánským standardům, a proč lze úterní události považovat za ideální příležitost k proměně vnímání fanouškovské scény...



Kdysi dávno, ve 14. století, Srbsko platilo za bohaté a rozlehlé impérium, jehož ambice ohrožovalo jen jedno - rozpínavá Ottomanská říše. K rozřešení tohoto mocenského sporu mělo dojít roku 1389 v bitvě na Kosově poli, a podle populárního srbského mýtu k němu tehdy také došlo.

Když se tedy vrchnímu veliteli Princi Lazarovi na bojišti zjevili sokol s vlaštovkou, ztělesňující svatého Elijáše a Pannu Marii, dostal srbský vojevůdce na vybranou: buď si zvolí pozemské království a Ottomany ihned přemůže; nebo upřednostní království nebeské, na kosovské půdě zbuduje kostel, svolá své muže k přijímání, a namísto království pomíjivého získá to věčné.

Jako už tomu bývá u většiny legend, nelze nic z výše popsaného bez debat potvrdit. Ve skutečnosti chybí důkazy i o existenci vybraných vedlejších postav (z nichž jedna měla z evidentní inspirace v Ježíšově osudu Lazara zradit) a většina zdrojů prý dokonce onu porážku přisuzuje Ottomanům a nikoliv Srbům. Ti přitom vesměs jen tímhle příběhem hájí vlastní nárok na kosovskou půdu, který má dokládat zejména přítomnost srbského ortodoxního kláštera v nedaleké Gračanice.

Háček samozřejmě vězí v tom, že také Albánci mají svůj mýtus. Mýtus podepřený vpravdě totožnými základy, lišící se akorát ve jménech hrdinů a datu klíčové bitvy. V případě Albánců mělo jít o milník z roku 680, což z nich - alespoň v jejich očích - dělá jediné legitimní obyvatele kosovské půdy.

Z pohledu historika jsou obě báje zhruba stejně chatrné; pro nás ale budou podstatné jinačí věci.

Zaprvé je tu ten fakt, že albánský mýtus vznikl teprve v reakci na ten srbský, a že šlo zároveň o reakci toho "méněcenného" ze dvou hráčů. Což z mé strany - jen tak pro pořádek - není míněné jako urážka; jde spíše o výsledek nezávislého pozorování chování albánské strany, pro jehož vzorek nemusíme chodit ani za české hranice (viz ublížené výroky slávisty Balaje), a které je docela jednoduše kalkulem ve snaze získat si sympatie neutrálních zájemců o problematiku.

Albánci zkrátka svou roli znají, přijímají a reality, kdy rozložení sil na první pohled očividně není rovnoměrné, také do jisté míry zneužívají. Naproti tomu Srbové s Chorvaty si svého času navzájem přičítali potenciál k provedení genocidy a trpěli (respektive stále trpí) utkvělou představou, že si ti druzí sami o sobě myslí víc, než by si myslet měli.

To mimo jiné vychází z toho, že Srbové s Chorvaty dlouhá léta sdíleli prostor pod jednou střechou, a nyní se zoufale snaží jeden od druhého odlišit (ačkoliv to je v praxi poměrně složité). Naopak v případě Albánců a Srbů lze o styčných bodech objektivně hovořit jen velmi těžko.

Pravda, náboženské rozdíly bývají běžně přeceňovány (nacionalismus v Albánii byl vždy sekulárního charakteru, tamější forma Islámu patří k těm umírněnějším, a ještě roku 1967 koneckonců Enver Hoxha plánoval v rámci "kulturní revoluce" prohlásit Albánii za ateistický stát), dál už ale o ničem pochybovat dost dobře nelze. Stačí si ostatně vzít situaci v dnešním Kosovu, kde mají obě skupiny obyvatelstva vlastní vzdělávací, zdravotnický či obecně administrativní systém, a vůbec tak nedochází k jejich mísení.

Zvláštní pozornost je pak - zatřetí - nutno věnovat samotné povaze konfliktu. Zatímco válku Srbů s Chorvaty lze v kostce popsat jako výsledek exkluzivistického nacionalismu a zeslábnutí federálních struktur, kterým se dříve dařilo efektivně bránit vzniku etnického konfliktu, v případě Albánců a Srbů už jde v první řadě o spor teritoriálního charakteru.

Jinými slovy prostě o kus půdy, která je odpradávna nejváženějším ukazatelem moci a původcem těch nejzuřivějších konfliktů.



Tohle všechno jsou faktory, které z fotbalového duelu Srbska s Albánií již dopředu dělaly neuvěřitelně citlivou záležitost.

Tím spíš, když se rovnou sedm hráčů z 23členné albánské posádky narodilo přímo v Kosovu, čtyři z nich také do inkriminovaného utkání od začátku zasáhli a ředitel oddělení národních týmů Albánské fotbalové asociace před výkopem otevřeně přiznal, že se mužstvo na zápas "nepřipravuje jako obvykle", a že je nemožné ho jakkoliv izolovat od "všeobecné situace".

Do toho je navíc potřeba brát v potaz i obrovskou symbolickou hodnotu dvouhlavého orla na červeném pozadí, kterého speciálně pro tuhle příležitost doplnily ještě dva další prvky - provokativní mapa Velké Albánie a výmluvný nápis "autochthonous" (domorodý).

Sám dvouhlavý orel je každopádně od roku 1999 relativně nevinným středobodem každoročního Dne vlajky (28. listopad) na oslavu konce srbské nadvlády nad Kosovem; prapor s tím samým motivem měl také v půlce 15. století po odražení ottomanského náporu vítězoslavně zvednout nad hlavu mýtický hrdina Skanderbeg; a ta samá vlajka nechyběla ani u albánského vyhlášení nezávislosti (1912) či při prvním oficiálním přátelském klání kosovské reprezentace z března letošního roku.

Nejen ti kosovští Albánci jsou tudíž se svou vlajkou spjati mnohem pevněji než třeba my, Češi a Slováci, takže v konečném důsledku vlastně ani není příliš divu, že aktéři na hrací ploše reagovali tak, jak reagovali. Ve skutečnosti nám vybraní fotbalisté svým - pravda, neotesaným - způsobem spíše dali najevo, že jsou také pouze lidmi z masa a kostí, kteří v žádném případě nejsou imunní vůči dění ve společnosti.

A podobný signál veřejnosti vyslali i fanoušci, kteří pro změnu na sociálních sítích okamžitě neváhali odsoudit mediální fanouškovskou hvězdu Ivana Bogdanova. Ten se před čtyřmi lety podepsal pod kontumaci kvalifikačního zápasu v italském Janově, a přítomností na tomto utkání přirozeně leckoho popudil.

Což je krok kupředu; krok, který by se neměl ignorovat. Pokud se společnost, chcete-li určitá část společnosti, dokáže takhle vymezit proti jednomu z nejznámějších a zdánlivě nedotknutelných chuligánů, nemuseli bychom se už ocitat příliš daleko od kompletní proměny náhledu na fanouškovskou obec.

Rozuměj od zavržení bezhlavé a zpravidla neefektivní kriminalizace fotbalových fanoušků (ostatně, i Bogdanov už byl pro své činy za mřížemi); a naopak zahájení nové éry, kdy se k fotbalovému násilí bude přistupovat jako k plnohodnotnému sociálnímu fenoménu (endemického ražení). To znamená éry, na jejímž začátku si společnost jednou provždy přizná, že má problém. Sama se sebou.

Koneckonců, na průběh tohoto konkrétního střetnutí mělo venku i uvnitř stadionu dohlížet celkem 3 500 ozbrojených policistů. A všiml si jich někdo? Ne. Policie už evidentně není pro násilného fanouška žádnou překážkou, natožpak hrozbou; a tak by opravdu nebylo od věci náš postoj k celé problematice do jisté míry přehodnotit a začít ji řešit raději zvnitřku.



Načasování tohoto kvalifikačního střetnutí vpravdě nemohlo být horší. Jednak se odehrálo ve stejném roce, kdy si Kosovo proti Haiti konečně odbylo oficiální debut na poli mezinárodní kopané (a ze samé radosti se přitom venku před stadionem pálila srbská vlajka). Jednak teď vrchem představuje nešťastnou předehru k prvnímu setkání albánského premiéra s jeho srbským protějškem od roku 1946, kdy svou návštěvou Bělehrad poctil Enver Hoxha.

Cesta Ediho Ramy do hlavního města Srbska tedy v tuhle chvíli sice stále je na pořadu příštího týdne, po nedávných bouřlivých událostech už by ale nemusela oplývat tak jedinečným potenciálem, jaký se jí připisoval před bělehradským střetem.

Proč jedinečným? Hlavně proto, že má čerstvě zvolený srbský premiér Aleksandar Vučić slušný náběh na to stát se nejmocnějším představitelem země od dob Slobodana Miloševiće; a že jej zároveň předchází pověst schopného diplomata, který hovoří o společných schůzích srbské a bosenské vlády v Sarajevu a nazývá Chorvaty "přáteli".

Jedině s jeho svolením ostatně bylo možné před rokem určitým způsobem normalizovat srbsko-kosovské vztahy a totéž nyní mělo čekat na Albánii.

Doufejme tedy, že fotbal nebude mít na politiku takový vliv, jaký měla v úterý politika na fotbal - a že se třeba 8. října 2015 případná albánská odveta odehraje v podstatně uvolněnější atmosféře...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (376)

Přidat komentář
smazaný uživatel

too long didnt read

Reagovat
smazaný uživatel

ma ti to fantik vo zvukovej stope zarapovat?

Reagovat
smazaný uživatel

Chtělo by to podcast

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

FAJNÝ DOKUMENT

Reagovat
Talker

Příliš dlouhý nečetl?

Tvoje indiánské jméno je "Příliš Dlouhý"?

Reagovat
Y.N.W.A

fault of yours

Reagovat
Posledni Kovboj

ne

Reagovat
Filip12

vypadá jak Husajn

Reagovat
arsavin

To chce hodně fantazie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

tady spíš hodně diazepamu

Reagovat
smazaný uživatel

Ať už ty Srby vyloučí z UEFY tohle už není normální...

Reagovat
bobis21

vždyť to začali Albánci

Reagovat
smazaný uživatel

Aha a jako na hřiště tam vběhl kdo a dal Balajovi židlí?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo prvý napadl koho? Dva Albánci Mitrovice.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ale to že se potom do toho zapletli ti fanatici to už je věc druhá..

Reagovat
smazaný uživatel

a ty se jim divis? Nejdriv jim nad hlavam lita ta hnusn a vlajka s drzymi napisy, a pak jeste hraci Albanie napadnou srbskeho hrace. Kdyby albansti hraci premsleli, tak nechali Mitrovice odevzdat vlajku rozhodcimu a hralo by se dal. Bylo jasne, ze vzhledem k okolnostem bude jakakoliv akce mit reakci a obe srbske reakce nasledovaly az po albanske akci (prvni byl vypusteny dron, a druhy napadnuti hrace). Srbove v ochozech maji sve zkusenosti s albanci diky Kosovu, takze je mohla nastartovat i malickost..

Reagovat
smazaný uživatel

To uznávám, že hodně Srbů má špatné zkušenosti s Albánci a taky se jim nedivím, ale to že začnou i napadat hráče, které Mitroviče vůbec nenapadli už vůbec nedávalo smysl a tím ukázali svojí mentalitu..

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
icka

Pane boze , prvni si zjisti info , vse zacalo u Albanie.

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Godwinson

Postrkování mezi fotbalisty je v podstatě to samé, co naběhnutí fanoušků na hráče soupeře, souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Hlavně to Canovo postrkování, to bylo takový ňuňuňu.

Reagovat
Godwinson

Cana se pustil do fanouška, který švihl spoluhráče židlí. To je vpravdě šokující.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
db18

V podstatě to samé, jako když fanoušci vběhli na Balaje, který otravoval Mitroviće

Reagovat
Godwinson

Je pro mě zajímavé, že je tak těžké vysvětlit, že je rozdíl, když se postrkují fotbalisté na hřišti (což může člověk vidět v každém druhém zápasu, ať už z jakéhokoliv důvodu) a když se na hřišti objeví fanoušek a židlí přetáhne hráče.

A několik tisíc fanoušků jsem na hřišti neviděl, uznávám, že jsem viděl jen pár záběrů. Viděl jsem jich několik na které se pořadatelé vysrali nebo reagovali pozdě. Tenhle případ podle mě jasná kontumace proti Srbsku.

Reagovat
db18

Rozdíl je v tom, že ten hráč má povolení být na hřišti no...

Reagovat
Godwinson

Vida, například

Reagovat
smazaný uživatel

Tak byla to reakce na to co vyvedli ti Albánci.

Reagovat
Godwinson

O tom se nepřu. Jde mi o to, že by asi měli být schopni se postarat, aby fanoušci volně neproudili na hřiště s cílem "zmlať si svého Albánce"

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v první řadě se měli postarat, aby se tam nedostal ten dron. Myslím, že to jelito co ho tam poslal počítal i s tím, že se Srbové neudržej a vletěj na plac...

Reagovat
smazaný uživatel

myslis ze je jednoduche udrzet nekolik tisic lidi v hledisti, ktere od hraci plochy nebylo nijak chranene? Ikdyby tam bylo vsech 3500 policistu (kteri nesjpis byli predevsim venku, protoze albanci na stadionu v ochozech nebyli), tak by to tezko uhlidali

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě vyloučit Srby a Albánce a bude klid.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačilo by podmínečně vyloučit.

Reagovat
Pokahontas

Jak typicky české-albánského provokatéra i jeho oběť klást na stejnou rovinu...

Chyba je především v tom,že se to nehrálo na Marakane,ta je bezpečnějším stadionem,tamní plot zdaleka není tak lehké překonat-na Partizanu dosti neprozřetelně snížili plot na postranních tribunách a tím pádem technicky velmi usnadnili přístup na hřiště těm,kdo tam nemají co pohledávat-a to ani v případě tak odporné provokace,jakou předvedli Albánci.

Reagovat
ACSeRw!n

uz hodinu pred zapasem celej stadion skandoval zabij albance..

Reagovat
fenixLFC

to skanduju uz par rokov

Reagovat
ACSeRw!n

ja vim.. ale myslel sem to jako reakci, ze prvni porovokaci udelala Albanie.. podle me si obe strany nemaji co vycitat

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
arsavin

Můžou hráči za fanoušky?

Reagovat
smazaný uživatel

Vojvodina je Slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko je Maďarsko

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Vojvodina je Maďarsko?

Reagovat
smazaný uživatel

Ol!ver je Madar z Vojvodiny

Reagovat
smazaný uživatel

Maďarsko neexistuje, je to Dolná Zem

Reagovat
adalbertus

Reagovat
domingo

Tendencni levicacky blabol od predpojateho multikulti fetaka. uzes zvanit jak chces, Danicku, ale neokecas, ze KOSOVO JE SRBIJA a nepatri ALBANSKYM FETAKUM. Fetaku. Ses vubec slovan? Bez k Albancum mrdat ovce ty fetaku.

SLOVANSKA KREV

Reagovat
fantomas

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
hefy

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Emqick

Reagovat
smazaný uživatel

To by si to musel psát ty.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C0br

Reagovat
Kovi81

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
bayern987

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

sooo predictable

Reagovat
minoLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, je to velmi zajímavý článek. Měl by jsi si ho přečíst.

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Vy slovani jste fakt pakáž

Reagovat
smazaný uživatel

:D Ano, on je přepojatý, ty vlastně nejsi. V ČR je těch feťáku hodně málo....hlavně mezi mladýma Češi mají slovanskou krev asi jako já dokážu stříhat ušima. Za války jsi mohl jít svým bratrům slovanům na pomoc...V Albánii mrdají ovce?!? V Česku mrdáte svoje sestřenice

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Ty nečas bráchu do prdele.

Reagovat
didosh

*mrdáš

Reagovat
smazaný uživatel

Já střihat ušima dokážu.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
vladis271

aká krv? ti drbe? je rok 2014, zobuď sa. Tieto fašistické žvásty nemajú konca kraja.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

On napsal děsnou sračku, ale co má krevní kmenová příslušnost společného konkrétně s Fašismem?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

trolled

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
arsavin

Taková proměna názorů . Tak to má být

Reagovat
smazaný uživatel

S domingem fakt nesouhlasím, ale upřímně lituju ty, co to nepochopili.

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Vím, že ti srbští hráči nemůžou za to jaký mají ''fanoušky'', ale když jsem viděl video z toho zápasu, tak tam šlo opravdu o život..

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

blbečku zakomplexovanej

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
icka

Reagovat
Filip12

Balkán Jugoslávie , Turecko , Řecko

Reagovat
smazaný uživatel

rakija, kebab, tzatziki

Reagovat
celticz

Reagovat
Pokahontas

+gyros,musaka,suvlaki,čevap,pljeskavica...

Reagovat
db18

čevap + kebab

Reagovat
db18

* =

Reagovat
smazaný uživatel

čevap = kebab = čevap = shawarma

Reagovat
db18

to jsem chtěl cca napsat, ale překlikl jsem se no

Reagovat
smazaný uživatel

Pljeskavica mi teda moc nejede...

Reagovat
fantomas

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Pokahontas

Západ+jejich nohsledi+zakomplexovaní (čeští i všichni druzí) šovinisté

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
kubys

Rusi už jdou i po USA jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Aliaška po rusky... Ice Krym

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
celticz

Obecně "rivalita" národů (v tomto případě ještě umocněná různou vírou) vždycky byla je a snad i bude, protože právo na identitu má každej. Srbsko-albánskej spor je specifickej. Při tom zápase jasná provokace ze strany albánců, což ukazuje na jejich ubohost. Nicméně viník tohoto "vyvolávání afektů" z obecnýho hlediska je západ v čele s USA , což si teď většina lidí neuvědomuje a akorát se "bije" pravda jedné strany s pravdou druhé strany.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Proběhl vůbec někdy nějaký konflikt, který USA nerozpoutaly? Možná tak bitva u Aigospotamoi.

Reagovat
Milan.B

svine jedne prasive albanske

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Srbský nacionalista

Reagovat
smazaný uživatel

Inak, je naozaj na fotke srbsky nacionalista? Lebp fyziognomiou a celkovym vzhladom mi skor pripomina osmanskeho sultana.

Reagovat
fantomas

Mně popravdě taky, ale věřil bych originálnímu popisku. (A už ta vlajka koneckonců.)

http://tinyurl.com/kal6sjz

Reagovat
frankiefcb

nevypadali náhodou podobně četnici za druhé světové. Jak vidím něco podobného s tou specifickou čapkou, tak se mi hned vybaví četnici.

Reagovat
adalbertus

načo takéto články? najakú piču

Reagovat
fantomas

Reagovat
didosh

Reagovat
Elliasson

Na to, abych se dověděl něco zajímavého.

Reagovat
smazaný uživatel

Albansko a Turecko by mali hrať azijsku kvalifikáciu s Iranom, S.Arabiou a ostatnými islamskými štátmi.

Reagovat
smazaný uživatel

A s Izraelem kterej je taky v Asii.

Reagovat
smazaný uživatel

aj s Cyprom

Reagovat
adalbertus

Reagovat
domingo

jj a bosnou jeste

Reagovat
smazaný uživatel

A Kyprem

Reagovat
smazaný uživatel

vlastne aj Ruskom, aj oni majú väčšinu územia v Ázii

Reagovat
smazaný uživatel

Ruskákultura je spíš víc evropská než Asijská, Turecko je spíš opačně

Reagovat
smazaný uživatel

A se Slovenskem

Reagovat
fenixLFC

yop, my sme moslimovia

Reagovat
TopinB

Dočkej času

Reagovat
fenixLFC

u nas sa ani nejak nevyskytuju..to skor cesko bude moslimske ko slovensko

Reagovat
arsavin

A s Francií, Anglií, Švédskem a ostatními islámskými státy

Reagovat
Bayernista18

Albánci měli nechat toho Srba sundat tu vlajku, ale ne, oni se do něj musí pustit a pak je z toho tohle, jejich vina ...

Reagovat
smazaný uživatel

Srbové měli nechat tu vlajku sundat Albánce a ty ji měli odnýst někam do hajzlu.

Reagovat
fenixLFC

ti albanci sa k tomu teda mali..cim dlhsie to tam lietalo tym boli spokojnejsi. Keby ju daju dole tak este zacnu provokovat

Reagovat
smazaný uživatel

to by se nedockali. Albanci by se okolo dronu postavili, a zacali by zpivat hymnu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

LOL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OVi.77

Reagovat
johnik

Souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek daloko převyšující úroveň český žurnalistiky!

Reagovat
smazaný uživatel

63.proti českým zradcom. česť výnimkám

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Co to meleš?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
vladis271

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

V čem spočívá ve sporu Srbsko - Albánsko česká zrada?

Reagovat
didosh

Ze lezení západu do prdele.

Reagovat
7kaka7

Srbové se nás jako jediní zastali ohledně Mnichova

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda já sem taky na straně Srbů, ale přijde mi dost divný, aby Slováci nazývali Čechy zrádcema

Reagovat
7kaka7

Čechy ne, ale Česká vláda v 90 letech v čele s Havlem se tak nazvat v krajním případe může

Reagovat
smazaný uživatel

Havel, uznanie Kosova ako samostatného štátu atď...

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Českým zrádcom - říká slovák, obyvatel národa, kterej při první možnosti (napadnutí Československa němci) se nás zbavil a vytvořil si vlastní stát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
branik85

mas pravdu,radsej nas mali rozdelit medzi Polsko a Madarsko ako vytvorit vlastny stat, satelit Tretej rise

Reagovat
kubys

Co na to říká Pastoor?

Reagovat
domingo

radi se s Balajem

Reagovat
stas87

rozumne pojate od autora len je treba si uvedomit ze to cim si preslo Srbsko v 90.rokoch im dnes pomaha uvedomit si ze vojna je hrozna a opakovat znova to nechceju,albanci v Kosove maju za sebou maximalne strajky z roku 1981 ale poriadnu vojnu s bombardovanim ako sa stalo v Belehrade nemaju,nemaju proste tu hroznu skusenost,spravaju sa tak ako Srbsko pod Milosevicom-myslienka Velkeho Srbska bola je a aj bude utopia,naprosto nerealna predstava tak ako Velke Albansko,cim skor tuto myslienku albanci zavrhnu tym lepsie

za Srbsko sa nikto nepostavil,bombardovane bolo jednotkami NATO,kazdy ich vnimal ake teroristov ktori to zacali a to je vsetko pravda a do tohto bodu je to 100% vinnik Srbsko,co ale nasleduje potom je doslova hon,v tom konflikte nebolo len Srbsko ale ostatne krajiny ktore maju na rukach krv a nehrali v tom len ulohu tych ktori sa brani

za Albanskom a uznanim Kosova stoji zopar krajin,menujem len USA a ich vetu o tom ze budu bojovat proti terorismu..a co spravili?finacne posielali pomoc kosovskej oslobodeneckej armade,skolili ich v USA a potom im dodavali zbrane

Reagovat
fantomas

No, zopár... je to mám pocit 56 % OSN, to neni uplně málo.

Reagovat
stas87

dneska uz je ich vela,zle napisane medzi krajinami ktore uznali Kosovo ako prve su len velke krajiny-Turecko,USA,Nemecko,Francuzsko,UK,Australia..

Reagovat
smazaný uživatel

na druhou stranu tohle uznavani nezavislosti se ridi jen podle toho, co chce USA. Kdyz se odtrhne nejaka zeme, a i treba nasilim, a je uznana USA, tak pak kvanta statu americany nasleduje, protoze se chteji zavdecit. Kdyz to jde ale proti zajmum USA, tak ten stat uznaji maximlane staty, kterym jsou USA u zadku. Ostatni maji strach vybocit z rady a jit proti USA a jejich zajmum.

Kdyz si porovnam vyhlaseni nezavislosti Kosova a Krymu (bez pripojeni k Rusku, to beru jako nasledujici akt), tak to jsou nebe a dudy. V Kosovu byli a jsou albanci sice ve vetsine, ale jeste pred 50 lety tomu tak nebylo, a nekdy pred 100 let tam bylo asi jen 1% albancu. Jenze pak fasisti, nacisti i komunisti umoznili populacni boom albancu, kteri pak nasilne vytlacovali srby a jine narody. Vsak i ta UCK byla vyhlasena za teroristickou organizaci, no i tak to nebranilo, aby si predstavitele NATO, USA a EU podavali ruce s jejich sefy. UCK pak sice byla rozpoustena, ale v podstate se ti predaci transformovali do politiky a partyzani z UCK uz nemeli proti komu bojovat, protoze bud srby pozabijeli, nebo je vyhnali. A uznani Kosova americany bylo vymenou za vystavbu nejvetsi vojenske zakladny USA v Evrope.

Oproti tomu Krym vyhlasil nezavislost svym parlamentem, jelikoz to byla autonomni republika, nasledne to bylo potvrzeno i v referendu. A mistni vetsina rusu tam byla vetsinou po staleti, a nebyl Chruscova, tak by ani vlastne zadny problem nebyl. Rusove ukrajince a kozaky nikam nevyhaneli, nezabijeli je, pouze se skrz domobranu branili prilivu fasistu z Kyjeva. Byli tam i nejaci rusti specnaz, ale taky se neni cemu divit, Krym a hlavne Sevastopol ma pro rusy zvlastni vyznam. Sevastopol byl za dob SSSR mesto zvlastniho vyznamu, cizinci tam nemohli a obcane z jinych statu SSSR jen na zvlastni povoleni. A ted si tam chteli postavit sidlo tajnych sluzeb, dokonce uz v lete 2013 meli vyhlaseny tendr na prestavbu budov na strankach spravovanych Pentagonem. Z toho je patrne, ze letosni udalosti na Ukrajine byly predem planovane.

A pripad treba Novoruska je v podstate totozny, akorat to nebyla autonomni republika. Ale Novorusko neni udaj vycucany z prstu, tenhle utvar v minulosti uz taky existoval...

Reagovat
smazaný uživatel

od začiatku 20. storočia je juhoslovanov a albáncov približne rovnako, pred 2. sv. vojnou už mali albánci prevahu v Kosove

Reagovat
Puskas

Jinak k té mentalitě - je zajímavé, že v době tzv. stěhování národů šla vlna původních slovanských obyvatel našeho území obloukem přes dnešní Rakousko na Balkán a opačným směrem obloukem přes slov. Karpaty k nám.

Reagovat
adalbertus

vodní polo, derby, HU-SRB

Reagovat
Pipo123

Dúfam že Cana nedostane tých 6 až 18 mesiacov trest

Reagovat
Barm@n

a jestli nějaký trest tak jedině pro repre, přecejen to byla úplně speciální situace

Reagovat
fenixLFC

tak ako u suareza- pekne aj na klub

Reagovat
smazaný uživatel

vbych rekl, ze nejaky tezky flastr nedostane, mozna maximalne podminku treba. Vsak tenkrat i ten golman v Holandsku, tusim se jmenoval Esteban, taky zmydlil fanouska, a sice dostal cervenou, ale pak byl trest zrusen a nic dalsiho se mu nestalo

Reagovat
smazaný uživatel

Tuto diskuzi bych shrnul tak, že blicích smajlíků je to rozhodně mnohem víc, než zajímavých názorů.

Reagovat
Barm@n

Každopádně z toho čistě fotbalového pohledu je to nezvládnutá pořadatelská služba a jestli kontumace tak jedině pro Albánii.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
stas87

a bolo by dobre spomenut aj to preco v Kosove maju prevahu albanci a pocet srbov sa neustale zmensoval

ked bolo Kosovo pod talianskou spravou(1941) tak vtedy zacala myslienka Velkeho Albanska znovu ozivat,srbi pod tlakom okupacnych uradov a albancov odchadzali z Kosova v obave o svoju bezpecnost,s odchodom srbov z Kosova v tom obdobi prichadzali do Kosova albanci z Albanska a Turecka+albanci z dalsich europskych krajin kde zila albanska politicka emigracia..

okupacne urady zrusili agrarnu reformu ktore zaviedlo Kralovsto Juhoslavie a v dosledku toho ziskavali podu vylucne albanci z Albanska,za 2.sv.vojny bolo z Kosova vyhnanych na 100 tisic srbov a priblizne rovnaky pocet albancov sa stahuje na ich pozemkov

po konci 2.sv.vojny bolo zakazane srbom ktori pocas vojny odisli z Kosova sa vratit domov preto ta narastajuca albanska prevaha na Kosove,scitanie obyvatelov v roku 1961 ukazalo ze v Kosove zije 646 tisic albancov(67,1%) z celeho Kosova,pocet srbov je 227 016(23,55%)

rok 1971 a uz 916 168 albancov(73,7%) a 228 264 (18,4%),tento pocet zahrnal aj albancov ktori utiekli z Hodzoveho komunistickeho Albanska na Kosovo a prakticky cez noc ziskali osobne dokumenty obcanov Juhoslavie

roku 1974 bola prijata nova Ustava a Kosovo tak ziskava autonomiu a stava sa republikou

rok 1981 a scitanie obyvatelov-albanci prvy krat prekonavaju milion ludi,celkom 1 226 736(77,42%),srbov je 209 498(13,2%)

rok 1989 a Kosovo sa vracia pod spravu Srbskej epubliky a to vcetne scitanie obyvatelstva,albanci ho ovsem bojkotuju takze v 20.storoci pocet albancov sa neustale zvysoval,srbov znizoval,aj tak to ale neubera Srbsku pravo na to vzdat sa Kosova

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Albáncov boľo v Kosovu viac jako Srbov už dávno před 2.svetovou vojnou

Reagovat
smazaný uživatel

statistiky národnosti jsou docela problematická věc. Proč? protože na to, abys pochopil, co je to národnost potřebuješ alespoň trošku vzdělání, což je pro Balkán první poloviny 20. století vtipná představa, když i v regionech, jako je Dalmácie, Sedmihradsko, či regiony ve vlastním Maďarsku , tedy součásti "civilizovaného" Rakouska měly v před první světovou analfabetismus přes 50 procent. Takže ti zde zbývá víra, kde je jasná převaha muslimů, což lze s přimhouřením obou očí brát za Albánce. Jasně, poměr závisí na tom, kdo to dělal ale počátek exodu Srbů z Kosova se datuje do konce 17. století.

Za Jugoslávie byla politika vůči Kosovu různá, někdy podporovala vláda příchod Srbů do Kosova, jindy zase jejich odchod do jiných částí země, nezapomeň, že národnostně smíšených sporných oblastí bylo v Jugoslávii mnohem víc, než jen Kosovo.

Polsko není jediný stát, který umí chodit po mapě, stejně posunuté je v porovnání se středověkým Srbskem s centry v Kosovu, Rašce a Zetě i Srbsko.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to brali asi podle řeči,ne?Podle náboženství asi těžko,když Albánci byly vždycky rozděleni mezi muslimy,katolíky,řecké a slovanské pravoslavné a podle toho,kdo se ke komu hlásil,tak psali albánštinu v arabském písmu nebo cyrilickém,řeckém či latinském

Reagovat
vladis271

Vylúčiť obe krajiny z UEFA aj FIFA. Aj všetky tieto polodementné balkánske krajiny. Horkokrvnosť ich nemôže ospravedlňovať donekonečna. Yop, nemajú sa radi. Špinavosti si robili navzájom, je to možno ešte čerstvé, ale musia sa s tým vyrovnať. Ak nie nech pália doprdele. Ani jedna z tých krajín nie je fakt pripravená byť súčasťou civilizovanej Európy.

Ak môžme my nažívať s feferónmi, ak môžu byť Škóti v pokoji súčasťou GB, tak aj tieto opičky sa to budú musieť naučiť.

Reagovat
stas87

uplne rovnake prirovnanie Slovensko x Madarsko s balkanom vyndaj si hlavu z prdele prosim ta

Reagovat
smazaný uživatel

predevsim to byla chyba UEFA, ze ignorovali mozne nebezpeci a umoznili je nalosovat k sobe. I proto by mel byt pouzit jakykoliv trestn, jen ne vylouceni

Reagovat
frankiefcb

Výborný článek. Napsaný bez emocí! Každopádně jsem zvědavý, co nám UEFA předvede za koncert.

Reagovat
smazaný uživatel

proti turčianskou oligarchiou sponzorovanému Štúrovi

pre najväčšieho Slováka Antona Bernoláka

Reagovat
smazaný uživatel

Vyřadit jak Srby tak Albánce. Postavit kolem nich plot a ať se postřílejí. To samé bych udělal na Ukrajině. Ale bohužel EU se musí srát do všeho.

Reagovat
bayern987

Reagovat
arsavin

Ach jo..

Reagovat
božský John

Rict v Rumunsku, ze Sedmihradsko bejvalo uhersky, to by te, Fantiku, hnali

Zas na druhou stranu, v Madarsku by ti za to dali treba cabajku.

Jinak clanek peknej a v poradku (co se fakt, informaci a celkove textu tyce)

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
fantomas

Však pochopitelně že hnali, když se o to rvou.

Reagovat
fantomas

... ale fakticky by to mělo bejt taky správně.

Reagovat
božský John

No, jasne. Pred tisici lety tam skutecne Madari vladli

Reagovat
fantomas

No, však... a já nespecifikoval "kdy".

Reagovat
smazaný uživatel

Maďari by sa mali predovšetkým spamätať a spomenúť si, odkiaľ vlastne do Európy prišli a akým spôsobom si zabrali územia, ktoré považujú za ,, svoje"!

Reagovat
božský John

No, ono to je tak nak mezi. Sedmihradsko uz jenom svoji polohou bylo vzdycky pod neci sferou vlivu, ale nikdo se tam moc nehnal, takze ve svy podstate byli samostatny a platili nejaky dane akorat, ale jinak si to tam sefovali sami....sak taky, komu by se do ty transylvanie chtelo ze jo

Reagovat
božský John

..ja zapomnel dokoncit myslenku. Sedmihradsko uz jenom svoji polohou bylo predurceny k tomu, aby bylo odtrhnuty a na okraji vseho moznyho

Reagovat
fantomas

Jo, to určitě souhlas. Něco podobnýho máš s Podněstřim, kde zas udělala svý řeka.

Reagovat
božský John

Jj, presne tak. Nebo Cerna Hora honosici se tim, ze ji nikdy nikdo nedobyl.....protoze nikdy nikoho nezajimala

Reagovat
fantomas

Reagovat
božský John

To samy etnikum Goranu na pomezi Kosova a Makedonie. Ti k tomu maji navic to, ze ani nikdo nevedel, ze naky Gorani existujou

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

V Sedmihradsku by tě za to nehnali,protože je tam většina Maďarů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

A?

Reagovat
7kaka7

Jestli chtěli klid tak měli zamezit aby je proti sobě postavil los, Španělsko a Gibraltar zakažou a tohle ne , vzpomínky jsou příliš čerstvé.....

Reagovat
7kaka7

Jinak Češi to těžkou můžou chápat, když se tu reálně neválčilo(zaplať Pánbůh) od roku 1620, přirovnal bych to k tomu , kdyby jsme hráli s Německem a na dronu by vysela fašistická vlajka+nějaký text o Lidicích, akorát že by asi Schweinsteiger nenapadl Rosu kdyby to sundal....

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zrovna od Štajgra bych čekal, že ještě zahajluje nebo aspoň hodí quenelle Ksicht na to opravdu má

Reagovat
didosh

A jak vypadá český nacionalista?

Reagovat
fantomas

Coávim, řekni si dolarovi o facebook.

Reagovat
fenixLFC

pivo, rizek v chlebe, ponozky v sandaloch a jagrovske vlasy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
božský John

No nevim. Zadal jsem do guglu "typicky cech" a asi na osmym miste mezi obrazky mi vylezlo toto:

http://tinyurl.com/mt56gyb

Reagovat
fantomas

Fucking hell! Byl sem připravenej na všecko, jen ne na tohle...

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

To mě poser... Za to můžou komouši...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

lool

Reagovat
arsavin

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jako debil

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

viz fotka v odkazu nademnou

Reagovat
smazaný uživatel

Daníček je Kosovo

Reagovat
fantomas

Jakože mě všichni chtěj?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
stas87

aky ma nazor autor na Izetbegovice a Bosnu?

Reagovat
fantomas

Bych musel jedině rešeršovat. Vim, jak to tam zhruba vypadá, jaký tam maj instituce a co je s nima za problém, že se chystaj na generální volby teďka... ale o jednotlivých osobách a jejich činech ti takle z fleku bohužel neřeknu nic.

Reagovat
frankiefcb

Já na něho mám stejný názor jako na Tudjmana a Miloševiče. Krysy, kvůli kterým umřelo nevinných lidí a zatáhli své národy do vzájemné nekončící nenávisti.

Reagovat
zidane78

V podstate mas pravdu.

Reagovat
zidane78

Ja som 1981-91 zil v BiH v meste Gradačac a poviem ti ze Izetbegovič bol mudry clovek a to z neho robilo neskutocne nebezbecneho cloveka.Cely svoj zivot venoval iba provokaciam a nie integracii svijho etnika do modernej europy.

Reagovat
stas87

Havel pozval Izetbegovica do Prahy so slovami ze je to vazeny disident..pri com Izetbegovic sedel za vrazdy v base..ale to je fuk,kym nebude posledny srb odsudeny v Haagu tak nebudu mat ludia pokoj

Reagovat
smazaný uživatel

Otec myšlenky islámského státu

Reagovat
FORZAMILAN

Za chvíli Partizan - Crvena Zvezda ..........

Reagovat
smazaný uživatel

Ten srbskej nacionalista vypada luxusne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

božínku.

Reagovat
Josifek

JJ, až bych z toho blil, jaký je to luxusní zjev

Reagovat
stas87

pekna pyroshow v Belehrade dufam ze Partizan vyhra a o kus zasa odskoci CZ

Reagovat
smazaný uživatel

Před pár dny bojovali spolu a teď zas brutální nenávist

Reagovat
stas87

tak to chodi proste,nehraju,na oboch koncoch ihriska nie je vidiet ani na krok,tak 3x horsie ako na Slovacku..nikto sa neburi,neodsudzuju za to a vsetci su v klude fakt kontrast oproti tomu co je bezne tu

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

to bolo pred zaciatkom este,Grobari mali aj choreo ale to uz som nestihol ked sa nehralo tak ludia na tribune uplne pokojny..ina reakcia ako tu kde to vsetci odsudi a vypiskaju tych co to sposobi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

Wouuu...

Reagovat
db18

Reagovat
Elliasson

Taky jsi sledoval? Nádherné utkání. To bylo poprvé, co jsem viděl bělehradské derby a nemohu si pomoci, ale chtěl bych to vidět i naživo...

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Proc se divis? Neni tam nic, s cim bych nemel souhlasit.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi od tebe čekal spíš nějakou milou provokaci.

Reagovat
fantomas

No myslel sem, že mý články ze zásady nečteš.

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Predpoklad spatny neni, ale libi se mi, zes v tomhle clanku nehodnotil, jen vesmes predvedl fakta, za to velky palec hore

Reagovat
smazaný uživatel

Článek je moc hezky napsaný. Zvlášť mě zaujalo, že problém fotbalových výtržníků není problém pouze fotbalový, ale společenský.

Doufám, že si to přečte i pan ministr Chovanec

Reagovat
smazaný uživatel

No u nas to fakt spolecensky problem neni.

Reagovat
fantomas

U nás to hlavně neni nijak zvlášť organizovaný ne? Nebo jo? Já vždycky čtu jen o nákých pochybných individuích.

Reagovat
stas87

za CZ hra v derby Bosancic co hraval v Slovane,pozrel som jeho karieru a medzi rokmi 2006-2008 stihol odohrat 19 zapasov za Partizan,asi si ani nestihol vybudovat vztah a dneska hra za rivala

Luka Jovic dufam ze prestupi do timu ktory mu ponukne herny rast a nie stagnaciu,v branke CZ chyta rocnik 1995,celkovo ma CZ dost mlady tim

Reagovat
Pokahontas

Hraje se docela svižně,takové tempo jsem ve Večitem derbi snad ještě neviděl.A taky poprvé,co Zvezda nehraje v tradičních červenobílých,nýbrž celá v červeném

Co se týče fandění,tak dominují Grobari (pravda, jejich chorály znám podstatně lépe,do kotle Zvezdy jsem fakt nikdy nezamířil )

Reagovat
stas87

jj,futbal v tempe,nasadenie nechyba a atmosfera vyborna bola by hanba v domacom zapase nedominovat preco ta zmena vlastne?

Reagovat
Pokahontas

Napadá mě snad jedině kvůli jasnějšímu rozlišení-Partizan hrál v dosti světlé kombinaci,s úplně bledými zády,hrát v tmavší verzi dresů,tj.s černými zády,tak by ten kontrast s červenobílou byl daleko větší...

JInak parádní derbi sevšímvšudy-hra,atmoška i výsledek,ten Drinčičův gól byl parádně kopnutej Čekal jsem,že se rozhodne někdy ke konci,to je poslední roky v derbi na Partizanu už tradice...

Mimochodem,v prostřizích mezi diváky bylo na postranních tribunách k vidění i spousta děcek s rodičema-na to se měli dívat všichni ti,co pořád dokola omílaj tu neskutečnou hovadinu o tom,jak se prý kvůli těm hrozným výtžníkům,co používaj tu strašnou pyrotechniku údajně bojí člověk vzít děcka na fotbal

Reagovat
stas87

no ten gol ide trosku na triko brankara CZ si myslim slo to priamo na neho ale na jeho obranu musim napisat ze to videl na poslednu chvilu

jj,asi 6x za zapas som videl v zaberoch otcov s deckami,petardy tam buchali stale,2x sa prerusilo kvoli pyru a nikto nikoho nezranil..tomu v CZ/SK ani nikto neuveri,mam chut napisat do blesku ci inych takych sraciek ze nech uverejni clanok o tom ako na derby nikto nikoho nezabil,nezmlatil a boli tam aj deti

Reagovat
Pokahontas

Jistě,gólman na tom taky má svůj podíl,ale prudce to dát těsně kolem zdi a s ideální rotací,takže to nepřestřelí a ještě to trochu zaplave,to je přece kumšt...

Reagovat
stas87

trafil to najlepsim moznym sposobom.prudko a ako pises este to zaplavalo trochu,prekvapilo ma ze prave Drincic si trufol to takto kopnut,nepamätam si ze by on bol vyhlaseny exekutor

sledujes Partizan kazde kolo?preco viacej nehrava Andrija?

Reagovat
Pokahontas

Každé kolo zdaleka ne,derbi+evropské zápasy,jen občas i nějaký další lidový mač-nežiju jen fotbalem zajímaj mě i ostatní ligy a to bych vážně časově a pozornostně nezvládal,takže v tomhle ti moc nepomůžu...

Reagovat
Pokahontas

*samozřejmě ligový,ne lidový

Reagovat
stas87

chapem,ja tiez pohare a derby,niekedy pozriem aj zapas proti Vojvodine inak Partizan sledujem len vysledkovo

nasiel som si ale cestu k basketbalu,teraz hral Partizan s Galatasaray,uzasna afmosfera,to ma nadchlo a dalsi domaci zapas v eurolige musim vidiet

Reagovat
stas87

poplietol som to,samozrejme som myslel CZ,to hra euroligu,Partizan len eurocup

Reagovat
Pokahontas

Byli tam nějaký Turci?

Když jsem byl předloni v Pioniru na Partizanu s Besiktasem,tak jich tam asi 50 dorazilo,a ač se vehementně snažili,neměli nejmenší šanci být slyšet...

Reagovat
stas87

to neviem,ja to sledoval na bet365 ale pochybujem,ked oni dali kos tak sa neozvalo naprosto nic,ked domaci tak si to asi vies predstavit

tu by mal byt ich stadion:

http://www.eurobasket.com/arena/zeleznik.jpg

20 000 kapacita

Reagovat
Pokahontas

Jo jo,Beogradska(teď oficiálně ,,Kombank")Arena...někdy hrajou tam a někdy vlegendární hale Pionir,ta má sice jen 8000,ale strmý tribuny a výtečnou akustiku,tam všichni vyjma VIP celej zápas stojej a fanděj,tam bych ti přál někdy zažít basket...

Reagovat
Pokahontas

Česká média,včetně těch sportovních,to je téma samo pro sebe.Je smutné,v jaký bulvár zdegeneroval Deník Sport,pak nemaj mít lidi tak zkreslené pohledy,když čerpají informace odtamtud.

Pro příklad netřeba chodit daleko,stačí se jen mrknout,jak zpracovali zápas Srbska s Albánií-místo o albánských provokacích palcové titulky,,Srbské peklo" s dodatkem,že policie prohledávala Albáncům tašky!(jaká troufalost...),a k tomu ,,na osvětlenou" rozhovor s Balajem

Reagovat
stas87

ja to necitam,kedysi som dennik sport kupoval ale to je tak 8 rokov spät,ani internetovu stranku necitam lebo clanky su prevzate a nic co by nemalo bulvarny nadpis tam snad ani nie je

Reagovat
Pokahontas

Já už ho nekupuju hodně dlouho,jen na to občas mrknu v čítárně...

Tu úroveň si člověk uvědomí,když to srovná se sportovními deníky ve srovnatelně velkých zemích.(nemá smysl srovnávat s Německem,Itálií apod,tamní trh je nesrovnatelně větší a proto nemají nouzi o čtenáře,takže se jim nemusí tolik podbízet na úkor kvalitního obsahu).

Ale to rozhodně není případ právě Srbska nebo Bulharska,zemí srovnatelně velkých a o poznání ekonomicky slabších-přesto jsou tamní Sportski žurnal(SRB),resp.Tema:Sport(BUL) kvalitou o třídu výše.

Pro srovnání např.:před každým kolem LM předpokládané sestavy všech zápasů,po něm ke každému z nich podrobné statistiky a vlastní článek,taky daleko podrobnější zpravodajství i z nižších soutěží,včetně mládežnických.

U drtivé většiny evropských soutěží samozřejmě výsledky+střelci+tabulka,nejsilnější ligy každá svou samostatnou stránku,celkově více textu a míň velkých fotek,daleko méně reklamy...

A to navzdory tomu,že ani v jedné zmíněné zemi nemají tyto tituly monopol,musí se dělit o čtenáře s dalším celostátním sportovním deníkem!

(anebo vlastně možná i díky tomu,neboť je to nutí udržovat si úroveň-náš deník Sport obdobnou konkurenci postrádá...)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v Srbsku je šport fenomén. Tam sa vcelku kvalitné spravodajstvo dozvieš aj v Blice.

Reagovat
Elliasson

Podepisuji se!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
arsavin

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
ACSeRw!n

poprvy sem si clanek na EF precetl cely a uz to nikdy neudelam

Reagovat
fantomas

Bylo mi ctí

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
veikko

Jo ty jseš ten autor? Já si ty vaše divná jména snad nikdy nezapamatuju.

Reagovat
fantomas

Jojo

Reagovat
OnderCZ

"Srbský nacionalista" z fotky v článku ve videu nebo mi to aspoň tak připadá https://www.youtube.com/watch?v=fIA9VA_p7IY

Reagovat
smazaný uživatel

0:34 - stejný znamení na tváři

Reagovat
Usty

Chybí anketa...

Reagovat
božský John

Kamaradi, shit is getting real a ja pisu letos cosi jako predbakalarku, coz je proste velka seminarka, z ktery ma vychazet bakalarka. Chtel bych to psat na tema s pracovnim nazvem "kosovska otazka od rozpadu jugoslavie", pac my studium se bude ubirat smer balkan a vychodni evropa. Chtel bych se vas ponizene zeptat, jestli nemate nejakou literaturu na doporuceni. Jednak ciste z akademickyho zajmu a druhak taky kvuli ty praci, na kterou potrebuju mit docela dost zdroju. Dik moc

Reagovat
frankiefcb

Já sice na to téma nic nepíšu, ale zajímá mě to. Takže se taky přidávám s prosbou. Popřípadě i další zdroje ke konfliktům na Balkáně po rozpadu Jugoslávie.

Reagovat
Posledni Kovboj

sorry, tohle je fakt mimo moje pole, ale zeptej se krlese, ten vi vsechno

Reagovat
fenixLFC

vasa skola nema nejake partnerstva s databázami? tam by si nasiel vsetko co chces aj co nechces

Reagovat
božský John

Samozrejme, ze pres ebsco a knihovnu sezenu tech knizek zilion a mam uz pres deset zdroju, z kterych cerpam, ale rad vyuziju i neco na zaklade vlastni zkusenosti a doporuceni

Reagovat
ACSeRw!n

utfg

Reagovat
božský John

Tu neznam, dik za tip

Reagovat
ACSeRw!n

np

Reagovat
božský John

diky

Reagovat
smazaný uživatel

aj ja som uz hladal, ale nic dobre nenasiel. OSN je ale na tomto uzemi dost aktivna. Ich reporty by mali byt aj dostupne. Skus to

Reagovat
Trand

Jsi na FSV UK na Teritoriálních studiích?

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,není,takové věci se stávají i mezi kontinentální Francií a Korsikou

Reagovat
veikko

Pěkný článek. Ale mám chuť se odstěhovat do Mongolska, založit malé JZD a starat se jen o svoji jurtu, o svoji Mongolku a stádo dobytka a být co nejdál od tzv. "civilizovaných zemí".

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápem autora článku, prečo poukazuje na to, že nevidel žiadne policajné zložky. Kvôli čomu tam mali byť, keď sa tam nenachádzali žiadny fanúšikovia hostí? Aké riziko vôbec potencionálne hrozilo?

Na Slovensku napríklad, je za poriadok na štadióne zodpovedný v prvom rade usporiadateľ, ktorý má zabezpečiť plynulý chod ,,kultúrneho" podujatia. Policajné zložky nastupujú, až keď to usporiadateľ nezvláda... neviem ako u bratov Srbov, ale u nás je to tak.

Reagovat
fantomas

Kvuli tomu, co se stalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ešte raz: Kvôli čomu tam mali byť, keď sa tam nenachádzali žiadny fanúšikovia hostí? Aké riziko vôbec potencionálne hrozilo?

Reagovat
fantomas

Riziko toho, k cemu doslo? Sam lidr albanskych hooligans vyhlasoval, ze do Belehradu pojedou tak jako tak v nemalym mnozstvi; bylo by extremne naivni a neprofesionalni dopredu nepocitat s nejakym rizikem. Mam dojem, ze u policie by melo platit neco jako "vzdy ve strehu", nebo ne?

Reagovat
veikko

Teď už se každopádně bude vždy počítat i s možným útokem dronů. Už vidím pořadatele, jak to budou nahánět se síťkou na motýly.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrejme sa nechápeme, tak to nechám radšej tak... Ale ak je podľa predvídateľné riziko to, že nad ihriskom si zaletí dron s vlajkou veľkého Albánska a prítomný policajti v akomkoľvek množstve by tomu zabránili, tak sa nemáme o čom baviť.

Môj názor zostáva rovnaký...

Reagovat
fantomas

Ty vole, ty snad musíš bejt sám policajt... seš totiž první a zřejmě poslední člověk, co se snaží popírat jakoukoliv vinu policie na tom, co se v Bělehradě stalo. Jistě, dron byl v první záležitostí pořadatelů, ale ta mela potom? Kde TEHDY byla policie? Policie, co má vždycky počítat s tou nejhorší variantou a ne se nechat ukolíbat nějakym "nejsou tam hostující fanoušci, co by se asi tak mohlo stát". Ryzí amatérismus.

Reagovat
fantomas

Navezeš tam 3,500 policistů a pak si tam všichni dělaj, co chtěj, fanoušci sou okamžitě na hřišti... to už neni žádná záležitost pořadatelský služby, na to už tam měla bejt dávno přichystaná policie.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok nechajme to tak

Reagovat
smazaný uživatel

Četnik v kožence s třásněma..dobře vy

Reagovat
smazaný uživatel

Článek pěkný a zajímavý, ale v některých pasážích se autor snaží o příliš zamotanou větnou skladbu. Výsledkem pak je, že čitatel chvíli neví, co vlastně autor chtěl vyjádřit. Viz:

Ve skutečnosti chybí důkazy i o existenci vybraných vedlejších postav (z nichž jedna měla z evidentní inspirace v Ježíšově osudu Lazara zradit) a většina zdrojů prý dokonce onu porážku přisuzuje Ottomanům a nikoliv Srbům.

Ale každopádně díky. Je v tom vidět velký kus autorské práce.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas...snaha predat masam slozita fakta zabavnou formou nevysla, ale snaha se ceni.

Reagovat
didosh

KOSOVO JE SRBSKO!!!

Reagovat
veikko

Právě že není.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.sme.sk/c/7448154/prvy-trest-za-utok-na-mariatchi-za-kopance-do-hlavy-pokuta-400-eur.html vivat Slovensko, to ich uz musel pravne zastupovat asi Ol!ver, skvela praca olinko

Reagovat
Posledni Kovboj

dobra banda buzerantu, to svet nevidel. Je jich tam asi deset, kopou pekne z dalky, aby se jim neco nestalo, jeden z nejvetsich bijcu natahne holce. Utratit.

Reagovat
smazaný uživatel

A nase slavne sudy to vyriesili pokutou 400€ , to je doslova vysmech , pokus o vrazdu znamena pokuta vo vyske asi polovice vyplaty

Reagovat
smazaný uživatel

Prokurator sa dohodol...

Reagovat
ACSeRw!n

poslal bych ty plesaty prasata na jatka

Reagovat
smazaný uživatel

Dejte už ten xicht pryč

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele