Německý zázrak

11.09.2007, 15:51
Fejetony
Patří mezi nejlepší na světě a přesto za ně v základní sestavě nastupují Chromý, Bedřich, Loď nebo Krejčí. Na první pohled by se mohlo zdát že jde o nějaké nazdárky. Pokud si ale jejich jména přeložíme zpět do jejich mateřského jazyka, jsou to Lahm, Friedrich, Kahn a Schneider. Němci – před třemi lety jsme se jim smáli. Proč jsou teď tak nahoře?

Němci vždy vynikali železnou vůlí. Vždycky jsem si říkal, že kdyby jejich mužstvo pracovalo v lomu, nepotřebovalo by ani dynamit. Skály by lámalo rukama a mezi zuby spokojeně chřoupalo písek. Jenže jejich hra pokaždé měla jednu chybu. Nedalo se na ně koukat. Jejich hra na diváka působila asi tak, jako když si chcete podrbat záda ocelovým kartáčem.

Toto platilo ještě v roce 1996, potom jak když utne. Dýchavičné vystoupení na mistrovství světa ve Francii, trapas na Euru konaném v Holandsku a Belgii, záblesk naděje přišel v Japonsku a Koreji, kde Němci vyválčili stříbro. Že je všechno špatně se ale ukázalo na poslední přehlídce nejlepších mužstev starého kontinentu. Tam Němci dostali lekci i od českých náhradníků. V ten moment spadla jejich reprezentace na úplné dno. A co bylo ještě horší – domácí šampionát za rohem.

K mužstvu přišel Klinsmann a začaly se dít věci. Aerobik, expert na fyzickou kondici, který hlídal každého reprezentanta i v průběhu sezóny, taktické porady užívající nejmodernější techniku... Ale co mužstvu pomohlo hlavně – chyběla tam nafoukaná hvězda, která sice rozhodí soupeře, ale hlavně pohodu ve vlastních řadách. Ať už to dříve byl Basler, Matthäus válčící o kapitánský můstek právě s Klinsmannem, nebo Jeremies. Opět se sice schylovalo k válce, tentokrát se měla odehrávat v malém vápně a proti sobě stáli Vulkán a Psycho. "Klinsimu" se ale podařilo Kahna s Lehmannem nejen uklidnit, ale dokonce i usmířit. Zvládl by to někdo jiný lépe? Možná jedině matka Tereza. Kdoví, třeba Klinsmann jednou bude také blahořečen, protože tento skutek se zázraku dozajista rovnal.

A teď to nejzajímavější. Ze týmu z Eura 2004 vypadli oproti současnosti pouze dva stopeři Wörns s Nowotnym, ty nahradili dvě věže Mertesacker s Metzelderem a rozloučit se musel ještě populární šutér Hamman. A to je prosím pěkně vše. Na Euru působili Lahm, Schweinsteiger (nad tím hlava českého experta dělala výkruty jako čínský gymnasta a nedokázala pochopit, jak v takovém nekopovi mohou Němci vidět něco slibného do budoucna), Schneider (jednou vyhrál i anketu o nejhoršího hráče Bundesligy), dále Frings, Friedrich, Klose, Kuranyi, ti všichni asistovali u dvou remíz s Nizomskem a Lotyšskem a u porážky s Čechy.

Němci hrají od Poháru FIFA, který sloužil jako generálka na MS, moderní fotbal založený na výborné fyzické kondici. A i když brání, hrají svůj vířivý presink, dá se na jejich obranou hru dívat. A platí u nich opak toho, co vidíme u našeho mužstva. Například Ballack se v Chelsea vyloženě trápí a hru často brzdí. Jakmile má ale svoji třináctku na reprezentačním dresu, je to hned jiný hráč. Dokonce i sprintuje, v Chelsea kolikrát nemyslitelné. A nebo co třeba Lehmann? V Arsenalu baví diváky soupeře a televize Nova, protože každou chvíli je kandidátem na hlavní cenu v "Borci na konec" . V národním týmu? Kdy naposled vyrobil hrubku "la loca"?

Němci jdou nyní správným směrem. Za chvíli se bude možná moderní fotbal vyučovat podle nich. A nemusejí se bát ani toho, že jim někteří starší hráči skončí. V poli zaskočí Trochowski, Pander, Hilbert, Helmes, nebo Hitzlsperger, což sice už žádný mladík není, ale na mezinárodní úrovní není ještě nijak opotřebovaný a rána co má v noze by snad udělala díru i do atomového krytu.

Zkrátka z Němců půjde ještě pár let pořádný strach. Chtělo by se to zařadit hned za ně a ne se ubírat opačným směrem a vracet se do dob, kdy se kreslili na zdi jeskyně mamuti, že pane Brücknere...

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (29)

Přidat komentář
HOST*

Parádní článěk.

Reagovat
HOST*

a vtipný

Reagovat
HOST*Host

Naprosto se vsim souhlasim! Autor je skutecny znalec! Gratuluju!

Reagovat
HOST*Figo

JJ souhlasííím

Reagovat
rufus

skvěle se to čte

btw. bude opět Co týden dal..?

Reagovat
PJ

Co týden dal nebude, tyhle články jsou místo něj. Je to tak lepší, je to vždycky aktuálnější...

Reagovat
rufus

škoda, vždycky sem se těšil na další díl, ale aspoň že je plnohodnotná náhrada

Reagovat
HOST*

Super clanek gratulace autorovi

Reagovat
HOST*jarec777

Musím říct, že tato stránka jde stále více nahoru, jak design tak obsah super. Momentálně nejlepší fotbalový web

Reagovat
PJ

Díky... a bude líp, jak po stránce designu, stále vychytáváme spousty much, tak po stránce obsahu, toho bude mnohem víc.

Reagovat
Potty

Reagovat
HOST*da

po dlhej dobe poriadny clanok. aj ked tam nieje ziadna statistika, alebo nieco take,autor napisal clanok vyborne a navyse ma pravdu..

P.S. poklona

Reagovat
HOST*Alons0

Stejně, nebýt Poláků, tak si ani neškrtnou, stejně jako by si neškrtli v hokeji, kdyby za ně nehráli Češi.

Reagovat
HOST*

Na todle nehleď...takový "Jankulovski" asi taky není stoprocentní Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Před lety byla rarita, že za francouzskou reprezentaci nastoupil černoch.

Teď je rarita, když za Francouze nastoupí běloch.

Je to tak všude a nevidím na tom nic špatného, když v té zemi vyrůstal.

Reagovat
smazaný uživatel

*skoro všude.

Reagovat
HOST*Kapřík

viz nadpis

Reagovat
HOST*marcocruz

super článek už po několika větách jsem věděl že je to Pavel Ryšavý.

Reagovat
HOST*Arne

skvělý, výborný, úžasný, ..... (nemám víc slov)

Reagovat
HOST*Kovi81

perfektní článek... ohromná poklona, autor je PAN novinář... Němci bez kloseho s podolskim, to taky můžu říct, že češi bez čecha by byli někde...

Reagovat
smazaný uživatel

Němci mají herní tvář.. hrají rychlý, efektivní fotbal! Jen mi chybí zmínka o současném trenérovi. Joachim skvěle navázal na práci Klinsmanna Němci mě v poslední době nejvíce fascinují, jak hrou, výsledky, tak tváří týmu. U mě už to nejsou "ti" nenávidění..

Reagovat
HOST*

Nádherný článek, chválím

Reagovat
smazaný uživatel

Dík všem za tu chválu, ale bejt váma, zas bych to tak nepřeháněl

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
HOST*BeRRy

pěkny článek a musím uznat že si mě Němci na MS 2006 tou skvělou hrou a týmovým duchem taky dostaly

Reagovat
smazaný uživatel

Ať hrajou, jak hrajou, stejně je budu pořád nenávidět. Beztak se co nevidět vrátí ke starým kořenům...

Reagovat
rufus

s první větou naprosto souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci tě moc zklamat, ale myslím, že ne. Protože podobnej styl hry hrajou i jejich mládežnický reprezentace. Takže je to dobře nastavenej trend. Löw je velmi kvalitní trenér (což mě docela překvapilo, protože žádnej lepší klubovej tým nevedl.

Já osobně k Němcům nenávist rozhodně necejtim. To spíš sportovní závist. Protože náš nároďák jde přímým směrem ke dnu. Kdežto Němci můžou ME vyhrát a navíc budou hrát i pěknej fotbal...

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak pravda pravda jinak článek vynikající

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele