Němci řeší Nagelsmanna. Hledají problémy i tam, kde nejsou, myslí si Morávek

08.12.2023, 20:32
Aktuality

Národní týmy to nemají nikdy lehké. Jsou pod největším drobnohledem a pod největším očekáváním. Čerstvou zkušenost s tím má vedení českého fotbalu, v pořádné krizi je ale ten německý. Nový trenér týmu Julian Nagelsmann se zašel podívat na Stuttgart a vzal s sebou přítelkyni. A byl oheň na střeše. "Kdyby měl dobré výsledky a byla by pozitivní nálada, vše by se odlehčilo a byla by to spíš humorná záležitost," komentuje kauzu pro eFotbal.cz Jan Morávek.

Středeční pohárovou porážku Borussie Dortmund ve Stuttgartu 0:2 sledovalo na kanále ARD podle německých médií 5,6 milionu televizních diváků. Ti kromě fotbalu také viděli reprezentačního trenéra Juliana Nagelsmanna. Na první pohled normální věc. Trenér nároďáku se šel podívat na utkání, ve kterém uvidí možné reprezentanty.

Nagelsmann ale nebyl mezi 54 200 diváky sám. Po jeho boku se totiž objevila přítelkyně Lena. V Německu tak žijí velkou aférou, takové společné vystoupení trenéři národního týmu ještě nikdy nepředvedli.

Například Jürgen Klinsmann (59 let, 2004 až 2006) a Jogi Löw (63 let, 2006 až 2021) se na tribuně se svými manželkami objevili až po skončení svého působení v roli trenérů národního týmu. Ačkoli měli své partnerky na stadionu čas od času s sebou, neseděli vedle nich.

Německá fotbalová scéna se tak okamžitě rozdělila na dva tábory. Německý fotbal v krizi, před domácím evropským šampionátem je to nejhorší načasování. A trenér, jenž má přivést tým ke zlatu, si ze sledování zápasu dělá rande? Asi takhle nějak argumentovala jedna strana, jejíž tváří se stal Dietmar Hamann.

"Když jsem to viděl, řekl jsem si, že to nemůže být pravda," cituje dlouholetého hráče Liverpoolu či Bayernu deník Bild. "Národní tým se plácá v bahně a reprezentační trenér si dělá rodinný výlet do Stuttgartu. To je pro mě neprofesionální, nepochopitelné a těžko překonatelné. Je to ignorantské chování."

Druhá strana má pochopení. "Julian se prostě dívá na zápas se svou přítelkyní. Nevidím na tom nic, co by zasloužilo takovou kritiku," nechápal Lothar Matthäus.

Vyjádřil se i známý komentátor Marcel Reif. "Kdyby to byl klubový trenér a na lavičce vedle něj seděla jeho přítelkyně, řekl bych, že to možná to není nejlepší nápad. Ale takhle... Co by na tom mělo být problematického?" ptal se řečnicky.

Je zřejmé, že alfou a omegou celé aféry jsou výsledky. Nagelsmann jako reprezentační trenér vyhrál jen jeden ze čtyř zápasů (3:1 v USA), naposledy prohrál s Tureckem (2:3) a v Rakousku (0:2). Tohle před blížícím se evropským šampionátem neznačí nic dobrého. "Kdyby měl Nagelsmann dobré výsledky a byla by pozitivní nálada, vše by se odlehčilo a byla by to spíš humorná záležitost," říká pro eFotbal.cz Jan Morávek. "Jenže lidé vnímají, že je německý nároďák v krizi, jsou nervózní, takže se jim hodí, když takto přiloží pod kotel."

Jako většinou, i v tomto případě to největší kritikou a tlakem odnáší trenér. Na první pohled bezvýznamná návštěva utkání se tak může zvrhnout v nepříjemnou aféru. I proto, že mnohým Němcům leží Nagelsmannova partnerka v žaludku.

"Osobně se přikláním k Lotharovi," sdělil svůj názor Morávek. "Němci jsou napjatí a hledají problémy i tam, kde nejsou. Na druhou stranu trochu chápu Hamanna, protože dřívější trenéři to nedělali. Navíc je zde stále v paměti, že Nagelsmannova partnerka dělala pro Bild a když trénoval Bayern, unikaly ven informace. Lidé podezřívali právě ji, že do Bildu proudily přes ni.”

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (19)

Přidat komentář
Cechino

co to je za picovinu? Co ti lidi dneska resi?

Reagovat
Mass

Jako že trenér má milenku, která dělá pro bulvár a v tom bulváru se čirou náhodou objeví nějaký kompro?

Reagovat
Rudnevs

Toto je šialené. Keď počujem Hamanna, občas sa mi otvára nožík vo vrecku, ten človek je na úrovni krčmového fanúšika. Žiaľ robí pre Sky a tým pádom sa jeho názor automaticky berie za mienkotvorný a dostáva sa i do svetových médii (viď Eurofotbal), z čoho vznikla ďalšia pseudokauza.

Nechápem, čo je divné na tom, že išiel na zápas s priateľkou. Len pre info, Lena je futbalová žurnalistka, čiže nepredstavujte si tam nejaku pipku, ktorá ho bude pomaly ťahať von zo štadióna s tým, že ju to nebaví a nech dáva pozornosť radšej jej. Táto sa do futbalu vyzná. Nie je to žiadna prekážka pre jeho prácu.

Reagovat
Mass

No právě asi ta její "žurnalistika" bude v tomhle případě problém.

Reagovat
Tomanatura

Hamann je zumpa.

Reagovat
Salfovic

"Kdyby to byl klubový trenér a na lavičce vedle něj seděla jeho přítelkyně, řekl bych, že to možná to není nejlepší nápad. Ale takhle... Co by na tom mělo být problematického?"

Jestli to není ztraceno v překladu, tak to nedává moc smysl.

Reagovat
Mass

Mně to smysl dává v tý souvislosti, že když trenérova milenka dělá pro bulvár, ve kterym se pak objeví nějaký kompro, koho budou prvního podezřívat?

Reagovat
Rudnevs

Toto bol udajne problém a istý stret záujmov počas Nagelsmannovho pôsobenia v Bayerne. Preto zrejme Hamann (ako ex-Bayernista) do nich ešte aj teraz ryje. Lena už však pre Bild nerobí, čiže toto by malo byť v poriadku.

Reagovat
Mass

Zdá se že Hamann na to ještě nezapomněl.

Reagovat
Salfovic

Já nechápu ten názor, že u repre trenéra to je v pohodě, ale u klubového trenéra už je to problém.

Reagovat
Mass

Možná že klub má nějaký know-how u kterýho nechceš, aby se dostalo ven. U repre to je jedno.

Reagovat
Kiss Me Polka!

podle me to bylo myslene, kdyby s nim sedela na lavicce behem zapasu, ktery ten trener koucuje

Reagovat
Thelvin

Jakože kdyby si trenér posadil vedle sebe holku při zápase, který koučuje, bylo by to divný. Ale Julian tam byl jen na tribuně, podívat se jak hrají hráči o kterých třeba uvažuje do repre.

Slovo klubový je tam navíc

Reagovat
John Obi Mikel

Proč vlastně nechodil Franco na fotbal s manželkou?

Reagovat
Mass

On chodil i jinam než na Slavii?

Reagovat
fabec1222

A na čí straně jsou hráči? Je nějaká šance, že to tam dopadne jak Francie 2010?

Reagovat
Rothbard

Německá repre je víc v hajzlu než jsme si mysleli.

Reagovat
Rudnevs

Nemyslim si, ze hraci riesia takyto vymysel jedneho magora a bulvaru.

Reagovat
Csaplárova past

Tehdejší Francie šla proti trenérovi, současné Německo prohrává, protože nemá generaci hráčů na úspěchy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele