Nejslavnější stadiony světa - Maracanã

16.02.2009, 09:17
Názory a komentáře
Se seriálem o nejslavnějších stadionech světa poprvé zavítáme mimo evropský kontinent a zakotvíme v Jižní Americe, v rodišti fotbalových hvězd, v Brazílii. Pod drobnohledem uvízl stadion, který se kdysi pyšnil největší kapacitou na světě, ale ani dnes příliš nezaostává. Řeč je o Estádio Jornalista Mário Filho, neboli Estádio do Maracanã.

Vše začalo v roce 1943, v době, kdy světem otřásala druhá světová válka. Vlastně za úplný začátek by se dal považovat rok 1939, kdy Rio de Janeiro navštívil Jules Rimet, tehdy prezident francouzské fotbalové federace a zároveň FIFA. Čtyři roky poté bleskla Rimetovi hlavou myšlenka, že by se mohlo mistrovství světa znovu uspořádat mimo evropský kontinent. Jeho nápad sice značně narušovala právě probíhající válka, ale nejdéle sloužící prezident FIFA všech dob přislíbil šampionát Brazílii. Stát v Jižní Americe, který každoročně vyprodukuje spoustu skvělých fotbalistů, ale musel nejprve dokázat, že největší fotbalovou akci na světě zvládne uspořádat. Jedním z hlavních požadavků byla výstavba velkého stadionu.

Uběhl jediný rok a v Brazílii byl představen projekt s názvem "Estadio Nacional", tedy národní stadion. Ten měli na svědomí architekti Raphaël Galvão, Pedro Paulo Bernardes Bastos, Orlando Azevedo a Antônio Dias Carneiro. Zahájení stavby se ovšem protáhlo a začalo se až za pár let. Vše brzdili především politici a vysoce postavení úředníci, kterým se nelíbila vysoká suma, jež měla monumentální stavba pojmout. Mnohem raději chtěli tyto peníze investovat do nemocnic, škol a dalších.

V Rio de Janeiru se nakonec začalo po mnohých diskuzích, hádkách a kompromisech stavět v roce 1948. Pokud byste chtěli vědět v jaký den, bylo to 10. srpna. Všichni, co se na stavbě obřího stadionu podíleli, měli pořádně naspěch. Vždyť světový šampionát měl začít již za dva roky a právě stadion Maracanã, jak se mu podle čtvrti, v níž vyrostl, říká, měl být jeho hlavní 'atrakcí'. Do druhého největšího města Brazílie se sjížděli novináři, fotbaloví experti a manažeři z celého světa, aby se mohli na budoucí chloubu mistrovství podívat. Výstavba skončila o téměř dva roky později a stadion byl slavnostně představen v červnu roku 1950. Do té doby držel první příčku v kapacitě mezi stadiony Hampden Park v Glasgow, který čítal 43 tisíc míst. Maracanã ho však lehce trumfla, ve finále mistrovství světa totiž zápasu přihlíželo na 200 tisíc diváků. Přesné číslo není známo.

Brazilci byli na svou novou národní chloubu dostatečně hrdí, což dokumentuje článek v deníku A Noite, v němž stálo: "Počínaje dneškem, Brazílie má největší a nejlepší stadion na světě. Nyní máme skutečně fantastické místo, na kterém může celý svět obdivovat naši sportovní velikost a zručnost."

Estádio do Maracanã si nejdříve přiblížíme z pohledu konstruktérského, designérského a architektonického. Stadion je proslulý svým eliptickým tvarem. Při letmém pohledu stavba dokonce vypadá jako kdyby měla kruhový tvar. Dalším charakteristickým rysem jsou dva obří prstence, které obíhají celou hrací plochu.



Když se však na Maracanã podíváte zvenčí, rozhodně vám nepřijde tak grandiózní, jak byste mohli čekat. Hlavním rysem zevnějšku je 60 velkých sloupů ve tvaru písmene 'Y'. Tyto sloupy, jenž obíhají kolem celého stadionu a pomáhají ke stabilitě, pak doplňuje silný vyztužený beton. V nejvyšších bodech domov fotbalistů Flamenga, Fluminese, Botafoga nebo Vasco da Gama, kteří zde hrají některé své zápasy, dosahuje výšky 24 metrů, takže v tomto ohledu se řadí spíše mezi trpaslíky.



Určitě zajímavější než konstrukce ale bylo samotné mistrovství, které se v šesti brazilských městech během 24. června až 16. července roku 1950 uskutečnilo. Tehdy se mistrovství světa hrálo skupinovým způsobem, tudíž zde nebyl žádný závěrečný zápas, ale mistrem světa se stal vítěz finálové skupiny. Přenesme se tedy až do této finálové skupiny, kde byla Brazílie po jasných výhrách nad Švédskem (7:1) a Španělskem (6:1) velkým favoritem. V posledním duelu stačilo domácímu výběru jen remizovat s reprezentací Uruguaye.

A že to byl velkolepý duel. 16. července 1950 mělo být na stadionu Maracanã oficiálně 174 tisíc diváků, jenomže realita byla úplně jiná. Mluví se dokonce o více než dvou set tisícové návštěvě. "Stadion byl naplněn k prasknutí. Lidé stáli všude, kde to bylo možné. Dokonce i na střeše. Musel to být neskutečný zážitek," popisuje velký den návštěvníkům stadionu zdejší průvodce.

Utkání se vyvíjelo pro domácí Kanárky skvěle. Po trefě Friacy totiž Brazílie vedla 1:0 a kráčela za vysněným titulem. Najednou však Uruguay z ničeho nic vyrovnala a tribuny utichly. Remízový stav ale přesto hrál do karet domácím a fanoušci začali opět ožívat a hnát své miláčky dopředu. Jenomže Uruguay Kanárkům těsně před koncem zasadila další ránu, která již byla smrtící. Přihlížející masa lidí opět ztichla, tentokrát ale nastálo. Diváci se drželi za hlavu a brečeli, pálili vlajky, házeli lahvemi. Celou Brazílií ovládlo obrovské zklamání.

Šokující vítězství Uruguaye novináři označili jako Maracanazo. Tento výraz se používá dodnes pokaždé, když na Maracanã vyhrají hosté. Neúspěch domácího mužstva byl tehdy skutečně nečekaný. "I nejtvrdší muži jen těžko zadržovali slzy. Někteří fanoušci dokonce opustili stadion před samotným koncem, když si mysleli, že jsou Brazilci šampiony. Ale ještě předtím než prošli branami, se jejich sen rozplynul," popisuje situaci Joao Havelange, prezident FIFA v letech 1974 až 1988.

Prohru favorita nečekal ani prezident FIFA Jules Rimet, jenž měl připravenou blahopřejnou řeč právě pro Brazílii. Než ale stihl dojít ke hřišti a připravit se, tak se vše otočilo, Rimet zapomněl na "brazilskou" řeč a víceméně beze slov předal pohár Uruguaycům. Tím skončila kapitola mistrovství světa 1950, která byla pouze předznamenáním slavné historie Maracanã. Za zmínku stojí například 1000. gól legendárního Pelého v jeho kariéře nebo finále Mistrovství světa klubů v roce 2000, padesát let po slavném Maracanazu, v němž se utkaly dva domácí celky - Corinthians a Vasco da Gama. "Maracanã je mimořádné místo pro všechny Brazilce, obzvláště pro mě," vyjádřil se na adresu stadionu legendární Pelé. "Bylo to právě tady, kde jsem vstřelil svůj první gól a bylo také tady, když jsem vstřelil svůj 1000. gól kariéry. Je to nevšední místo."

Co se týče budoucnosti stadionu, může potkat Maracanã smutný, leč prospěšný konec. Prezident brazilské fotbalové federace Ricardo Texeira totiž vyjádřil svůj zájem zrenovovat Maracanã podobným stylem jako to udělali Angličané se slavným stadionem Wembley. Texeira by chtěl srovnat starý stadion se zemí a vystavět nový, se stejným jménem. Toto prohlášení se však nesetkalo s příliš pozitivní odezvou, když ho vesměs provázela vlna protestů. Nakonec neprošlo ani u rady města Rio de Janeiro. A tak se bude rekonstruovat.

V roce 2014 se bude v Brazílii po čtyřiašedesáti letech znovu konat mistrovství světa a jeho chloubou bude opět Maracanã. Slavný stadion bude kvůli rekonstrukci téměř na tři roky uzavřen. Podle ministryně sportu a turistiky státu Rio de Janeiro Marcie Linsové by měly práce probíhat od ledna 2010 do prosince 2012 a měly by stát minimálně 200 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun).

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (154)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý stadion...3 nejlepší stadiony už tady byli, skvělá práce

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, už jsem myslel, že ten seriál skončil . Gratulace terry

Reagovat
terry

Děkuji. Za zdržení se omlouvám, ale bylo plno práce.

Reagovat
smazaný uživatel

v klidu

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak ještě bych dodal k tomu finále 1950: údajně tam bylo 205 000 lidí, detailně to rozebírám v jednom životopise, který za pár týdnů vyjde. Říká se, že Rimet ani neuspořádal oficiální předání a jen ten pohár dal do ruky kapitánovi a odešel, prostě nebyla nálada na nějaké slavnosti. Tzv. Utkání slz

Reagovat
terry

Něco podobného jsem se tu snažil naznačit.

Reagovat
smazaný uživatel

http://vrabucha.rajce.idnes.cz/Maracana_futbol_stadium/ // loni na podzim, málo rizikové utkání Flamengo-Portugesa 2:2, první gól domácích ve 2. minutě nůžkama do víka, vyrovnání domácích v 92. min. V prostorách žádné alko nápoje, lze bez potíží putovat mezi sektory. Na sedačkách bez opěradel se většinou stojí, i tak je přes obří vlajky někdy špatná viditelnost. Lístky cca 50 realů, fronty konsolidované, po zápase nutno vyčkat alespoň hodinu, než opadne chaos ze stupně 5 na stupeň 3. Nejlépe ujet taxikem, který se nebojí pronásledovat policejní sirénu Odjezd busem se nedoporučuje, metrem masomeno... ale jinak zážitek i pro přítelkyni!n díky za článek a vzpomínky!

Reagovat
cerwi

upřímně řečno závidím ti, že jsi měl tu možnost ten stadion a atmosféru poznat na vlastní kůži

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Všem se omlouvám za dlouhé čekání na další díl, ale bohužel jsem se k dopsání stále nemohl dostat.. Teď už to snad půjde lépe.

Reagovat
stas87

dufam ze niekedy az bude cas das nepp stadion v budapesti

Reagovat
terry

Přednost zatím budou mít slavnější stadiony,

Reagovat
smazaný uživatel

který je na řadě teď? Jestli to není součást zpovědního tajemství

Reagovat
terry

To zatím nevím já sám. Byla Evropa, teď i Jižní Amerika. Máš nápad na ještě nějaký kontinent?

Reagovat
smazaný uživatel

jiný kontinent ne, ale z Jižní Ameriky Monumental v Montevideu nebo Aztécký v Mexiku

Reagovat
terry

Aztéca je na programu, ale ne teď. Půjdu zpět do Evropy.

Reagovat
smazaný uživatel

tak třeba Santiago Bernabeu, nebo nějaký německý, Stade de France, pěkné by bylo vzpomínání na staré Highbury

Reagovat
terry

Bude to nejspíš stadion z Anglie nebo Španělska. Nejpravděpodobněji to vypadá na Santiago Bernabeu.

Reagovat
smazaný uživatel

už se těším

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych zkusil být tebou i něco menšího, ne tak slavného, třeba Fratton Park, pokud by to šlo.

Reagovat
terry

Časem určitě, ale přednost dostanou ty větší.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

San Paolo, Artemio Franchi (ten fialovej ), Comunale, Luigi Ferraris, pak nějakej z Anglie a pokračoval bych po trase Olimpico, Renzo Barbera, Ennio Tardini a San Siro část druhá...

Reagovat
božský John

Vzal bych to přes Stade Velodrome,Stade de France...

Reagovat
smazaný uživatel

v první řadě Parc des Princes a ke konci, až tehle seriál omrzí - bez problémů Velodrome

Reagovat
božský John

Ba ne,Park princátek by tam měl bejt,to je pravda,vždyť je to sto let starej staĎák a já na něj zapomněl...v neposlední řadě ještě Stade Fellix Bollaert,Stade Chaban Delmas a asi možná by stál za zmínku SG a Geofroy Guichard..

Reagovat
fantomas

No to by tak někoho zajímalo...

Reagovat
božský John

Náhodou lepší než přovařený španělský a anglický stadiony který zná každej..

Reagovat
fantomas

No jo no...

Reagovat
božský John

Neřeknu Highbury nebo Anfield, ty jsou úchvatný(neříkám,že ost ne) ale jinak to je samej stadion,kterej každej zná...ale kdo ví na jakym stadionu hraje St.Etienne nebo Racing Lens?

Reagovat
stas87

a ty vis ak sa mneuje stadion treba valladolidu ci numancie?tak ja sa o Ligue1 zaujimam a tiez by ma potesilo nieco o stadionoch vo francuzsku treba o rennes a ich stadione a za cas raymonda kopy...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Tak Numancia nejsou bůh ví jak slavný týmy,ale jejich názvy neznám..abych byl upřímnej

Reagovat
božský John

a Valladolid...

Reagovat
stas87

tak zly priklad no ale gijon mal vyborny tim tak treba gijon inak sladka francie tam je hafo peknych stadionov co by stali za pozornost

Reagovat
božský John

Reagovat
kubys

No, ale St. Denis nevím, nevím - je to sice neuvěřitelný kolos, sám jsem tam byl (pozn. na rugby ), ale pro mě osobně nemá duši.

Reagovat
božský John

Tak to já soudit nemůžu v životě jsem tam nebyl ale je to skvost..ty sleduješ rugby?

Reagovat
kubys

Jistě, co je na tom divného?

Reagovat
božský John

Neříkám,že to je divný,ale že by to byl v ČR zrovna sledovanej sport to se říci nedá..něcoj ako,že já s dolarem sledujem snooker..

Reagovat
kubys

Já taky sleduju snooker Peter Ebdon a Ronnie "The rocket" O'Sullivan forever.

Reagovat
božský John

Ba ne, Neil Robertson a Stephen Maguire 4ever...co všecko nesleduješ?

Reagovat
kubys

Nesleduju hodně věcí, třeba kriket mi nikdy moc nepřirostl k srdci, přestože jsem s přestávkami žil skoro 3roky v Anglii. Ale takové vychytávky jako bowls, šipky, poker, hurling, galský a australský fotbal, tak na ty se rád podívám.

Reagovat
božský John

Tak bowls je takovýto jak házej takový nekulatý koule k malý kuličce že jo(něco jako petanque) nebo to je pool? Poker mam taky rád,šipky si občas zahraju a australskej fotbal je maso ale na kriketu se shodnem

Reagovat
kubys

Jj, to je ono, tam potřebuješ mít obrovský cit v ruce, zkoušel jsem to jednou a vždycky jsem to buď nedohodil enbo hodil někam úplně mimo...no nic mizím na trunaj v hold'em(u) (snad ne prohrát prachy, protože, když se mi daří na netu, tak lajv to je strašné a teď taková situace je ), tak zdar.

Reagovat
božský John

Měj se a hodně štěstí:)

Reagovat
smazaný uživatel

Ronnie

Reagovat
smazaný uživatel

Shelby

Reagovat
smazaný uživatel

Furt lepší než Doherty.

Reagovat
terry

Ke snookeru se hlásím též.

Reagovat
smazaný uživatel

Kopa nehrál za Rennes, ale za Remeš, to jsou dvě jiná města

Reagovat
stas87

fakt?ja som myslel ze remes je nieco ako mohuc v cestine preklad a remes hra aku ligu?ak vies..

Reagovat
smazaný uživatel

ak vies? No prostě je to tak, tam není co vymyslet, prostě to jsou dva různé mšsta, jako Brno a Praha. Kopa hrál samozřejmě za Remeš, v Rennes třeba chytal Čech...

Reagovat
stas87

tak dik za rozsirenie obzorov

Reagovat
smazaný uživatel

není zač

Reagovat
smazaný uživatel

rennes je rennes, a remeš je reims. Stade Reims hraje druhou ligu...

Reagovat
fantomas

Opravdu znáš The Valley a Fratton Park křížem krážem nazpamět?

Reagovat
božský John

Neznám je křížem krážem nazpaměť vim,který kluby na nich hrajou a bez urážky,ty kluby mi přijdou míň slavný než třeba Bordeaux,Marseille apod.

Reagovat
stas87

Reagovat
fantomas

S těma já je teda vubec nesrovnával, to zaprvý, a zadruhý mi ani tak nejde o to, kdo na nich hraje, jako spíš o atmosféru jim vlastní a jejich architektonickou stránku.

Reagovat
božský John

Dobroš,pokud to bereš takhle,tak to potom jo..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

To by se asi těm neItalům nelíbilo..

Reagovat
stas87

no aj nepp bol slavny a slavny vysledok 7-1 ale chapu ze vacsina ludi nevie o neppu a radsej maju anfield SB atd...mne holt uchvatil nepp

Reagovat
smazaný uživatel

nj, ale slavné a velké zápasy se na neppu hrály už strašně dávno a bohužel většině lidí to nepřijde tak atraktivní, i když mě to třeba láká mnohem více než tebou zmíněný Anfiled...

Reagovat
stas87

njn lenze nepp je z vychodneho bloku snad jediny znamy +luzniky a este mozno stadion valerije ja mam obecne radsej historiu ako dnesok tak preto ten nepp

Reagovat
M11

Reagovat
fantomas

Autor mi zručně zpříjemnil dnešní hodinu angličtiny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Rádo se stalo.

Reagovat
smazaný uživatel

A mně francouštiny

Reagovat
fantomas

- Za to, že se učíš francouzsky...ale koukám, že to náko flákáš. Le flaneur!

Reagovat
smazaný uživatel

No buhužel nebyla na výběr španělština ruštinu nesnáším a němčinu taky moc nemusím navíc všechny ukoly a všechno by děla segra takže jinak už tu franinu mám 3 roky a umím leda tak pozdravit to umím líp katalasnky

Reagovat
smazaný uživatel

jestli máš problémy s výslovností tak sleduj Hercula Poirota

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale Belgičan

Reagovat
smazaný uživatel

A ťapká...

Reagovat
smazaný uživatel

já vím, ale Valon a ti mluví francouzsky

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ja jen tak

Reagovat
kubys

Si ppamatuju, jak ho v jednom díle nazvali žabožroutem a děsně se nasral.

Reagovat
smazaný uživatel

ho tak nazývají skoro v každém díle

Reagovat
božský John

cos to řek o ruštině?

Reagovat
smazaný uživatel

Že ju nesnáším, tak jako celé Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše se mi zmlouvají britské stadiony s neopakovatelnou atmosférou.....Highbury, Wembley, Hampden Park a samozřejmě Celtic Park.

Reagovat
terry

Zmínit se ale musí i další.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ved take mame aj na teplicke:D:D.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hele nevíte jak se jmenuje největš stadion světa?

Reagovat
terry

Pravděpodobně to je Rungrado May Day Stadium v Pyongyangu. Má kapacitu 150000.

Reagovat
jtbs

tam hrava zapasy len repre ak sa nemylim...?

Reagovat
smazaný uživatel

Býval to Strahov

Reagovat
smazaný uživatel

To je Eden před rekonstrukci

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Kaze

May Day Stadium byste sem nedali? Není tak slavný, ale je největší ne?

Reagovat
kubys

Croke Park! Sice se tam moc fotbal nehraje, ale zasloužil by si tu býti zvěčněn.

Reagovat
smazaný uživatel

co mám informace, tak Maracaná se rozpadá - a to ze specifického důvodu - brazilci jsou zvyklí chcát tam kde zrovna jsou - a sociální zázemí je tam prý v žalostném stavu - takže se tam chčije rovnou pod sebe na stupně - a ta močovina za ty roky udělala ze stadiónem slušnou paseku...

Reagovat
božský John

jestli to je pravda tak já snad padnu

Reagovat
jtbs

uz vidim jak si chcia na hlavy

Reagovat
fantomas

To jo no, divák se jen postaví ze sedadla a vymočí se na kolegu před sebou.

Reagovat
jtbs

to tam asi necapuju pívo...resp. capuju cosi ine

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš, že rozlišují 10ku a 12ku?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsi trochu úchylnej?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Veselé kopy

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
jtbs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jtbs

najdi si za mna zaskok, musim do obchodu

Reagovat
smazaný uživatel

s nikým není taková prdel

Reagovat
jtbs

citim sa pocteny

Reagovat
smazaný uživatel

to je dobře

Ale, že jsme pokecali, co?

Reagovat
jtbs

no fasa dobre

Reagovat
smazaný uživatel

v Latinské Americe se chčije přímo na chodník, tak jsou na takovýto způsob "WC" zvyklí.....

Reagovat
jtbs

ja si tipnem...vlastna skusenost?

Reagovat
smazaný uživatel

pravda. rozežírá jim to beton

Reagovat
smazaný uživatel

(To bych povolil ve škole pro žáky, co sedí před katedrou.)

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

100. pro terryho za skvělý článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavně pro jeden z nejužasnějších stadionů světa - Maracana

Reagovat
terry

Děkuji.

Reagovat
smazaný uživatel

není zač

Reagovat
smazaný uživatel

autoři si musí pomáhat

Reagovat
terry

To je pravda. Jinak bychom to nikam nedotáhli.

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

Poštěstilo se mi na tento stadion podívat..bohužel byl prázdný a zrovna vyměňovali trávu či co, takže to tam spíš vypadalo jako hřiště pro plážový fotbal. Ale i tak to byl obrovský zážitek..navíc síň slávy byla ohromující..

Reagovat
smazaný uživatel

Před měsícem jsem měl možnost Maracaná navštívit. Na stadionu se klubový fotbal již nehraje, pouze reprezentace. Flamengo navíc dokončuje stavbu nového stadion, který bude taky připravený na MS.

Reagovat
alias

Víš něco bližšího o novém stadionu Flamenga? Nějaký odkaz. Vím, že plánují nový, ale nemám tušení v jakém je to stadiu. Nikde jsem nic nenašel. Pokud bude Maracaná na tři roky uzavřen, bude v Riu možno hrát jen na stadionu J.Havelangeho kde teď hraje Botafogo a na Vascude Gama. Což mi přijde málo vzhledem k tomu, že zde je ještě Fluminense.

Reagovat
smazaný uživatel

žel, také nemám. Stadion J.Havelange je blízko bairro de Méier. Dalo by se říci poměrně bezpečné čtvrti v Riu, pokud se jede autem. Taky velmi krásný stadion.

Reagovat
Riijkark

muzu se zeptat jakou kapacitu ma maracana momentalne, popripade, jakou bude mit po rekonstrukci ?

Reagovat
smazaný uživatel

tak kolik on má teda kapacitu? a kterej stadion je v současný době největší?

Reagovat
terry

Největší stadion najdeš výše v diskuzi, už se to tu řešilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Chcel by som sa tam ísť niekedy pozrieť

Reagovat
smazaný uživatel

Chcel by som sa tam ísť niekedy pozrieť

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek

Reagovat
terry

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

nemaš zač

Reagovat
smazaný uživatel

Nadherny stadion

Reagovat
didosh

Super stadion amoc vydařený článek

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě jsou nejslavnější: Wembley,Stamford Bridge,Old Trafford a Santiago Bernabeu (REAL MADRID) a pak jeste naky stadion v brazilii

Reagovat
smazaný uživatel

Stamford Bridge?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejseš fanoušek hokeje???

Reagovat
smazaný uživatel

Lužinky

Reagovat
smazaný uživatel

Byl v této rubrice už Old Trafford nebo ne? Já jen že když už slaví těch 100 let.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele