Nejslavnější stadiony světa - Camp Nou

09.08.2008, 21:13
Názory a komentáře
El Nou Estadi del Futbol Club. Že nevíte o čem je řeč? Nevadí, takto totiž ještě donedávna zněl oficiální název největšího fotbalového stadionu Evropy, dnes již známého jako Camp Nou. V katalánštině toto spojení znamená "nové hřiště”. Mimo Pyrenejský poloostrov se často používá také název Nou Camp.

Nou Camp se stal útočištěm Barcelony hned od svého počátku v roce 1957. Jeden z nejslavnějších stadionů hostil mnoho mezinárodních zápasů, včetně několika finálových klání Ligy mistrů. Organizací UEFA byl označen jako pětihvězdičkový stadion a zařadil se mezi nejluxusnější na světě. Označit stadion jako nejluxusnější, či nejslavnější v Evropě je velice obtížné, ale jediné, v čem můžeme Nou Camp označit jako "nej” je velikost, respektive jeho kapacita. El Nou Estadi del Futbol Club totiž pojme neuvěřitelných 98 772 diváků, čímž se řadí do první desítky největších stadionů světa. Zajímavostí také je, že až do roku 2000 nesl stadion název Estadi del FC Barcelona (Barcelona Stadium), ale poté se členové klubu dohodli, že obří stánek přejmenují na Camp Nou, do té doby populární přezdívku.

Historie

Předchozím výčtem různých statistik a zajímavostí jsme si sice stadion přiblížili, ale nyní se přeneseme v čase a podíváme se také na jeho historii. Píše se rok 1953 a španělskému klubu přestává stačit šedesátitisícový stadion Les Corts. Se stoupajícím zájmem o katalánský klub je už tak vysoká kapacita nedostačující a uvažuje se o stavbě nového domácího hřiště. Vše nakonec dovrší příchod maďarské hvězdy Ladislava Kubaly a v roce 1954 se začíná stavět nový stadion.

Pod svá křídla si nový stánek vzali architekti Francesc Mitjans Miró a Josep Soteras Mauri, se kterými spolupracoval také Lorenzo García Barbón. Stavba bylo dokončena během tří let a celý projekt, jenž byl postaven výhradně ze železa a betonu, vyšel Barcelonu na 288 milionů pesetů. Přestože více než polovinu uhradili sami fanoušci, Barca se zadlužila na několik dalších let.

Stadion byl poprvé otevřen v roce 1957, tyčil se do výšky 48 metrů a plocha se rozprostírala na 55 tisících metrech čtverečních - Nou Camp měl 250 metrů na délku a 220 metrů na šířku. Ve svých počátcích měla hrací plocha obrovské rozměry, 107 metrů x 72 metrů. Později ovšem muselo být hřiště v souladu s regulemi UEFA zmenšeno na 105 metrů x 68 metrů.

Svými proměnami si, podobně jako hrací plocha, prošla i kapacita, která změnu doznala hned několikrát. Při slavostním otevření stánek pojmul 93 053 diváků. O 15 let později byla kapacita z důvodu konání Mistrovství světa navýšena na plných 120 tisíc, jenomže tato kapacita vydržela pouze osm let, když byla v roce 1990 kvůli novým stanovám FIFA zredukována na 99 tisíc. Dnes Nou Camp pojme přesně 98 787 diváků a je tak největším stadionem v Evropě.

Velkolepý stánek se dočkal pocty v sezoně 1998/99, kdy ho organizace UEFA odměnila pětihvězdičkovým statusem. Nou Camp si ocenění opravdu zasloužil, jelikož služby, které ve svých útrobách návštěvníkům nabízí, jsou skutečným luxusem. V celém Španělsku jsou pouze čtyři další stadiony, které se můžou pětihvězdičkovým označením pyšnit - Lluís Companys Olympic Stadium (Barcelona), Cartuja Olympic Stadium (nový stadion v Seville), stadion Vicenta Calderóna, kde hraje Atlético Madrid a domácí stadion Realu Madrid Santiago Bernabeu.

Vybavení

Katalánský Camp Nou ve svých útrobách ukrývá kapli, šatny, prezidentskou a VIP lóži, tiskové místnosti, několik televizních studií či sportovní lékařské středisko. Svoje místo na stadionu mají také kluboví veteráni a najdete zde také muzeum FC Barcelona. Právě klubové muzeum je nejnavštěvovanějším v celém Katalánsku. El Museu del Barça ročně navštíví kolem 1 200 000 zvědavců. Samotné muzeum založil v roce 1984 tehdejší prezident Josep Lluís Nunez a dnes v něm najdete na 1500 exponátů, jež vystihují barcelonskou historii, která čítá 420 trofejí. Ve výčtu vybavení by se nemělo opomenout několik obchodů se suvenýry a také mini hřiště, které slouží pro tréninkové účely.

Výročí a připravovaná rekonstrukce

K oslavě 50. výročí od slavnostního otevření Nou Campu se Barcelona rozhodla, že do Katalánska sezve několik architektů, jejichž úkolem bude navrhnout stadionu novou tvář. Hlavním záměrem celého projektu bylo, aby se Nou Camp proměnil v moderní "budovu", která zapadne do tamního prostředí. "Nový” stadion sice nemusel zvýšit stávající kapacitu, ale v nových návrzích muselo být více než 50% sedadel pod střechou. Vítězně z celé soutěže vyšel 18. září roku 2007 britský architekt Norman Foster, jehož firma dostane přestavbu stadionu na starost. Plány zahrnují dalších deset tísíc míst navíc a odhadovaná cena je 250 milionů euro.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (308)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele