NEJLEPŠÍ LIGY SVĚTA

26.09.2006, 11:56
Aktuality
Jedná se asi o spor, který se nikdy nepodaří spravedlivě rozsoudit. Každý hájí tu svou ligu, myslí si o ní, že právě ona je ta absolutně nejlepší, nezajímavější. Tabulky se dají sestavit podle počtu vstřelených gólů, reprezentantů jednotlivých zemí, ceny fotbalistů. IFFHS, což je Mezinárodní federace statistických údajů fotbalové historie, připravuje tabulku podle svých kritérií již od roku 1991. Která liga je tedy ta nejlepší?

Nejdříve se podívejme z jakých údajů tato Federace vychází, co přináší bodové ohodnocení různým ligám na celém světě.

Dá se říci, že tím nejdůležitějším faktorem je počet týmů, které hrají vyhlášené klubové Poháry, ať se jedná o LM, Pohár UEFA, Copa Libertadores a mnohé další. Z toho samozřejmě vychází jejich bodový zisk, postup do dalších kol, již zmíněný počet vstřelených branek, atd. Za posledních 6 let došlo k celé řadě změn, rozložení sil bylo v roce 2000 jiné, než v tom minulém. Podívejme se tedy postupně na jednotlivé ročníky této neoficiální "Ligy lig"!

V prvním roce nového tisíciletí to vyhrála La Liga. Obdržela rekordních 1215 bodů a nechala za sebou anglickou nejvyšší soutěž o 99 bodíků. Postupně následovaly ligy z Itálie, Brazílie, Argentiny, Francie, Německa, Turecka, Kolumbie a Skotska.

Rok 2001 a s ním přišlo další zlepšení bodového zisku španělské ligy, tentokráte na 1267 bodů. Nikdo více tento rekord nepřekonal. Tedy do dnešních dnů... Pořadí na dalších dvou místech se nezměnilo, Anglie a Itálie. Tabulkou zamíchala Bundesliga, skončila hned pod bronzovým stupněm. Argentina, Brazílie, Francie, Portugalsko, Nizozemsko, Řecko, tedy země, jejichž ligy se podělily o další místa v první desítce.

Ani o rok později La Liga neopustila 1. místo. Tentokráte získala 1209 bodů. Ale na paty jí šlapala nejvyšší anglická soutěž, ta zůstala zpět jen o fous, tedy o 26 "fousů". Ani na dalších místech nedošlo ke změnám, následovaly ligy z Itálie, Německa a Argentiny. Brazilci byli ze šesté příčky "vyšoupnuti" až na devátou a postaraly se o to ligy francouzská, řecká a, poprvé v desítce, mexická. Ještě jeden nováček se v roce 2002 objevil v tomto hodnocení. Na 10. místě najdeme tolikrát zatracovanou, pošpiněnou a poplivanou Gambrinus ligu z České republiky...

Psal se rok 2003 a La Liga opustila výsostné postavení. Konečně se dostalo na jednu z oněch konkurenčních lig, v tomto případě Serii A z Itálie. Premier League z Anglie se propadla na 3. příčku, o 55 bodů za ligu španělskou. Vzpamatovala se liga z Brazílie, poskočila o pět stupínků na 4. místo, věčně pátá Argentina zůstala věrna svému umístění. Naposledy... Francie, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Skotsko, pěkně za sebou se srovnaly ligy z těchto evropských končin.

V roce 2004 se na trůn vrátilo Španělsko, ale stálo ho to mnoho potu, krve a slz! O pouhých pět bodů zpět se objevila Anglie, s velkou ztrátou se dělily o třetí místo ligy z Itálie a Brazílie. První plichta! Francie na bronz nedosáhla o 11 bodů a skončila až pátá, ale hned o 100 bodů před šestou Bundesligou z Německa. Následovaly ligy argentinská, portugalská, nizozemská a světe div se, peruánská!

Poslední tabulka je z roku 2005. A kdeže loňské sněhy jsou, naříkali všichni ti, kteří si mysleli, že Liga de las estrellas neboli Liga hvězd měla, má a bude mít výsostné postavení! Zde je pořadí, pěkně jedno místo za druhým:

1. FA Premier League, 2. Lega Calcio, 3. Ligue 1, 4. La Liga, 5. Bundesliga, 6. Brasileirão, 7. Eredivisie, 8. Primera A, 9. Premier Liga, 10. Primera División! Podle zemí: Anglie, Itálie, Francie, Španělsko, Německo, Brazílie, Nizozemsko, Argentina, Rusko, Mexiko.

A je to! Dílo je dokonáno, spory vypuknou hned, tedy v tuto chvíli. Ale ještě než se začnete hádat jeden s druhým a všichni dohromady, sečtěme body za posledních šest let a vypracujme tabulku úspěšnosti třetího tisíciletí. Objevuje se v ní celkem 17 ligových soutěží Evropy a Ameriky. La Liga ze Španělska, která je v současnosti až na 4. místě, té dlouhodobé tabulce kraluje. Těsně, ale kraluje! Na druhém místě se objevuje podle očekávání Premier League z Anglie. Následuje Lega Calcio, tedy Serie A z Itálie.

Medaile jsou rozděleny, ale pro pořádek a ze slušnosti, se podívejme na další pořadí, tentokráte podle zemí, kde se tyto ligové soutěže hrají. Od 4. místa to tedy jsou: Brazílie, Německo, Argentina, Francie, Nizozemsko, Portugalsko, Řecko, Mexiko, Skotsko, Turecko, Kolumbie, Rusko, Česko a Peru.

Jsou to jen čísla, já vím. Ale přeci jen o něčem vypovídají. La Liga, Premiership, Serie A... Nebo snad máte jiný názor než odborníci z IFFHS, jejichž práci respektuje samotná FIFA? Je-li tomu tak, neváhejte, a sem s ním!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (106)

Přidat komentář
HOST*Kody

souhlasím španělská,anglická a italská liga tyhle ligy jsou nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Každý musí objektivně uznat následující pořadí:

1. Premiership

2. La Liga

3. Serie A

OK, španělská liga je možná nejtechničtější, ale hra celková zase oproti anglické na takové úrovni není. Vysvětlim na příkladu: na co byste se raději koukali na zápas posledních dvou mužstev španělské nebo týmů ze stejných příček v anglické lize? Volím rozhodně zadruhé. Proč? Nasazení, tvrdost, rychlost, spád hry, semtam nějaká parádička... To všechno hraje do karet Premier League. Ve španělské lize předvádí zajímavý, někdy však ani to ne, pouze řekněme prvních osm, deset týmů. Zbytek bída. Bohužel.

Reagovat
HOST*Real

"Každý musí objektivně uznat následující pořadí" To se ti teda povedlo.

Moje pořadí je:

1. La Liga

2. Serie A

3. Premiership

Reagovat
smazaný uživatel

To se ti taky povedlo dát PL až na třetí místo.Pro mě je nejlepší anglická.Italská v psolední době ztrácí a ligový zápasy jsou celkem nudný.

Reagovat
HOST*Real

Tahle anketa je spíš více o vkusu každého než o objektivitě. Proto jsem se taky smál tomu jeho výroku. Mě se prostě PL moc nelíbí.

Reagovat
smazaný uživatel

HM, takže chceš říct, že se VÍC bavíš při sledování Serie A, dobře La Ligu necháme stranou, než při sledování Premier League? Koukat třeba na Catania-Ascoli musí bejt fakt zábava

Reagovat
smazaný uživatel

To je věc názoru, já bych se třeba nikdy nedíval ani na Tottenham nebo Newcastle.

Reagovat
HOST*Real

Přesně tak, viz moje reakce na Neversense.

Reagovat
HOST*Real

Přesně tak, viz moje reakce na Neversense.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, věc názoru (s tou první větou jsem to možná trochu přehnal), ale na mym subjektivním dojmu, který si myslím neni tak daleko od objektivity, to nic nemění Prostě globálně je Premiership považována za nejkvalitnější a já myslim, že právem.

Reagovat
PJ

Já jsem rozhodně taky pro Premier League, ale něco jako objektivita myslim v tomhle neexistuje. Objektivně určitě která liga se víc líbí - to prostě nejde. Každýmu se líbí jinej způsob hry, někdo má rád technický kousky, hru na jeden dotek atd, takže volí španělskou, já mam radši nasazení, rychlost, prostě akci, takže volim anglickou. Ale řikat, jestli to nebo to je objektivní, se prostě nedá... O objektivitu se můžou pokoušet různý žebříčky, třeba jako ten co je v článku, ale zase je to objektivita v rámci zvolených kritérií. Když se zvolí kritéria jiný, bude pořadí vypadat jinak... Takže se můžeme dohadovat, přesvědčovat proč mě se líbí tohle a ne támhleto, ale o objektivitě tady nemůže bejt řeč...

Reagovat
HOST*Real

Kdybych si měl vybrat mezi stejně kvalitními týmy Serie A a Premiership, tak bych si rozhodně vybral Serii A.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže dáváš přednost nezáživné, defenzivní hře, před rychlou ofensivní? Upřímně, a teď nechci nikoho urazit, nedívim se, že fandíš Realu...

Reagovat
HOST*Real

Jak říkám ... je to více o vkusu každého než o objektivitě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Real

Nutno podotknout, že v Premiership je hodně zápasů jen o tvrdé až zákeřné hře a o prasení. Zvláště pak u těch týmů z nižších pater tabulky.

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě ve španělské o filmování a pomalu ale jistě přijímanému zvyku z calcia: defensivě. Zvláště pak u těch týmů z vyšších pater tabulky.

Reagovat
HOST*

Anglická liga je ofenzivní?? Na to jsi přišel jak? To je akorát totální beton a rychlý brejky, nic víc. Vrcholnym příkladem je Chelski, výjimkou jedině Arsenal. Ve Španělsku a Itálii se hraje fotbal a ne tuta nechutnost

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PJ

Totální beton ... tak ty seš dobrej

Reagovat
HOST*

No já nevím jestli zápas Chelsea jsou víc atraktivní než zápasy Interu. Raději zápas Inter-AS Řím, něž Chelsea-Liverpool

Reagovat
smazaný uživatel

Názor příznivce Realu! Nejlepší liga je španělská, protože tam hraje Real! Divám se jedině na zápasy Realu! Ostatní soupere znám jen z utkání proti Realu. Tottenham nebo Newcastle mě nezajímají, protože to není Real.

Reagovat
HOST*Real

"Divám se jedině na zápasy Realu! Ostatní soupere znám jen z utkání proti Realu". Jak si tohle vůbec o někom můžeš dovolit tvrdit, když ho ani neznáš. Já náhodou sleduju všechny zápasy v La Lize, takže jsi pěkně mimo mísu.

Reagovat
smazaný uživatel

La Ligy? A viděl si někdy nějaký zápas Premier League? Nemyslím anglické týmy v evropských pohárových soutěžích...

Reagovat
HOST*Real

Samozřejmě a hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

Beru. Já jenom, abys vůbec věděl o čem píšeš... Třeba já si zápasy na který se chci podívat dopředu vybírám. Podle zajímavosti, formy a jinejch kritérií. Takže třeba tanhle víkend jsem měl možnost srovnat zápas Reading - Man. Utd s Barca - Vale, srovnej si kvality všech čtyř týmů a kvalitu zápasu

Reagovat
smazaný uživatel

zápasů

Reagovat
HOST*Real

Vim moc dobře o čem píšu. To si buď jistý.

Reagovat
HOST*Real

Vim moc dobře o čem píšu. To si buď jistý.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, a teď přistup ke kvalitě těch dvou zápasů

Reagovat
HOST*Real

Ten Manchester jsem neviděl, takže přistoupit nemůžu. Jak ale říkám ... Premiership se mi moc nelíbí. La Liga i Seria A jsou pro mě o dost lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

Re: Re: Re:

merengues, 26.09.2006 14:00:52

To je věc názoru, já bych se třeba nikdy nedíval ani na Tottenham nebo Newcastle.

Reagovat
HOST*Real

A proč mi to sem jako cpeš?

Reagovat
HOST*kuk

Já si myslím, že ti to tam nacpal, abys viděl, jak široký je pohled obyčejného fanouška Realu Madrid. Asi tak jako koně v cílové rovince! Real, Real, Real...

Reagovat
HOST*Real

Tak proč teda konkrétně já sleduju zápasy jak z Premiership (jen ale některé) tak ze Serie A? To jako nejsem fanoušek Realu??? Podívej se na můj nick.

Reagovat
HOST*Real

A taky samozřejmě zápasy v La Lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to dotyčný a ty potažmo taky dost přestřelili, pokud jde o Merenguese, protože zrovna já vím, že se jen na Real nedívá...

Reagovat
HOST*Real

Oni prostě asi chtěj nějak pošpinit fanoušky Realu.

Reagovat
HOST*Real

Oni prostě asi chtěj nějak pošpinit fanoušky Realu.

Reagovat
HOST*

real forever

jen proste nema obdobi

kde byla chelsea nebo ac milan pred 6 lety??nestek po nich ani pes

real se zase vyhoupne na vrchol evropy jen na to potrebuje cas

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo oni? Ani já nemám k Realu uplně záporný vztah. Ti co mě znají pod dřívějším nickem (tenhle už je fakticky definitivní) snad potvrdí. Jenom se snažím být trochu "objektivní". Ale pravda je taková, že každý má jiný vkus (žádná novinka) a kvalita ligy se opravdu nedá změřit nějakými koeficienty apod...

Reagovat
HOST*Real

Ten checomaster a kuk.

Reagovat
smazaný uživatel

Raději Catania - Ascoli než Tottenham - Newcastle

Reagovat
smazaný uživatel

Tvá věc.

Reagovat
HOST*Didier Drogba

To si teda hustej ... dva týmy , který jsou eště k tomu tragický a betonářský místo dvoum týmům , který patřej přinejmenšim do horní poloviny tabulky PL Tak ty si hustej

Reagovat
HOST*

taky ses kokot

Reagovat
HOST*

ses pica pl je nejlepsi liga to vi kzdej kdo ma mozek

Reagovat
smazaný uživatel

No je vidět, že jsi opravdu objektivní Nebudu říkat, která liga je nej, já to totiž nevím, ale poslední dva týmy ze Španělska by "Angličany" spláchly do záchodu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale přece neporovnáváme týmy mezi sebou, ale úroveň lig jako takových... A prostě, ač mam ke španělským klubům daleko víc sympatií než k těm ostrovním, musím říct, že anglickou ligou se jednoduše bavím.

Reagovat
HOST*Real

Tak s tou objektivitou a záchodem naprostý souhlas.

Reagovat
HOST*Didier Drogba

jj souhlas vid ... Real taky splachl už po druhý během dvou let Lyon do spodních pater žumpy a to i s Ruuuuuudem a Emersonem ... tak potom maj španělové něco splachovat vy komici

Reagovat
HOST*

Chelsea zase porazil i poslední Betis

Reagovat
smazaný uživatel

A které dva týmy to jsou?

Reagovat
smazaný uživatel

Proti gustu žádný dišputát, každý má rád to svoje, nejsme přece všichni stejní, ne?

Ale kdo řekne, že šp.liga není nejlepší tak je ....... ....... a ...... a samozřejmě ......... ....ej!

Reagovat
smazaný uživatel

No ovšem mé sympatie s La Ligou pomalu padají stejně jako většina hráčů při jakémkoli kontaktu A to platí pro všechny, nebojím se kopnout i do vlastních řad v Barce, bohužel.

Reagovat
PJ

Co že to všechno sem? Já totiž hrdě hlásim, že pro mě je nejlepší anglická

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to poslední nebylo Pídžej, tak nebuď hned vztahovačnej. Ale seznam vytečkovaného ti pošlu, jestli o to tak stojíš...

Reagovat
PJ

To mě nenapadlo, že bych to poslední byl já, fakt Ale ten seznam mi klidně napiš, ať vim jak se podepisovat

Reagovat
HOST*InMi

Som fanusik Serie A a musim povedat ze La Liga je podla mna s prehladom najlepsia liga sucasnosti najrychlejsi a najkreativnejsi hraci vacsinoiu hraju prave v La Lige.Serie A je urcite v krize ale herny prejav priemernych anglickych muzstiev nie je nic moc a radsej si pozrem ligovy zapas Palerma ako West Hamu.V Anglicku je neuveritelne malo kreativnych hracov

Reagovat
HOST*Real

Souhlasim.

Reagovat
RMCF

přesně v Lalize si najdu hodně zajímavých zápasů, v italské se rád podívám na většinu předních týmu hlavně Inter, Roma, Milan(kvuli Kaká) jenom Juventus dokud tam byl tak radši ne a v anglii se dívám jenom na Arsenal kterýmu fandím a to ještě né vždycky. Ale je to asi tím že su příznivec technického fotbalu...

Reagovat
smazaný uživatel

Bavit sa o najlepsej lige sa proste neda.Kazdemu sa paci nieco ine.Niekomu vyhvouje technika, niekomu atleticky styl alá Premierleague.

Ja si rad pozrem kazdu ligu a nebude vyhlasovat ze Seria A je najlepsia liga len preto, ze fandim tímu ktory hra v tejto lige.To je blbost.

Ale musim sa Serie A zastat, nesuhlasim s tym ze je to vylozene defenzivne ladena liga, sice tam vychadzaju zo zabezpecenej obrany ale posledne zapasy ktore som sledoval boli utocne ladene( ak teda neratam zapas Livorno-ACm, to bola nuda).

Kazdy ospevuje utocnu hru Barcelony, ale nikoho nezaujima ze "betonari" z Milana v minulej sezone nastrielali viac golov.

Furt sa kazdy kuka len na goly, ale v poslednych rokoch anglicke tími dost stracaju v CHampions League(ak neratame haluzacke vitazstvo Liverpoolu)..

Naviac, zakladne pravidlo futbalu je : daj viac golov ako super-alebo nepusti viac golov ako super..takze obrana je tak isto dolezita ako utok..v Spanielsku alebo Anglicku mozno pada viac golov akov Taliansku, ale to je dokaz toho ze tam nemaju tak kvalitnu obrannu cinnost.Chapem ze kazdy sa rad pozera na goly, nejsom vynimka, ale ked sa robi rebircek "kvality" tak sa musi brat do uvahy takisto defenziva ako ofenziva.

Proste tych ukazovatelov je strasne vela, neda sa urcit- ANO, TATO LIGA JE NAJLEPSIA A NAJKVALITNEJSIA..tie rebricky som nikdy neuznaval.Stacilo mi ked som videl rebricek klubov a na prvom mieste Inter, pritom ze v Serii A bol na tretom mieste..

Reagovat
HOST*ital

Trošku ses spletl.V Itálii padá víc gólů než ve Španělsku a Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonca.Ja sa nevyzivam v njakych statistikach a tabulkach.Diky za opravu.

Reagovat
HOST*

La Liga doplácí na to, že nemají moc slavných klubů. Ale hlavně jen dva. Forza milan

Reagovat
HOST*

S tymto nesuhlasim Dalsie velke kluby su Atletico ,Bilbao ,Valencia ,Zaragoza a to su len tie historicky velmi uspesne + je tu vela klubov co maju aj teraz skvele kadre: Sevilla,Villareal,Betis

Reagovat
HOST*Didier Drogba

Zaragoza a Bilbao ??? to je jako kdybys říkal , že k nejkvalitnějším týmům Premier League patří Charlton a Sheffield Utd.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, znalče, tak mi sem hoď výsledky Charltonu a Sheffieldu a já ti pak na oplátku dodám výsledky Zaragozy a Bilbaa, ať se zasměje ještě jednou...

Reagovat
smazaný uživatel

to chces jako tvrdit že Vakencia není slavná??? nebudu řešit která liga je kvalitnejsi jestli La liga nebo PL ale podle me je za nimi jasne Seria A, proste koukat na italskou ligu se mi fakt nelíbí. je mi jedno jestli vidím spanelskej tým, nebo anglickej, ale vybrat si jestli koukat třeba jak hraje Lille - AC nebo Bucurest -Lyon, tak volím to druhý, proste poslední dobou mi přijde zajimavejsí videt hrát bundesligu než Serii A, taky jsou tam nekdy nudný a nezáživný zapasy,ale kde nejsou.. a kdybych mel delat žebřícek podle toho jak se mi líbí Evropský ligy, tak by to bylo asi takhle

1. PL , LA Liga

3. Bundesliga

4. Gambrinus liga ( jsem čech a čechem zustanu)

5. Skotsko

6. Seria A ( a to jen jako celek, radsi bych teda koukal na to jak hraje Lyon,Marseille, PSG než na přední týmy itálie)

7. Lyon

Reagovat
alegre

Nemohl jsem napsat vlastní názor do článku, tedy abych byl objektivní. Tady je: jsou velice divácky přitažlivé zápasy jak v lize španělské tak italské, právě tak jako v anglické. A vlastně v téměř každé z těch špičkových. Právě tak jsou utkání k nekoukání. Ale mám možnost pravidelně sledovat ligu mexickou a můžu Vám napsat, že tam se nenudíte ani chvilku. Nasazení, bojovnost, technická vyspělost většiny hráčů na výborné úrovni, padá hodně gólů, vyprodané stadióny, diváci fandí 90 minut.Dnes je tato liga lepší než brazilská a argentinská. Nebo alespoň zajímavější, "koukatelnejší"! V Evropě? Můj tip: Anglie - Španělsko - a pak je to již vyrovnané (Itálie, Francie), následují ty o něco slabší (Německo, Nizozemsko). Ale je to jen další subjektivní názor.

Reagovat
HOST*

100 lidí sto názorů, ale musím souhlasit s tvým pořadí( 1.Anglie, 2.Španělsko a 3. zbytek). Fandím Realu, raději budu sledovat fotbal nahoru dolů, než na to jak Real nebo Barca dobývají pokutové území. Pak Ronaldinho v 89min. udělá nějakou technickou fintu a všichni říkají jak La liga je technická, ale jezdit 90min nahoru a dolů to je ono.

Reagovat
smazaný uživatel

No,abych řekl tak je pro mě Barcelona bez Ronaldinha poloviční.

Reagovat
smazaný uživatel

1. La Liga

2. Premier League

3. Ligue 1

4. Serie A (koli korupcnej afere)

5. Bundesliga

Reagovat
smazaný uživatel

Pravidelně sleduju La Ligu a PL, občas italskou(ACM, Ińter, AS) a setřihy z německé. Já jsem na tom tak, že pro mě se La Liga i PL doplňují, nebavilo by mě pořád koukat jen na La Ligu, ani samostatně na PL. Takže sleduju obě a mě se to zdá tak nejlepší.

Reagovat
HOST*

souhlasím la liga a pl sou super, ale zkuste se někdy podívat na ligue 1 třeba na nějaký francouzský kanál , to je teprve prdel, padají tam fakt nádherné goly a docela hodně i když to třeba mnoho lidí neví, ale tahle liga je celkem zajímavá

Reagovat
HOST*Luis

To je jako se hádat, kterej je nejlepší útočník. To se prostě nedá, každá liga má svoje...........

Reagovat
HOST*

ve spanelske lize jsou tymy co hrajou nejlepsi na utocny a technicky fotbal

v italske lize jsou tymy s nejlepsi obranou

a v anglicka liga je znama svou bojovnosti

je na kazdem jaky fotbal preferuje ja bych tyto ligy spojil a kazdy s kazdym by hraly jen jednou jako je to ve skupine UFA

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
alegre

Ze by já???

Reagovat
HOST*Márty

Myslim že tahle otázka stačí...Itálie...a všichni její hráči hráli / ted už ne kuli průšvihů Juve atd. / v Serii A...takže myslím že je docela jasno

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tady jde o to, opravte mě jestli se mýlim, jaká je úroveň ligy v sobě samotný. Prostě ne dál než zahranice národního svazu. Takže porovnávat třeba španělská mužstva s anglickými je v tomhle ohledu nesmysl. To samý na reprezentační úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím, že každa Liga je jiná a zajímává nebudu říkat která je první či druhá rád se koukam na Barcu, Vali či Real ale take na Arsík, MU i Live což o to na AC a Inter se rád taky podívám. řekl bych , že Anglická liga je tvrdší než Italská či Španělská. Italská zas trochu bránici ale góly samozřejmě padaj a Španělská nejtechničtější. Je mi jedno která je 1 či 2 protože kdyby snad jednou nějaka nebyla byla by to škoda ne?

Reagovat
Marv

1. Premier League

2. La Primera Division

3. Serie A

4. Ligue 1

5. Bundesliga

Reagovat
smazaný uživatel

muj nazor je takovy ze bych zhodnotil anglickou a spanelskou ligu za 2nejlepsi na svete a tem ligam nema opravdu zadna liga konkurovat podivejte se na itali to je liga simulantu a ulizanych debilku co jsou na tom hrozne,k nemecke se vyjadrovat nebudu protoze stoji taky za nic!!holt anglie A SPANESLO jsou dve nejlepsi velmoce na svete staci se podivat jen na minuli rocnik finale ligy mistru a uefy v kazdem hrakl jeden spanel a jeden anglican a to ze vyhrali oba spanele to je jen halus v tech zapasech jde o vse a priklonilo se ke spanelum stesti

Reagovat
smazaný uživatel

nechtel jsem tim nejak urazit jine ligy ale je to muj nazor asi takhle

Reagovat
smazaný uživatel

já preferuji La Ligu, líbí se mi kombinační hra na jeden dotek i průniky s velkým využíváním křídlením prostorů, ocením i taktické systémy ala Serie A, proto je mým týmem přechod mezi ESP a ITA ligou VALENCIA!!! Serie A je taky dobrá soutěž, neprávem podceňovaná, ale když někdo udělá kličku hned je u něj další obránce, to není nic moc. Premier league je rychlá bojovná ale to je pro mě nadstandard, já taky chci aby si hráči s tím míčem trochu pohráli! Zase ale u Barcy je to moc, její uspávající styl se zdlouhavou rozehrávkou který hraje když vede 1:0 se mi nelíbí. Prostě FORZA VALENCIA!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci to tu nějak hrotit, ale nejlepší liga je italská.

Reagovat
smazaný uživatel

Já hodnotím ligy podle toho, jak se mi libí jednotlivé zápasy, a ne podle kvality

Takže:

1) Bundesliga (Neprávem odstrčovaná, hraje se tu ofenzivní fotbal, i když za to můžou nejspíš i horší obrany)

2) La Liga

3) FA Premiership

Reagovat
HOST*Real

1. Bundesliga ?????????

Reagovat
exmafie

Vidím, že jste tady samí fotbaloví odborníci, nejlepší je přece GAMBRINUS LIGA

Reagovat
HOST*

Viděl jsem letos dost zápasů anglické ligy na Galaxii, ale nebyl jsem z nich vůbec nadšený, ale u kámoše jsem viděl zápas Inter-Chievo a to byla nádhera. Ofenzivní,aktivní fotbal, plný techniky a krásných střel. Premier League je spíš o bojovnosti, kdo koho přetlačí.

Reagovat
HOST*

Angláni ten svůj "neum" vynahrazují bojovností. Těm analfabetům v hledišti to ale stačí. Je to jednoduchá soutěž.

Reagovat
HOST*

Angláni ten svůj "neum" vynahrazují bojovností. Těm analfabetům v hledišti to ale stačí. Je to jednoduchá soutěž.

Reagovat
HOST*Jiří Štádler

No kluci dalo mi to zabrat to vše přečíst. Víte, všichni píšou La Liga, Serie, Premiership. Je to tím, že spousta lidí dál jak do Evropy nevidí. Já obdivuju nejvíc ARGENTINSKOU ligu (píšu o ní i na efotbal.cz články). Je to spojení vynikajcí techniky, agresivity, rychlosti a vysokého tempa hry. Kdybych to měl porovnat s Evropou, jejich liga je asi něco jako španělská s anglickou dohromady. Podívejte se třeba na takovou BOCU JUNIORS. To je nejúspěšnější klub na světě co se počtu mezinárodních trofejí týká (má jich 16, AC Milan a Real 15). A to ani nemluvim o tý atmosféře, která je na každym zápase v Argentině, lidi tim jsou doslova posedlí... Moc se mi teda nelíbí třeba italská nebo francouzská liga, to je skoro samý bránění a plichty... Takže moje hodnocení:

1. Argentina

2. Anglie

3. Španělsko

4. Brazílie

5. Itálie

6. Bundesliga

7. Francie

8. Mexiko

9. Holandsko

10. Portugalsko

......

Reagovat
alegre

Já jsem to již psal v jednom diskuznim příspěvku. Ligy na americkém kontinentě jsou v mnoha případech stejně kvalitní, nebo dokonce divácky atraktivnější, jako ty evropské. Má to jednoduché vysvětlení: většina evropských klubů má ve svém kádru celou řadu fotbalistů z Argentiny, Brazílie, ale také Mexika, Peru, Kolumbie, atd. Dokonce i z Hondurasu hrají v Itálii 3 hráči Sérii A. Je logické, že Evropa si vybírá kvalitu a ta pochází z těchto lig. Dále, jak zmiňuješ, to fantastické, a mnohdy fanatické, prostředí dělá fotbal fotbalem a vyhecuje hráče až k neskutečným výkonům.Vidět finále Copa Libertadores je opravdový zážitek a to letos hrály proti sobě dva kluby z Brazílie! Boca a Argentina je bez diskuzí, ale klidně přiznám, že si raději pustím zápas mexické ligy, než mnohdy nezáživný přenos z Itálie, Španělska nebo Anglie. Mám zde možnost vidět hodně fotbalu, přenosy jsou na denním pořádku.Správný fotbalový "cvok" si užívá! Včera třeba v přímém přenosu a pak ze záznamů všechna utkání LM, ale také několik pohárových zápasů ze střední a jižní Ameriky. Anglie, Španělsko, Itálie, Nizozemsko, Mexiko, Argentina, Honduras, USA, Guatemala, Kolumbie a LM, Pohár UEFA, Copa libertadores a další Poháry. To je náplň na kabelovce kterou mám doma a v práci. Blázinec, co?

Reagovat
HOST*Mr. Riise

Tak nemyslím si, že v celkovém srovnání s anglickou by byla lepší argentinská liga.........ale z argentinské ligy jsem toho zatím moc neviděl....

Reagovat
HOST*

1.corgon liga

2.gambrinus liga

3.gulasz/paprika liga

Reagovat
HOST*Jiří Štádler

Naprosto s tebou souhlasim... Nemam už snad co dodat, jen to, že mam taky satelit, na kterym sleduju tyhle jihoamerický ligy a poháry a opravdu je to zážitek. Jednou se tam zase musím vrátit :-)

Reagovat
HOST*Mr. Riise

Je to určitě kvalitní, některé ty jihoamerické ligy, viz. argentinské nebo brazilská........

je to složité srovnat, která liga je nejlepší.....

Reagovat
HOST*Mr. Riise

Podle mého názoru je nejlepší liga anglická, na každý zápas se dá aspoň dívat, narozdíl od té naší ligy, která stojí fakt za hovno, ale bohužel je to to nejlepší, co máme, není tu tolik peněz a nemůžeme si dovolit drahé zahraniční posily, v anglické lize i když hrajou mužstva ze dna tabulky, tak je to většinou kvalitní fotbal nahoru dolu, což se u nás nevidí skoro nikdy, u nás je to jenom odkopávání míčů na soupeřovu polovinu, takhle to tedy dělají ty slabé kluby ze dna Gambrinus ligy, že se zabetonujou, když přijede nějaké ambiciózní mužstvo a snaží se hrát na 0:0, ale po fotbalové stránce to dobré není, protože lidi se chtějí dívat na fotbal a u nás se tomu skoro fotbal ani říkat nemůže, i když jsou ještě horší ligy, než je ta naše, např. slovenská liga je ještě slabší, ani polská liga není dobrá, a hodně lig z východní evropy je ještě mnohem slabších, ale srovnávat anglickou ligu s naší, to se nedá, to je jako by člověk srovnával nevím co....ta naše liga se alespoň zkvalitníla trošku, že už jsou týmy, které konkurují Spartě, ale nejen anglická, španělská liga, italská, to jsou další kvalitní ligy, ani brazilská a argentinská liga nemusí být špatná, německá liga je na tom taky o 1000% lépe než ta naše. Ale na to, jaké jsou tu ekonomické podmínky a další věci, to s tou naší ligou zase není takové špatné.

Reagovat
HOST*dada

narozdíl od té naší ligy, která stojí fakt za hovno....Ale na to, jaké jsou tu ekonomické podmínky a další věci, to s tou naší ligou zase není takové špatné.....

nakonec i hovno je dobrá věc

Reagovat
HOST*Jenda-EU

Suveréně La Liga, Serie A a za nima Premier League.

Usuzuju hlavně z výsledků z ligy mistrů za poslednich 10 let. No schválně si to spočítejte. Rekneme, ze za vítěztví ve finále jsou body 2, za porážku 1. Pak je pořadí následující:

Spanelsko 10 bodů

Itálie 6 bodů

Anglie 5 bodů

A proč hodnotím ligy podle Champions league? Jak všichni víme spor vedeme o to která z lig je nejkvalitnější. A to se pozná jedině konfrontací všech tří v jediné soutězi. A Španělové mají zatim výrazně navrch.

Nazdar!!!

Reagovat
HOST*Fugas

Čempions Líč není konfrontací lig ale jenom 4best týmů z každý ligy, jak třeba určíš že spodní polovina PL je míň kvalitní než spodní polovina z Primera..?

To pak rovnou můžem hodnotit ligy jenom podle top týmů

Reagovat
HOST*Wašek

1.Anglicka

Reagovat
HOST*Wašek

1.Anglicka 2.Spanelska 3.Italie Alespon co se evropy tyce. NEJDE TO POSUZOVAT PODLE CHAMPIONS LEAGUE!!!

Reagovat
HOST*Jáša

nevíta kde sledovat přenosy z brazílie argentiny mexika?dík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele