Na velikosti nezáleží. Čtyři malá města, která se proslavila v Evropě

03.11.2023, 11:07
Aktuality
Estadio de la Ceramica (© AFP)

Nejslavnější kluby na starém kontinentu má člověk mnohdy spojené s velkými městy. Vzpomeňme například na Madrid, Barcelonu, Milán, Manchester, Paříž nebo třeba Mnichov. Existují však i kluby sídlící v malých městech, které na fotbalových mapách také dokázaly velké věci. Španělská redakce Livesport Zpráv se podívala na některé z nich.

Villarreal: 51 000 obyvatel

Tohle je pravděpodobně ten nejlepší možný příklad úspěšného týmu z malého města. Od svého postupu do La Ligy v sezoně 1998/99 klub pouze dvakrát sestoupil, ale jinak se mu dařilo nadmíru dobře. V ročníku 2007/08 dokonce skončil druhý, v sezoně 2004/05 třetí a dvakrát také čtvrtý. Největší úspěchy však zaznamenal Villarreal v pohárové Evropě.

Hlavním akcionářem klubu je Fernando Roig, majitel keramické společnosti Pamesa a devíti procent řetězce supermarketů Mercadona, který vede jeho bratr Juan. Jeho postava je klíčová pro pochopení úspěchu mužstva, neboť kromě toho, že přivedl velké hvězdy jakými byli Diego Forlán či Riquelme, upevnil pozice týmu jak v mládežnických kategoriích, tak na světové scéně.

Poslední zápasy týmu (©Livesport)

Třeba do Ligy mistrů vtrhl Villarreal jako velká voda. V premiérové sezoně 2005/06 nejprve v kvalifikaci vyřadil Everton a následně postoupil ze skupiny, kde byl s Benfikou, Lille a Manchesterem United. Poté v play off vyřadil skotské Rangers a silný Inter Milán. V semifinále jim pouze Riquelmeho neproměněná penalta ve druhém utkání zabránila v postupu do finále, které nakonec vyhrál Arsenal. Španělský klub měl v té době na soupisce jména jako Juanpi Sorín, Marcos Senna, Diego Forlán, Alessio Tacchinardi a José Mari.

Druhá zlatá éra klubu nastala teprve nedávno, před dvěma lety totiž získal Villarreal svůj první velký titul, a to když vyhrál Evropskou ligu. Poté, co porazil Salcburk, Dynamo Kyjev, Dinamo Záhřeb a v semifinále se pomstil Arsenalu, vyřídil ve finále Manchester United po legendárním penaltovém rozstřelu, který skončil 11:10. V týmu hráli například Pau Torres, Parejo, Manu Trigueros, Bacca, Gerard Moreno či Raúl Albiol.

Jen o rok později se tým navíc opět objevil v semifinále Ligy mistrů. Poté, co vyřadil giganty Juventus a Bayern Mnichov je těsně vyřadil Liverpool.

Sassuolo: 40 000 obyvatel

Sassuolo v současnosti vlastní společnost Mapei, která se zabývá výrobou průmyslových a stavebních materiálů a je známá třeba svým sponzoringem cyklistiky v letech 1993 - 2002. A právě v roce 2002 se prezident společnosti Giorgio Squinzi, který v roce 2019 zemřel, rozhodl převzít klub a zcela změnit jeho historii. A to aniž by udělal něco bláznivého nebo výrazně progresivního.

Sassuolo dlouho hrálo mimo své město. Když v roce 2008 postoupilo do Serie B, přestěhovalo se na stadion Alberta Braglii v Modeně. A s historickým postupem do Serie A v sezoně 2012/13 se přesunulo na Stadio Citta del Tricolore ve městě Reggio Emilia, který se nyní nazývá Mapei Stadium.

Od svého postupu mezi elitu italského fotbalu se mužstvu podařilo v lize etablovat a aktuálně je v Serii A již 11 sezon v řadě. V sezoně 2016/17 si Sassuolo také poprvé zahrálo Evropskou ligu. Start do ní vyšel, v úvodním zápase totiž Italové porazili Athletic 3:0, ale postup přes skupinovou fázi, ve které byly také Genk a Rapid Vídeň, už neklapl.

Domenico Berardi (©AFP)

Aktuálně je největší hvězdou klubu italský útočník Domenico Berardi, jde navíc také o nejlepšího týmového střelce všech dob. Klub se také stal solidním odrazovým můstkem pro hráče, kteří následně zamířili do věhlasnějších mužstev. To je třeba případ Manuela Locatelliho, Francesca Acerbiho, Stefana Sensiho, Giacoma Raspadoriho a Gianlucy Scamaccy.

V tuto chvíli je sice Sassuolo v Serii A až patnácté, na konci září ale třeba zvládlo během čtyř dní porazit Inter (2:1) i Juventus (4:2).

Monako: 38 000 obyvatel

Ačkoli je Monako městským státem známým po celém světě především díky svému kasinu, královské rodině a okruhu formule 1, stále se vlastně jedná o oblast s méně než 50 tisíci obyvateli. Jeho fotbalový klub, jehož 66,67% vlastníkem je ruský miliardář Dimitrij Rybolovlev, má bohatou historii. Osmkrát se stal mistrem francouzské Ligue 1 a pětkrát vyhrál Francouzský pohár. Dvakrát byl navíc blízko velkým úspěchům na evropské scéně.

V roce 1992 tým, v němž hráli Emanuel Petit, Lilian Thuram, Youri Djorkaeff a George Weah, prohrál ve finále Poháru vítězů pohárů s Werderem Brémy. O dvanáct let později se po vyřazení Manchesteru United, Lyonu a Deportiva La Coruňa dostal až do finále Ligy mistrů. Jenže tam Monako nestačilo na Porto, které vedl José Mourinho. Trenér Didier Deschamps měl v sestavě například Fernanda Morientese, Patrice Evru, Ludovica Giulyho a Emmanuela Adebayora.

Fernando Morientes strávil v Monaku jednu sezonu (©AFP)

V průběhu své historie si za Monako zahráli další slavní hráči jako Thierry Henry, David Trézeguet, Kylian Mbappé a Aurelien Tchouaméni.

Mechelen: 86 000 obyvatel

Mechelen je klub, který v současnosti bojuje o záchranu v belgické Jupiler Pro League, ale v evropském fotbale prorazil v 80. letech minulého století.

V sezoně 1987/88 vyhrál Pohár vítězů pohárů, když porazil Dinamo Bukurešť, Saint Mirren, Dinamo Minsk a Atalantu. A ve finále také Ajax Amsterdam, když věčnou slávu vlámskému klubu zařídil svým zásahem Piet den Boer. Nizozemec byl vůdcem týmu, v němž zářili také Eli Ohana či brankář Michel Preud'homme.

V následující sezoně Mechelen do své vitríny přidal další mezinárodní titul, když ve dvojzápase o Superpohár porazil PSV Eindhoven. Doma zvítězil 3:1, na půdě soupeře 1:0.

Mechelenu se aktuálně moc nedaří (©Livesport)

Autor: Livesport.cz / David Olivares

Komentáře (43)

Přidat komentář
fabec1222

Blšany Drnovice

Reagovat
ratusek

Reagovat
Salfovic

Tak to jsou rovnou vesnice.

Reagovat
Furia Ceca

Lázně Bohdaneč

Reagovat
fabec1222

Ty nehrály v Evropě

Reagovat
Salfovic

A první ligu hrály jen sezonu.

Reagovat
fabec1222

A hrály je docela silné slovo

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Uwe háže buly

Slovácko

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Osobne by som sem kľudne zaradil aj Bastiu... Mesto s 37 884 obyvateľmi a kedysi hrali finále Pohára UEFA.

Reagovat
Puskas

Tak třeba i Trnavu a její SF PMEZ.

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Áno, to je fakt

Reagovat
Seydou Doumbia

Bastiu bych nezařadil už jen proto že to jsou prasata co hází kameny přímo u tribuny. Tam mají "fanoušci" hodně povysavane v hlavě, blbá Korsika.

Reagovat
AjaxFans

Ale krásná

Reagovat
Seydou Doumbia

Byl si?

Reagovat
sankakofi

TSG 1899 Hoffenheim

Reagovat
Jason_

Reagovat
wyqinac

stejne husty, kdyz treba v 50 tisicovem meste maji stadion pro 22k a jeste bejva casto plnej(loni 16.5k prumer). Velikosti mesta a stadionu, se u nas da trosku srovnat s teplicema a tam chodilo loni 3.5k (letos se teda zlepsili celkem dost, ale zase uz za sebou maji domaci zapasy se spartou, slavii i plzni)

Reagovat
HorajzmAmmann

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky hodně záleží na tom, zda v okolí je nějaký zajímavý klub nebo není. Pokud není tak ti i na maloměsto přijede polovina že sousedních měst nebo vesnic fandit.

Reagovat
Pablos

Tam se sjíždí prostě celý region. To u nás moc nefunguje i prdel u Teplic bude mít víc fanoušků Sparty než Teplic no

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak když tým co máš poblíž stojí za hovno tak musíš fandit někomu, kdo taky občas vyhraje.

Reagovat
Salfovic

I Teplice mají víc fanoušků Sparty než Teplic.

Reagovat
eder

Ano, Spartě fandí kdejakej jouda...

Reagovat
Heretic

Stadion je v Reggio Emilia, to je 170 tisicove město..

Reagovat
Kiss Me Polka!

tak castellon je 5 minut od villarealu a ma 170k

Reagovat
Pablos

Neměl by ten hlavně fandit Valencii

Reagovat
Mönchengladbach

Villareal je úkaz. Město velikosti Karlových Varů dvakrát ten nejmenší kousek od finále Ligy mistrů, to je prostě skvělá práce.

Reagovat
Salfovic

Proč se mu vůbec říká Žlutá ponorka ?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Podle písničky od Beatles

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
Salfovic

Fakt? Vždyť písniček se žlutou musí být spousta.

Reagovat
Abbe Faria

me napada akorat zluty pes

Reagovat
eder

Žlutá je dobrá.

Reagovat
Pokahontas

Ale ne každá se proslaví a ve stejném roce,jako když tým poprvé postoupí do 3.ligy.

To si o tenhle seudónimo v roce 1967 přímo říkalo.

Reagovat
Salfovic

No konečně nějaká logická souvislost, díky

Reagovat
Ahoso Widaho

Jó, taky mohli postoupit až v roce 74', kdy Frank Zappa nahrál "Don't Eat The Yellow Snow".

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Xavi

Protože často sestupovali a pak zase postoupili. Nahoru, dolů jak ponorka.

Reagovat
Stannis Baratheon

Lens.

A 81 tisíc už mi teda tak malé nepřijde, ale asi je to relativní, když jsem z osady havranů...

Reagovat
Abbe Faria

o neco mensi Usti, Pardubice nebo Hradec ja mel kolegu ze svajcu, co rad hokej a ten znal od nas velmi dobre i kvuli historii Kladno a Litvinov. Kladno ma 68k tak to sediiii... Litvinov pak 23, Vsetin 25. Trinec 34. Na 100. miste se pak nachazi Sternberk a 101. je Cesky Krumlov se 13 tisici obyvatel, jen tak pro predstavu. zdroj wiki

Reagovat
Ctenar

Ta pasáž s tím Arsenalem nesedí, Arsenal vyhrál semifinále s villarealem, ale ve finále padl.

Reagovat
doughty

Lens má 30000 obyvateľov a štadión pre 37000 divákov býva väčšinou plný. Momentálne hrajú LM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele