Na Euru jsme nemohli chybět, patříme tam, uvedl brankář Donnarumma

21.11.2023, 10:52
Aktuality
Gianluigi Donnarumma (© AFP)

Podle brankáře Gianluigiho Donnarummy italští reprezentanti nemohli chybět na mistrovství Evropy, jelikož na něj patří. Citoval ho web UEFA. K postupu na šampionát v příštím roce stačila Italům pondělní bezbranková remíza s Ukrajinou. Křídelník Federico Chiesa považuje za zásadní, že se obhájci evropského titulu vrátili na velký turnaj poté, co se v minulém roce nekvalifikovali na mistrovství světa.

Tým z Apeninského poloostrova se stejně jako Česko od roku 1996 představí na Euru poosmé za sebou. Při bodové rovnosti s Ukrajinou v konečné tabulce rozhodla lepší vzájemná bilance, jelikož Italové ji v září porazili na milánském San Siru 2:1. Skupinu C ovládla Anglie, kterou Italové v posledním finále evropského šampionátu zdolali na penalty.

"Nemohli jsme chybět na Euru, patříme tam, jsme součástí jeho historie. Musíme být hrdí na to, co jsme dokázali. Nebylo to snadné, proto jsme tak spokojení. Musíme poděkovat trenérovi a celému realizačnímu týmu a našim fanouškům, kteří nás nezavrhli a motivovali nás v těžkých dobách," řekl čtyřiadvacetiletý Donnarumma.

Euro se odehraje od 14. června do 14. července. "Pojedeme do Německa jako úřadující šampioni a dáme do toho znovu maximum. Víme, že se nám může dařit, pokud si zachováme podobný přístup. Děkujeme fanouškům za neuvěřitelnou pomoc v posledních minutách. Všichni jsme byli na jedné lodi," uvedl gólman Paris St. Germain.

Skupina C

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Anglie
8
6
2
0
22 : 4
20
2
Itálie
8
4
2
2
16 : 9
14
3
Ukrajina
8
4
2
2
11 : 8
14
4
Severní Makedonie
8
2
2
4
10 : 20
8
5
Malta
8
0
0
8
2 : 20
0

Italové loni v březnu v semifinále play off o MS překvapivě doma podlehli Severní Makedonii. "Bylo zásadní vrátit se na velký turnaj. Vyřazení z bojů o postup na mistrovství světa jsem kvůli zranění prožil doma a trpěl jsem společně se spoluhráči. Mám velkou radost, že na Euro jedeme a představíme se na něm jako obhájci titulu," prohlásil šestadvacetiletý hráč turínského Juventusu Chiesa.

Mužstvo dovedl na šampionát trenér Luciano Spalletti, jenž v srpnu nahradil odstoupivšího Roberta Manciniho. "Děkuju všem, byli jsme odhodlaní dosáhnout tohoto výsledku. Laťka je nastavena a to nejlepší teprve přijde," věří čtyřiašedesátiletý kouč, jenž na jaře oslavil s Neapolí italský titul.

Turnaj v Německu zná 20 z 24 účastníků, skupiny budou rozlosovány 2. prosince. O zbývající čtyři místa se bude hrát v březnovém play off, v němž nebude chybět Ukrajina, která kvůli ruské vojenské agresi nastupuje k domácím zápasům na neutrálních hřištích. V říjnu například hostila Severní Makedonii v Praze, zatímco Italy v Leverkusenu.

"Až do závěrečného hvizdu jsme do toho dali všechno a do play off půjdeme s hrdostí. Nyní máme čas se co nejlépe připravit. Pokud zůstaneme zdraví, máme slušnou šanci, že si povedeme dobře," řekl kapitán Taras Stepanenko.

Autor: ČTK

Komentáře (72)

Přidat komentář
krisa

tak rozkaz zněl jasně: Euro bez Italů by byla katastrofa

Reagovat
Salfovic

24 týmů a obhájce nemá jisté místo, to je hrozná kravina.

Reagovat
Gazdo

Tolko zemi aj v europe je?

Reagovat
Jordi Alba

Kdybys tu nebyl jeden z těch, co tu mám celkem rád, tak už bych tasil z rukávu nějakej lacinej vtípek o tom, kolik má jenom takový Maďarsko na Euru týmů.

Reagovat
krisa

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
ratusek

Reagovat
vladino10

Reagovat
Fridgiee

Reagovat
Neon

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
hornito

Reagovat
Dody10

Reagovat
OTASi

Reagovat
Benfica

Reagovat
Pablos

ale z laciných vtípků se lidi můžou potrhat... holt národ Trošky no

Reagovat
Jordi Alba

Tak tohle už je trapný i na mě, ale neodpustím si.. Udělal z nás trosky.

Reagovat
Salfovic

Těmi už jsme dávno byli, spíš na to jen poukázal.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Furia Ceca

Kdyby se neuzdravil Chiesa, tak tam zase nejsou... Ten italskej útok je bez něj strašně nespolehlivej a pravidelně selhává

Reagovat
Furia Ceca

+ Jorginho by se měl na ty penalty už taky vysrat. V repre už jich nedal dost, jeho neproměňování stálo Itálii MS – a stejně je pořád kope Já bych ho teda nejraději neviděl u Azzuri vůbec, ale na to v souvislosti se suspendací Fagioliho a Tonaliho asi můžu zapomenout

Reagovat
Kucka

Reagovat
10

Chiesa je úplně jinde...pokud má mít Mudryk hodnotu 100m, tak kolik pak má on?

Reagovat
krisa

to záleží jestli už o něm slyšel Boehly

Reagovat
10

tak nic, no

Reagovat
Bakary3

https://www.eurofotbal.cz/hraci/federico-chiesa-70595/kariera-klub/

No, hráč kvalitní, ale že je úplně jinde je odvážné tvrzení

Reagovat
Shevchenko

Taky to chce znát souvislosti a nekoukat jen na statistiky. V roce 2021 byl v top formě, pak přišlo vážně zranění, které ho vyřadilo do poloviny roku 2022 a následná sezóna byla dost ovlivněna následky a forma nepřišla, nicméně od začátku této sezóny to vypadá že je konečně zpátky.

Reagovat
Bakary3

Jo, o tom zranění vím, zas nebudu mudrovat, určitě ho nesleduju jako vy.

Na euru, co Ita vyhrála, byl super.

Ale spíš mi pořád přijde, že je to trošku nenaplněný talent.

Reagovat
Shevchenko

To zranění ho zbrzdilo hodně, následující měsíce se ukáže, jak to s jeho kariérou bude vypadat. Nejdůležitější bude, ať drží zdraví.

Reagovat
10

Jinde než zbytek toho týmu/ofenzivy, to snad není těžké pochopit, stačí si přečíst, na co reaguju.

A ani v obecný rovině to odvážné tvrzení není.

Reagovat
Bakary3

Tak byla tam narážka na mudryka, jako by cena chiesy měla být přes 100m, což bylo trošku zavádějící

V obecný rovině mi to odvážný přijde, "jinde" jsou Salah ATP., nezařadil bych tam chiesu

Reagovat
10

V pořádku, tentokrát ti tvůj názor prominu.

Reagovat
Bakary3

To jsi moc šlechetný, neděláš to často, tak si toho moc vážím.

Ba ne, vlastně je mi to někde

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tie posledné generácie talianskych futbalistov celkovo teda nič moc , na 60 miliónový futbalový národ , je to bieda aj proti Xkrat mensim Portugalcom , Belgičanom. A o útoku sa lepšie ani nebaviť ten na smiech aj proti Dánom, Švédom.

Reagovat
Shevchenko

Tak zrovna Belgie, kterým odešla ta top generace a pomalu se vrací do lehkého nadprůměru Portugalsko je jinde, ti jsou pro mě momentálně největší favorit Eura po Francii.

Reagovat
Furia Ceca

Přesně, Belgičani jsou jako Češi... čas od času mají super generaci, ale jinak nepatří non-stop ke špičce.

A aby se mi tady nikdo nevysmíval, tak to můžeme hned porovnat: z MS máme dvě stříbra, oni mají jeden bronz. Z ME máme jedno zlato, stříbro a tři bronzy, oni mají jedno stříbro, jeden bronz. Nic moc na repre, která se posledních 20 let může opírat o imigranty a jejich děti.

Reagovat
Bakary3

Tak tohle bych neřekl a srovnáni v dlouhodobém horizontu nedává moc smysl.

Proč?

U nás je zřejmý, ze jdeme dolů.

U nich je trend, i přes současnou stagnaci, v posledních nevím, 15 letech, opačnej.

Jejich potenciál je jinde, i jejich perspektiva.

Že je to díky imigrantům z velký části... Co na tom záleží...

Reagovat
Furia Ceca

Já bych spíš řekl, že kolem Belgičanů byl akorát velký hype a i ten v souvislosti s tím, jak jim ty hráči ze skvělý generace postupně končí, poslední dva, tři roky opadává. Posledních 10 let jsou na všech turnajích favoriti a prakticky tam nic neuhráli a absolutně promarňují velkej potenciál jedný skvělý generace.

Jo, možná máš pravdu, že na tuhle generaci navážou další skvělý generace a z Belgičanů se stanou stálí hegemoni typu Francouzů nebo Němců. Ale aktuálně se s nima nemůžou absolutně srovnávat, když se se svýma úspěchama nedokážou ani porovnávat s náma.

A těma imgrantama jsem chtěl říct, že u nás v repre prakticky žádný imigranty nemáme a stejně pořád máme úspěšnější tým než celí Belgičani.

Reagovat
Bakary3

Hype, no... Vzhledem k těm jménům asi i oprávněnej

A my taky měli jakou repre kolem Kollera atd, a co jsme z toho vytěžili...

Tu kvalitu mají a mít budou... Porovnávat čistě na "úspěchy" není vypovídající... Těch se dostane jen pár top, zbytek ostrouhá.

Když to vezmu kolem a kolem, asi si rozumíme

Jen napsat, že jsou jako my, to mi nesedí prostě

Reagovat
Pablos

Hlavně moc už nevím koho si tam najít vyloženě sympaťáka nebo star.... ale je klidně možný, že tam někdo je, jen si ho nevybavím, páč už jsem je vlastně i díky absenci na MS dlouho neviděl.

Reagovat
Shevchenko

Chiesa jednoznačně

Reagovat
Pablos

jo Chiesa jako star ano ...ale jestli jako sympaťák, to nedokážu posoudit. Ono vlastně nevím proč to komentuju, když vlastně vím o nich hovno... rozbory týmu si pak dělám každé Euro před ...takže na ně dojde si je nasledovat.

Reagovat
10

Chiesa a Barella jsou imho jediný světový hráči v tom týmu...

Reagovat
Pablos

já považuji vlastně i Donnarumu pořád za dobrou kvalitu a jméno

Reagovat
Largo

Reagovat
10

toho považuju aktuálně dost na hraně, po přestupu z AC šel imho dolů, měl dost výkyvů...

Reagovat
Furia Ceca

Z toho se stal slušnej rutinér... Ono mu asi taky moc nepomohlo, že se stal ještě před plnoletostí velkou hvězdou (v Itálii). A s tou svojí hlavou ještě přestoupil do PSG – horší destinaci si snad vybrat ani nemohl.

Reagovat
Lemond Laws

prosím o používání více zkratek, děkuji

Reagovat
10

stfu

Reagovat
Lemond Laws

to je imho málo

Reagovat
Truffaldino

Z hráčů do pole to tak je, byť si osobně v rámci jednotlivých postů hodně cením i Di Lorenza. Momentálně mi přijde na Itálii strašně slaboučká záloha, Barella, Frate, dejme tomu Locatelli a ... ? Ani Fagioli s Tonalim by to zásadně nevytrhli a vlastně hned dalšími v řadě už jsou Cristante s Bonaventurou.

Reagovat
vilp

O Bolocovi ze Sassuola se mluví do zálohy.

Reagovat
Furia Ceca

Fagioli s Tonalim to sice možná teď ještě nevytrhnou, ale za nějaký 3, 4 roky čekám, že zrovna oni budou tu zálohu táhnout.

Reagovat
10

Ano, to je asi všeříkající, když ti na jména "nejnadupanější" část toho týmu přijde slaboučká. Taková je realita týmu, kterej nebyl na posledních dvou MS a v kvalifikaci na ME taky nijak nezářil.

Reagovat
Truffaldino

Já to myslím třeba vzhledem k minulému EURU, řada hráčů měla formu a celá záloha mi přišla hodně našlapaná. Útok je slabý stále, ale ta síla v podobě agilního Loca, dirigenta a penaltového mága Jorginha a technicky skvělého Verattiho je prostě pryč a z těch mladších hráčů, kteří měli být teď na vrcholu, jmenovitě Pessina, Pelleg, Castrovili atd. se vlastně nikdo nezlepšil a za Barellou s Fratem je velká díra.

Reagovat
10

Je to tak. I tak je to pořád nejsilnější část toho týmu, což právě mluví za vše.

Reagovat
Nuno čomes

Jsou úplně hotoví no.

Reagovat
rel7

Po letech hodně slabá generace, tam bude 4f maximum.

Reagovat
Jason_

Už je zoznam tímov čo budu hrat tu baraž?

Reagovat
Ingimir

Dnes sa ešte hrajú zápasy... Takže až po nich, ale na Wikipédii si vieš ľahko nájsť kto bude hrať baráž keď sa už dnes nič nezmení

Reagovat
Strakosha

I já jsem si Itálii na EURU přál,ale to co se v nastavení nepisklo na Mudryka,nad tím zůstává rozum stát. Bohužel stále ve fotbale platí "silnější pes m..á"....Je mi líto Ukrajinců

Reagovat
kilobyte

A nepřidal tomu trochu? Podle mě je to taková ta situace 50 na 50, kdy si rozhodčí může vybrat a VAR to nemůže opravit, protože to není zjevná chyba. Ale osobně bych to viděl na penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

Však si pro tu penaltu vyloženě skočil, nedivím se že se to nepísklo...

Reagovat
Raul=Real

Tú neodpiskanu penaltu pre ukr nikto nerieši?

Reagovat
Freedo

Nepřidal tomu Mudryk? Na ČT to sice prezentovali jako jasnou pecku, ale přišlo mi, že padal ochotně.

Reagovat
Raul=Real

Prišlo mi to teda dosť "pisknuteľné", aj ked samozrejme tomu niečo pridal.

Napodiv to vôbec nikto nerieši, a navyše keď sa krivda stala Ukrajine nepochopiteľné

Reagovat
Pablos

Přidal, od rozhodčího asi v poho obhajitelné, ale od VARu už né... ten měl zasáhnout, furt to na pecku fakt bylo.

Reagovat
10

Vyskočil jak kdyby ho někdo vystřelil z děla. Ale penalta to byla.

Reagovat
Shevchenko

A co s tím jako chceš řešit?

Reagovat
OTASi

když si představím, že by to celý bylo opačně, tzn italové by potřebovali vyhrát a tohle by jim nepískli..minimálně by se to řešilo v médiích o dost víc

Reagovat
Raul=Real

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele