MS zatím dominuje opatrnější fotbal, rozhodují standardní situace

30.06.2018, 09:49
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proč toho Khazriho v jednom článku píšete (KHAZRI) a tady ho píšete (CHAZRÍ)

Reagovat
smazaný uživatel

Nejspíš proto, že Chazrí je český přepis, který, co jsem vypozoroval, se na EF nepoužívá. Prostě ho akorát někdo zapomněl přepsat zpátky do anglický transkripce.

Reagovat
Pablos

Přepis příjmení do češtiny.. to by mělo bejt snad i trestný !

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

stejně jako nedoslovný překlad filmů a knížek nebo dabing jiných než dětských a animovaných filmů!

Reagovat
veikko

Je to mnohem přesnější pro výslovnost.

Reagovat
Pablos

tak to má být v závorce za jménem. Ono až budeš pravidelně číst třeba Ňabry, Naď, Vilijéms ...tak tě ti to začne štvát taky neboj

Reagovat
veikko

To je ale něco úplně jiného. Přepisy se používají jen u jmen, která se nepíší latinkou. Naopak mě mnohem víc štve, když čtu Khacheridi, Cheryshev atp. Když už, tak bych výjimku nechal u přepisů Korejců, tam to po našem pak vypadá, že tam hraje 11x ten samý hráč.

Reagovat
Pablos

No ale i tak.. v pase by měl napsáno Khazri ...a někdo by přišel a né ne ...to není Vaše jméno a škrtl by to a přepsal na Chazrí... tak tohle je Vaše jméno, ale nejezdětě nikam jinam než do Čech, pak to totiž už Vaše jméno zase nebude tak bacha

Reagovat
veikko

Ale no tak, tohle s tím přece nemá nic společného. Pro oficiality se používá mezinárodní transkripce, která je anglická, ale to neznamená, že v českém tisku se musí používat, když často výslovnost toho jména ani neodráží. Němci taky používají u ruských jmen svůj přepis, aby vyhovoval správné výslovnosti (např. Owetschkin). Úplný extrém jsou třeba Lotyši, kteří přepisujou všechna jména foneticky a ještě k tomu nakonec přidají -s, je to v rámci každého jazyka jinak.

Reagovat
Pablos

tak tohle už byl spíš vtip co jsem psal.

Reagovat
smazaný uživatel

i třeba v srbštině se píšou jména foneticky

Reagovat
smazaný uživatel

To mi pripomnelo, jak jsou schopni cizi jmena prznit Litevci a Lotysi.

https://lv.wikipedia.org/wiki/Hilarija_Klintone

A takhle to klidne napisou i v dennim tisku. To je pak bomba, kdyz ani nevis, o kom se pise

Reagovat
smazaný uživatel

proc se vyjadrujes k necemu, o cem nic nevis...

Reagovat
Pablos

Protože se můžu vyjadřovat k čemu chci ...a pokud mylně, tak je to jen můj problém a nikomu to nevnucuji, píšu to za sebe ...né za PRAVDU SVĚTA.

Reagovat
smazaný uživatel

tim, že říkáš, jak by to MELO BYT, tak to za pravdu sveta vydavas. a navic jsi jeste za blbecka, když to evidentne vydavas spatne.. kdyz se ti to libi misto toho, abys stravil ten samy cas a nasel si, jak je to spravne tak ok, tvuj boj.

Reagovat
Pablos

To seš vážně takovej moudroprdelník, že tě má za zadkem každej kdo napíše nějákou chujovinu, navíc myšlenou smrtelně vážně páč ten smajlík je tam přece pro estetiku jenom.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, jsem alergicky na ty, kdo si vymysleji a jeste jsou pak urazeni, ze jim to nekdo vytkne.

Reagovat
Pablos

mně nevadí když mi někdo něco vytkne, sám přiznávám, že to byla chujovina co jsem napsal... mně vadí, když mi někdo nic nevytkne, ale pouze se povýšeně zmíní proč se vůbec vyjadřuji. Veikko třeba reagoval naprosto normálně, tomu říkám výtka.

Ale už bych to asi ukončil nebudeme se tu popotahovat jak malý kluci furt dokolečka ne. Takže se měj.

Reagovat
Josifek

Obzvlášť někdy je to dost strašidelný, taky mi anglická transkripce vyhovuje lépe. A hrdelní tresty by měly být za přidávání přípony -ová k ženským příjmením

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Za to -ová jsem docela rád, v USA jsem měl dennodenní problém poznat jestli jde o chlapa nebo babu, když to jméno vidíš jen napsané! A z křestních jmen to jde poznat třeba u 50%.

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

I když tys asi myslel případy, kdy to dopisují k cizinkám, že? To by mě pak štvalo spíše z jejich pohledu, že mi komolí jméno no! :D

Reagovat
Josifek

Přesně tak

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Muffi

je to jen o zvyku.

Já anglickou transkripci třeba u arabských jmen nesnáším a nedokážu pochopit, proč se jména z jednoho jazyku do druhého převádí přes třetí.

Reagovat
Uwe háže buly

To jako proč? Dělá to většina statu.

Reagovat
smazaný uživatel

protoze je toto od ctk a tamto jsou clanky redakce?

Reagovat
Uwe háže buly

Protože Ef redakce je plná zasraných anglofilu.

Reagovat
Jolly Roger

Mně se fotbal na MS zatím líbí, snad se to nepokazí. Nejhorší byl fotbal v 90tých letech, hlavně MS 1990. To se hrála nekoukatelná, obranná hra s dvěma defenzivními záložníky.

Reagovat
chavi.27

jo ty zapasy jsou fakt nadherny teda, uplnej fotbal nahoru dolu....

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

Obranná hra se sice hrála i v roce 1990, ale útočící týmy si to alespoň nepinkali mezi stoperama na vlastní půlce do 80. minuty! Mě teda tohle mistrovství zatím taky hodně zklamává, vyzdvihl bych jen zápas Portugalců se Španěly a výhru Kolumbijců nad Poláky to byly jediné výkony hodné respektu a to mi příjde hodně málo!

Reagovat
Jolly Roger

Chorvatsko - Argentina a Srbsko - Švýcarsko.

Reagovat
!!!OCIP_KINAB

No Chorvatsko vs Argentina moc dobrý zápas nebyl, sice krásná produktivita a akce od Chorvatů, ale na míči se snažila hrát Argentina a to byla hrozná blitka! Srbsko Švýcarsko dejme tomu, ale kvalitu jako u Kolumbie, která nedala šanci silnému Polsku jsem tam neviděl.

Reagovat
fenixLFC

to ze nepadne vela golov neznamena ze ten zapas nebol super. mexicania ako nicili nemcov, senegal-japonsko, spanieli s marokom atd

Reagovat
fenixLFC

jj zobecnit 10 minut japoncov a zapas frantikov s danmi na cely sampionat je skvele

Reagovat
smazaný uživatel

MS krásně shrnul druhý gól Kostariky proti Švýcarsku...penalta, která skončila vlastním gólem..

Reagovat
smazaný uživatel

Nečekal jsem, že nás MS nějak zatlačí do pohovek a budeme koukat s otevřenou pusou, repre fotbal už bohužel nikdy nebude to, co klubový. Spousta hráčů se bojí, aby neudělali chybu, bránit, bránit, bránit, to je hlavní. Doufám, že se to do vyřazováků změní, ale moc tomu nevěřím.

Co mě ale zaráží je to, jak jsou ty zápasy všechny stejný. Většinou to bývalo na MS tak, že se třeba hrály fakt děsný nudy, ale pak třeba každej pátej zápas byl uplně něco jinýho a byla to paráda. Tady, kdyby nebyl zápas Španělsko : Portugalsko a ty dvě gólový výhry Belgie s Anglií v druhym kole, tak se ani jeden zápas nijak nezvrtnul, nezbláznil, prostě nic. Všechno o gól, jak někdo vedl, zvolnil... Nevím no.. Přijde mi to dost unylé tedy..

Ale třeba se to změní... Anebo naopak, už uvidíme jenom 0:0, 0:1...

https://miliussport.blogspot.com/2018/06/world-cup-blog-den-15-16.html

Reagovat
ratusek

Hned první zápas to změnil

Reagovat
M0rb1D4S

Což je stejně na hovno, protože to bylo jenom o gól

Reagovat
smazaný uživatel

Nebejt video tak by to byla vlaszně nuda, takže díky za něj.

Reagovat
Acrocephalus

Ja jsem s letosnim sampionatem zatim nadmiru spokojenej, byli k videni zapasy ruzneho druhu a tempa, nudne i zabavne, nicnerikajici i strhujici a predevsim je fajn, ze favorite si nejedou pohodlnou krasojizdu, ale ze musi o postup bojovat. Podle me uz nikoho na prdel neposadi, ze se zase potkaji ty same tymy, na ktere jsme zvykli (Brazilie, Nemecko, Argentina, Spanelsko atd.), ale ze v dalsich fazich uvidime i jine, netradicni tymy. A samozrejme, skvele jsou necekane zapletky typu vypadnuti Nemecka, postupu Japoncu atd. Zkratka fotbal je nepredvidatelny a tak by mel zustat.

Reagovat
alias

Zatím nejhorší MS . Sice organizace a stadiony překvapivě na úrovni, ale hra až na pár výjimek otřesná...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele