MONACO NAKROČILO K FINÁLE

21.04.2004, 00:27
Aktuality
Dnes na monackém stadiónu Luise II. začal první díl boje o finále Ligy Mistrů mezi domácím týmem AS Monaco a londýnskou Chelsea. Díl druhý přijde na řadu 5. května, kdy se oba soupeři střetnou v odvetě na Stamford Bridge v Londýně. Favorit v tomto duelu by se hledal těžko, i když na stranu Chelsea se přikláněl fakt, že má tým plný hvězd, což není ale vždy rozhodující.

Málokdo před začátkem vyřazovacích bojů v Lize Mistrů očekával, že by se střetli v semifinále právě Monaco s Chelsea. Monaco nejprve v osmifinále přešlo těsně přes ruský Lokomotiv Moskva. Opravdová bomba však přišla až ve čtvrtfinále, kdy francouzský tým vyřadil hvězdný Real Madrid. Na postup Monaca by si asi nikdo nevsadil, zvlášť když první zápas doma vyhrál Real 4:2. Jenže odveta se španělskému velkoklubu vůbec nepovedla a po porážce 3:1 se musel s milionářskou soutěží pro letošní sezónu rozloučit.

Chelsea také neměla cestu mezi čtyři nejlepší týmy jednoduchou. V osmifinále s obtížemi vyřadila německý VfB Stuttgart a do čtvrtfinále ji los přisoudil největšího rivala, londýnské Kanonýry. Favoritem byl určitě Arsenal, čemuž i nasvědčovala úvodní remíza na Chelsea. Jenže v odvetě na Highbury poprvé v sezóně Chelsea porazila Arsenal (2:1) a mohla se tak radovat z postupu do semifinále.

Samotné dnešní utkání začalo ve 20:45 středoevropské času a hlavním arbitrem byl zkušený švýcarský sudí Urs Meier. Na stadióně Luise II. byl přítomen i ruský miliardář Roman Abramovič, který by rád svou Chelsea viděl ve finále. A také nemohl chybět monacký princ Albert.

Do utkání lépe vstoupili domácí a vůbec jim nesvazoval nohy fakt, že Chelsea v letošním ročníku Ligy Mistrů vyhrála všechna utkání na půdě soupeře. První příležitost Monaca přišla v 11. minutě, kdy se dostal k míči Fernando Morientes, ale jeho střelu zblokoval Marcel Desailly. V 17. minutě však již mohl stadion explodovat nadšením. Rothen zahrával z levé strany trestný kop, překrásně nacentroval do šestnáctky, kde se Crespovi nepodařilo míč odhlavičkovat, ten se dostal k volnému Pršovi, který nádherně hlavou otevřel skóre.




Chorvatský reprezentant Dado Pršo vstřelil první branku utkání.



Ovšem radost domácího publika netrvala dlouho, již o pět později se podařilo Chelsea srovnat. Frank Lampard poslal dlouhý centr do šestnáctky, kde ho zpracoval Parker, ten přihrál Gudjohnsenovi a ten ještě z leže stačil přihrát nekrytému Crespovi a pro něj již nebyl problém vsítit branku.




Hernán Crespo se raduje z vyrovnávací branky.



Najednou byli domácí hráči jako opaření a taktovku zápasu najednou převzali hosté. Herní převahu potvrdili již ve 26. minutě, kdy nejlepší hráč Chelsea Frank Lampard získal ve středu hřiště míč a ze třiceti metrů zkusil zaskočit brankáře Monaca. Hned o minutu později se v šanci objevil Hernán Crespo, když mu do šestnáctky poslal krásný centr opět Frank Lampard.




Frank Lampard byl nejaktivnějším hráčem Chelsea.



Ve 33. minutě se již hra pomalu vyrovnává a domácí začínají být opět nebezpeční. V 35. minutě se do průniku dostal Giuly, ale obránci londýnskému klubu mu znemožnili přesné zakončení. Obrana Chelsea před koncem prvního poločasu pracovala velmi dobře a navíc se hostům ve 39. minutě naskytla slibná příležitost ke skórování. Z osmnácti metrů zahrával volný přímý kop Eidur Gudjohnsen, ale jeho tvrdou střelu zblokovala dobře postavená zeď domácích.

První poločas tak skončil smírně 1:1 a spokojenější mohli být prozatím hosté z Londýna.

Do druhé půle nastoupil v dresu Chelsea již uzdravený argentinský záložník Juan Sebastian Verón. Londýnskému týmu chyběl bezmála čtyři měsíce, když se i dokonce podrobil operaci zad.

V úvodu druhého dějství byli nebezpečnější fotbalisté Monaca. V 50. minutě zahrával rohový kop Rothen, krásně posadil míč na hlavu chorvatského reprezentanta Dada Prša, ale brankář Chelsea Marco Ambrosio vyrazil. O minutu později se v další obrovské šanci objevil Fernando Morientes, ale z malého vápna mu odkopl míč obránce hostů.

Nejdiskutabilnější moment zápasu přišel v 53. minutě. Záložník Monaca Akis Zikos se probil do šestnáctky Chelsea, kde ho zastavil Claude Makelele. Zikos z rozčílení, že rozhodčí neodpískal pokutový kop uštědřil Makelelemu pohlavek a ten k tomu přidal teatrální pád. Zikos si za nesportovní chování vysloužil vyloučení a Makelele za své herecké schopnosti žlutou kartu. Od té chvíle, když se Makelele dotkl míče, ho diváci ocenili pískotem.




Akis Zikos obdržel za nesportovní chování červenou kartu.



Chelsea tak cítila šanci na zvrat v utkání, a tak útočnou hru přišel posílit Jimmy Floyd Hasselbaink. Ovšem vše bylo naopak, Monaco se ještě více semklo a bylo mnohem aktivnější. Velká chvíle Fernanda Morientese přišla v 77. minutě, kdy ho krásně do brejku uvolnil Giuly. Morientes nezaváhal a krásnou střelou do pravého rohu strhl vedení na stranu domácích a poslal tak opět další důkaz do Madridu, že ho v Realu považovali za nepotřebného hráče neprávem.




Fernando Morientes slaví svůj střelecký úspěch.



Další rána pro Chelsea přišla v 83. minutě, kdy Rothen skvělým centrem vysunul Nondu, ten přesprintoval obránce a ještě stačil překonat Ambrosia. Shabani Nonda, nejlepší střelec francouzské ligy v loňské sezóně, byl na trávníku jen pár vteřin, když střídal Giulyho. Trenér Monaca Didier Dechamps, tak měl šťastnou volbu, když sedm minut před koncem obávaného kanonýra poslal na hřiště.

Chelsea se už jen marně snažila alespoň o snížení, ale žádnou větší brankovou příležitost si nevytvořila. V 89. minutě se nakonec na trávník dostal i český fotbalista Jaroslav Plašil.

Utkání tak skončilo 3:1 pro Monaco, které tak rázně vykročilo do finále nejprestižnější klubové soutěže. Rozhodnuto však ještě není, vše se ukáže až 5. května v Londýně, kdy se bude hrát odvetné utkání. Domácí si vítězství plně zasloužili, především za výkon, který předvedli ve hře o deseti.

Jak to tedy dopadne? To si ještě musíme počkat čtrnáct dní, ale já si myslím, že do finále půjde Monaco a na Stamford Bridge skončí utkání 1:1. A co říkáte, Vy?

Statistiky k zápasu najdete zde.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (22)

Přidat komentář
HOST*007

Nádhera

Reagovat
HOST*exmafie

Souhlasím a nemůžu se dočkat dnešního mače...

Reagovat
HOST*

Bravo Monako Tenhle tym ma nato vyhrat LM

Reagovat
HOST*exmafie

To máš pravdu,když uvážíte,že Chelsea za celou letošní LM dostala venku jenom jeden gól a na Monaku hned tři...Bylo vidět,že do toho šli francouzi srdcem a chtěli vyhrát,hráči Chelsea hráli asi jen kvůli vyšším prémiím a tak se vyhrávat nedá...Je dobré si občas připomenout,že peníze nejsou všechno...

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně od tebe slyším něco rozumného.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*

Co děláte furt děláte že peníze nejsou všechno.Nejsou,ale ty peníze přirovnávejte k Realu a takovým hovnám.Chelsea nehraje o peníze.Neznamena to že Abramovič je prachatej,že v CHelsea jsou jenom hráči kvůli prachům.Chápu že je to asi velká závist mít v týmu Verona a tak,ale ...

Reagovat
HOST*Olda

A přeci si myslím, že zřejmě postoupí Chelsea.

Reagovat
HOST*

NEPOSTOUPÍ

Reagovat
smazaný uživatel

ale postoupí na Stampford Bridge to zvládne!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

super

Reagovat
HOST*

Tak vydíš že souhlasíš

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco je mi velmi sympatické, doufám že se do finále dostane.

Reagovat
HOST*

Kecáš z cesty

Reagovat
HOST*ghost

hodně dobrej fotbal a hodně dobří srdcaři z monaka přeju jim to

Reagovat
HOST*

je to s tebou ale pokec

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt hráli svěle, ale budou mít v Londýně ještě co dělat, Chelsea je tam bude tlačit. Jo kdyby bylo finále Monaco - Porto, hmm to bych opravdu před sezonou vůbec neřek!

Reagovat
HOST*grindslayer

co mi to jen Chelsea děláš?....ale asi sis to zasloužilo!doma musíš sakra zabrat...a nebo vyhodit trénera

Reagovat
HOST*uio

ste namydlený

Reagovat
smazaný uživatel

Super výsledek! A spravedlivý. Ta červená karta,to se pan Rozhodčí vytáhl. Ale Monaco ukázalo,že je opravdu silný tým a že na to má. Taky jim to přeju. Hodně mě potěšil Morientes,je sice madriďák,ale je to Španěl a je muy simpatico!

Reagovat
HOST*Fero

Tak dostala CHELSEA pěkně na -----

Reagovat
HOST*

Pred zacatkem LM byl na vitezstvi Monaka v LM kurs 80:1. A pak ze nerostou

Reagovat
HOST*Bill

Chelsea i s Makelelem ať táhne do pí... Ať žije MONAKO

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele