Mladí Nizozemci budou mít na olympiádě politickou svobodu

26.04.2008, 10:35
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tým potencionálních politických rtebelů ....ale je to tak dobře

Reagovat
herbage

Jistě, vemte si pod trička free for Tibet, Kurdistán, Palestina, Kosovo, Abcházie, Čečensko, Katalánsko, Baskitsko, Skotsko, Chánov, Taiwan. Počkejte až si budou chtít surinamci u vás vytvořit stát, budu první kdo vytáhne Surinamskou vlajku a budu podporovat jejich svobodu, abyste byli happy. Pro pár tisíců mnichů někde na náhorní plošině několik km nad mořem pláčete(btw. svobodu Tibetu přeju, ale nesmí to být špinavá politická hra) a milióny Palestinců a Kurdů vás nechávají chladnými, jestli alespoň ví kde tyto národy žijí a našli by to na mapě.

Reagovat
smazaný uživatel

máš pravdu že podporovat Tibet je v současnosti módní záležitost, ale že je to správná věc není pochyb .... kosovo je něco jinýho, jsem proti jeho uznání a samostatnost skotska je blbost

Reagovat
smazaný uživatel

To je trošku divná logika...

Reagovat
cubinho

Samostatnost Skotska není blbost...

Reagovat
smazaný uživatel

to teda rozhodně není....

Reagovat
smazaný uživatel

Free for Tibet by měl mít pod tričkem každý sportovec.

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna Nizozemci si budou hrát na politickou svobodu, když doma nedaj slovo lidem jako Hirsi Ali.

Reagovat
herbage

Zajímavý, že za práva indiánů, na vlastní stát nikdo nebojuje. První přistěhovalci do Ameriky nebyli žádní první obyvatelé té země, naopak tam bylo jisté osídlení. V průběhu staletí byli tito původní obyvatelé vytalčováni na západ, vražděni v bojích o sovjí půdu a absurdními smlouvami o ni právnicky připravováni. Jak se řiká, "ustoupili" pokroku civilizace. Tibeťané nikam ustupovat nemusí, jejich území není ničím významné a strategicky důležité. čínané pro ně předstabvují pokrok, zavedli tam dálnici, infrastrukturu, přitom tam byl na počátku století velmi nízký věk dožití, kolem 30let v průměru. Samozřejmě pro nás euroatlatickou kulturu představují mniši vzor moudrosti a v porovnání s "krutými a nelidskými" komunisty je jasně rozdělené dobro a zlo. Přitom portesty začali ptrokazatelně tibetší mniši(výrostkové), kteří začali demolovat vše čínské, vypalovali obchody, kdo neutekl toho zmlátili, ža musela zasáhnout čínská policie, která má v popisu práce chránit občany. Samozřejmě ten policeiní zákrok byl zveličen, ale to je jedno. Kam mířím je, že většina lidí neví, kolik miliónů lidí zemřelo za vlády Mao-ce-Tunga na hladomor, v jakých podmínkách tam msueli lidé pracovat(dnes je to poměrně lepší), abychom my měli v čem chodit atd. Zatímco Taiwan mohl být už dávno samostaný, lae porušilo by to vzájemné vztahy USA - Čína, tak tady je předem jasné, že Tibet samostaný nebude, ať si to sebevíc lidí přeje, ale tady jde o mezinárodná politiku, to je čistá pragmatika, sem emoce nepatří a lidé, kteří opravdu o něčem významném rozohdují se tím řídí. Takže zkártka a dobře, většina z nás, kteří podporujeme samostatný Tibet nemá žádné znalosti o jeho historii, vývoji, soudobé situaci, vztazích v regionu a plní roli užitečných idiotů. Pokud ovšem někdo prosazuje samostatnost vždy a všude z principu, třeba i Moravy, je to jeho věc. Z tohoto hlediska je Kosovo nebezpečný precedens a ještě to udělá víc škody než užitku. Btw. Kurdové jsou největší žijící národ bez vlastního území, několik desítek milionů lidí, které utlačují z jedné starny Turecko, z druhé Sunité a Šíité, myslíte že jeho samostatnost projde? a Palestina?

Reagovat
smazaný uživatel

O ten pokrok lidé v Tibetu nestojí, tak nevím, co ho tam pleteš. Kdybys věděl něco o tom, jaké zvěrstva se tam v posledních padesáti letech páchaly, tak držíš hubu.

Reagovat
herbage

A ti indiáníi o něj stáli? Myslíš že všichni ti Inkové, Aztéci, Máyové, Apači stáli o ten "pokrok". A kde kdo za jejich práva protestuje? Nikoho to ani nenapadne. Já jsem taky pro to, aby si tam ti lidé žili jak chtěli, ale dokonce sám Dalajláma vyzval své spoluobčany ke klidu. Já jen píšu, že je to svým způsobem špatný, když za nezávsilost Tibetu bojujjí lidé, kteří o tom neví nic, jestli ty ano, tak ti to neberu. Otázka je, proč se protestuje právě teď před olympiádou. Jinak milonové masakry se děli za posledních 50let všude po světe, to Tibetje ve srovnání s tím komár vs slon. Proto jsme psal, že když má mít někdo pod tričkem free for Tibet, tak yb měl zároveň dodat, kdo ještě. Mě například víc štve válka v Iráku, kde přišli o život statisíce lidí, milony dalších byly vyhnány ze svých domovů, kažodení násilí na ulicích, bombové útoky atd, tomu obyvatelé Tibetu rozohdně nečelí. A to co jsme kritizoval, je zveličování těch demostrací, kde ti "mniši" dělali děsný bordel a já vím že ty bys ses nechal umlátit od tich mírumilovných mnichů, jen řikám, že ten zásah byl adekvátní situaci a nic na tom nezmění média. Ty největší zvěrstva jsou ty anonymní, co oko nevidí, to srdce nebolí, kdežto tady byli stovky novinářů a jen záleží na stylu, kterým tio podají a jak dobře víš, jedna událost a miliony různých pohledů. Já alespoNˇčetl report od člověka, který tam skutečně byl a ne od placených mediálních mrdek, který to přeberou po celém světě od jednoho zdroje, všude dají stejnou fotku atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti tomu, co dělají Číňani je nějaká demonstrace pouhý odvar. Chtějí vymítit jejich kulturu, na vše co je tibetské, se dívají s pohrdáním, vtírají se jim tam čínští přistěhovalci, kteří jim vykupují půdu, následně jim tam otevírají nevěstince. Samostatnost Tibetu je na místě, protože s tímto tempem za několik let zaniknou. Mimochodem, zajímala by mě statistika, kolik lidí, co kladli odpor, umučili nebo popravili.

Nevidím nic špatného natom, vyjádřit nespokojenost s tím, co se tam děje.

Reagovat
herbage

Jistě, já to nepopírám, jen řikám že by měl řešit akutnější problémy, než pár mnichů v hábitech. Ti dokonce mají svojí dlouholetou kulturu a není zrovna dvakrát těžké říct lidem, kdo jsou ti hodní a kdo jsou ti zlí. Bohužel největší nepřítel tibeťanů je pokrok, ne Čína. Netroufám si odhadnout, jak yb to tam vypadalo odříznutý od světa, bez čínské infrastruktury odkázáni jen na dary od okolního světa a turistický ruch. Přeci jen kultura není otázkou nějakých zákonů či zákazů, naopak myslím, že jistý útlak lidi semkne a ještě více se drží svých tradic a dokud je nevyvraždíš, tak s tím nemůžeš nic dělat. Kde je ta česká elita splečnosti 18let po revoluci? Proč vznikali mnohem kvalitnější díla českého umění v době největšího útlaku? Ať už habsburského, nacistického či bolševického? Máme svobodu a pro pár dollarů se před každým plazíme. V otázce Tibetu mají rozhodovat povolaní, lidé seznámení s jejich kulturou, tradicemi, ne davy lidí skákající v tričkách Free for Tibet. Nejhorší je, že my zde v teple u klávesnice posuzujeme vše svými evropskými hodnotami a měřítky, ať už se jedná o jakoukoliv oblast světa. Všude po světě cpeme rypák a řikáme jim tam, jak se mají chovat. Mě je to jedno, nejsem ani s čínou, ani s Tibetem, jen mi vadí přístup médií. Jen na mapě o kousek níž v Barmě se vraždí tisíce lidí, protože tam mají chudáci ropu a cpe se tam jak čína, tak USA. Doplácí na to ale obyčejní civilisté, fuj. Ale to nikomu nevadí a nikdo na to neukáže, protože tady jde o dollary a to si potom na drinkem v baru podaj ruce ti největší grázlové a pěkně se shodnou.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdo jsou ti povolaní lidé, co o tom mají rozhodovat? Snad mi nechceš tvrdit, že to jsou Číňani...

Tradice Tibetu jdou momentálně do záhuby, protože jejich vyznavači ve velkém počtu končí v exilu a ti mladí se převychovávají, navíc se tam vtírají činští přistěhovalci (které vláda mohutně podporuje), což je jasný záměr jejich zvyky vymýtit.

Největší nepřítel Tibeťanů je Čína, žádný pokrok. Vypadalo by to tam především tak, jak by chtěli ONI. Je sice pěkné, že jim Číňani prodlužují život, na druhou stranu si myslím, že za takových podmínek jej ani žít nechtějí.

Reagovat
herbage

Ne, číňany jsem nemyslel, myslel jsem tibeťany, ti by měli rozhodnout. Obávám se ale, že by stejně zvolili "relativní" blahobyt před chudobou a tradicemi, ovšem toť můj názor. Třeba si vážně přejí být jakýsi skanzen někde v horách, kam se na ně budou jezdit dívat turisti. Podle mě by osamostatnění nic neřešilo, protože čína by jim odepřela zásobování a energii. Infrastruktura taky z valné části čínská. Jákký je tvůj názotr třeba na Havajsé ostrovy, myslíš že jejich původní obyvatelé jsou nadšeni že jsou územím USA? že jejich překrásnou obývají milony turistů ročně a pustoší ji? Jaký je tvůj názor na inidány, původní obyvatele Ameriky, které evropani vyvražidili přímo či nepřímo(zavlečením nových nemocí). Příkladů ze světa jsou stovky, mzastáváš všude stejný postoj nebo to filtruješ na hodné a zlé? V mých očích je to zkrátka minoritní problém, který někdo vytahuje když se mu to právě hodí a ujkazuje se jen tento a jiný se zametaj pod koberec.

Reagovat
smazaný uživatel

Přeci jenom původní obyvatelstvo Ameriky už není aktuální problém, už jich je jenom hrstka, celoamerický průměr snad pod jedním procentem...

Zastávám všude stejný postoj.

Reagovat
herbage

ok, takže zejtra si vem do práce nebo do školy Free for Palestina

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem snad mediálně známá tvář, která může ovlivnit milióny lidí?

Reagovat
herbage

Někdo začít musí, když ti jde o princip . Já spíš posuzuji případ od případu. Ono vždy jde najít argumenty pro a proti. Jsem přesvědčen, že mít pod palcem světová média, tak do měsíce ti odělím Moravu, Slezko a Čechy. Jde mi o to, že vždy se najde skupina lidí,k terá chce z neštěstí druhých vytřískat co nejvíc a zneužít k tomu stádo ovcí. Vyfoť malé africké dítě s vybouleným bříškem, udělej estrádu se známými herci a vybereš kldině na pomoc 50mega eur, když to bude celoevropně. Lidi dělají, co v TV vidí. Vybereš miliony na "posranou" velrybu z velkofilmu zatímco jinde vybereš od státu na daních miliardy, abys mohl miliony lidí zahubit ve válce. Všechyn tyto "humanitární" akce mají pomoct obyčejným lidem na chvíli se zastavit a říct si:"něco v tom svým posraným životě jsem dobrého udělal". Má to silný psychologický efekt, kde si lidé řeknou, že něco dobrého udělali => vyplaví se do mozku endorfiny. Já už vím, proč se v zemích 3tího světa nezvedá životní úroveň. Není to totiž v zájmu "naší" euroatlantické civilizace. Proč tam zvedat životní úroveň lidí, když makají za pro nás směšné peníze, rozprodají nám své přírodní bohatství za pakatel a všichni jsou štastní. Navíc ty prachy co ten stát vydělá, jdou jednak dikátorům těchto zemí a jednak na zpalcení dluhu okolnímu světu. Když hrozí, že ty dlozuhy nebudou tyto země schopny zaplatiti, část jm odpustíme a jede se dál, všichni jsou najednou štastní, jak jsme jim zase pomohli. Nejhorší je, že tito diktátoři hodnotíme podle toho, ne jak vládnou, ale podle toho, jak nám jdou pod ruku. Indonéský tyran Suhatra pobil miliony lidí a USA mu dodávali zbraně, Sddámovi je taky dodali, ale chtěl obchodovat na ropné burze v Eurech, k jeho smůle. Nevím co mocní tohoto světa plánují, protože zvednout životní úropveNˇzemí třetího světa jde, když se chce, jenže otázka je, jestli by to nevedlo k přemnožení a hromadnému kolpasu výroby potravin a uživení všech lidí světa. Moje domněnky potvrzuje, že se pálí jídlo jako biopalivo, což přispívá k rapidnímu růstu cen potravin a zpomalení růstu obyvatel našímatičky Země. Už teď třeba Čína za ta léta, co byla manufakturou světa a ošatila půlku zeměkoule trhli čínané obrovské kvanta peněz a teď je vloží do modernizace země. Milony lidí, kteří budou mít čím dál tím větší nároky na bydlení, ošacení a hlavně na jídlo(maso). Tím část potravin se zase spotřebovává na výkrm prasat, popř dobytka. Světové ceny potravin jsou na historickém maximu, během několika posledních týdnů vyletěli ohromně nahoru. A problém nás všech v evropě je, že nejsme potravinově soběstačný a hodně jídla dovážíme. A když se hladový, nikdo jídlo neprodá, to je fakt. Zde vidím problémy současnosti, ne Tibet.

Reagovat
smazaný uživatel

S tvým komentářem souhlasím.

Blbce z lidí dělají média, myslím, že nikdo nedokáže zabránit tomu, aby ho zcela neovlivnily, nicméně si myslím, že mediální ovečka nejsem. S invazí USA do Iráku nesouhlasím a je to svinsto první kategorie, tim spíš, že tam prokazatelně nic nenašli (hlavní záminka, proč to tam vybombardovat). Nadělali tam více škody než užitku. A když potom v médiích čteš chatrnou zmínku, že ofenzíva amerických vojáků se neobešla bez mrtvých civilistů a na druhé straně dojemný článek o unesení novináře, tak se nad tím můžu jenom lámat v pase a kroutit hlavou.

Článek však je konkrétně o Tibetu. Jeho nezávislost podporuji (I když je to neuskutečnitelná pohádka). Nejsem však z těch, co se o něm něco dozvěděli až několik měsíců před olympiádou a další problémy je nezajímají nebo o nich neví. Mě by se taky nelíbilo, kdyby naše země byla součástí Německa...

Reagovat
herbage

jj, chápu a souhlasím. Nicméně když souhlasíš, že je to pohádka, tak by tě mělo zajímat, jak se dohodnout s čínany a ne vést boj, který nemůžou vyhrát. To Irák je jinej případ. To není totiž nějakej celistvej stát, ale taková směska Kurdů, Šíitů a Sunnitů. Saddám to tam držel vojenskou silou s tím, že vedoucí úlohu plnili Sunnité. Jenže jak to tam USA rozesrali, myslím tím armádu, tak začal boj o moc, mezi všemi třemi frakcemi naráz. Jestli Irák má vůbec kdy nějak znovu fungovat, tak jedině zase nějakou formou diktátorského režimu, "demokracie" západního typu tu nemá šanci se prosadit. Možná nejelpší by bylo připojit ˇíitskou část k Iránu, vytvořit Kurdistán a Sunniti už stejně prchli do sousedních zemí, Jordánska a Sýrie. Ona se ta írácká ropa USA pěkně prodraží. PS: ty Zbraně hromadného ničení byly jen oblovačky pro lidi, všichni věděli že je Saddám nemá, jinak by Irák nenapadli s rizikem že je může použít.

Reagovat
smazaný uživatel

alláh je vůl!

Reagovat
smazaný uživatel

(zkouším náboženské vyznání redakce, pokud to smažou, tak jsou jasní hinduisté)

Reagovat
smazaný uživatel

hinduisté?!

Reagovat
herbage

taky jsem koukal, ale toho s prominutím "hňupa" nech bejt. Pozoruji jeho příspěvky už dýl a je to buď nečí druhý nick na pruzení lidí nebo jde o nějakýho puberťáka, popř obojí.

Reagovat
smazaný uživatel

a myslis ze allaha oslavuji buddhiste nebo co, ty osle???!!!!

Reagovat
herbage

Ne, ani hinduisté, ale muslimové, proto se ti smějem i když nevím jestli to pochopíš.

Reagovat
Radin

Fotbal se strhl v politickou diskuzi,neuvěřitelné co všechno fotbalisti ví :-D.Jinak já to posuzuju spíš podle původních obyvatel a území kde žili.Jinak něco jako ,že by tu byla časem většina cikánů a udělali si tady vlastní stát,no tak to fakt ne :-))

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele