Mistrovství Evropy do jednadvaceti let - třetí hrací den

15.06.2011, 10:43
Aktuality
Zaujalo nás
Skupina A má za sebou další dva zápasy, stejný počet jich ještě zbývá do rozuzlení tajenky o postupujících týmech. Velmi blízko je po další výhře Švýcarsko, naději zachránili domácí Dánové, nevzdávají se Bělorusové a malou jiskřičku se pokusí v oheň přeměnit Island. Podívejme se, co všechno zaujalo ve třetím hracím dni.

Hrdina dne - Nikolai Jorgensen (Dánsko)

Vypadalo to, že domácí Dánsko, považované za černého koně turnaje, přijde o veškeré šance na účast mezi nejlepší čtyřkou. S Běloruskem prohrávalo, poté sice vyrovnal Eriksen, jenže i remíza by vyhovovala soupeři. V sedmdesáté první minutě však převážil misky vah na stranu domácího výběru útočník Nikolai Jorgensen, který v úvodním utkání proti Švýcarsku v základní sestavě chyběl, a tak se dokonale za svou příležitost naskočit od první minuty odvděčil, čímž se stal hrdinou dne.

Další adepti: Innocent Emeghara, Fabian Frei (oba Švýcarsko)

Zklamání dne - Ofenziva Islandu

Ani Island rozhodně neměl být bez šancí, a kdyby se vše sešlo, měl útočit na medaili. Jenže přemožitel Německa z kvalifikace zatím nemá ani bod. Příčina? Ani jeden vstřelený gól. Islanďané mají přitom v průměru sedm střel za zápas a převážně v duelu s Běloruskem bylo hned několik z nich gólových. Jak praví staré fotbalové rčení, když nedáš gól, nevyhraješ, a tak je Island po dvou porážkách poslední s pramalou šancí na postup.

Další adepti: Andrej Varankou (Bělorusko), Gylfi Sigurdsson (Island)

Sestava dne:

Sommer - Klose, Rossini, Bjelland, Filipenka - Shaqiri, Eriksen, Baha, Gíslason - Emeghara, Frei

Gól dne - Nikolai Jorgensen

Jorgensen rozhodl o veledůležité výhře Dánska, ještě více však uchvátí způsob, jakým branky dosáhl. Dánský útočník přebral na půlící čáře míč od stopera Bjellanda, prokličkoval se před pětici bránících Bělorusů a když usoudil, že je v dobré palebné pozici, s ničím se nemazal, vypálil a jeho technická střela zapadla přesně ke vzdálenější tyči. Jedním slovem - nádhera!

Když musí rozhodnout koeficient, ale nemůže...

Snažit se před posledním kolem rozluštit všechny možnosti postupové tajenky se zdá být nadlidským úkolem. Švýcarsko má jasno, k jistotě mu stačí ze závěrečného duelu s Běloruskem bod. Také Bělorusové mají vše ve svých rukách, dál je posune jakákoliv výhra, za určitých okolností si ale mohou dovolit i prohrát. Dánové mají jistotu jedinou - prohra s Islandem znamená konec. K postupu jim může stačit i bod, ale naopak nemusí stačit ani jakkoli vysoká výhra. Už jen velmi malou naději má Island, ten potřebuje prohru Běloruska a zároveň nasázet domácím Dánům minimálně čtyři góly.

Zajímavá situace může nastat v případě, že Bělorusko porazí Švýcarsko 2:1 a Dánové si poradí s Islandem v poměru 2:0. Tři týmy, Bělorusko, Švýcarsko i Dánsko, by měly po šesti bodech a rozhodovaly by jejich vzájemné zápasy. Z těch by všichni měli tři body, dalším kritériem je tedy skóre ze vzájemných zápasů. To by na první místo ve skupině řadilo Bělorusko se skóre 3:3. Švýcarsko a Dánsko by na tom bylo znovu stejně, se skóre 2:2.

Na tomto místě ale začínají být postupová pravidla UEFA nejednoznačná. Rozhodne mezi Švýcarskem a Dánskem znovu vzájemný zápas, nebo další kritéria v pořadí? Pokud první možnost, je vše jasné, pořadatel turnaje končí a semifinále si zahrají svěřenci trenéra Pierluigiho Tamiho. Zde se hodí poukázat na to, že by výhra Běloruska nad Švýcarskem 2:1 posouvala dál oba tyto týmy, stejně jako jakákoliv vyšší jednogólová výhra Běloruska (3:2, 4:3 atd). Vzpomínáte na Euro 2004, kdy se v závěrečném kole skupiny modlili Italové, aby duel Dánska se Švédskem skončil jakkoli jinak, než remízou 2:2 nebo vyšší?

Pokud by platila druhá možnost, bylo by to zajímavější. Dalším kritériem je celkové skóre na turnaji, to by měly oba celky stejné. Následuje koeficient z posledních dvou kvalifikací, vypočítaný jako součet získaných bodů vydělený počtem zápasů, a to pouze ze základních skupin. Jenže ten mají obě země také stejný. Další dvě postupová kritéria se týkají výsledků z baráže, ale jak je uplatnit, když Dánsko baráž nehrálo? Zřejmě nijak, následuje tedy předposlední kritérium - fair play na závěrečném turnaji. Pokud jde jen o karty, má Dánsko zatím o jednu méně. Úplně posledním kritériem pak je, jak asi tušíte, los...

České okénko

Český tým dnes trénoval v dějišti zítřejšího duelu v Aalborgu, kouč Jakub Dovalil pak prozradil, že sestava nevyběhne stejná jako v prvním utkání. "Hořavovi zápas bohužel nevyšel, Morávek naopak přinesl do naší hry přesnost a klid, a tak se zítra prohodí, od začátku nastoupí Honza. Abych řekl pravdu, ještě nejsem plně rozhodnut o obsazení postu levého záložníka. Do zápasu samozřejmě jdeme s cílem zvítězit, avšak víme, že náš čeká favorit celého turnaje. Nic není nemožné," uzavřel optimisticky Dovalil.

Co čekat od dalšího dne

Zítra jsou na programu oba zápasy skupiny B, ve šlágru základních skupin na sebe narazí Česko a Španělsko, ve večerním utkání pak změří síly Ukrajina a Anglie. Češi si v případě výhry zajistí účast v semifinále, ostatní celky jsou z podobné výchozí pozice.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (20)

Přidat komentář
SunFells

"Abych řekl pravdu, ještě nejsem plně rozhodnut o obsazení postu levého záložníka" Výborně, budu doufat v Hlouška

Reagovat
Losinho

Reagovat
fantomas

Reagovat
cubinho

Reagovat
miky10

a je to potvrzeno, Hloušek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hloušek je totální tele ... snad nejhorší fotbalista na MS 21

Reagovat
mike.84

35 bodů za včerejšek

Reagovat
smazaný uživatel

kolik ti hrálo hráčů?

Reagovat
mike.84

6 a dneska doufam zbytek. a to mám ještě transfery z minulého kola za odečet 10 bodů

Reagovat
Murtago

Zřejmě jakási kódovaná řeč

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Losinho

Pěkně

Reagovat
mike.84

dík

Reagovat
Murtago

Nemáš zač.

Reagovat
smazaný uživatel

Nicolai Jørgensen

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tohle kolo byla strašná slabota - sice 41 bodů, ale fakt spokojený nejsem... tak jsem hodil wildcard a udělal 12 změn a budu doufat, že postoupí ENG, SPA, DEN a SWI (teda samo budu fandit čechům), jinak budu mít problém se vlézt do 6 přestupů

Reagovat
smazaný uživatel

ahaaaa, tohle je třetí hrací den, tak to budu ještě spamovat pod čtvrtým, aby se mnou někdo diskutoval

Reagovat
miky10

už to bude

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele