Miliardář Wang koupil pětinu Atlética Madrid

21.01.2015, 21:40
Aktuality
Čínský miliardář Wang Jianlin se dohodl s vedením Atlética Madrid a odkoupil od něj dvacet procent klubu. Pětinový podíl loňského mistra Španělska stál předsedu společnosti Dalian Wanda 45 milionů euro, Wang si od svého kroku slibuje zkvalitnění čínského fotbalu a příležitost pro čínské hráče na zahraniční angažmá...

Wang šéfuje největší čínské realitní společnosti Dalian Wanda, která se při slabé situaci na domácím trhu soustředí na skupování zahraničních značek. Vlastní kupříkladu americký řetězec kin AMC nebo luxusní firmu britskou firmu Sunseeker, která se věnuje výrobě jachet.

Jeho investice do podílu Atlética Madrid je první čínské zapojení se do fungování evropského fotbalového klubu. Wang Jianlin je vášnivým fotbalovým fanouškem. V roce 1994 založil první profesionální čínský klub Dalian Wanda FC, který v devadesátých letech vládnul tamějšímu fotbalu.

V roce 2000 jej však prodal a na čas kopanou opustil. Od roku 2011 však přes svoji firmu sponzoruje čínskou Super League. Svou nejnovější transakci si tak nemůže vynachválit.

"Tato investice zajistí zlatou příležitostí pro mladé čínské fotbalisty, které Wanda posílá do zámoří, aby se ujali v evropských klubech," mne si ruce. "Kromě toho by to mohlo posílit i kvalitu čínského fotbalu v širším měřítku a zmenšit mezeru mezi námi a zbytkem světa," dodal Wang.

60letý Wang Jianlin je druhým nejbohatším Číňanem, jeho jmění se odhaduje na 13,2 miliardy dolarů. Jeho největším plánem je vybudovat v Číně zábavní park, který bude konkurovat takovým, jako je Walt Disney nebo Universal Studios.

Spolupráci s velkým hráčem světového obchodu si pochvalují i činovníci Atlética Madrid. Los Colchoneros sice loni vyhráli domácí ligu a došli až do finále Ligy mistrů, stále je však sužuje finanční situace - v minulých letech narostl jejich dluh až na půl miliardy eur.

"Je to velký krok klubu k vytvoření značky s globálním významem. Může nám také zajistit nové finanční zdroje formou sponzorství. Věřím, že je to cesta k udržení konkurenceschopnosti v evropském fotbalu," prohlásil výkonný ředitel Atlética Madrid Miguel Ángel Gil Marín.

Autor: Marek Ustohal / clubatleticodemadrid.com, news.sky.com, bbc.com

Komentáře (596)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele