MĚSTA MS 2006: NORIMBERK

09.06.2006, 00:47
Aktuality
Jindřich III. svolal roku 1050 zasedání královského sněmu do tohoto města a o 12 let později Norimberku odevzdal listinu práv razit mince, vybírat daně a volně obchodovat. Roku 1219 se Norimberk stal svobodným městem...

Ve XIV. století pak získal titul města císařského, roku 1356, nám všem známý a drtivou většinou uznávaný Karel IV., vydal Zlatou bulu, kterou zavázal všechny následovníky trůnu pořádat první zasedání císařského sněmu v Norimberku. Místní obchodníci, zvaní "zbohatlíci", společně s vysoce kvalifikovanými řemeslníky zajistili po celý středověk tomuto městu uznání zbytku Evropy. Vznikla zde známá umělecká díla, mezi nimi řezbářský skvost Veit Stoss, a celá tvorba Alberta Dürera.

Různé války a následující změny vrchnosti však vyvolaly postupný pád Norimberku, z kdysi bohatého města se stalo místo chudoby, bez důležitosti. Roku 1649, na konci Třicetileté války zůstala městská pokladna prázdná. Napoleonova invaze napomohla ještě více k úpadku.Roku 1806 dokonce Norimberk přišel o výsadu nazývat se císařským a stal se součástí Bavorského království.

Ale všechno špatné pro něco dobré. Čas ukázal, že toto područí přineslo celou řadu výhod, město se postupně vzpamatovalo, stalo se centrem průmyslu Bavorska. Roku 1835 zde byla slavnostně otevřena první železniční trať tehdejšího Německa do Fürthu.

V současnosti se Norimberk mění z města průmyslového v město vyspělé technologie, je centrem velké aglomerace s přibližně 2,5 miliony obyvatel. Desítky veletrhů a kongresů jen zvýrazňují jeho pokrok a význam.

Nejen fotbal je sportem tohoto města. Cyklistické a automobilové závody, lední hokej, atletika... Pořádá se zde závod 200 mil Norimberku, Mezinárodní atletický mítink je jedním z nejvýznamnějších v kalendáři. Velice úspěšným je zejména hokejový tým "Ice-Tigers", ale také Equipe Nürnberg Versicherung, sdružující nejlepší cyklistky. 1. FC Nürnberg je pak devítinásobným fotbalovým mistrem své země. V celém kraji hraje 114 fotbalových klubů, mezi nimi, dnes druholigový, SpVgg Greuther Fürth,v době slávy trojnásobný mistr Německa. K dispozici sportovců je zde 340 hřišť.

Franken Stadion má pro MS 2006 kapacitu 41 926 míst, pro Bundesligu více než 45 tisíc. Je jedním ze tří, připravených na zápasy MS 2006, který není typicky fotbalovým. Stejně jako Berlín a Stuttgart má ten norimberský atletickou dráhu. Ale i tak se jedná o další architektonický skvost. Především jeho ekologická část stojí za zaznamenání. Obrovská vodní nádrž, do které je svedena dešťová voda, zajišťuje samozásobování celého stadionu, jak pro zavlažování, tak pro hygienu. Terén, kde je hrací plocha, byl snížen, pod hlavní tribunou, která má 3 patra, vzniklo další, podzemní podlaží, o velikosti 300 metrů čtverečních, které slouží k pořádání tiskových konferencí. V minulém roce se zde hrály zápasy Poháru FIFA 2005, Německo zde hostilo ve skupině Argentinu a v semifinále pak Brazílii.

Mexiko - Írán, Anglie - Trinidad a Tobago, Japonsko - Chorvatsko, Ghana - USA. To jsou čtyři zápasy základní fáze, na které se Norimberk těší. Osmifinále mezi vítězem skupiny D (Portugalsko?) a druhým z Céčka (Nizozemsko?) pak program v tomto městě a na tomto stadionu zakončí.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele