Messi zařídil argentinským šampionům výhru v Peru a odpoutal se od Suáreze

18.10.2023, 09:06
Aktuality
Radost hráčů Argentiny (© AFP)

Lionel Messi zařídil dvěma góly výhru Argentiny v Peru 2:0 a osamostatnil se v čele historického pořadí nejlepších střelců jihoamerické fotbalové kvalifikace o mistrovství světa. Dosud se s Luisem Suárezem z Uruguaye dělil o vedení s 29 góly, po úterním bloku jich má Messi na kontě už jednatřicet. Úřadující světoví šampioni vyhráli i počtvrté.

Brazilci naopak utrpěli dvě ztráty. V Montevideu podlehli domácí uruguayské reprezentaci 0:2 a navíc přišli o kanonýra Neymara, jenž si poranil levé koleno. Krátce před poločasovou pauzou při souboji klopýtl a hřiště opustil v slzách na nosítkách. Jak vážná situace je, nechtěl lékař brazilského týmu Rodrigo Lasmar předjímat.

"Udělali jsme všechny testy a zítra je zopakujeme. Příštích 24 hodin bude klíčových, uvidíme, jak kolego zareaguje, jak bude oteklé a co ukážou snímky," řekl Lasmar novinářům. Neymar odešel ze stadionu o berlích. Brazilci v době Neymarova zranění prohrávali 0:1, pak inkasovali ještě jednou a v kvalifikaci skončila jejich série 37 zápasů bez porážky.

Šestatřicetiletý Messi se po svalovém zranění představil ve skvělé formě. Ve čtvrtek při výhře nad Paraguayí naskočil až do druhého poločasu a dvakrát trefil tyč. V Peru se prosadil během čtvrthodiny v první půli. O hattrick ho připravil zásah videorozhodčího, jenž odhalil ofsajd.

"Herně jsme se ještě zlepšili. Po triumfu na mistrovství světa jsme sebevědomí, uvolnění a ještě více jednotní. Tento tým je neuvěřitelný. A doufám, že v tomto růstu ještě můžeme pokračovat," liboval si kapitán mistrů světa Messi. Ze 178 zápasů za reprezentaci má na kontě už 106 branek, o tři zaostává za druhým Íráncem Alím Daeím. V čele je portugalský kanonýr Cristiano Ronaldo se 127 trefami.

Uruguay je po čtyřech kolech bojů jihoamerické kvalifikace druhá za suverénní Argentinou. Sedm bodů mají i Brazílie a Venezuela, která zdolala 3:0 Chile. Z deseti týmů postoupí na MS 2026 přímo šest, sedmý bude hrát baráž.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Argentina
4
4
0
0
7 : 0
12
2
Uruguay
4
2
1
1
8 : 5
7
3
Brazílie
4
2
1
1
7 : 4
7
4
Venezuela
4
2
1
1
5 : 2
7
5
Kolumbie
4
1
3
0
3 : 2
6
6
Ekvádor
4
2
1
1
4 : 3
4
7
Paraguay
4
1
1
2
1 : 2
4
8
Chile
4
1
1
2
3 : 6
4
9
Peru
4
0
1
3
0 : 5
1
10
Bolívie
4
0
0
4
2 : 11
0

Autor: ČTK

Komentáře (104)

Přidat komentář
2miguel1

On nieje z tohto sveta ❤️

Reagovat
DidusIneptus

Celý život jsem fandil Brazílii. Už pár let to neplatí. Až Brazilci začnou obnovovat plíce světa které zplundrovali a které nejsou jejich, pak se budem bavit!

Brazílie

Reagovat
DidusIneptus

Vono celý lidstvo stojí za vyliž kapsu.

Reagovat
smazaný uživatel

“Plíce světa” sú oceány. Tým ale nepopieram význam pralesov, ale ich vplyv je viac lokálny (kontinentálny) ako celosvetový.

Reagovat
Freedo

To s pralesy je častej mýtus.

Reagovat
Rothbard

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Beči

Máš pravdu v tom, že fytoplankton má určitě větší celkový podíl na vytváření kyslíku, než pralesy, ale současně pralesy rozhodně nejsou zanedbatelné a globální dopad má ničení obojího, což se mimochodem děje.

Reagovat
DonAndres

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/body-zlomu-1

A naše generace je tady od toho, aby to změnila.

Reagovat
Freedo

Kam se půjdeš přilepit?

Reagovat
DonAndres

Proč bych to dělal? V práci tomu jdu naproti.

Jestli máš aktivismus zaškatulkovaný jen z médií, kdy se ty nýmandi lepí k silnici, tak doporučuju si rozšířit obzory. Ona ta realita je totiž úplně jinde.

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
Well

Ty požáry no...

Reagovat
fabec1222

Karma je dostihla v tom, že už nikdy nebudou mít úspěch na MS

Reagovat
Kejza

Reagovat
kilobyte

Můžeme Brazílii vyčítat něco, co jsme my udělali už dávno?

Reagovat
nani92

to je síce pekné, ale kolko golov dokázal dať v kariere Bosne a Slovensku??

Reagovat
El Cid z City

Bosně 2 na mundialu 2014.

Reagovat
Kejza

Reagovat
ttopi

Reagovat
andkoo

ked da gol Dubravkovi, nech sa ozve

Reagovat
Kejza

Reagovat
technecium

To jsi moc netrefil

Reagovat
Lemond Laws

Jak to tam zase vymotal u tý lajny

Reagovat
Shevchenko

Venezuela na MS

Reagovat
veikko

Hrajou skvělý fotbal a konečně i těží z té skvělé generace, kterou si vypiplal Rafael Dudamel v mládežnických týmech. Oni obecně ten tým už dřív měli kvalitní, ale problémy na svazu a s nevyplácením platů trenérům to vždycky srážely dolů. Mimochodem i v tamní politice je snad jedna hodně pozitivní zpráva, a to ta, že se Maduro domluvil s USA na amnestii pro opozičníky, jejich zapojení do státních médií a přizvání zahraničních pozorovatelů do voleb. Na oplátku Američani uvolní embargo na ropu, což je ale podmíněno právě demokratizací země. To by bylo úplně super.

Reagovat
Modroočko

Mimochodom všimol som si, že štadión mali asi o desať levelov vyššie než zvyšok kontinentu. Celkom prekvapenie.

Reagovat
veikko

Jj, mě to popravdě taky překvapilo, protože Venezuelu doma moc často nevídám. Je to poměrně nový stadion z roku 2007 postavený pro Copu América. Já jsem nejdřív hledal, jestli to není nějaký upravený stadion na baseball, který Venezuelani žerou víc než fotbal, ale ne, je to čistě fotbalový stánek a fakt povedený.

Reagovat
CHONG

Už to pomalu končí, ale budoucí generace nám budou závidět, že jsme měli to privilegium sledovat souboj dvou nejlepších hráčů všech dob, navíc v rámci dvou největších klubů na světě...

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
EZ

hej no, urcite budu cely bez seba z toho na koho su pozeral do televizora

Reagovat
Well

Hlavně se to zase za ty roky někam posune a budou argumenty, jak se dřív nebránilo jako dnes a podobně. Plus samozřejmě velmi pravděpodobně se objevi nekdo nový a bude se z nej zase delat nejlepší hráč historie.

Reagovat
EZ

Reagovat
CHONG

Někdo se určitě objeví, ale Messi i Ronaldo jsou výjimeční v tom, jak dlouho byli v naprostém topu, tam už to bude složitější...

Reagovat
Well

Zase zdravotní péče půjde dopředu, stejně tak možnosti regenerace atd. To co máš dnes bylo dřív za Peleho třeba nepředstavitelné nebo nedostupné. Diky tomu budou mít pravděpodobně větší šanci hrát do pozdějšího věku atp.

Reagovat
Seydou Doumbia

Zdravotní péče dopředu asi půjde, ale zároven se bude pořád navyšovat počet zápasů, protože se musí hrát furt nějaké kokotské zápasy a turnaje navíc...+ hráči si furt budou lítat ve volnu někam do prdele, takže to nakonec taková výhoda být nemusí

Reagovat
Well

No jasně, ale ten vyšší počet zápasu taky bude velmi pravděpodobně zlepšovat statistiky daných hráčů. Vezmi si třeba Messiho rekord těch 91 gólů, kdy překonal Mullera, který dal 85, už se nikdo neptá na to, že jeden měl 69 zápasu a druhý 60. Ronaldo a jeho nejvíc zápasů a golu v LM ci za nároďák to stejné. Na MS budeš mít více zápasů, takže rekordy se také budou nejspíš měnit i tam. Ten posun vždy bude zkreslovat pohled na určitou době a bude se vyzdvihovat někdo další, lidé proste miluji rekordy.

Reagovat
Well

*dobu

Reagovat
Seydou Doumbia

Je pravda že na počet zápasu si stěžuje každý, na to že díky ním mají hráči rekordy už málokdo. Každopádně já bych radši volil hromadu peněz a dost volného času a více zdraví než nějaké blbé rekordy, které stejně nějaká mrdka časem překoná.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
PP

bez jakýchkoliv debat.. Ty jejich čísla, z čeho a jak dokázal Ronaldo zakončit nebo co vytváří Messi už desetiletí.. Jsou jinde.

Reagovat
ttopi

Nemusí. Je několik sportů, kde se za nejlepšího považuje stále hráč/ka z 90.let, nebo dřívějších. Čísla a výkony se logicky posouvají, ale když se vezme v potaz dobová nadvláda onoho sportovce a nějaký světový věhlas, může to vydržet dlouho.

Reagovat
Gazdo

Aj vo futbale to bolo celkom dlho medzi duom Maradona a Pele az kym neprisiel Leo. Praveze mi pride ze vo vacsine tych sportov ktore su take zname sa povazuju za Goatov prave tie starsie hviezdy. Box - Ali, Hokej - Gretzky, Basket - Jordan, F1 - Senna/Schumi, Cyklistika - Eddie a zrejme by sa dalo aj pokracovat

Reagovat
Well

No když se na to dívas v tom fotbale je to cca pokaždé právě ta generace.

Reagovat
ttopi

Fotbal má suverénně největší základnu, možná větší než ty další sporty dohromady. Šance, že se tam objeví někdo výjimečný je tak vyšší logicky.

Reagovat
CHONG

Já viděl oba naživo

Reagovat
Mercury

*střelců...v tom jediném Cristiano jako hráč předčí Maradonu

Reagovat
Well

Maradonu v mnohém nepředčil ani jeden z nich.

Reagovat
Pony Slaystation

ve fetování mají už oba řádný skluz, tam jej fakt nedoženou...

Reagovat
-R2D2-

Já myslím, že právě naopak, a že nikdy nemuseli aplikovat perorálně.

Reagovat
Spagetka

subjektivně pro fanoušky to byl souboj, objektivně žádný souboj nebyl, Messi byl vždycky na jiném levelu než všichni ostatní hráči.

jsem zvědav, zda se někdy dožiju doby, kdy bude existovat někdo kdo se mu bude moci rovnat či dokonce bude lepší hráč než on .

Reagovat
Mercury

spíš ne, ale rád se budu mýlit

Reagovat
patas92

Reagovat
Moshe Dajan

V horizontu 30-50 let jistě...Pelé 50s, Maradona 80s, Messi 2010s. Ty cca třicetileté intervaly mezi největšími giganty odpovídají. Ale je otázka, jestli se ještě bude hrát fotbal nebo už to bude nějaká americká sračka s čistým časem a 10 reklamními bloky za poločas.

Reagovat
Y.N.W.A

k tomu bych doplnil, že v dnešní době datovejch analýz a očidlovaných hráčů možná další Messi nebude, protože byl prostě malej a neměl růst... že má někdo fotbalový myšlení, na to se tak nějak zapomíná... dělaj z nich roboty s vysokejma hodnotama, takže nejžádanější zboží je osvalenej 17letej Afričan... a pak se všichni divěj, že těm unifikovanejm modelům chybí nějaká genialita

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Spagetka

to máš pravdu, akademie už neberou hráče co jsou sice velmi dobří na balonu, ale jsou pomalý. Otázka je jestli do pár let fotbal ovládnou černoši nebo minimálně míšenci, což je asi nejlepší kombinace černošské tělo+bělošskej mozek = hráči typu Bellingham

Reagovat
veikko

Zatím se solidně ukazuje právě v Ekvádoru 16letý Kendry Páez. Nový Messi to nebude, ale bavit diváky by měl. Ve 4 repre startech má zatím 1+1 za gól Bolívii a asistenci na vítězný gól proti Uruguayi.

Reagovat
Seydou Doumbia

Kendy Paeš je už moc profláknuté jméno toho musí znát každý fotbovy.nadsenec. Je v JA někdo talentem na podobné úrovni v tomto věku? Ať o něm slyším dřív než ho koupí top tým.

Reagovat
veikko

Úplně na téhle úrovni ne, ale z Ekvádoru jsou z ročníku 2006 vynikající ještě Keny Arroyo, Juan Rodríguez, Jairo Reyes, Allen Obando a Michael Bermúdez, v ročníku 2007 je ještě Erick Zambrano z týmu Orense, který je na pohled super, akorát je zatím hodně malý. Ti si myslím, že všichni budou mít na lepší kluby v Evropě (úplný strop nebo naopak slabiny v tomhle věku na dálku neodhadneš). Z o něco starších týpků je pár dobrých Argentinců a Brazilců s takovými těmi generickými jihoamerickými/brazilskými jmény, takže si to nemůžu zapamatovat. Obecně se v tomto vyplatí sledovat web targetscouting.com, případně na youtube BrazilScout (ten má ale takové ty profláklejší). Za Chile jsou super Darío Osorio a Alexander Aravena, za Paraguay Diego Gómez (už hraje v MLS). Těch hráčů je fakt mraky, ale málokterý bude vyloženě takový ten showman jako byl třeba Ronaldinho, to by snad mohl být aspoň ten Kendry, no.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ronaldinho mě přivedl ke sledování tohoto sportu každopádně Paezovi a dalším budu fandit, chci vidět více top hráčů v Evropě z těch piča státu v JA (Piča stát = cokoli mimo Brazílie a Argentíny)

Reagovat
Salfovic

Reagovat
technecium

Reagovat
vilp

Reagovat
hornito

Reagovat
Salfovic

Reagovat
marke7

Reagovat
Majk91

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
el Principito

Reagovat
Reggie

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
j.r.ewing

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

cringe

Reagovat
veikko

Jelikož letos nedělám celková shrnutí, tak aspoň krátce tady: Bolívie po odchodu trenéra Faríase úplně ztratila drajv a je na odpis (nechápu třeba odstavení vynikajícího Ramira Vacy); Peru je v krizi a jen sklízí "plody" dlouhodobě tragické práce s mládeži. Na hrotu jim pořád hraje skoro 40letý Guerrero a jako na spasitele se čeká na dalšího veterána Lapadulu, až se vrátí po zranění. Paraguay hraje hezký fotbal, ale jejich zakončení je bez legrace na úrovni 13letých dětí. To je neuvěřitelné, co dokážou neproměnit. Chile je v generační přestavbě a podle toho to vypadá. Žádná sláva to od nich není, Brereton je úplně z formy a navíc se jim teď zranil i tahoun Valdés. Navíc až komicky působí jejich stoperská dvojice, kde jsou maličcí Medel a Díaz. Ekvádor je tady v tabulce špatně, má jen 4 body kvůli 3bodovému odpočtu. Pod novým trenérem to zatím nefunguje tak dobře jako pod Alfarem, ale oni si ten postup snad uhrají kvalitou. Valencia je btw úplně tragický a není ani stínem toho hráče z MS. Venezuela je příjemné překvapení, Rondón je pořád výborný hroťák a doplňuje ho "nechytatelný" prcek Soteldo. Mají navíc dlouhodobě pevnou obranu, problém byl střílení gólů. Otázka je, jestli Rondónovi vydrží zdraví, je to skleněnka. Zbytek ve druhé části příspěvku.

Reagovat
Jordi Alba

Začni makat tvl. To byla jedna z mála věcí, co jsem tu četl celý.

Jinak btw ten Brereton..viděl jsem ho 2x, jednou proti Gironě, to ani nevypadalo na profi fotbalistu, solidní ostuda snad každej dotek, to jsem dlouho neviděl.

Reagovat
Seydou Doumbia

A přitom ještě nedávno drtil gólově 5 nejlepší ligu světa

Reagovat
Jordi Alba

Skok o 4 stupně je hodně, no.

Ale fakt beze srandy, já jsem nevěřil, že to je fotbalista, tam byl každej pohyb i dotek vyloženě průser. Nejlepší když se snažil vystřelit nebo nahrát, to spoluhráči ani protihráči nechápali, co to vlastně udělal.

Reagovat
Jordi Alba

Pak už jsem ho neviděl, ale bylo to strašně do oka bijící, jako když vidíš tlustou holku na závodech..vidět to nechceš, nelíbí se ti to, nechápeš proč si radši zatím nedává tréninky, ale morálně si říkáš, že by tam asi měla bejt a je dobře, že se sebou něco dělá.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ty vole to je ten Bretenon hodně v prdeli když ho ničíš takovým přirovnáním, kdyby to tu četl tak radši skončí na kokainu a chlastu. Já ho teda nikdy neviděl hrát, ale říkal jsem si že to bude dobrá posila, podobně jako ten Gyokers co pálil ve druhé anglické a potom šel ven. Vlastně zajímavý narativ že nejlepší střelci Championship odchází z ostrovů pryč někam do řitě typu Villareal/Sporting, místo aby šli do WHU nebo Bournemouthu.

Reagovat
veikko

Možná od půlky kvalifikace začnu zase, ale ten dosah na čtenáře nebyl takový, aby to EF po mně vyloženě chtěl. Když vidím, že to pár lidí opravdu poctivě četlo, tak to hnedka povzbudí trochu víc.

Brereton bude dole psychicky. Minulý rok to byl ještě hrozně zábavný hráč, protože do stylu Chile skvěle seděl tou zarputilostí. Spolupráce s Vargasem, Sánchezem a spol. byla moc hezká na pohled. Mu evidentně vůbec neprospěl přestup z Blackburnu do Španělska. Vyloženě technik to teda nebyl nikdy, ale vůbec nic nevypustil. To teď neplatí, ty technické chyby ho sráží tak, že jakoby se styděl sám za sebe a na tom hřišti ani nechtěl být.

Reagovat
Jordi Alba

Na novej design taky nebyl takovej dosah, aby jsme ho po EF chtěli, takže na články ať mi nešahaj.

Reagovat
Reggie

Sotelda jsem viděl tenkrát tuším na nějakým MS U20 a vodil to tam brutálně, touhle dobou jsem ho čekal v Barce nebo tak někde

Reagovat
veikko

Tak jeho limituje hlavně ta výška, ten driblink má pořád vynikající. On nemá asi 160 cm. Popravdě takhle prťavého chlapa jsem nikdy v životě neviděl.

Reagovat
Reggie

Myslel jsem si to, že to bude určitě tím. Já našel 158 cm, což je masakr . Ale mám rád tyhle hráče.

Reagovat
veikko

Pro mě zatím nejpříjemnějším překvapením je Kolumbie pod novým trenérem Lorenzem. Pryč je impotentní fotbal, kde jediné šance vznikaly střelbou z dálky, najednou po zařazení Jhona Ariase do sestavy je to úplně jiný tým, který si vytváří šance a baví diváky. Postup by měli udělat. Brazílie naopak hrůza, děs, ale ta individuální kvalita je obrovská. Uruguay pod Bielsou má na víc, ale platí to, co pro Kolumbii - jejich hra baví. Argentina zaslouží absolutorium, podle mě momentálně nejlepší nároďák světa. Uvidíme, jak dlouho vydrží hrát Messi.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Reggie

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
j.r.ewing

Reagovat
vilp

Chudák Neymar, ten už je taky hotový. To jsou zranění z úplnýho hovna.

Reagovat
Modroočko

Veľký palec za veikkove komentáre a názory, aspoň trochu to spestrí tie monotónne články ušité na mieru Messimu. A to človek čakal, že po Katare bude pokoj.

Reagovat
El Cid z City

Oba skončí po šampiinátu USA 26.

Reagovat
Salfovic

Kdo jim teď vůbec hraje DM, Fernandez nebo MacAllister ?

Reagovat
veikko

No vlastně nikdo. Je to takový fluidní post, kde se v bránění střídají Mac Allister a De Paul (bude to kruté, ale proti současnému Peru DM stejně ani nepotřebuješ). Já jsem Argentince viděl kompletně jen proti Ekvádoru a ani nemůžu říct, že by to nějak perfektně fungovalo, ale byl to první ostrý zápas po delší době. Moc nebyli schopní chytat rychlé brejky Ekvádoru, kdy jim ten střed vyloženě propadal a měli obří díry mezi obrannou a záložní řadou.

Zachránilo je to, že Ekvádorci fakt neměli svůj den a ty brejky strašně zadrbávali. Valencia je fakt od MS úplně jiný hráč. Už i fandové mu začínají přezdívat "Supermalo" (superšpatný), protože média pořád Ennera vykreslují jako Supermana a říkají mu tak i komentátoři, což za současné situace fandy dost irituje.

Reagovat
Salfovic

To mě přkvapuje, měl jsem za to, že de Paul je z té trojky jasně nejofenzivnější.

Reagovat
veikko

Oni jsou všichni tři docela univerzální střední záložníci. Fernández hraje výš i teď v Chelsea, když má vedle sebe Caiceda a Gallaghera, takže ten měl defenzivních povinností nejmíň, mi přišlo. Ale už je to taky měsíc a pár dní, takže už si to taky možná pamatuju blbě. Teď proti Peru určitě Enzo DM nehrál, byl v sestřihu vidět často vepředu. Mac Allister teď hraje víc zezadu i v Liverpoolu, ne? De Paul v reprezentaci vždycky vypomáhal hlavně s výstavbou hry, když hrál s Lo Celsem a Paredesem. Teď to v pohodě zvládnou všichni tři.

Když to ještě vztáhnu k tomu Messimu, tak si myslím, že proto pořád v repre hraje a nemá v úmyslu končit. Musí to být po těch letech bídy a tlaku, kdy celý nároďák táhl on, neskutečná svoboda a radost, když celý tým ví, co chce hrát. Já bych se nakonec nedivil, pokud mu vydrží zdraví, kdyby zvládl ještě i další MS.

Reagovat
Salfovic

MacAllister hraje víc zezadu, ale vyloženě DM to taky není.

A Fernández se letos často pohyboval až na místech AM, ale zrovna 2x mu to nešlo, lepší je, když operuje z větší hloubky. Takže to jsou ve výsledku tři hodně podobní hráči, prostě takoví univerzální CM. Což by při dobré souhře a zaskakování v obraně nemělo vadit, spíš naopak.

Reagovat
technecium

Podle toho, kdo je potreba v dane herni situaci, stejne jako na MS.

Reagovat
eder

Stačila expreska...

Reagovat
technecium
Reagovat
Salfovic

Scaloni jak to tam oslavoval

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele