Měl jasný plán a cestu si zvolil strategicky, chválí Lahm trenéra Alonsa

26.03., 18:01
Aktuality
Xabi Alonso (© AFP)

Podle dlouholetého krajního obránce Bayernu Mnichov Philippa Lahma (40) bylo vždy jasné, že se z jeho spoluhráče Xabiho Alonsa (42) stane skvělý trenér. Hráč, který za svou kariéru nikdy neobdržel červenou kartu, také věří, že si současný kouč Bayeru Leverkusen vhodně zvolí, kde bude v budoucnu působit.

"Xabi Alonso byl vždycky stratég. Už když hrál, se dalo předvídat, že se stane skvělým trenérem," řekl Lahm v rozhovoru pro agenturu AFP. Obránce se 113 reprezentačními starty hrál po Alonsově boku v Bayernu tři roky, oba skončili v létě 2017.

Lahm v současnosti pracuje na pozici ředitele letošního mistrovství Evropy, které se odehraje v Německu. Právě v tamější Bundeslize válí Leverkusen, který vede jeden z nejžádanějších trenérů současnosti Alonso.

V honbě za titulem má 10bodový náskok před Bayernem, navíc se bez jediné porážky napříč soutěžemi probojoval do semifinále Německého poháru a prošel také do čtvrtfinále Evropské ligy, kde se utká s West Hamem.

Není tedy divu, že je jméno 42letého Španěla spojováno s návratem do jeho bývalých klubů Bayernu a Liverpoolu. Oba týmy budou s jistotou mít v létě na trenérském postu volné místo.

Lahm je přesvědčen, že Alonsova chytrost se ze hřiště přenesla také do jeho nové práce a pomůže mu v rychlém kariérním postupu. "Xabi byl nejen inteligentní hráč, ale je také inteligentní člověk, a proto si myslím, že pečlivě přemýšlí o tom, kam by mohly vést jeho další kroky," řekl.

"Otázka zní, jestli je správný čas na odchod z Leverkusenu teď, nebo až později," přemítal také Lahm. "Jsem si jistý, že ve své trenérské kariéře bude trénovat ještě větší kluby než Leverkusen. Těším se, až uvidím, kam zamíří," dodal mistr skluzů s tím, že ho baví sledovat fotbal, kterým se Alonsův tým prezentuje.

Alonso ví, jak chce hrát

Když Alonso v říjnu 2022 přebíral Leverkusen potácející se navzdory předpokladům blízko sestupovému pásmu, měl s trénováním jen málo osobních zkušeností. "Dodal týmu sebevědomí, sílu a stabilitu, protože má jasnou představu o tom, jak chce hrát," má jasno Lahm.

"Zná své hráče, jejich silné a slabé stránky. A to všechno dává dohromady. Proto Leverkusen tak šlape," věří rodák z Mnichova.

Jako hráč získal Alonso tituly v Anglii, Německu a Španělsku a se Španělskem vyhrál mistrovství světa i Euro. Za tu dobu navíc působil pod několika špičkovými trenéry, včetně Pepa Guardioly, Carla Ancelottiho, Rafy Beníteze a Vicente del Bosqueho - což Lahmovi neuniklo.

"Učil se od těch nejlepších. Vždy měl špičkové trenéry. Na mezinárodní i klubové scéně působil na té nejvyšší úrovni," uvedl Němec.

"Měl jasný plán a cestu si zvolil strategicky. Nebylo to tak, že by viděl nabídku špičkového klubu a okamžitě na ni kývnul. Chtěl se učit, vždy zná svůj cíl," uzavřel Lahm.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (11)

Přidat komentář
icefish

Jak ho lidi z Bayernu najednou tak moc chválí moc moc ho chtějí pretahnout

Reagovat
Greaber

Stejně jim to nepomůže

Reagovat
esmuellert

Uložím si.

Reagovat
Janek 7

Proc by odchazel do konkurecniho Bayernu Mnichov? To uz je pro nej mnohem lepsi vratit se zpatky domu. Do Liverpoolu. YNWA

Reagovat
Front hell

A nebo zpátky domů. Do Madridu

Reagovat
Jordi Alba

Baskicka.

Reagovat
Rudnevs

Konečne mám z tej reprezentácie pocit, že je tam aspoň trošku eufória z domáceho majstrovstva. Môže za to Nagelsmann, hráči povolávaní podľa formy/kvality a Major Tom.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Werkrider

Reagovat
DidusIneptus

Major Tom je hit který zpívá Peter Schilling.

Reagovat
Rudnevs

No o tom hovorim

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele