Maradona: "Ta ruka byla moje!" Božská...

04.02.2008, 14:39
Názory a komentáře
Argentinský deník Clarín se zeptal svých čtenářů: "Udělal Maradona dobře, když se omluvil Angličanům za gól rukou na MS 1986?" Během pár hodin přišlo 12 122 odpovědí. Většina, 67%, zněla jasně: "Ne, neudělal!" Argentina odpustila Maradonovi téměř vše, co kdy spáchal špatného. Drogy, alkohol, milenky, střelbu na novináře, koketování s nesmrtelným vůdcem socialistické revoluce z Ostrova svobody... Ale omluvit se Angličanům? To teda zrovna nemusel.

Všichni příznivci fotbalu vědí velice dobře, co se tehdy událo. Běžela 51. minuta čtvrtfinálového utkání MS 1986 Argentina - Anglie. Steve Hodge špatně odkopl míč a ten se snášel do vlastního pokutového území. Brankář Peter Shilton šel do výskoku a měl mít výhodu díky možnosti hrát rukou. Ale kde se vzal, tu se vzal Maradona, vymrštil se jak "pérák" a jeho ruka sevřená v pěst se dotkla míče o setinu vteřiny dřivé než Shiltonova. Gól... Rozhodčí neviděl, nechtěl vidět. Branka platila, Argentina se dostala do vedení 1:0. Maradona pak přidal ještě jeden gól a jestli se o tom prvním mluvilo jako o "Ruce Boží", ten druhý dostal pojmenování "Gól století". Po utkání nejprve Maradona ruku popřel, později začal mluvit o pomoci z nebes.

Od této události uplynulo více než 21 roků. Maradona se vydal na cesty, tentokráte na Britské ostrovy. Angličané se s Argentinci zrovna dvakrát nemusí. Válka o Malvínské ostrovy v roce 1982 byla jen jednou z událostí tohoto dlouhodobého a ne příliš přátelského vztahu. "Pelusa” oním gólem jen přilil olej do stále plápolajícího ohně.

Nikdo si nic dobrého od jeho výletu nesliboval. Ale opak se stal skutkem. Bulvární deník The Sun ho požádal o rozhovor a Maradona přijal. Mělo to být takové plkání o všem a o ničem. Ale bomba vybuchla ve chvíli, kdy "Diez" řekl: "Kdybych mohl vše vrátit zpět, tak to udělám a změním historii. Omlouvám se Anglii, fanouškům."

Co ho k tomuto kroku vedlo? Možná okamžik, kdy se k němu přiblížil jeden z příznivců fotbalu, aby ho požádal o autogram. "Jste pro nás legendou fotbalu!" řekl a Diego se zastyděl... Zatímco Maradona navštívil trénink Chelsea, objal se s novou posilou tohoto týmu Argentincem Francem Di Santem, setkal se s trenérem Avramem Grantem, ještě zastihl Davida Rozehnala v šatně Newcastle United, v Argentině vypukl poprask! Diskuze pod zprávou o tomto kroku "největšího z největších Pibe”, nebrala konce. Vyjádřili se rovněž tři z Maradonových bývalých spoluhráčů.

Julio Olarticoechea: "Diego si často protiřečí, je známou osobností a tím víc se přetřásá každé jeho slovo. Nelze mluvit dobře o někom, koho později zabiješ, je jedno z přísloví. Uteklo mnoho času... Je zvláštní, že se takto rozhodl, ale jedná se o Maradonu a tomu je třeba odpustit všechno!"

Jorge Burruchaga, autor třetího finálového gólu (Argentina - Spolková republika Německo 3:2): "Tolik se toho ve fotbale stalo. Jeho slova mne překvapila, ale jestli to, co řekl stejně cítil, nikdo z nás nemá právo kritizovat ho. Byl to gól s velkou dávkou mazanosti, ale nebyl první a už vůbec ne poslední z těch "záhadných"! Udělal to perfektně, ani já, který jsem stál blízko, jsem si ničeho nevšiml."

Ricardo Giusti: "Nepřipadá mi to správné, ale možná pro něj bylo velice důležité začít všeho litovat veřejně!"

"Se le fue la mano”, zní titulek sportovní přílohy deníku Diario Popular. Přeložit tato slovo lze následovně: Vymklo se mu to z ruky... Jak příznačné!

Co říci závěrem? Maradona druhý den začal tvrdit, že novináři vše překroutili, že si musí promluvit s oficiálním překladatelem, že to prostě a jednoduše neřekl. Bůh ví... (čí byla ta ruka!)

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (57)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kokot! Maradona to v kebuli neměl nikdy moc v pořádku a že byl jeden z výjimečných fotbalistů světa ho ještě neopravňuje k tomu, aby mu všichni všechno odpustili

Reagovat
smazaný uživatel

piš slušně

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona ať řekne cokoliv je to jedno,tových fotbalistů moc po hřištích neběhalo a on fotbal posunul vpřed,je to kapr

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona byl móóóc dobrej, ale taky primadona.

Reagovat
smazaný uživatel

prosťáček, který dostal talent od pánaboha, ale měl to jako každý génius - to co mu někde přečnívalo, přesně tolikl mu zase jinde chybělo....a to málo co měl v hlavě si ještě navíc totálně vyraboval kokainem......pro mně to je jen taková cvičená opička, která své kousky dělala sice výborně, ale to je tak asi všechno...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, takže tys toho dokázal víc, božský bruci?

Reagovat
smazaný uživatel

a jak to souvisí?

Reagovat
smazaný uživatel

do vezeni za to ! a pokutu 999999999999999999999999999999$

Reagovat
-Kopy-

Nejlepší fotbalista všech dob...

Reagovat
smazaný uživatel

kdo? Bican?

Reagovat
-Kopy-

Ztracený případ.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fotbalista , jako člověk , prostě takovej velkej Sivok

Reagovat
GEGE

souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona těžko. Pele je nejlepší!

Reagovat
smazaný uživatel

Pele + Maradona ,radim je na stejnou uroven,myslim fotbalove.

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona byl fotbalový polobůh, ale to je pryč. Teď je to obyčejnej ožrala, kterej neví, co říká.Zajímalo by mě, jak by reagoval, kdyby to bylo obráceně. Ruku dal anglický hráč a argentina díky tomu prohrála. Vsadím se, že by to bylo něco jako"Já bych se přiznal." A ohledně pana Bicana. To byl opravdu pan fotbalista. Ten si,ale na víc uvědomoval své činy. Podle mě se Bican ve fotbalovém nebi směje Maradonovi a jeho kecům o božských rukách. Stejně jako vtipkoval v televizi, když dal Kuka gol zádama.

Reagovat
cubinho

Bican byl Bican

Reagovat
VicenteRodriguez

Byla to boží ruka, Bůh mu pomohl ji zvednout a ukázat na to jak Britové nespravedlivě napadli Falklandy

Reagovat
smazaný uživatel

fotbal není politika ale jinak to bylo dobrý

Reagovat
VicenteRodriguez

Mrtě to zvedne morálku, když se podaří nějakej sportovní úspěch...A sport je politika, ekonomika apod. v dneění době

Reagovat
smazaný uživatel

Sport je hlavně reklama, ale neovlivňuje dlouhodobě společnost. Argentinci jsou dobrý ve fotbale, ale kde je jejich hospodářství.

Reagovat
VicenteRodriguez

jj to máš pravdu, že Argentinci sou mrtě dobrý fotbalisti, sport ti může ovlivnit hospodářství, se koukni co udělá taková olympiada nebo třeba MS ve fotbale.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou jednorázovky, ale sport na úrovni ti toho zas tak moc neovlivní. Snad jen když budou mladý hrát fotbal, tak nebudou během tréningu kouřit trávu a snad jim ze školi zůstane něco v hlavě. Pak budou pro hospodářství přínosem a to půjde nahoru.Ale že by k nám přijela Toyota stavět fabriku jen kvůli Horvátovi co hrál v Japonsku, tak to ne.

Reagovat
alegre

V mnohém máš pravdu, ale nezapomeň na obrovský vliv fotbalu na myšlení lidi. Při MS, EURO, atd., nesleze jméno země víc než měsíc z televizní obrazovky. A spousta lidí třeba ani nevěděla kde taková země je. Koupí výrobky, jede na dovolenou a třeba i ovlivní veřejné mínění, aby se tam ta fabrika postavila. I když to už je trochu "přitažené za vlasy". FIFA má víc členů než OSN a je mnohem vlivnější.

Reagovat
smazaný uživatel

JO, už jsem asi na tvé notě. Máš pravdu, ale vše je vykoupeno kapitálem(peněžním). Abys mohl pořádat Euro musíš něco do toho vložit a návratnost je dlouhodobá a dost nejistá. Nám by pomohlo v tomto případě pořádat SUPER BOWL aspoň by si nás amíci nepletli s Čečenskem

Reagovat
alegre

No vidíš a třeba při takovém Super bowlu jde mnohem víc o prachy a show než o sport. Jak typicky americké. Jinak mne příliš neznepokojuje, že si nás amici pletou s Čečenskem. Svědčí to jen a jen o jejich hlouposti a nadudosti. Ale to je jejich věc, oni si pletou kdekoho s kdekým jen pár metrů od jejich baráku. Návratnost? Každá investice stojí spoustu peněz a musí se počítat s tím, že to nějaký čas potrvá než se prachy vrátí a začnu vydělávat. Riziko je vždy úměrné tomu o co se jedná. Můžeš vydělat na stánku s buřty a prodělat na miliónové investici jako EURO, MS, OH... Nebo naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

jak rikas, ja jsem ted v USA, vcera jsem videl Super ball a to bylo naprosto nesnesitelne, kazde 2 minuty reklama a kazdych pet minut upoutavka na Dr. House, jenz byl nasledujicim poradem...strasne, dokonce jsem v duchu velebil Novu za jeji duchaplne sportovni prenosy....

Reagovat
alegre

Já to vypnul... Jiný kraj, jiný mrav!

Reagovat
smazaný uživatel

Koneckonců Maradona sám řekl, že za všechno děkuje bohu, který řídil jeho kroky....

Reagovat
alegre

Chachacha, to tady slyším 100x denně! Když to dopadne dobře, tak je to Díky Bohu. No a když špatně, tak to byla vůle Boží a Bůh ví, proč to tak udělal. A lidičky dělají ho..o a jsou chudí, protože to Bůh chce... Bůh tedy chtěl, aby Maradona dal ruku nad hlavu a řídil její pohyb směrem k míči a góóól! Co naděláš...?

Reagovat
VicenteRodriguez

jo přesně, Bůh řídil jeho pohyby

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona je prostě legenda, geniální hráč, ale zároven nejkontroverznější postava světového fotbalu. Je škoda, že si tak poničil pověst drogovými aférami. Zdá se ale, že už si konečně hrábl do svědomí, údajně hodně zhubl a o alkoholu už jsem taky dlouho neslyšel.

VIVA LA MARADONA!

Reagovat
smazaný uživatel

No tak, když si někdo nechá podvázat panděro tak zhubne rychle a stačí mu k tomu jen trošku peněz, to by dokázal každej takhle zhubnout

Reagovat
alegre

Viva la Madona, v případě Maradony, předpokládám, že je pořád ještě chlap, VIVA EL MARADONA. Ale to je maličkost...

Reagovat
Radin

Nejkontroverznější?Gazza

Reagovat
alegre

Každá doba má své nej lepší fotbalisty. Bican vyrůstal v úplně jiném prostředí a za úplně jiného zájmu novinářů. O jeho hráčských a lidských kvalitách snad opravdu nikdo nepochybuje. Maradona jako fotbalista byl vynikající. Ale svou inteligencí měřil ještě mnohem méně než je ve skutečnosti jeho výška...Pro Argentince, nebo snad pro všechny Latince je to Božstvo. Oni prostě potřebují nějakou modlu a tak si vybrali právě Pelusu. A ten se do této role rád vžil. Drogy, alkohol, spousta milenek... Podívejte se okolo sebe, mezi herce, zpěváky, modelky, misky, atd., co z nich, z normálních Pepíků a Mařenek z Horní Dolní udělá sláva, zájem novinářů a pubertálních fans. A to ani zdaleko nedosahují kvalit Maradony jako profesionálové a lidi u nás nejsou "cvoci" jako Argentinci...

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fotbalista skvělý, jako člověk vůl.

Nejlepší byl Pelé.

Reagovat
alegre

Viděl jsem hrát oba, Pelé mi připadá taky o něco lepší než Maradona. A neměl takové výkyvy, hrál nepoměrně déle na vysoké úrovni. Přikláním se, což neni u mne běžné, k názoru yardy.

Reagovat
smazaný uživatel

Oh, to si zapíšu do památníčku... Dostanu k tomu podpis?

Reagovat
alegre

I s fotkou, neboj!

Reagovat
VicenteRodriguez

Hlavně, že hrál mrtě v Evropě

Reagovat
Devil

To co udelal v 1986 se neda odpustit !!

Reagovat
alegre

A Messimu jsi odpustil?

Reagovat
alegre

Dobrá, geniální Bican, geniální Pelé, geniální Maradona. A kdo z těch dnešních asi bude jednou "geniální"? Ronaldinho, Messi, Pato, Kaká, Cristiano Ronaldo...?

Reagovat
smazaný uživatel

To ukáže čas. Dáme si tu srázek za 30 let a uvidíš

Reagovat
alegre

Tak to byl blbej vtip! Jestli tady ještě za 30 let budu, tak na srázek určitě nepřijedu. Ztratím se po cestě z ložnice na záchod...

Reagovat
smazaný uživatel

tak v tu dobu bude i tam internet Technika jde rychle kupředu.

Reagovat
alegre

V pekle? Já se do nebe nedostanu! A na záchod bez pomoci, za 30 let, asi také ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to stáhneme na dvacet. Maradona taky válel(ručně ) ne před třiceti ale před dvadvaceti lety.

Reagovat
alegre

Pohled do zrcadla mluví jasnou řečí: I 20 vypadá moc. Ale zkusím to!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda jen, že v Barceloně neuděla Maradonal větší díru do světa. Žloutenka, zlomenina a potom nekonečné spory s Nuňézem. Po odchodu prohlásil, že město za moc nestálo.....

Reagovat
plechi

barca jako město že za moc nestála? divné... já ač madridista bych se rád jednou podíval do barcelony, zvláště kvůli Gaudímu, jeho architekturu strašně moc obdivuju.

Reagovat
alegre

Zcela jasně máš jiné zájmy než Maradona. On je víc na ty hospody...

Reagovat
plechi

Reagovat
smazaný uživatel

No tak v Barri Xinés je tolik skvělejch barů s tak obrovskou tradicí a atmosférou, že by se tam muselo líbit každýmu... a město jinak? O nejhezčím evropském městě se mluví pořád v souvislosti s Prahou, Paříží, Římem...ale neprávem je opomíjena právě Barcelona. Je to nádherný město, doufam, že se tam ještě někdy vrátim. Maradona si nevidí do huby, když řiká, že za moc nestojí...nebo prostě nemá vkus

Reagovat
smazaný uživatel

drogar

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele