Manažer Chelsea Scolari rozzuřil ochránce práv homosexuálů

06.01.2009, 16:43
Aktuality
Zaujalo nás
Peter Tatchell, zástupce iniciativy za práva homosexuálů, kritizuje anglickou Football Association, že trpí na lavičce Chelsea Luize Felipe Scolariho. Tatchellovi se nelíbí, že Scolari prohlásil, že by v týmu nechtěl hráče, který je gay. Za výběr manažera se opřel i do londýnského klubu.

"Rozhodnutí přijmout Scolariho mělo být Fotbalovou asociací zakázáno a když už to svaz povolil, pak se proti měli postavit ředitelé Chelsea," řekl Tatchell. "V minulosti několikrát prohlásil, že by v týmu nechtěl hráče, který je gay," vysvětlil ochránce práv homosexuálů, proč má na Brazilce na lavičce Chelsea spadeno.

"FA to neměla vůbec dovolit, protože tím jen podporuje diskriminaci. Kdyby Scolari řekl, že nechce v týmu černé hráče, pak by se určitě něco dít začalo. Těžko by byl dál manažerem Chelsea. Proč tedy v těchto záležitostech uplatňujeme dvojí metr?" ptá se Tatchell.

"Sport je jedním z posledních odvětví, kde má homofobie zelenou. Fotbal, společně s boxem, je pravděpodobně pro gaye nejméně přátelským sportem. Potřebujeme, aby s tím řídící orgány něco udělaly," žádá Tatchell.

Anglická FA nedávno spustila kampaň s názvem Kick it out, v níž hvězdy Premier League hovoří ve videospotu o svých postojích k homosexualitě. Ochránci práv gayů však chtějí víc. "FA by měla přistoupit k významným finančním pokutám, případně k zákazům startů v podobných případech jako je ten Scolariho. V opačném případě se agresivních homofobních chuligánů v hledištích nikdy nezbavíme," řekl Tatchell.

Autor: Jiří Fišara / soccernet.com

Komentáře (347)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele