MÁME TŘI BODY Z MAKEDONIE

17.11.2004, 22:25, aktualizováno 17.11.2004, 22:25
Aktuality
Dnes jsme se v 17:30 středoevropského času střetli ve čtvrtém zápase kvalifikace o postup na mistrovství světa s Makedonií. Pro co nejlepší výchozí pozici do jarních bojů vyhlásil trenér Karel Brückner, že bude spokojen jedině se ziskem tří bodů.

Hráči chtěli trenérovo přání splnit navíc i z dalšího důvodu. Minulý týden oslavil náš kouč pětašedesáté narozeniny a co jiného než vítězství by bylo pro něj hezčím dárkem. Dalším významným mezníkem tohoto utkání bylo loučení se zkušeným sudím Ursem Meirem, pro kterého to byl poslední mezinárodní zápas jeho bohaté rozhodcovské kariéry. Přínos švýcarského rozhodčího pro mezinárodní fotbal ocenila nejen FIFA, ale i oba národní svazy drobnými dárky.

Utkání jsme začali velmi aktivně. Již ve 2. minutě zahrával Karel Poborský přímý kop z levé strany a po něm přišel menší závar před domácí brankou. První desetiminutovka patřila jednoznačně našemu týmu. Ve 14. minutě se už řítil sám na brankáře Milan Baroš, ale zastavil ho praporek signalizující postavení mimo hru. To by nebylo ještě to nejhorší, ale Milanu Barošovi se obnovilo zranění stehenního svalu a musel ze zápasu předčasně odejít. Na jeho místo se postavil Marek Heinz. Slibná šance se rýsovala v 17. minutě, kdy středem hřiště pronikl Tomáš Rosický, přihrál vpravo nabíhajícímu Karlu Poborskému, ale ten si míč moc předkopnul a bylo po šanci. O minutu později zahrozili i domácí, ale střela z osmnácti metrů skončila vysoko nad naší brankou. Makedonie disponovala pevnou obranou, kterou se málem podařilo překonat ve 28. minutě, ale Jan Koller netrefil poskakující míč těsně před malým vápnem. Byli jsme po celou první půli lepším týmem, ale prorazit makedonskou hráz se nepodařilo. Závěr prvního poločasu se pak dohrával už jen ve středu pole.

Hned na počátku druhé půle zahrozili domácí. Velmi aktivní se ukazoval především Shakiri, ale naše obrana hrála také výborný zápas, především pak René Bolf. V 55. minutě měl další velkou příležitost ke skórování Jan Koller, ale míč, který byl v blízkosti brankové čáry, se mu nepodařilo opět zasáhnout tak, jak by si sám představoval. Velmi dobře si počínal v záloze Štěpán Vachoušek, který v 59. minutě zahrozil nebezpečnou střelou z rohu pokutového území. O minutu později se do slibné střelecké pozice dostal Tomáš Rosický, ale jeho pokus zblokoval domácí obránce. V 62. minutě zaútočili domácí, ale tečovanou střelu naštěstí zlikvidoval Petr Čech. Dvacet minut před koncem byla vidět evidentní snaha našich reprezentantů vstřelit vítězný gól a odvést si tak tři body. Jenže ta gólová akce ne a ne přijít. Už se zdálo, že utkání skončí bez branek a Makedonie tak po Nizozemsku obere o body i dalšího favorita skupiny. Jenže v 88. minutě Karel Poborský krásně nacentroval vybojovaný míč, na který si vyskočil Vratislav Lokvenc a vsítil tak tolik kýžený gól. Domácí pak už museli vše vsadit na jednu kartu a toho využil Marek Jankulovski, který vniknul do šestnáctky a krásně posadil míč na hlavu Jana Kollera, který se tak konečně trefil. Urs Meier tak mohl ukončit svůj poslední zápas na mezinárodní úrovni, který znamenal vítězství pro český národní tým 2:0.

Nakonec se tedy podařilo našim fotbalistům připravit pro našeho trenéra ten nejkrásnější dárek k narozeninám, i když si to musel dnes na střídačce pěkně vytrpět. Získali jsme velmi důležité tři body, které budou skvělým odrazovým můstkem do dalších zápasů. Stále však musíme být při zemi, ještě máme před sebou osm zápasů a do Německa je ještě daleko. Bylo by určitě opět pěkné, kdyby se o přímý postup rozhodovalo 8. října příští roku v Praze na Letné proti Nizozemsku. Nikdo z fanoušků určitě nemůže zapomenout na to, jak celý stadion zpíval i s hráči českou státní hymnu jako oslavu k postupu na EURO 2004. Ale ještě nepředbíhejme...

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*yarda

Každé vítězství, byť ze hřiště "trpaslíka", je cenné, viz jak tam dopadli Holanďani. Zatím až na zápas s pomerančema jedeme dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Důležité vítězství, ale zápas byl hrozný.

Reagovat
exmafie

Zápas byl stejný jako s Arménci,cos čekal od kopyt,který nemaj hodiny ani na stadionu,to mě fakt dostalo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele