Malý velký Mifsud kdysi sestřelil i United. Teď válí u protinožců

10.02.2014, 10:45
Aktuality
Zaujalo nás
Ve své zemi je v současnosti nejuznávanějším a nejlepším fotbalistou. Dvakrát se stal sportovcem roku (2001 a 2003). V reprezentaci nasbíral přes sto startů a se třiceti osmi góly je nejlepší střelec v historii Malty. Michael Mifsud je pro tým nepostradatelný. Nejpamátnějším zásahem je ten ze 7. června 2013 do sítě Arménie (1:0). Díky tomu se totiž stát ležící ve Středozemním moři dočkal vítězství v kvalifikacích o mistrovství světa po 20 letech.

Hrálo se v Jerevanu a nikdo si tehdy nepřipouštěl, že by Arménie mohla doma "rupnout". Vždyť Malta měla do té doby nulu v kolonce výher a v posledním zápase dostala šest "fíků" od Bulharska. Arméni si věřili, nicméně všechno rozhodla už osmá minuta. Během pěti vteřin se míč po rychlé kombinaci dostal až k Mifsudovi, který běžel sám na brankáře Romana Berezovského. První střelu mu ještě strážce arménské svatyně vyrazil, ale s dorážkou už neměl zkušený forvard problém. Malťané nejtěsnější náskok udrželi a připsali si první výhru od 12. května 1993, kdy stejným poměrem udolali v Talinnu Estonsko.

Nutno dodat, že se jedná pouze o kvalifikace o MS, v kvalifikacích o ME naposledy zvítězili 11. října 2006 proti Maďarsku (2:1). Tato domácí výhra přišla po 24 letech.

"Konečně jsme to prolomili. Jsem na nás pyšný. Tento výsledek je dobrý nejen pro nás, ale i pro naši zem. Je to ocenění za naši tvrdou práci," vyjádřil se pro oficiální stránky FIFA střelec a současně kapitán mužstva. "Musím však pochválit i spoluhráče, bez jejich práce bych asi těžko skóroval," vysekl poklonu Mifsud.

Nastupoval po boku Kloseho

Mifsud se narodil 17. dubna 1981 v malém městečku Pietà, které leží na předměstí Valetty. Je odchovancem klubu Sliema Wanderers, kde debutoval v sezóně 1997/98. V ní si ještě na velký fotbal zvykal, zlom přišel hned v té následující. Ve třiadvaceti utkáních se zapsal do střelecké listiny osmkrát a pomohl "The Blues" ke třetímu místu. Ve svých osmnácti letech zaujal tak, že si ho slavný Manchester United pozval na zkoušku. Tam ale nepochodil a putoval zpátky k Wanderers.

Mifsuda to nezlomilo. Naopak. Nakoplo ho to k ještě větším gólovým příspěvkům. V dalších dvou ročnících zaznamenal 41 branek v 53 zápasech. To už mu zahraniční angažmá vyneslo. Vybral si ho bundesligový 1. FC Kaiserslautern.

Celkově nejvyšší německou soutěž okusil v jednadvaceti případech, ve kterých dvakrát rozvlnil síť za soupeřovým gólmanem. To bylo vše. Zbytek svého pobytu u našich západních sousedů strávil v "béčku" ve třetí lize. Tam celkem pookřál, bilance 50/21 branek hovoří za vše. "Na působení v Německu vzpomínám rád. Hrál jsem po boku skvělých fotbalistů jako Miroslav Klose, Mario Basler či Youri Djorkaeff. Hodně jsem se od nich naučil," vzpomíná 32letý Mifsud.

Messi z Malty

S Kaiserslauternem se rozloučil v roce 2004, kdy si na rok odskočil zpátky domů k Wanderers. Pomohl zde i k zisku titulu. Poté zamířil do norského Lillestrømu. Na severu Evropy opět dokázal svůj čich na góly. S jedenácti úspěšnými zářezy byl v sezóně 2005/06 nejlepším střelcem týmu. Po zbytek angažmá už tak moc produktivní nebyl (29/6). I tak s ním chtělo vedení prodloužit kontrakt. To sám hráč odmítl a přijal nabídku z druholigového anglického celku Coventry City.

Vyhlédl si ho tehdejší manažer Micky Adams, který byl však dva dny po příchodu Mifsuda odvolán. Svoji premiéru v League Championship si odbyl 13. ledna 2007 na domácí půdě proti Crystal Palace (2:4). První trefa na sebe nenechala dlouho čekat. O devět dní později se jako střídající hráč postaral o jednu ze dvou branek Coventry při venkovní porážce 2:3 s Plymouthem.

Nejvíce se u "Sky Blues" proslavil svými dvěma přesnými zásahy do sítě Manchesteru United ve třetím kole Ligového poháru. Novináři z italského listu La Gazetta dello Sport mu dali přezdívku Il Messi Di Malta (Messi z Malty). Velmi oblíbený byl také u fanoušků. Ti ho v roce 2008 zvolili druhým nejlepším hráčem roku. Předčil ho pouze Jay Tabb.

To byla však na dlouhou dobu poslední příznivá zpráva. Přestalo se mu dařit, a tak putoval na hostování do Barnsley. Po necelé půlsezóně se vrátil, ale Coventry s ním jako nepotřebným neprodloužilo kontrakt, a tak Mifsud v létě roku 2009 zase nabral směr Malta.

Australané mu přezdívali "Mosquito"

Ve své domovině nastupoval postupně za Vallettu, Qormi a znovu Vallettu. Přičemž jeho druhé působení v klubu z hlavního města bylo velmi úspěšné (47/28). Ve dvaatřiceti letech mu přišla další zajímavá nabídka, tentokrát od Melbourne Heart. Dohodl se na roční smlouvě.

"Michael je zkušený hráč a hlavně střelec, kterého nutně potřebujeme," řekl na adresu Mifsuda trenér Heart John Aloisi. "Jako kapitán Malty podstoupil mnoho duelů s těžkými soupeři. Vím, že to není jednoduché vést malé družstvo proti velikánům typu Itálie či Chorvatska. I tak jejich obrany dokázal velmi zaměstnat, čehož si cením," pokračoval 38letý Australan.

Vzhledem ke své výšce (165 cm) se Mifsud okamžitě po přestupu k protinožcům dočkal nové přezdívky. Začali mu říkat "Mosquito".

Česko součástí jubilea

Rodák z Piety září také v reprezentaci. Není se čemu divit, vždyť většinou z jeho spoluhráčů jsou amatéři. Kariéru v národním týmu započal v 18 letech, kdy ho nominoval tehdejší kouč Josip Ilić. 10. února 2000 si tak odškrtl svůj debut proti Albánii (0:1) v turnaji, kde se Malta střetla ještě s Andorrou a Ázerbájdžánem.

Jeho instinkt zabijáka nejvíce odneslo v přátelském mači 27. března 2008 Lichtenštejnsko (7:1). Trefil se celkem pětkrát, přičemž hattrick dokonal za 21 minut.

Někdejší trenér Malty a současný manažer české reprezentace Dušan Fitzel o něm před soubojem s Českou republikou (11. října 2013) řekl: "Je největším maltským hráčem, i když je nejmenší výškou. Když ho porovnáte s evropskými střelci, tak je to on, kdo dal z necelého sta zápasů 37 gólů."

Právě proti nám oslavil své sté utkání v národním mužstvu, ve kterém Česko zvítězilo 4:1 a můžete hádat třikrát, kdo vstřelil jediný maltský gól. Dnes Mifsudova bilance činí 101/38.

Na jeden gól, kterým se zapsal do historie maltského fotbalu, určitě nikdy nezapomene. Trefa proti Arménii v kvalifikaci o MS 2014 rozhodla o vítězství 1:0. Po dvaceti letech se tak Malťané dočkali výhry v soubojích o nejprestižnější fotbalový turnaj planety.

"Tyto výsledky mě naplňují optimismem. Od doby, co jsem tu začínal, tak jsme udělali ohromný pokrok v trénování i infrastruktuře. Teď konečně dosahujeme aspoň takovýchto úspěchů," zhodnotil kapitán. Na lepší než poslední místa v kvalifikačních skupinách si sice tým vedený nepostradatelným Mifsudem zřejmě musí nechat zajít chuť, ale občas potrápit favority určitě může. Arménie díky nečekané prohře přišla o reálnější šanci na druhé místo a postup do baráže o brazilský šampionát...

Autor: Václav Trousil

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Trošku Cazorla, ne?

Jinak hodně fajn článek.

Reagovat
smazaný uživatel

super, víc těhle článků

zajímavej hráč

Reagovat
Filip12

nebál bych se konstatovat že je už teď žijící Legendou Maltského fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

překvapující

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Prezioso

dyt i tvoje máma je legenda

Reagovat
Radin

Kamos nahodne poznal jeho syna na plazi, mel ho na fb a vubec nevedel, ze jeho otec je slavnnej :-)

Reagovat
Puskas

ten syn? :)

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby byl ten tvůj kamarád hetero, tak ta jeho dcera taky není k zahození a je hrozně fajn. poznal jsem ji na dovolený na Maltě

Reagovat
Posledni Kovboj

vzhledem k tomu, ze tomuhle borcovi je 32, tak asi preferujes o dost mladsi kusy nez vetsina lidi tady.

Reagovat
Puskas

37 gólů jako Malťan? to je super výkon

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Sestřelit United teď může kde kdo

Reagovat
smazaný uživatel

jj i padesátník, co už 15 let nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Sestřelil United? Noaco

Reagovat
smazaný uživatel

... ale MILFsuda si pamatuju, hezky kurz na něj tenkrát proti Čechům vypsali no a i když o něm ČTK napsali, že je to maltský Messi, nemohl jsem odolat

Reagovat
smazaný uživatel

No nic, měl z toho asi radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Mifsud u Malty a Selva u San Marina-takoví ti dva vyčnívající hráči u fotbalových trpaslíků, i českým obráncům občas nadělali problémy...

Reagovat
smazaný uživatel

ještě má Malta dobrýho stopera

Reagovat
smazaný uživatel

a Mario Frick u Lichtenštejnska

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě Idelfons Lima u Andorry

Reagovat
miguel bain

Stačil ten zápas s náma a bylo mi jasné, že to v tom klukovi je. U nás by to byla jednička do útoku.

Reagovat
Horcmen

Nutno dodat, že v Melbourne hraje katastrofálně (neproměnil několik loženek, věčně v ofsajdu,...) a po změně trenéra a dalších nepovedených zápasech už i vypadl ze základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Alessandro Del Piero

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuju si ho jako velkýho kanonýra z FM 08 tam jsem ho kupoval do každýho menšího týmu ta jeho bilance gólů za Maltu je neuvěřitelná.

Reagovat
smazaný uživatel

38 golov nedal ani naj strelec zo slovakov !

Reagovat
Filip12

no a divíš se ? včak je Malta daleko před váma

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanok

Reagovat
risk je zisk

Pekne sepsane

Reagovat
smazaný uživatel

Mifsud

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele