Los Ligy mistrů svedl dohromady staré známé

20.03.2009, 13:42
Aktuality
Los čtvrtfinále Ligy mistrů svedl dohromady dva rivaly, kteří v poslední době válčí na nejvyšším evropském pódiu pravidelně. Liverpool se utká s Chelsea. Také další souboje, které určil losovací ceremoniál v Nyonu nebudou postrádat zajímavost. Barcelona se utká s Bayernem Mnichov. Porto vyzve obhájce z Manchesteru a Arsenal si to rozdá s Villarrealem.

Za nejpikantnější souboj leze určitě označit duel Chelsea s Liverpoolem. Při cestě do istanbulského finále v roce 2005, ve kterém Reds nakonec slavně zvítězili, se oba celky utkaly v semifinále. Ve dvou zápasech padl tehdy jediný gól, který dostal za Čechova záda Luis Garcia. Jestli tenkrát byl míč za brankovou čarou, nebo ne, to už asi těžko někdo rozsoudí. Pravdou ale zůstává, že od té doby panuje mezi oběma mužstvy velká rivalita. Los, který si jak známo rád zažertuje pak posílá Chelsea s Liverpoolem v Lize mistrů proti sobě každý rok.

V sezoně 2005/2006 se utkaly hned v základní skupině a branka nepadla ani jediná. V následujícím ročníku na jaře 2007 to bylo znovu semifinále. Každý z celků vyhrál doma 1:0 a Liverpool postoupil až po penaltovém rozstřelu. Poslední vzájemný souboj se datuje do loňské sezóny. Po remíze na Anfield Road 1:1, rozhodla Chelsea o svém prvním postupu přes Liverpool v prodloužení brankami Lamparda z penalty a Drogby.

Vedení UEFA dnes při losu také slíbilo, že Liverpool bude hrát odvetu s Chelsea 14. dubna a ne o den později, na kdy vychází 20. výročí tragédie na stadionu Hillsborough, kdy bylo při semifinále FA Cupu ušlapáno 96 fanoušků Liverpoolu a klub od té doby 15. dubna nikdy žádný zápas nehrál.

Také další utkání nebudou postrádat historické souvislosti. Tak třeba souboj Porta s Manchesterem bude reprízou osmifinále z roku 2004, kdy portugalský outsider, vedený tehdy ještě nepříliš známým José Mourinhem, poslal obra z Old Trafford ze hry, aby následně sám celou soutěž vyhrál. Arsenal s Villarrealem mají také na co vzpomínat. V roce 2006 se potkaly před branami finále. Také tam padla tehdy v dvojzápase jediná branka. V odvetě ve Španělsku si potom Villarreal mohl vynutit alespoň prodloužení. Jenže brankář Jens Lehmann Riquelmeho penaltu pár minut před koncem chytil.

Bayern s Barcelonou z poslední doby žádný soutěžní souboj nepamatují. Bayern ale má před sebou jednoho historického strašáka. Naposledy hrál semifinále v sezóně 2000/2001. Ovšem právě v tomto ročníku také naposledy zvedli hráči bavorského klubu nad hlavu vítěznou trofej, takže se dá mluvit i o pozitivní motivaci.

Los čtvrtfinále Ligy mistrů: (7./8. a 14./15. dubna)

Villarreal - Arsenal
Barcelona - Bayern Mnichov
Liverpool - Chelsea
Manchester United - FC Porto

Los semifinále: (28./29. a 5./6. května)

Manchester United/Porto - Villarreal/Arsenal
Barcelona/Bayern - Liverpool/Chelsea

Finále se hraje 27. května na Stadio Olimpico v Římě.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (433)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele